Tujina

Ruske oblasti bodo vztrajale pri izidih

Moskva, 12. 12. 2011 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska pravoslavna cerkev je dodala kamenček v mozaik pri protestih, ki so vzniknili po parlamentarnih volitvah. Cerkev je pozvala k pravičnim volitvam. Ruske oblasti bodo vztrajale pri izidih volitev 4. decembra.

Visoki ruski pravoslavni dostojanstvenik Vsevolod Chaplin je poudaril, da mora biti nad volilnim sistemom večji javni nadzor in da morajo to doseči s civiliziranim dialogom. Njegove besede imajo toliko večjo težo, ker je bil v preteklosti Chaplin večkrat kritiziran, ker je opravičeval dejanja ruskega političnega vrha.

Medvedjev v pravoslavni cerkvi
Medvedjev v pravoslavni cerkvi FOTO: Reuters

Ruske oblasti pa bodo, kot kaže, vztrajale pri izidih volitev. Tiskovni predstavnik ruskega premierja Dmitrij Peskov je namreč dejal, da uradni izidi volitev kljub množičnim protestom zaradi domnevnih nepravilnosti in ne glede na ugotovitve uvedene preiskave ostajajo v veljavi.

Četudi seštejemo vse t. i. dokaze, to nanese le nekaj več kot 0,5 odstotka vseh glasov, je dejal tiskovni predstavnik Vladimirja Putina v telefonskem pogovoru za francosko tiskovno agencijo. To po njegovem mnenju kljub domnevni spornosti nekaterih izidov ne more vplivati na vprašanje legitimnosti volitev ali volilnih izidov v celoti.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v odzivu na proteste dejal, da se ne strinja niti s slogani niti z izjavami protestnikov. Ne glede na to pa je prvi mož Rusije v zapisu na Facebooku poudaril, da je ukazal preiskavo domnevnih kršitev pravil in poneverb volilnih izidov, nad katerimi se pritožujejo demonstranti. Ruski premier Putin pa je sporočil, da spoštuje stališče protestnikov in da jih bo še naprej poslušal. Prav tako je poudaril, da ima vsakdo svobodo govora in izražanja, dokler deluje v skladu z zakoni. Samo v Moskvi se je protestov zaradi domnevnih kršitev in nepravilnosti na volitvah udeležilo več deset tisoč ljudi.

Na volitvah je zmagala stranka Enotna Rusija premierja Putina, ki je ohranila večino v parlamentu, četudi je v primerjavi z volitvami pred štirimi leti občutno izgubila na podpori. Zaradi tega, predvsem pa zaradi protestov, se že postavljajo vprašanja, ali je Putinova zmaga na predsedniških volitvah marca prihodnje leto res že zagotovljena.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
12. 12. 2011 19.48
-1
he he tudi cerkev čaka na svoj trenutek kmalu se bomo tudi kristjani sprehajali z bombami za pasom, kot vsi drugi teroristi, če se bomo pustili voditi dušebrižnikom, putinčkom, obamčkom in podobnim voditeljem, v "pravičnejšo" družbo
major1
12. 12. 2011 08.40
+1
V vseh državah tranzicije je poštenost pod vprašajem, sicer ne more ostati na oblasti izpeljanka komunistov.
smajser
12. 12. 2011 09.11
+5
Major ti si nor, zato pa delaš 4 ure dnevno za Rotschilda, 2 ure za državo, ki si sposoja od Rothschilda, in 2 uri zase.
CrusaderKnight
12. 12. 2011 09.44
-3
v komunizmu pa delajo 7 ur za komuniste in 1 uro zase, da imajo za kruh pa mleko!
DFB-FcBayern
12. 12. 2011 20.50
-1
Pelcev
13. 12. 2011 01.55
+1
sem čečenc prišel sem v slovenijo 2004 leta...vem kaj je vojna vem tudi kaj je komunizem...in vendar je bilo lepo=)