Tujina

Tuberkuloza vse manj mori

Ljubljana, 11. 10. 2011 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je število obolelih za tuberkulozo lani prvič upadlo, število smrtnih žrtev pa je bilo najnižje v desetletju. Zbolelo je 8,8 milijona ljudi, 1,4 milijona bolnikov je umrlo.

Po besedah generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna gre za velik napredek, a se moramo še naprej boriti proti zahrbtni bolezni. "Še vedno vsako leto oboli preveč ljudi, preveč jih umre. Pozivam k resni in stalni podpori za preventivo in zdravljenje, predvsem v najbolj revnih delih sveta, kjer so najbolj ranljivi," je dejal.

Zdravnika gledata pljuča obolelega.
Zdravnika gledata pljuča obolelega. FOTO: Reuters

Zelo hudo je bilo leta 2005, ko je zbolelo devet milijonov ljudi, in leta 2003, ko je umrlo 1,8 milijona bolnikov. Lani pa je zbolelo 8,8 milijona ljudi, 1,4 milijona bolnikov je umrlo.

Nevarna bolezen

Tuberkuloza, poznana tudi kot jetika ali sušica, je nalezljiva bolezen pljuč, ki primarno prizadene pljuča. Pogosto poteka kronično in s številnimi zapleti lahko vodi tudi v smrt.

Je okužba z bacilom Mycobacterium tuberculosis, ki najpogosteje napade pljuča. Bacili po okužbi uničijo obrambni sistem v pljučih, kjer povzročajo razpadanje celic, ki jih bolnik nato izkašljuje. Bacili lahko prizadenejo tudi centralni živčni sistem, limfatični sistem, obtočila, urogenitalni sistem, kosti, kožo in sklepe.

Bacili se prenašajo kapljično po zraku, ko okužena oseba kašlja, kiha ali govori. Prodrejo globoko v dihala. Na sploh velja, da je potreben dolgotrajnejši stik oziroma izpostavljenost okuženi osebi, preden zbolijo drugi. Najbolj ogroženi so ožji družinski člani in sostanovalci v bolnišnicah, zaporih, varstvenih domovih, begunskih centrih in podobno.

Tuberkuloza je nalezljiva bolezen, ki je ozdravljiva, če se jo zgodaj ugotovi in pravilno zdravi. Večina ljudi, ki pride v stik z obolelim, se sicer ne okuži.

Obolele matere lahko prenesejo na otroka okužbo pred ali med porodom. Polovica okuženih otrok pokaže znake obolenja v prvem letu starosti: zvišana telesna temperatura, slaba ješčnost, slaba razvoj in rast, težave z dihanjem, otekla jetra in vranica.

Lahko se pojavi v kateri koli življenjski dobi človeka. Zaradi slabe in pomanjkljive zdravstvene oskrbe, slabih življenjskih pogojev in revščine je še vedno velik problem v določenih predelih sveta. Zdravljenje traja pol leta.

Tuberkuloza je v Sloveniji zelo redka, zato štiri leta cepljenje zoper tuberkulozo ni več obvezno. Starši se lahko sami odločijo, ali bodo cepili novorojenčka. Podatki kažejo, da se večina ne odloči za cepljenje.

Tuberkuloza (vir: IVZ)
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.