Tujina

Tudi Britanci na referendum o Lizbonski pogodbi?

London, 04. 10. 2009 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cameron, ki se mu obeta mesto naslednjega britanskega premierja, je napovedal referendum o Lizbonski pogodbi. ''Hočemo imeti ta referendum,'' je dejal.

Vodja britanskih konservativcev David Cameron, ki se mu po parlamentarnih volitvah prihodnje leto obeta premierski stolček, je danes kljub potrditvi Lizbonske pogodbe na petkovem referendumu na Irskem napovedal, da bo v primeru zmage na volitvah sklical referendum o pogodbi, če ta do takrat še ne bo ratificirana v vseh državah EU.

Cameron Britancem obljublja referendum.
Cameron Britancem obljublja referendum. FOTO: Reuters

"Hočemo imeti referendum," je dan pred začetkom kongresa njegove stranke v Manchestru Cameron dejal v pogovoru za televizijo BBC. "Menim, da bodo ljudje v tej državi razočarani in jezni, da je lahko Irska dvakrat glasovala o pogodbi, ki spreminja način našega vodenja, mi pa nismo mogli o njej glasovati niti enkrat," je poudaril Cameron.

Kot je pojasnil, je težava Lizbonske pogodbe v tem, da "jemlje pooblastila državam in jih centralizira v Evropi", ob čemer je izrazil mnenje, da to ni pravi pristop. Obenem pa se je Cameron vztrajno izogibal vprašanjem, kaj bo storil, če konservativci dejansko zmagajo na volitvah, pogodbo pa bosta do takrat že ratificirali tudi Poljska in Češka.

Kaj bo Cameron res naredil, če pride na oblast, pa ni povsem jasno.
Kaj bo Cameron res naredil, če pride na oblast, pa ni povsem jasno. FOTO: Reuters

Čeprav sta oba parlamenta v teh dveh državah pogodbo že sprejela, jo morata sedaj podpisati še oba predsednika. Poljski predsednik Lech Kazcynski je že napovedal, da bo po irskem "da" pogodbo kmalu podpisal, zapleta pa se na Češkem, kjer ustavno sodišče zaradi pritožbe skupine senatorjev znova razsoja o pogodbi, češki predsednik Vaclav Klaus pa je do razsodbe ne sme podpisati.

Cameronova stranka, ki zavzema izrazito evroskeptično držo, je sicer po volitvah v Evropski parlament zapustila največjo skupino v parlamentu Evropsko ljudsko stranko in skupaj s poljskimi in češki evroskeptiki oblikovala skupino Evropskih konservativcev in reformistov.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOHaider
05. 10. 2009 08.37
unja1m05.10.2009, 05:27-1 na celem svetu obstajajo referendumski fanatiki ????????????????????????????????????
spartanec_90
05. 10. 2009 07.04
Roxy79 04.10.2009, 17:58 8 Če bo referendum v Britaniji...... BO TUDI V SLOVENIJI. kako v Sloveniji ?? mi ni več jasno če pa so slovenski pos(r)lanci sprejeli lizbonsko pogodbo tako je že prepozno...a ne ali se motim in še niso glasovali ???
unja1m
05. 10. 2009 05.27
na celem svetu obstajajo referendumski fanatiki
castnasestra
04. 10. 2009 22.36
Komentator(ka) foreverblue ima prav... Izjave tipa "Hočemo referendum... Lizbonska pogodba jemlje pooblastila državam in jih centralizira v Evropi itd, itd, itd..." so zgolj leporečje, brez vsake teže, z enim samim namenom: pomiriti strasti v lastnih strankarskih vrstah in povrniti zaupanje/zanimane/podporo volilcev. Saj, kot je znano, je Cameron zadnje tedne/dni s svojimi presenetljivimi proevropskimi izjavami precej (raz)buril duhove med konzervativci... Nenazadnje Cameron le ni tak butelj, da ne bi vedel, kako v resnici (zdaj pa sploh, po tej irski "zmagi" Yes kampanje) stojijo stvari s faši-idiotizmom imenovanim Lizbonska pogodba...
yarrick
04. 10. 2009 20.01
@foreverblue Zadnji je bil kvečjemu zaradi pritiska Evropske unije na te posamezne države. Grem stavit, da se marsikatera nebi odločila za DA, če bi imeli kaj možnosti. isto se bo zgodilo z našo mejo mamorju; hrvati bodo v EU ker se je evropska unija(skupnost)tako odločila. In to neglede na to ali bodo meje urejene PRAVIČN in PRAVILNO ali ne. Še čudež, da ne bo protiraketnega ščita na poljskem :S Bili so veliki imperiji v zgodovini (rim, perzijska nadvlada na bližnjem vzhodu, kitajska z svojimi provincami) pa so vsi propadli.Isto se bo zgodilo z EU, saj stoji na napačnih temeljih. očitno še sami ne vedo na čigavi strani bi bili; nekateri so za vzhod (rusija), nekateri za zahod (amerika) spet drugim je seeno. Zakaj ne moremo biti sami zase??! kaj rabimo neko ritoliz.ništvo američanom in rusom? AAA pozabil sem na zemeljski plin iz rusije . Bedak jaz !!! Namesto da bi se postavili zase in končno nekaj naredili za evropo pa skačemo od ene riti k drugi....
TOTALEN_KURAC
04. 10. 2009 19.29
Zaradi irskega DA lizbonski pogodbi bo 1000 let angleske zgodovine koncano v trenutku.
spartanec_90
04. 10. 2009 19.26
glasujte PROTI !!!!!!!!!!!!
Roxy79
04. 10. 2009 17.58
Če bo referendum v Britaniji...... BO TUDI V SLOVENIJI.
foreverblue
04. 10. 2009 17.57
No, novinarji, če bi prebrali še analizo tega intervjuja na isti strani, bi ugotovili, da se Cameron vse bolj distancira od tega vprašanja. Sam ve, da je zgodba zaključena. Čez 8 mesecev, ko bo izvoljen, ga bo pa že Merklova dobila v roke in stresla iz hlač. Kot je rekel Klaus včeraj, v Evropi je bil to zadnji referendum o Lizbonski pogodbi.