Tujina

Tudi prostoročno telefoniranje med vožnjo je nevarno

London, 08. 06. 2016 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nikar ne telefonirajte med vožnjo, tudi, če imate napravo za prostoročno telefoniranje. To je sporočilo britanskih znanstvenikov, ki so opravili raziskavo in ugotovili, da naši možgani med pogovarjanjem po telefonu preusmerijo pozornost drugam, zaradi česar se voznikove reakcije upočasnijo vsaj za sekundo, ki lahko odloča o življenju in smrti.

Prostoročno telefoniranje v vozilu je prav toliko nevarno kot če bi imeli med pogovorom telefon v rokah, opozarjajo britanski znanstveniki z Univerze v Sussexu. Glavni dejavnik, ki odvrača našo pozornost od vožnje in ceste, je namreč pogovor in ne zasedena roka, o študiji danes poroča BBC.

Znanstveniki so namreč ugotovili, da si ljudje med pogovarjanem ustvarjamo podobe o tem, o čemer se pogovarjamo. In te podobe so tiste, ki nas med vožnjo zamotijo. Kot so ugotovili, v tistem delu možganov, ki običajno spremlja dogajanje na cesti, med pogovorom s sogovornikom nastajajo podobe, ki nam preusmerjajo pozornost.

Avtorji raziskave opozarjajo, da je telefoniranje med vožnjo nevarno, saj preusmerja našo pozornost stran od dogajanja na cesti.
Avtorji raziskave opozarjajo, da je telefoniranje med vožnjo nevarno, saj preusmerja našo pozornost stran od dogajanja na cesti. FOTO: Thinkstock

S študijo, v kateri je sodelovalo 20 moških in 40 žensk, želijo raziskovalci pokazati, da bi bilo smiselno v celoti prepovedati pogovarjanje po telefonu med vožnjo. Prostovoljci, ki so jih razdelili v dve skupini, so privolili, da se jih med vožnjo in pogovarjanjem po telefonu snema. Ena skupina prostovoljcev je vozila brez, da bi se z nekom pogovarjala, druga pa se je morala ves čas vožnje pogovarjati.

Tisti, ki so se med vožnjo pogovarjali, so na določene situacije na cesti reagirali dobro sekundo počasneje od druge skupine. Kar pomeni, da so pozneje začeli zavirati, ko jim je pešec stopil na cestišče oziroma so pozneje opazili, da se jim po njihovi strani cestišča približuje vozilo. Zaradi pogovora po telefonu so odreagirali pozneje, s tem pa so si zmanjšali možnosti, da preprečijo trčenje oziroma morebitno nesrečo.

Študija je pokazala, da že preprosto vprašanje, kot je 'kam si odložil modro mapo?', pri šoferju preusmeri pozornost, saj se ta v svojih mislih začne osredotočati na prostor, kjer je ta mapa in ne na dogajanje na cesti oziroma je območje, ki ga voznik še uspe med telefonskim pogovorom spremljati, kar štirikrat manjše, kot, če se ne pogovarja med vožnjo.

Psiholog Graham Hole z Univerze v Sussexu je dejal, da v družbi velja zmotno prepričanje, da je pogovarjanje po telefonu med vožnjo varno, če pri tem uporabljaš naprave za prostoročno telefoniranje. Prepričan je, da bi morali zakonsko opredeliti, da je pogovarjanje po telefonu med vožnjo nevarno, ne glede na to, ali vam zasede roko ali ne.

Prav tako Hole dodaja, da so z raziskavami dokazali tudi, da sta poslušanje radia v vozilu ali pogovor s sopotnikom bistveno manj moteča za voznika. Zakaj? Ker sopotnik deloma sodeluje in opazuje dogajanje med vožnjo in običajno utihne, ko opazi, da se mora voznik osredotočiti na neko situacijo na cesti. Podobno lahko tudi utiša glasbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trapist
09. 06. 2016 19.42
+2
To meji na absurd. Potem naj se prepove tudi poslušanje radia, pogovarjanje s sopotnikom in prevoz otrok, hišnih ljubljencev in kar je še podobnih motečih dejavnikov med vožnjo. Dejansko je mnogo bolj od napisanega nevarno denimo ličenje in uporaba ogledala za urejanje pričeske...
srebrnibreg
09. 06. 2016 18.38
+5
Bolj nevarna od mobitelov so minice na pločnikih. Sicer več ne dolgo, ker jih bo Primc prepovedal.
srebrnibreg
09. 06. 2016 18.37
+4
Meni pa telefon ne dela težave pri vožnji ampak sendvič v drugi roki.
Herba
09. 06. 2016 15.52
+3
V Sloveniji bi morali prepovedat avtoradije, ker je vedno bolj nevarno, da ti naredi slabo, ko poslušaš poročila.
NapovedovalecPrihodnosti
09. 06. 2016 18.33
+4
Poročil sploh ne smeš poslušati,ker te lahko zadene kap.
flojdi
09. 06. 2016 15.31
-5
. že dolgo ne vozim avtočka . in ga ne želim več. / vem pa , da cenim tiste, ki me kam peljejo... in se pri Vožnji Odpovedo Lepi Omiki, da Moraš sogovornika Gledat v oči. ker poznam take , ki me neprestano in Vedno PoGledajo, ko mi kaj rečejo ; in take, ki me med Vožnjo NE pogledajo./ ker ..spoznano na mojem kožuščku : Sekunda je lahko PreVelika.
4krat
09. 06. 2016 16.31
+2
srebrnibreg
09. 06. 2016 18.36
+1
Kako te pa gledajo v oči kot vozniki, če sediš na zadnjem sedežu in tudi na sovoznikovem. To je bolj nevarno kot telefoniranje.
ravtar
09. 06. 2016 14.20
+3
Tudi prepocasna voznja je nevarna, ker se cloveku zacne spat.
Rains-
09. 06. 2016 12.23
+4
To jaz vem že odkar vozim, zato pač enostavno ne dvignem telefona dokler sem na cesti.
BŠK
09. 06. 2016 10.46
+1
Vsake toliko časa naj naredijo kontrole in akcije glede telefonov na odsekih in v bližini podjetij nenapovedano! Predvsem naj ustavljajo tiste z kvazi nemško sveto trojico in naj jih preverjajo vse do potankosti! Zadeva rešena!
NapovedovalecPrihodnosti
09. 06. 2016 18.31
+1
Najprej bodo morali preveriti svoje kolege kateri nenehno telefonirajo za volanom nadrejenih si pa tako ali tako ne upajo.
SLObunkeljn
09. 06. 2016 10.22
+3
Ni samo telefoniranje problem ... Roko na srce, vsi vozniki vemo, da reagiramo kasneje tudi kadar recimo menjujemo postaje na radiju pa čeprav so komande na volanu, kadar se prižiga ali ugaša cigareta, kadar se je med vožnjo in podobno ....
bracobaldo
09. 06. 2016 10.04
+2
Voziti se po naših cestah je nevarno.
flojdi
09. 06. 2016 15.36
. eni so pa NeVarni za vozit na kakršnokoli cesti
ni_mi_vse_eno
09. 06. 2016 09.17
+5
poslušanje radia je nevarno, živeti je nevarno.
Apostol1
09. 06. 2016 09.05
+6
Če si sam v avtu je jasno da si najbolj osredotočen na vožnjo ,če ne poslušaš radia in če ne telefoniraš ali prostoročno še slabše pa če klasično, to je je jasno lahko vsakemu tudi brez znanstvenikov. Sem pa mnenja da je radio koristen v avtu in tudi prostoročno telefoniranje ni tako nevarno ,oziroma če se skregaš z ženo ali obratno v avtu je lahko precej bolj nevarno kot pa telefoniranje prostoročno, če bodo pa upoštevali vse ugotovitve strokovnjakov potem pa bo kmalu edina rešitev samovozeči google avto.
Altejeva plamenica
09. 06. 2016 13.42
+6
Se strinjam, Apostol1 - samo še to bi dodal: če se kregaš s sogovornikom (prostoročno) preko telefona in če ti to ne paše, preprosto prekineš pogovor - če se kregaš z ženo v avtu, je ne moreš izključit - ona bo še kar ropotala, navkljub temu, da ti voziš....ven je pa ne moreš vržt. Poznam pa primer, ko je ropotala do nezavesti, je kolega pri rdeči luči zategnil ročno, odprl vrata in šel on (kot voznik) iz avtomobila.....
WAUKA
09. 06. 2016 15.28
+2
NapovedovalecPrihodnosti
08. 06. 2016 20.47
+10
Največja fora je pa ko na dnevnem redu vidim v policijskih avtomobilih (enega,da ne bo kdo razumel,da sta dva) voznike kako telefonirajo brez prostoročnega telefoniranja.Pred par dnevi sem se pa pozno popoldne bila je že tema skoraj zabil v traktor z prikolico naloženo razne krame brez ene luči od zadaj.Na traktorju sploh niso gorele na veliki prikolici pa jih sploh ni traktor pa prav tako brez varnostnega loka.Počasi se peljem mimo traktorja in vidim na njem policaja katerega poznam.Bil je sicer v delavski obleki ampak se sprašujem kako se lahko policija tako obnaša saj jih med telefoniranjem kot sem navedel vidi prav vsak in tale z tem traktorjem?Policija bi ga seveda spregledala,ker je policaj in taki so za vzor drugim udeležencem v prometu,ko so pa v policijskih oblekah pa globijo voznike za nepomembne zadeve.Po moje bi še jaz plačal na vse zadnje kazen,če bi se zaletel v tale traktor,ker bi kolegi med sabo že zadevo tako uredili z vprašanje kakšnimi vse natvezami. Kdo sploh kontrolira policijo za take prekrške?Kot je razvidno nihče.
NapovedovalecPrihodnosti
09. 06. 2016 18.26
Ker se večkrat peljem tam skozi na srečo poznam situacijo tako,da se nikoli ne peljem več kot cirka 40 km na uro.Cesta skozi to vas je popolnoma ozka ravno na zavoju je pa kapelica potem nekakšen vodnjak katerega se moraš takoj izogniti nato pa zavoj kjer spet moraš takoj zaviti in ravno tam sem naletel na tega z traktorjem.Tujec bi se v tem mojem primeru sigurno zabil v traktor,če bi se prvič peljal tam skozi in že v temi.Seveda bi pa na zadnje bil on še vsega skup kriv to drži kot pribito.Ne glede kako bi izpadlo na licu mesta bi pozneje na sodišču bila povsem drugačna izjava policistov.
Principat
08. 06. 2016 20.41
+3
zberte se ,, PREPOVEDAT in pika !!
FesterAdams
08. 06. 2016 20.37
+28
Kot motorist se najbolj bojim blontnih voznic v cestnih lokomotivah tipa BMW X5, pa X6 itd... Da znajo dobro vleči mi je jasno, sicer jim partnerji ne bi v roke dali tolike vrednosti, definitivno pa ne znajo voziti in telefonirati. Druge kombinacije pa pri njih itak ne vidiš. Telefon imajo na vuhi namesto nakita, in ko se pri kakšnem semaforju s tako čufto postaviš vzporedno in jo uporno opazuješ iz enega metra niti ne pomisli, da bi mordfa bilo primerno za trenutek odložiti telefon. One kotirajo visoko, tako visoko, da smo mi ostali za njih običajen plevel, ki ga ni treba upoštevati kot živega bitja.
alenka.NN
08. 06. 2016 21.18
+11
haha...a imava midva iste relacije, da morava gledat te blonde tupaste v omenjenih avtih....Pokopališka-žale-krožišče...iz savske bjonda v MBW x6..strogo po zunanjem krogu, na telefonu, brez žmigavcev in...zarad te tupoglave sem delala še en krog, ker je bilo prenevarno zapeljat pred njo za izvoz pokopališka prot šmartinki....na tem krožišču, pa še na katerem bi policaji dobil noter vse kazni, ki jih niso pokasiral med štrajkom....samo na račun telefonov in žmigavcev..
FesterAdams
09. 06. 2016 08.52
+2
Ajlina
08. 06. 2016 20.28
+4
Kaj pa če se zadebatiraš s sopotniki? A ena konkretna debata ti pa ne preusmeri misli? Ali pa če te kaj teži in vso svojo pozornost nameniš misli, na tisto stvar?
FesterAdams
08. 06. 2016 20.39
+4
Etika v takih primerih veli, da ne sedeš za volan. Nisi poslušala predavanj pri AMZ...?
tito12345
08. 06. 2016 21.39
+3
To si lahk kamot prvošiš če delaš na občini, ja...
Dohtar-SLO
08. 06. 2016 20.25
+7
Za to ugotovitev pa res ne potrebuješ znanstvenike...
tito12345
08. 06. 2016 19.50
+3
Karkoli dodatno počneš med vožnjo je nevarno. Že če nisi zbran je lahko dovolj. Ne vem od kje ta specifika glede telefonije.
Tomvojo
09. 06. 2016 19.26
Tomvojo
08. 06. 2016 18.13
+1
Pet let nazaj nas je kar nekaj bilo striktno proti telefoniranju v avtu, pa smo bili proglašeni za jdjsrhjkogpjkwthwegpoujerfjgjfjgvkf.
ONniON
08. 06. 2016 16.04
+2
pametni telefoni so škodljivi, ljudi delajo pasivne, se ne znajo upreti, nič, totalni luleki