Tujina

Tudi katoliki uporabljajo kondome

London, 24. 07. 2008 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večina sicer aktivno verujočih katolikov ignorira vatikansko politiko zavračanja kontracepcije in verjame, da bi morala Cerkev razmisliti o svojih stališčih.

Raziskavo je izvedel angleški katoliški dnevnik, vključevala pa je 1500 tamkajšnjih katolikov. Rezultati so bili več kot presenetljivi.

Vatikan uči, da je celo splav v primeru posilstva greh.
Vatikan uči, da je celo splav v primeru posilstva greh. FOTO: Reuters

Večina med vprašanimi je bila tako sicer seznanjena z dejstvom, da glede na svojo vero kontracepcije ne bi smeli uporabljati, je pa več kot polovica menila, da bi morala Cerkev ponovno premisliti o svojih stališčih glede tega vprašanja. Ravno toliko jih je namreč tudi priznalo, da pri spolnih odnosih uporablja vrsto umetnih kontracepcijskih sredstev, predvsem kondome in tabletke. Več kot polovica med tistimi, ki so bili stari med 18 in 45 let, je pred poroko tudi živela s svojim partnerjem.

Na možnost, da bi se o načrtovanju svoje družine, številu otrok ali uporabi kontracepcije pogovorili z duhovnikom, večina vprašanih, sicer aktivnih katolikov, ni niti pomislila. Pri tem so skoraj vsi sicer označili poroko kot idealno zavezo med partnerjema, vendar so se tri četrtine sodelujočih v raziskavi tudi strinjale, da bi bila ločitev boljša možnost od nesrečnega zakona. Prav toliko jih je izrazilo prepričanje, da bi morala Cerkev spremeniti svoje stališče o tem, da ljudje, ki se ponovno poročijo, ne smejo prejeti obhajila ob verskih obredih.

Prepoved kondomov vpliva na ekonomijo

Veliko političnih voditeljev je ugotovilo, da je izobraževanja glede HIV-a in kontracepcije nujno, vendar pa se stvari zaradi močnega vpliva religije spreminjajo zelo počasi.
Veliko političnih voditeljev je ugotovilo, da je izobraževanja glede HIV-a in kontracepcije nujno, vendar pa se stvari zaradi močnega vpliva religije spreminjajo zelo počasi. FOTO: Reuters

Velik očitek, ki v zvezi s prepovedovanjem kondomov leti na to versko organizacijo, je tudi dejstvo, da Cerkev s takšno politiko pomembno vpliva na širjenje virusa HIV v tretjem svetu, predvsem v Afriki. To v nekaterih tamkajšnjih državah vpliva celo na ekonomsko krizo, saj veliko odraslih, delovno sposobnih ljudi, zboleva in umira, za sabo pa pušča osirotele otroke, za katere mora skrbeti država. Slednji so v resnici velikokrat prepuščeni sami sebi in odraščanju na ulicah, zato se ne izobražujejo, posledično pa je vprašljiva tudi njihova prihodnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 07. 2008 21.47
Vsaj misionarji so korak pred papežem in uradno doktrino, kaj bo njemu kondom!!?
Soledad
25. 07. 2008 19.42
Cerkev naprej sledi pravilom, ki so jih postavili stoletja nazaj, in ne gre naprej s časom- navsezadnje je pa ja kondom en dobr izum, an? ravno zarad tega je vedno manj katolikov - zarad teh strogih pravil. Mogoče pa nam prhaja na proti reformacija 21 stol? xD
razumnez
25. 07. 2008 17.24
v tem pogledu je pa islam pred krščcanstvom...vsaj v kondome se ne vtika! samo kaj ko je večina muslimanov preveč nazadnjaških, da bi vedla kaj je to kondom...
Navihanko
25. 07. 2008 16.38
Edino pametno , da katoliška cerkev fejst razmisli o kontracepciji. Ga. Sova, dober dan
4evercvicek
25. 07. 2008 13.28
zato je tudi največ vojn povzročila prav vera!
aligatorcek
25. 07. 2008 10.17
Pa saj pust je že bil, kaj dajate sliko tega vaškega komedianta na vrh strani????
simpatizer
25. 07. 2008 07.28
Ja. Cerkev je stara in senilna. Čas bi bil, da odstopi....
chemtrail
25. 07. 2008 07.04
pijanec22: Po vsem tem kakšno propagando furajo, bi se popolnoma strinjal s teboj! RKC bi morala prevzeti krivdo in odgovornost za vsako četrto žensko v Afriki ki je okužena. Več slabega kot dobrega so privlekli na ta svet.
Tonček Balonček
24. 07. 2008 22.39
Upajmo, da Cerkev glede na pomankanje duhovnikov, vsaj njim priporoča pri delu v misijonih uporabo kondoma!!
pijanec22
24. 07. 2008 22.33
Cerkev bi lahko že prevzela odgovornost za množično razširitev AIDSa v Afriki. Glavna krivda je namreč na njihovi strani.
Tonček Balonček
24. 07. 2008 22.29
Saj ni važno, pomembno je, da so otroci čimprej krščeni, kaj s epa ptem z njimi dogaja, je pa v božjih rokah! Tudi AIDS je božji dar, kdo ve zakaj Bog nekatere bolj skuša kot druge. To je skrivnost, zato je tako lepo vevorvat v Jesusa. Ta vera in upanje nista dan vsakomur! Kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl. (Jn 11,25-26)
Masterbater
24. 07. 2008 21.32
Zgornja fotka od papaka me spominja na Dr. Evil-a iz filma Austin Powers....
drzavljan35
24. 07. 2008 18.20
Verjetn bi naj bil Ratzi nedolzn se