Tujina

Tudi po požarih sevanje v mejah normale

Moskva, 12. 08. 2010 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sevanje na radioaktivno onesnaženih območjih v Rusiji, ki so jih zajeli požari, je v mejah normale. Skrbi, da bi nastal oblak radioaktivnih delcev, ki bi ga lahko prineslo vse do Moskve, so bile, kot kaže, odveč.

Požari v Rusiji - 5
Požari v Rusiji - 5 FOTO: Reuters

Ruske oblasti so sporočile, da je sevanje na radioaktivno onesnaženih območjih, ki so jih zajeli požari, v mejah normale. Pojavile so se namreč skrbi, da bi lahko oblak z radioaktivnimi delci prineslo tudi do Moskve.

"Imamo celovito nadzorno mrežo in redno opravljamo opazovanja," je sporočil namestnik vodje ruske meteorološke službe Rosgidromet Valerij Djadjučenko. "Nikjer v Rusiji nismo ugotovili poslabšanja radiacijskih razmer in povečanja sevanja iz okolja kot posledice prenosa materiala iz požarov," je dodal.

Ruska državna gozdna služba je v sredo sporočila, da so gozdni požari zajeli tudi obsežna območja v zahodni regiji Brjansk, ki je bila onesnažena ob nesreči v jedrski elektrarni v Černobilu. Ruske oblasti so ob tem zagotovile, da ni razloga za paniko in pomirile strahove, da bi požari povzročili nastanek oblaka radioaktivnih delcev.

Medvedjev preklical izredne razmere v treh regijah

Medvedjev je ukrep odpravil v regijah Mari-El, Vladimir in Voronež, v veljavi pa ostaja v regijah Mordovija, Moskva, Nižni Novgorod in Rjazan.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes v treh regijah odpravil izredne razmere, ki jih je uvedel v začetku meseca zaradi obsežnih gozdnih požarov. V štirih regijah izredne razmere ostajajo. Požari še vedno divjajo v okolici jedrskega raziskovalnega centra Sarov, okoli 500 kilometrov vzhodno od Moskve, zato so oblasti tja poslale poseben gasilski vlak, na katerem so velike količine vode in posebne gasilne cevi. Z ognjenimi zublji v tamkajšnjem naravnem rezervatu se sicer že bori več kot 3400 gasilcev, dve letali in dva helikopterja.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
12. 08. 2010 20.56
Lejga psa z dvema glavama
mamica55***
12. 08. 2010 14.01
ja tolk seva, da se "cagarji" kr na okol vrtijo in jih imajo za ventilator, so Moskvo že prevetril !
AFNA-1A
12. 08. 2010 13.46
Ja... in mi vsi smo po goveji župci priplavali ;)
littleSister
12. 08. 2010 13.39
mene dons neki cudn glava boli ...
Dejan Zajebancije
12. 08. 2010 12.22
A niso tudi ob nesreči zagotavljali, da ni nobenega razloga za preplah in da imajo vse pod nadzorom?