Tujina

Tudi senat potrdil sporni varčevalni paket

Rim, 07. 09. 2011 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zgornji dom italijanskega parlamenta je potrdil 54,2 milijarde evrov vreden varčevalni paket vlade premierja Silvia Berlusconija. Njegova vlada med drugim uvaja tudi solidarnostni davek.

Berlusconi sedaj upa, da bo varčevalni paket v prihodnjih dneh podprl tudi spodnji dom parlamenta.
Berlusconi sedaj upa, da bo varčevalni paket v prihodnjih dneh podprl tudi spodnji dom parlamenta. FOTO: Reuters

Za paket je na tajnem glasovanju glasovalo 165 senatorjev, 141 jih je bilo proti, trije so se glasovanja vzdržali. Spodnji dom naj bi o spornem varčevalnem paketu odločal v prihodnjih dneh.

Berlusconijeva vlada je pod pritiskom finančnih trgov v torek še enkrat preoblikovala prvotno 45,5 milijarde evrov vreden varčevalni paket. V uradu finančnega ministra Giulia Tremontija so potrdili, da je prišlo do nekaterih sprememb, ki obsegajo nove davke in dodatno varčevanje.

S predvidenim povišanjem davka na dodano vrednost z 20 na 21 odstotkov bodo v prihodnjem letu privarčevali dodatne štiri milijarde evrov. Prav tako vlada pričakuje, da bo letos z dodatnimi ukrepi privarčevala 700 milijonov evrov, leta 2012 pa 4,2 milijarde.

Vlada uvaja solidarnostni davek

Berlusconijeva vlada med drugim uvaja tudi solidarnostni davek. Davek v višini treh odstotkov bodo plačali tisti, ki letno zaslužijo več kot 300.000 evrov letno. Ženske se bodo upokojevale pri 65 letih že z letom 2014, in ne šele leta 2016.

Cilj ukrepov je že leta 2013 izravnati proračunske prihodke in odhodke. Italija pa želi z ukrepi pomiriti finančne trge in izpolniti zahteve Evropske centralne banke.

Berlusconi, ki je potrjevanje varčevalnega paketa v parlamentu vezal na zaupnico vladi, sedaj upa, da bo varčevalni paket v prihodnjih dneh podprl tudi spodnji doma parlamenta, v katerem ima Berlusconi prav tako večino.

V Italiji je v torek zaradi varčevalnega paketa potekala splošna osemurna stavka, ki jo je organiziralo največje sindikalno združenje v državi CGIL. Zaradi stavke, ki je potekala v Rimu in drugih italijanskih mestih, je bil močno oviran javni potniški promet, pridružili pa so se ji tudi javni uslužbenci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aaron-Heydar
07. 09. 2011 23.33
To še bodo hudi protesti v Italiji! Evropa naj se pazi.