Tujina

V Indiji zaradi pomanjkanja žensk posilstvo skoraj običaj

New Delhi, 04. 01. 2013 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
90

Slovenski profesor Bogomil Ferfila ob okrutnem posilstvu in umoru 23-letne Indijke opozarja, da so ženske v Indiji v precej specifičnem položaju, saj jih iztrebljajo že pred in takoj po rojstvu. Posledica je pomanjkanje žensk, to pa posledično vodi v posilstva, ki se dogajajo celo v družinah.

V Indiji še odmevata brutalno posilstvo in umor 23-letne Indijke. Tožilstvo je prepričano, da so priprti pravi storilci okrutnega zločina, ki pa je po mnenju slovenskega profesorja družboslovnih ved posledica dolgoletne prakse v Indiji. Profesor s Fakultete za družbene vede Bogomil Ferfila pravi, da je položaj Indijk  precej specifičen. "Tam sistematično fizično iztrebljajo ženske," je neposreden.

Mlada protestnica proti posilstvu v Indiji
Mlada protestnica proti posilstvu v Indiji FOTO: Reuters

Indijska mitologija sicer ženske obravnava enakovredno moškim, poudarja Ferfila, vendar pa je položaj žensk v Indiji drugačen predvsem zaradi ekonomskega položaja. "V tem sta sicer spola enaka, vendar pa v Indiji še danes starši dogovarjajo poroke svojih otrok. In pri indijskih ženskah nastaja problem dote. Navada je namreč, da mora nevestina družina ponuditi, kolikor je mogoče veliko doto," pojasnjuje Ferfila.

Prav zaradi tega pa je v Indiji po njegovih besedah že stoletja prisotna praksa iztrebljanja žensk. Ferfila opozarja, da je v Indiji več deset milijonov žensk premalo. To pa se po njegovih besedah že kaže v demografskih statistikah. Pri popisu leta 2011 je bilo namreč v Indiji na tisoč moških le 940 žensk.

Tragikomično je, da se to še bolj intenzivno izvaja v tistih zveznih državah, ki so bogatejše. Pri tem Ferfila izpostavi še posebej bogato skupino Jaiminov, ki v veliki večini delajo kot bankirji, živijo kot zelo miroljubni ljudje, med drugim si pokrivajo usta, da ne bi pojedli muhe in tako uničili živega bitja, hkrati pa je iz njihovih redov zelo visok delež izločenih žensk.

Profesor še dodaja, da v zdajšnjem času, ko je spol zarodka mogoče ugotoviti še pred rojstvom, nosečnice opravijo splav, če je zarodek ženskega spola, v preteklosti pa so novorojene deklice utapljali v kravjem mleku ali pa so jim dali opij. Oba pojava naj bi bila še vedno prisotna predvsem na podeželju.

Zaradi tega žensk v Indiji sistematično primanjkuje, kar pomeni, da primanjkuje nevest. "Pogosto se zgodi, da se neka ženska poroči v družino z več brati in potem nastopa kot neke vrste domača prostitutka. Ker drugi bratje ne morejo dobiti neveste, imajo potem na neki način skupno nevesto. Tu se potem vleče posiljevanje žensk kot neki običaj," zaključuje Ferfila.

Slovenska astronavtka ostro obsodila posilstvo in umor

Sunita Williams
Sunita Williams FOTO: Reuters

Sicer pa se je glede brutalnega umora oglasila tudi astronavtka Sunita Williams, ki ima tako indijske kot tudi slovenske korenine. Dogodek je ostro obsodila ter pozvala k bolj spoštljivemu odnosu do žensk. "O tej zadevi menim, da bi morali ženske na vseh področjih spoštovati in jih obravnavati kot enakovredne moškim. Zakaj ne? Ne vidim nobenega razloga, da bi lahko nekdo razmišljal drugače," je povedala.

Dodala je, da se tudi sama skuša obnašati enakovredno, kolikor je to mogoče. "Seveda obstajajo majhne razlike v velikosti in obliki. Na splošno so ženske nekoliko manjše od moških. In to je nekaj, česar ni mogoče spremeniti. Vendar po sem se po svojih najboljših močeh vedno trudila opravljati svoje delo kar se da enakovredno moškim, ki so okoli mene," je pojasnila. Williamsova si želi, da bi bilo v prihodnosti tudi več indijskih astronavtk.

Omenjena 23-letnica, ki je bila skupinsko posiljena na avtobusu v New Delhiju, je hudim poškodbam podlegla 29. decembra, 13 dni po posilstvu. Med drugim so ji morali odstraniti del črevesa, preden so jo prepeljali na zdravljenje v Singapur, pa je doživela še zastoj srca.

DNK analiza potrdila krivdo osumljencev

Indijsko tožilstvo je danes sporočilo, da je analiza DNK potrdila krivdo osumljencev. Tožilec Rajiv Mohan je sporočil, da je bil napad na dekle, ki je kasneje podleglo poškodbam, "dobro načrtovan", vpletenost osumljencev pa je bila potrjena s testi ugrizov žrtve na treh napadalcih ter kože in dlak, zbrane pod njenimi nohti.

Včerajšnji protest indijskih odvetnikov, ki zahtevajo hitro sojenje obtoženim za posilstvo in umor.
Včerajšnji protest indijskih odvetnikov, ki zahtevajo hitro sojenje obtoženim za posilstvo in umor. FOTO: Reuters

Peterica osumljencev je bila v četrtek uradno obtožena ugrabitve, posilstva in umora, za kar jim grozi smrtna kazen. Sodili jim bodo na posebnem hitrem sodišču, ki je bilo ustanovljeno za ta primer. Sojenje se bo po pričakovanjih začelo ta konec tedna.

Šesti osumljenec naj bi bil mladoleten, zato mu bodo sodili na sodišču za mladoletnike, vendar njegovo točno starost še poskušajo določiti s pomočjo testa kosti.

Brutalnost posilstva je pretresla indijsko javnost, v prestolnici in drugih mestih pa so izbruhnili protesti, na katerih so zahtevali smrtno kazen za posiljevalce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

freeone
05. 01. 2013 21.18
Sicer ne popravi povzročenega, a upam, da se bodo vsi do konca bednega življenja držali koga za obrnjen žep po zaporih... Q da se res kdaj zgodi taka pravica - žal...
KiKiRiKiMi
05. 01. 2013 12.34
+4
Zanimivo. Zakaj se morajo druge države vtikat v njihovo "demokracijo" saj bodo sami rešili svoje probleme. A je tisti Friztl v Avstriji in kasneje še veliko primerov(tudi pri nas) bil samo za v črno kroniko, tole je pa sedaj že mednarodni incident in mogoče še kakšnen dober razlog za Ameriško vojno posredovanje v Iran, kjer spet ne bodo našli nobenega jedrskega orožja ampak samo zasedli in imeli pod kontrolo še en teritorij več. Saj se po celem svetu dogajajo posilstva. Oni vsaj to javno delajo in je verjetno manj tega kot pa skrite otroške pornografije, duhovniki v internatih z množico otrok, starši z svojimi otroci....in to v civiliziranih naprednih družbah!!! Najprej je potrebno pred svojim pragom ornk pomest potem pa solit pamet drugim!!! Kaj smo ljudje naivni, ko verjamemo takšne prepisane ameriške novice na 24ur!
bsinck
05. 01. 2013 12.06
+0
Sunita Williams - tipično žensko SLOVENSKO ime.
doberboxer
04. 01. 2013 21.20
+15
ampak so res *.ženska ni nč vredna...če se rodi hčerka je cela štaala(mora bit sine)-a po drugi strani pa žensk primanjkuje in je zato tok posilstev...pa te niso normalni no...sami seb u skledo pluvajo...
HujUsrajini
05. 01. 2013 01.08
+12
Pa od kje izvira ta tradicionalno bolana obsedenost z moškim potomcem?! Saj tudi pri nas je še vedno ponekod tako.. so reveži čisto nesrečni, ko se jim rodi hčerka.. Prizadeti moški ego, dobesedno.
KiKiRiKiMi
05. 01. 2013 12.44
+7
Pri nas je to tudi še vedno prisotno...sploh na vasi, da bo naslednik vodil naprej kmetijo in seveda ostane priimek, rod itd. Samo je bolj prikrito. Če še ne veste se je in se še ponekod v Sloveniji, ko se rodi prvi ženski otrok, da ime po očetu. Torej, če je oče Miha bo hčer Mihaela, Franc - Francka, Jože - Jožica....seveda če je sin potem je isto ime kot oče...tega še v "zaostali" Srbiji ni kjer pa javno vsi priznajo ne glede ali živi na vasi ali v mestu, da sin/naslednik mora bit! Drugače si slab "majstor" in si deležen posmeha, če imaš same hčerke npr. ali ti jaz lahko pomagam, da dobiš sina :-)))
_glamour_
04. 01. 2013 19.07
+28
ko bi vsaj en moški razumel kako kruto je to, ne bi noben tega počel..meni se kar srce zlomi, ko to preberem...ogromno žensk po svetu mora trpeti zaradi tistega, kar jim je poklonila narava..najbolj kruto je pa to, da se moški ne zaveda, da je zaradi trpljenja v tem istem predelu prišel sam na svet in to v mukah!
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2013 18.39
+0
Clinton je drago plačal za sex avANTURO Z mONIKO.
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2013 18.24
-1
Berlusconi plačuje za sex.
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2013 17.57
-7
Tudi poročeni moški drago plačajo za njihov sex in naslade!!!!!!!!!!
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2013 17.49
-3
Indijci bi morali imeti sex shope, da si tipi kupijo kako lutko. Najcenejši in najvarnejši sex!
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2013 17.48
-5
A mislte, da je sex brezplačen?
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2013 17.38
+1
Tudi pri nas primanjkuje žensk. Dosti samskih tipov kateri nimajo niti za burek ženske niti ne pogledajo. Pa so lepi in pametni a ne pomaga nič.
Morana7
04. 01. 2013 17.47
+10
Dosti je tudi povsem povprečnih punc, samskih seveda ker jih teli tvoji lepi in pametni ne bi imeli..oni bi misice...ki bi jih v sanjah prevažali v ferarijih ipd...če nočeš bit sam se malo na realna tla spusti in končno že ugotovi, da se tudi pod povsem povprečnim ovitkom skriva krasna vsebina.
tomi.passion@gmail.com
04. 01. 2013 18.13
+1
Morana7, ti se vedno oglašaš na te feministične teme in vedno te moti moško razmišljanje. Daj nehaj frustrirat ljudi, spremeni pogled na moške in tudi tebe bo kdo pogledal in nekoč si boš našla moškega. Dokler pa boš taka radikalna feministka, se te bodo moški še naprej izogibali v velikem krogu.
J0010
04. 01. 2013 21.01
+10
Meh, vse je izumetničen in sexualiziran, zato pa je tk ko je. En kup nesrečnih ljudi, ki jim nič ne fali in en kup narcisov. :D
devote
04. 01. 2013 17.24
+2
vsakokratno narava znova zameji izmaličeno človeško percepcijo okolja.... vsakokratno, ko etične, moralne in druge vrednote, predsodki, prepričanja, ki se jih je zmožen spomniti človeški um v dojemanju in opisovanju sveta okrog sebe, ne izhajajo iz enakih temeljev na katerih ustvarja kontinuiteto življenja narava, se tovrstno (bolano) mišljenje pač zameji s tem, da začne zmanjkovati nosilcev tovrstne kontinuitete percepcije stvarnosti. zakonitost velja v vseh okoljih in za vsa živa bitja. enostavno.
tomi.passion@gmail.com
04. 01. 2013 17.22
+25
Če gre v razvitem svetu družba v drugo skrajnost, kjer se agresivno favorizira ženske na vseh področjih in se jim podreja, čeprav tega mnogi še vedno ne želijo in nočejo priznati, gre v teh državah, kot je Indija, družba v drugo skrajnost, kjer se iztreblja ženske, kar je popolnoma nesprejemljivo, nečloveško, primitivno.....Skratka, celotna svetovna družba se mora vrniti v ravnovesje in pustiti naravi, da postavlja pravila.
rolica
04. 01. 2013 16.45
+15
jajca stran pa bo mir!!!
VZORNIK
04. 01. 2013 16.32
+5
Kaj imajo tu eni težave z svojo moškostjo in njihovim egom.......
SBR
04. 01. 2013 16.10
-7
nekako mi ne štima računica da manjka več 10mio žensk in da pride na 1000moških le 940žensk...
Indigo Pingvin
04. 01. 2013 16.43
+15
Populacija Indije je cca 1.200.000.000, razlika v populaciji je 6 procenta oziroma 618 mio moških in 581 mio žensk, oziroma je razlika okoli 38 mio.
spuko
04. 01. 2013 16.06
-30
povsod po svetu je pomanjkanje žensk. zato je tako težko dobit kiro za jo opokavsat.
dragobabi
04. 01. 2013 16.22
+32
ko boš nehal take kvasit potem te bo mogoče katera vzela
Morana7
04. 01. 2013 16.55
+12
Ni vsaka novica primerna za trolanje...politika pa vera ajd še gre skozi...brutalno posilstvo, ki se konča s smrtjo pa absolutno ne.
ServerAUTOMATIC
04. 01. 2013 17.39
-2
Če nimaš denarja in službe, tudi ženske ne moreš imeti.
Neznamsipomagat
04. 01. 2013 15.45
+3
Kaj je zakon karme? Po zakonu karme, zakonu vzroka in posledice, si človek z vsako svojo mislijo, besedo in dejanjem, naj bo storjeno zavestno ali nezavedno, ustvarja dobre ali slabe posledice, ki jih bo deležen v prihodnosti. Vse, kar človek misli, govori in dela, pušča globoko sled v njegovem umu. Človek mora požeti sadove svojega dela, ne glede na to, ali so ti sladki ali grenki, če mu je to všeč ali ne. Tako v tem fizičnem kot duhovnem svetu velja zakon, ki pravi, da vsaki akciji sledi enaka in nasprotna reakcija. Po zakonu karme je človek prisiljen živeti na nižjih nivojih stvarstva, ujet je v krogu rojevanja in umiranja in se mora vedno znova vračati na ta svet. Dokler ni duša osvobojena vse karme iz preteklih življenj, se vedno znova seli iz enega v drugo fizično telo. Zakon karme je neizprosen, toda pravičen naravni zakon, ki ne pozna izjem in mu ne more nihče ubežati. »Kar bo človek sejal, bo tudi žel«, je prastara resnica. Ko človek odplačuje svojo karmo, hkrati seje novo seme in tako je ujet v začaranem krogu.
dragobabi
04. 01. 2013 15.42
+18
Zdaj je pa to krivo, da ni žensk oziroma jih je premalo. A astna volja človeka ne šteje več nič? Pa saj ni treba, da moški revertira v zverino samo, zato ker je že nekaj časa "na suhem". Po moje je bolj problem v tem, da se je ta tip kriminala dopuščal in se je zato lepo razrasel.
rhett
04. 01. 2013 15.39
+7
"..iztrebljajo jih že pred in po rojstvu", katastrofa, zato je kriva nataliteta in revščina, ne kultura. Pa še tako lepe so!
Morana7
04. 01. 2013 16.10
+12
Dota je pa kaj ? Del tradicije ali kulture a ne ?To ima sicer pomojem predvsem veze z tem, da še danes velja moški ponekod za superiorno bitje in iz tega izhodišča logično si s punčko nimajo kaj pomagat...samo za seks so zgleda zaželjene...a ker jih ni več v izobilju je tudi posilstvo postala tam neke vrste pravica...pravica do izpraznitve...