Tujina

Tudi Bill je za Obamo

Denver, 28. 08. 2008 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so dobile prvega temnopoltega predsedniškega kandidata, saj so demokratski delegati potrdili kandidaturo Baracka Obame. Na njegovo stran se je postavil tudi Bill Clinton.

Na konvencijo je končno prišel tudi Obama.
Na konvencijo je končno prišel tudi Obama. FOTO: Reuters
Skupaj razglasimo, tukaj in zdaj, da je Barack Obama naš kandidat in da bo on naš naslednji predsednik. Hillary Clinton

Delegati na nacionalni konvenciji ameriške demokratske stranke so v četrtek zjutraj po srednjeevropskem času potrdili senatorja iz Illinoisa Baracka Obamo za svojega letošnjega predsedniškega kandidata. S tem se je v ZDA napisalo novo zgodovinsko poglavje, saj to doslej še ni uspelo nobenemu temnopoltemu politiku.

Po nekaj dnevih trepetanja komentatorjev, da bo morda prišlo do prepirov med privrženci newyorške senatorke Hillary Clinton in Obame, se je v Denverju vse izšlo po načrtih. Clintonova je najprej s svojim govorom razblinila vse dvome, da podpira Obamo in je pozvala tudi svoje privržence, naj storijo isto. V sredo je sicer potekalo formalno preštevanje delegatskih glasov tako za Clintonovo kot za Obamo, nakar je newyorška senatorka stopila na oder in pozvala prisotne, naj Obamo podprejo soglasno.

Clinton za Obamo

S svojima govoroma sta nastopila tudi podpredsedniški kandidat Joe Biden in nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton. Slednji je odpravil vse dvome o tem, da še goji zamero zaradi poraza svoje žene. Z besedami: "Vse, kar sem se naučil v osmih letih kot predsednik in kasneje, me je prepričalo, da je Barack Obama pripravljen na položaj predsednika ZDA," je popravil pretekle negativne izjave.

Clinton je Obamovo kandidaturo celo primerjal s svojo leta 1992, ko so republikanci prav tako trdili, da je premlad in premalo izkušen. Nekdanji predsednik ZDA je dejal, da to ni delovalo takrat in ne bo niti sedaj.
Clinton je Obamovo kandidaturo celo primerjal s svojo leta 1992, ko so republikanci prav tako trdili, da je premlad in premalo izkušen. Nekdanji predsednik ZDA je dejal, da to ni delovalo takrat in ne bo niti sedaj. FOTO: Reuters

Clinton je stopil na oder in vidno užival, ko je neuspešno prosil za konec ovacij, da bi lahko začel govor. "Usedite se. Saj mi godi, ampak imamo delo. Tu sem, da podprem Obamo za predsednika in ogrejem množico pred nastopom Bidena, ki sicer tega ne potrebuje," je uvodoma dejal Clinton, v nadaljevanju pa izjemno hvalil Obamo, njegov občutek za politiko in sposobnost navdihovanja množic.

Pošalil se je, da je bila demokratska kampanja tako vroča, da je povečala segrevanje ozračja. Na koncu njegova kandidatka ni zmagala, vendar je za Obamo dobro, saj je zaradi dolge kampanje postal boljši kandidat. "Želim, da vsi, ki ste podpirali Hillary, novembra volite Obamo," je dodal.

Ameriški predsedniški kandidat Obama skupaj s svojim kandidatom za podpredsednika, v ozadju pa je na ekranu videti Obamino nekdanjo protikandidatko, zdaj pa zagreto zagovornico Hillary Clinton.
Ameriški predsedniški kandidat Obama skupaj s svojim kandidatom za podpredsednika, v ozadju pa je na ekranu videti Obamino nekdanjo protikandidatko, zdaj pa zagreto zagovornico Hillary Clinton. FOTO: Reuters

Medtem je Biden sprejel nominacijo za podpredsednika in glede McCaina dejal, da Amerika sedaj ne potrebuje le dobrega vojaka, ampak modrega voditelja, ki bo prinesel potrebne spremembe. O Obami je dejal, da zna vzdržati pritiske in navdihniti množice. Na koncu Bidenovega govora se je na odru prvič doslej v času konvencije pojavil še Obama, ki je pohvalil ponedeljkov govor svoje soproge Michelle, za Clintonovo je dejal, da je "zatresla dvorano", zahvalil pa se je tudi Billu Clintonu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shshsh
29. 08. 2008 10.15
ne vem no ce jim Busha ni uspelo proc spravit, ko je mel res OGROMNO nasprotnikov, malce dvomim da bi jim v primeru, da Obama postane predsednik uspelo njega atentirat...sicer pa bi res rada vidla da obama postane predsednik, to bo dogodek nasega obstoja ce se zgodi, da v Ameriki postane crnc predsednik:)...
assassin
29. 08. 2008 09.12
lol atentat v Ameriški politiki...nič novga, skor usak Ameriški predsednik je biu atentira (nekateri tud večkrat) bomo vidli ka bo....
preprostež
28. 08. 2008 23.30
Če še niste vedeli, v ZDA je čedalje več črncev in mešancev.
kavasMS
28. 08. 2008 21.32
Kaj mislite da bodo amerikanci imeli črnca za predsednika.. Če bo bodo nanj naredili atentat ko bo prva šansa-
malasutra@gmail.com
28. 08. 2008 13.30
GO, OBAMA, GO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
warezovc@email.si
28. 08. 2008 11.15
ja ne ZA KOGA PA BO? za republikance? mah dej gnilci eni bed
viharnik
28. 08. 2008 11.11
Naj zmaga Obama!Če mu uspe zmagat,bo to zmaga za celi liberalni svet...
senca2007
28. 08. 2008 10.29
Koliko je legenda, bomo še videli. Bi bilo pa fino, da na prestolu republikance zamenjajo demokrati. Sicer bodo imeli hude težave. Osebno pa dvomim, da imajo toliko "jajc", da ga bodo izvolili. V vsakem primeru pa je Obama v življenjski nevarnosti.
assassin
28. 08. 2008 10.12
Obama je Legenda First =)