Tujina

Tudi Mars ima tektonske plošče

Los Angeles, 12. 08. 2012 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki so dolgo verjeli, da ima le Zemlja tektonske plošče. A to tezo je ovrgel profesor na UCLA An Jin, ki je odkril, da ima tektonske plošče tudi četrti kamen od Sonca – Mars.

Valles Marineris (Marinerjeva dolina)
Valles Marineris (Marinerjeva dolina) FOTO: Reuters

Znanstveniki so našli še eno podobnost med našo Zemljo in Marsom. Profesor na kalifornijski univerzi v Los Angelesu (UCLA) An Jin je odkril, da Zemlja ni edina, ki se ponaša s tektonskimi ploščami. Te ima namreč tudi Mars. Tektonske plošče na planetu, ki ga v teh dneh raziskuje tudi najnovejše Nasino vozilo Curiosity, se še oblikujejo. In tako bi lahko dobili vpogled, kako je izgledala mlada Zemlja, je dejal Jin.

Jin je do teh ugotovitev prišel po tem, ko je natančno pregledal deset fotografij Marsovega površja. Svoje znanje o tektonskih ploščah pa je Jin med drugim nabiral tudi na stičišču dveh izmed sedmih največjih Zemljinih tektonskih plošč na Himalaji in v Tibetu.

Tektonske plošče na Marsu je Jin prepoznal zaradi gladkih in strmih stranic, kakršne je moč videti tudi v kalifornijski Dolini smrti.

Na rdečem planetu je sicer najdaljši in najgloblji kanjon v našem osončju, in sicer Marinerjeva dolina. Ime so ji nadeli po satelitu Mariner 9, ki jo je odkril v letih 1971 in 1972, ko je krožil okoli Marsa. Dolina je dolga okoli 4000 kilometrov in je za okoli 9-krat daljša od ameriškega Velikega kanjona.

Valles Marineris (Marinerjeva dolina)
Valles Marineris (Marinerjeva dolina) FOTO: Reuters

Znanstveniki so dolgo ugotavljali, kako bi lahko kanjon sploh nastal. Jin je sedaj prepričan, da je kanjon stičišče dveh tektonskih plošč.

Jin verjame, da je tudi na Marsu več tektonskih plošč in ne le dve, posledica premikanja teh plošč pa so seveda, tako kot na Zemlji, potresi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domus
13. 08. 2012 18.32
+4
Potresi so mogoči le,če je planet še aktiven.Če je jedro ugasnilo nima kdo povzročat premikanje plošč.
WikiX
13. 08. 2012 14.39
+5
Ni kaj, Slovencem nihče na svetu ne more očitati, da nismostrokovnjaki za vesoljsko kulturo. Zanimiva se mi zdi tehnika izdelave umetnih organov, s pomočjo organskih kalupov, okoli katerih se zarastejo matične celice tistega, ki organ potrebuje. V primeru planetov se sprašujem, če imajo tudi ti vgrajen kakšen naravni kalup, da vedo, kako se mora zarasti škorja. Tisočletja stari filozofski temelji in moderne teorije se podirajo druga za drugo, dušijo se v lastni verigi znanstvenih dejstev, ki se opirajo druga na drugo. Najbolj dodelana kozmološka teorija je zgrajena le na 3% znane snovi, za 97% vemo, da obstaja, a nihče nima pojma, kaj bi lahko bila in kakšne so njene lastnosti, črna snov in energija sta lahko karkoli, pa se vseeno delajo, da teorija drži, ker vsebuje še toliko drugih dobrih idej. Ves čas je veljalo, da je prostor prazen vakum, danes z LHCjem dokazujejo, da je celo vesolje potopljeno v Higsove bozone in prazen prostor kot tak sploh ne obstaja, pa še vedno govorimo o praznini vesolja. V vsaki poljudno znanstveni oddaji prikazuje računalniške animacije kataklizmičnih kozmičnih trkovplanetov zvezd in celih galaksij, z modernimi opazovanji niso našli nič takega, vsi ti objekti so proti ogromnemu vesolju tako majhni, da redko ali skoraj nikoli ne trčijo, kljub temu vztrajajo, da so planeti in lune nastali s trki. Vesoljski sondi Voyager, ki sta edini prišli izven meja planetarnega pasu osončja pospešujeta, ugotavljajo da najbrž zaradi termičnih reakcij različno toplih delov plovila, kljub temu se še vedno opirajo edino na zakone klasične fizike, ki znatnega vpliva takšnih interakcij s prostorom ne poznajo in jih računalniki ne upoštevajo. Vse bolj so opazovanja vesoljskih prostranstev odvisna od strojev, čeprav se vsak znanstvenik zaveda, da je vsaka naprava zgolj omejen sklop mehanskega razmišljanja in so s tem omejena tudi opazovanja, mašine same proizvajajo rezultate, vse ostalo pa ignorirajo, ker niso izdelane tako, da bi upoštevale neznano. Je to sploh še raziskovanje ali vse bolj postaja mistika in znanstvena fantastika? Nahajamo se na pragu velikih spoznanj, ki znajo spremeniti tok človeške filozofije in zgodovine za vedno, 21.stoletje se je začelo tako kot se spodobi za prelom milenijuma, s fuzijo vsega akumuliranega človeškega znanja, skozi tisočletja evolucijskega razvoja, spet postajata zdrava pamet in dedukcijska logika najpomembnejši inštrument opazovanja, na pragu novega, ima spet vsakdo izmed nas možnost za odkritje tisočletja. In ne pozabite, veliko največjih umov človeštva je umrlo v največji bedi, brez ficka, šele po njihovi smrti so postala njihova razmišljanja revolucionarna. Nekatere stvari se pa očitno nikoli ne spreminjajo, me res zanima, kaj jih dela tako posebna, hmm...
Majda Božnar
13. 08. 2012 14.11
+1
Logično, da ima tektonske plošče. In če ti deluje domišljija, lahko na različnih posnetkih vidiš marsikaj. Videla sem tudi ministra Černača, ki se pri selektivnem rušenju črnih gradenj sklicuje na PRAVNO DRŽAVO!
Amasakul
13. 08. 2012 13.45
+4
Bistvo je ,ko bodo ugotovili da je tam zgoraj možno živeti bodo vsi bogati reveži, ki imajo že danes na mesec od 10000 eur in še naprej v nedogled živeli na svojem svetu , dobili najboljše parcele nardili super hiške z bazeni, savnami vsi ostali pa se bomo na zemlji strupili z ogljikovimi monoksidi , vročino + bog ve še kaj ... Pred leti ni bilo možno leteti v vesolje če nisi bil vsaj eden od teh ljudi , ki preučuje vesolje ali dela popravila na satelitih danes pa je bistvu še samo vprašanje kdaj lahko gre kdo gor , kajti če imaš toliko penezov da si plačaš polet v vesolje zato ker bi ga rad od blizu videl si ga pač plačaš in greš in ni važno koliko stane. Le kam gre ta svet ... pa tako lepo je bilo pred leti
g.noj
13. 08. 2012 18.11
+2
no ni lih čist tako... na mars še nekaj časa ne bo stopila čkoveška noga, da bi pa živeli gor, bo pa preteklo še precej več časa, če bo to sploh kdaj omogočeno
domus
13. 08. 2012 18.38
+1
Bi bilo pa faj če bi lahko nekaj naših tavisokih poslali tja gor ,saj veste katere mislim.Vsaj tako ZA PROBO.
indal
13. 08. 2012 12.11
+1
Ma dejstvo je , da se gre neka uradna znanost neko paralelno znanost že znanim zadevam, ki jih skrbno skrivajo pred rajo!
beowulfsam
13. 08. 2012 08.46
+13
A ni to že po logiki, da ima vsak planet, ki ima še staljeno sredico tektonske plošče?
Shorty Zupancic
13. 08. 2012 09.51
+1
KungFuPanda
13. 08. 2012 10.19
+1
Ne ve se, če imam Mars staljeno sredico. Oz. če jo ima, je lahko skorja predebela za tektoniko. Vulkanske aktivnosti na površju ni več videti, magnetizma tudi več nima (razen nekateri deli, ki so ostali namagneteni iz preteklosti).
Shorty Zupancic
13. 08. 2012 10.26
Kr zmanjkalo je besedila. Hotu sem napisat, da naj bi imel Mars kovinsko sredico. ( Prebral na wikipediji)
Helix Nebula
13. 08. 2012 10.39
+4
na 24 ur se pogosto zgodi da ti kr zmanka besedila, al pa da se sredi tipkanja kurzor pomakne na začetek al pa celo kam na sredino... ne znajo oni to poštimat...
kameltrajbar
13. 08. 2012 08.12
+1
...lovske....:))))....mogoče je bila tektonika ko je bil planet bolj vroč,notranjost...če bi bilo kj na tem..bi bili obvezno delujoči vulkani....tko pa.....kisle kumarice...bučke.....:)..planet umira...:)
Shorty Zupancic
13. 08. 2012 07.05
+8
Meni je pa prav zanimivo take članke brat. Človek je že po naravi raziskovalec.
Xspot
13. 08. 2012 03.14
+31
Ni ga čez raziskovanje tujih svetov. Pravzaprav tega še ne vemo povsem dobro, ker smo šele začeli odkrivati novo Zemljo in še vedno nismo stopili drugam kot na našo edino luno, pa še to zgolj na kratko, ampak je tudi to dovolj, da se lahko zavemo kaj drugačnost v resnici pomeni. Gledamo slike iz Marsa in si mislimo, da bi lahko nastale tudi kje na Zemlji, toda poglejmo si malo pobliže tisto, kar zgleda kot pesek in kamen, naenkrat človek opazi, da sploh ne gre za isto snov. Ne znam opisati, ni ista tekstura, drugačna granulacija, sence dajejo vtis popačenega reliefa, barve niso prave, vse zgleda domače, vendar ni isto. Drug svet. Sestava molekul je drugačna, pritisk in temperatura sta drugače pomešala elemente, veter jim je spremenil običajno formo, ne razvlaži jih vlaga, sploh pa ne bi smelo biti organske erozije. Verjetno je drug svet tudi na otip drugačen, manj topel ali kaj takega, najbolj pa verjetno vpliva občutek teže, edino na našem planetu je ta enak temu, kako občutimo sebe in okolico. Zaznamo že drobne spremembe gravitacije, tam pa je cel svet zložen bistveno različno od tega, kar smo navajeni doma. Niti ena stvar nima prave teže, recimo kepa železa bi se zdela na Marsu lažja, predmeti ne bi enako potonili v vodi, človek bi med skokom za trenutek obstal v zraku. Vsi deli strojev tečejo bolj gladko, ker imajo sestavni deli manjšo težo, manj je trenja,material se ne pregreva tako hitro, bolj enakomerno in podobni fenomeni. Vse je drugače. Kakšen okus ima kaj Marsovska Zemlja, je tudi tam slankasta od mineralov, ima okus po rji ali je morda vse strupeno in bi takoj umrl, ko bi polizal marsovsko skalo, polno žvepla, kristaliziranega živega srebra in arzena. Zanima me, kako se slišijo zvoki, recimo kotalenje kamenja ali zavijanje Marsovih tornadov, kako bi se slišala glasba, žuborenje vode, cvrčanje ptičkov, je sploh razlika med jutrom, ko se pri nas zbuja narava in večerom, ko le včasih parajo temo čudni zvoki. Morda je kot pozimi v snegu, ki duši odboje ali pa na prostem zveni kot v votlini, ker redka atmosfera slabše prenaša valove in odboje. Kdo ve. Mogoče si bo prvi astronavt za trenutek snel skafander in zaigral na violino sredi Marsovske puščave, mogoče bodo nežni zvoki zbudili tuje duhove narave in mistične sile, jim sporočili, da je prišel Človek, spoznavati njihove zakone in jih častiti s spoštovanjem, preden bo atmosfero zapolnilo industrijsko mrmranje strojev in žvižganje električnih motorjev, ko jih bo občasno presekalo zavijanje ionskih turbin in trušč mogočnih raketnih motorjev. Samo nikar naj mi kdo zdaj ne reče, da je NASA pozabila namestiti tudi mikrofone, v prihodnje projektne skupine bo treba nujno umestiti tudi umetnike in filozofe.
Kembl
13. 08. 2012 06.24
+12
comment123
13. 08. 2012 07.12
+8
WikiX
13. 08. 2012 14.10
+3
Morda res ne moremo začutiti tujih svetov, ampak NASA bi nam zdajlahko postregla vsaj s fotografijo, kako zgleda tuje nebo, me res zanima kako zgledajo drugačne zvezde in če bomo tudi laiki že intuitivno opazili razliko.
g.noj
13. 08. 2012 18.14
zvezde ne morejo drugače zgledat, kot iz Zemlje... edina razlika mora biti, da se tam vidijo tudi podnevi
Pellias
13. 08. 2012 00.49
-9
Nwm zakaj se to med znanost uvršča kaj bo to za skupno dobro prineslo tega res ne vem . Več bi naredli če bi ves ta dennar namenli za razvoj zdravil za bolezni kot aids, rak itd... Mars je kjer je na njem civilizacije ni videt tudi tekoče vode ni kolikor vem in kisika tudi ne plus teo da atmosfere ki bi ščitila planet pred solarflaerom proč vržen denar in pol jamra svet o recesiji. Recesije ni, če pa je pa je bla umetno narejena kar pa ni problem narediti
Shisui
13. 08. 2012 00.57
+9
Pellias
13. 08. 2012 01.14
-2
KungFuPanda
13. 08. 2012 10.15
+10
Količina denarja za raziskovanje je minimalna proti temu, koliko denarja se skupno obrne pri nogometu, formuli ena in filmski industriji. To je za mene stran vržen denar, ker dolgoročno ljudem nič ne koristi. Pri zabavi očitno ni recesije, tako da ne jamraj. Edino raziskovanje nam dolgoročno prinese napredek, formula, fuzbal in holiwoodski filmi pa sigurno ne.
Shisui
13. 08. 2012 10.46
+2
Pol posta manjka, se mi sploh ne da popravljati.
g.noj
13. 08. 2012 18.16
+1
Pellias
13. 08. 2012 00.40
-14
Kaj denarja gre za take pointless projekte naj ga rajši namenijo za pomoč sestradanim ljudem v afriki al pa v azij bi blo več koristi in za človeštvo dobrega storjeno. Zaj so vodje držav in svetovna elita celi masni ker mislijo da je to še ena dobra novica da bojo lahko spizdli na mars in tam živeli ko dokončno *Zemljo
saintjozef
12. 08. 2012 23.32
+2
Torej ni iz plastike.
beton
13. 08. 2012 07.49
-1
goga123
12. 08. 2012 22.59
-6
Ves ta denar, ki ga zmečejo za vesolje, bi prav prišel za ljudi na zemlji, ne pa da lovijo mehurčke na marsu, saj je na zemlji toliko bede in lakote, da bi se lahko najprej posvetili strokovnjaki tej težavi
dreko123
12. 08. 2012 23.18
+23
enako nekateri govorijo za cern in njihove drage poiskuse... brez takih ljudi, poiskusov, tehnologije bi bili še vedno v srednjem veku - spali z mečem ob postelji in z lokom lovili vsakdanjo hrano, ne bi pisali po netu, ne bi imeli računalnikov, avtomobilov, letal...
dreko123
12. 08. 2012 23.20
+9
lakota je vedno bila in vedno bo... pač pokvarjen sistem, samo tako je pač življenje in nam določene tehnologije omogočajo da je tega vseeno precej manj kot ga je bilo v preteklosti... da se odpelješ kljub mizerni plači nekam na dopust in in se piz... čez sistem ki nam vse to kljub nepravičnosti omogoča!
upornik_007
12. 08. 2012 23.34
+22
goga123 ne klabasaj kriv je sistem ki nam vlada zato pa je tako sam dokler bomo ljudje samo nemo gledali kaj se dogaja se ne bo nc spremenilo v nas je moc da kaj spremenimo! glede znanosti je pravilno da se denar vlaga v to kajti ce ne bi zivel se vedno v jamah in ljudje bi bililahko se veliko bolj razviti ce nam ne bi 700 let vladala cerkev ki je pobijala bolj napredne ljudi in tak si ti s takimi izjavami!!!!
KlubPravilnoPretepenihŽena
12. 08. 2012 22.44
-10
bom vam js povedal eno bolj zanimivo informacijo o zemlji...no pa gremo.. v palestini in v sahari so že zdavnaj odkrili v zemlji bele smokve katere so stare več miljonov let in edina teorija, ki razjasni produkt je ta, da so nastale pri zelo, zelo vesoki temperaturi in tako visoko temperaturo danes dobimo LE z termonuklearno bombo in tako pridemo do zaključka, da živimo na prokleti kugli, ki se vrti v krogu, kjer moramo smrt in preporod kontrolirati z reduciranjem prebivalstva s takšnim tempom, da ne postanemo Mars
Infadel_no1
13. 08. 2012 11.19
+1
To mimogrede so posledice kometov! ki pa jih najdemo ne samo v palestini, ampak povsod po svetu!
sikorsky
12. 08. 2012 21.59
+1
Kaj pa Talibanov je kaj gori?,...
krtaca15
12. 08. 2012 22.01
-4
Sta dva, pa oba mahata na zemljo amerikancem...
krtaca15
12. 08. 2012 21.54
-1
Uau. Preverite earth growing theory, dinosaurs and smaller gravity na jutubu. Kar velja za zemljo, velja tudi za vse ostale planete, ki prav tako rastejo. Teorija je bila sicer ovrzena ker bi ogrozila celotno fiziko, vendar bo prej ali slej prisla nazaj kot dejstvo. Pravzaprav je zdajsnja teorija o premikih in potapljanjih tektonskih plosc smesna.
KnightTemplarSL
12. 08. 2012 22.02
-2
Teorija o earth growing je zanimiva, seveda kot si rekel ovržena. Samo če tako pogledaš, je čisto realno...prej je bila zemlja mala in je praktično bilo samo kopno, potem čez mnogo časa se je večala in se je kopno trgala v kontinente, ki jih imamo zdaj.... In bi tudi pojasnilo zakaj imamo potrese, ker planet raste. Mogoče je mars šele v tej fazi...da se kontinenti razdeljujejo zdaj....samo da je mars večji planet že ob nastanku kot zemlja.
krtaca15
12. 08. 2012 22.10
+0
Na jutubu je narejena animacija kjer se lepo vidi da se tektonske plosce popolnoma prilegajo ena drugi ce se zmanjsa velikost krogle. Lepo se vidi da se prilegajo v detajle. Isto velja za vse planete. Je vredno ogleda in ti da misliti. Ce pa to povezes se z velikostjo dinozavrov in insektov vcasih... Pri danasnji teznosti s tako gostoto kosti nimajo sans, kar ocitno kaze da je bila gravitacija precej manjsa.
WikiX
13. 08. 2012 02.06
+2
Helix Nebula
12. 08. 2012 21.46
+35
več takih novic (ampak bol izčrpnih)... tisti ki pa ne marajo novic iz sveta znanosti pa naj gredo na rumene strani brat o Kardashianovih...
kadet94
12. 08. 2012 21.50
-2
ne da jih ne maramo ampak če so na takšen minimalističen način podane da izveš iz naslova več kot pa iz celotnega članka.. kje je potem poanta?
Helix Nebula
12. 08. 2012 21.52
+12
beton
12. 08. 2012 21.38
-17
jako in pomembno odkritje
KnightTemplarSL
12. 08. 2012 21.41
+22
Zakaj potem sploh to komentiraš, če ti ni pomembno?
beton
13. 08. 2012 07.47
-3
zakaj pa ti komentiraš moje mnenje,če je tvoje mnennje nasprotno?
kadet94
12. 08. 2012 21.37
-13
danes bom jedel restani krompir pa šalato
maiikooo
12. 08. 2012 21.54
+8
kapuhs
12. 08. 2012 22.27
+0
Jaz imel kumare pa pire, ukradel pri sosedu na vrtu...