Tujina

Tudi Izrael ima jedrsko orožje?

Jeruzalem, 06. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo El Baradej prihaja v Izrael.

Mohamed El Baradej: Ali mu bo uspelo rešiti uganko glede izraelskega jedrskega orožja?
Mohamed El Baradej: Ali mu bo uspelo rešiti uganko glede izraelskega jedrskega orožja? FOTO: Reuters

Izraelski premier Ariel Šaron je danes namignil, da bi Izrael lahko imel jedrsko orožje. Ob komentiranju obiska generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohameda El Baradeja v Izraelu, je dejal: "Ne vem, kaj je prišel gledat. Izrael mora imeti v svojih rokah vse elemente moči, ki jih potrebuje, da se lahko sam ubrani. Politika dvoumnega izražanja o jedrskem orožju, kot je naša, se je izkazala kot dobra in se bo še nadaljevala,". Pri tem pa Šaron podrobnosti ni pojasnil.

El Baradej, ki naj bi danes obiskal Izrael, je minuli teden v Moskvi dejal, da bi moral Izrael razjasniti svoje jedrske dejavnosti in se zavzeti za Bližnji vzhod brez jedrskega orožja. Izrael naj bi po nekaterih navedbah imel okoli 200 jedrskih konic.

Generalni direktor IAEA prihaja v Izrael nekaj mesecev potem, ko so iz zapora izpustili izraelskega jedrskega znanstvenika Mordehaija Vanunuja, ki je bil obsojen zaradi izdaje izraelskih jedrskih skrivnosti.

Izrael ni podpisnik dogovora o neširjenju jedrskega orožja

V iskalni operaciji v Gazi na Zahodnem bregu je bilo v spopadih med palestinskimi skrajneži in izraelsko vojsko ubitih šest Palestincev in en izraelski vojak.

Izrael je edina država Bližnjega vzhoda, ki ni podpisala dogovora o neširjenju jedrskega orožja. To pomeni, da ta država ni obvezana mednarodnim inšpektorjem pokazati njene jedrske zmogljivosti. Visoki izraelski predstavnik je pojasnil, da bi bilo nespametno, da bi Izrael sedaj popustil kakršnemu koli svarilu oziroma podpisal omenjeni dogovor zaradi nestabilnosti na tem območju.

Tako Izrael kot ZDA obtožujeta Iran, da poseduje jedrsko orožje, kar pa Iran zanika. Prav tako sta Libija in predvojni Irak znana potem, da sta si neuspešno prizadevala za jedrsko orožje. Vse tri omenjene države so nasprotnice Izraela.

Obisk Mednarodne agencije za jedrsko energijo v Izraelu naj bi spodkopal kritike, ki agencijo obtožujejo, da je ignorirala izraelsko jedrsko orožje, medtem ko je močno pritiskala na Iran.

Bližnjevzhodna četverica začela razpravo o načrtu glede umika Izraela s področja Gaze

Z območja Gaze in Zahodnega brega bi se naj judovski naseljenci izselili do leta 2005
Z območja Gaze in Zahodnega brega bi se naj judovski naseljenci izselili do leta 2005 FOTO: Reuters

Predstavniki t.i. bližnjevzhodne četverice (Združenih narodov, Evropske unije, ZDA in Rusije) so na današnjem srečanju v Jeruzalemu znova podprli enostranski izraelski umik z območja Gaze, ki bi moral po njihovem mnenju potekati v okviru bližnjevzhodnega časovnega načrta, ki ga je oblikovala četverica.

Izraelsko vrhovno sodišče pa je danes odločilo, da bodo izraelske splošne volitve leto dni prej, kot je bilo sprva predvideno, in sicer novembra 2006. Ta odločitev sodišča bi lahko povzročila zaplete pri izvedbi načrta izraelskega premiera Ariela Šarona o umiku iz Gaze. Medtem je na tridnevni obisk v Tel Aviv že prispel generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej, je potrdil njegov tiskovni predstavnik Mark Gwozdecky.

Treba je ustaviti gradnjo varnostnega zidu

Izraelsko vrhovno sodišče je odločilo, da mora Izrael ustaviti gradnjo še enega dela varnostnega zidu na Zahodnem bregu, je poročal izraelski državni radio.

Dela naj bi ustavili dokler vrhovno sodišče ne bo odločilo o pritožbah prebivalcev Rafata in Dir Baluta, ki trdijo, da bi sedanja trasa zidu območje spremenila v enklavo.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja