Tujina

'Tu sta dve skupini, dve Hrvaški'

Zagreb, 03. 01. 2010 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"... ena je Hrvaška Iva Sanaderja in Milana Bandića, druga je demokratična Hrvaška," po napovedi Sanaderjeve vrnitve v politiko pravi predsednik HSLS Darinko Kosor.

Hrvaški mediji poročajo, da niti predsednica stranke HDZ in premierka Jadranka Kosor niti večina članov vrha stranke niso vedeli za današnjo novinarsko konferenco Iva Sanaderja na sedežu stranke, kjer se je zbralo več kot deset poslancev HDZ in predsednik sabora Luka Bebić. Sanaderjevih izjav niso želeli komentirati in so zgolj sporočili, da ni šlo za uradno novinarsko konferenco stranke. Kosorjeva je novinarje prosila, naj izjave zahtevajo od tiskovne predstavnice stranke.

Premierka Jadranka Kosor Sanaderjeve vrnitve ne želi komentirati.
Premierka Jadranka Kosor Sanaderjeve vrnitve ne želi komentirati. FOTO: Dare Čekeliš

Na novinarsko trditev, da je Sanader organiziral srečanje z novinarji "za hrbtom predsednice stranke Kosorjeve", kar se zdi "kot poskus njenega rušenja", je Bebić odgovoril z vprašanjem: "Poslušajte, ali je boljše, da bi oslabili stranko?"

Poslanki HDZ Karmela Caparin in Ivanka Roksandić, ki sta bili na sedežu stranke v času Sanaderjevega nastopa, sta se od njegovih besed že ogradili. Kot je pojasnila Caparinova, "ne bo pristala, da bi bila del takšne manipulacije z javnostjo in članstvom HDZ", podobno pa je sporočila tudi Roksandićeva.

Predsednik druge največje opozicijske stranke v saboru Hrvaške narodne stranke (HNS) Radimir Čačić je ocenil, da "HDZ poka po šivih". "Po mojem globokem prepričanju gre za dokaz, da se po dogodkih v Hrvaški poštni banki in Hrvaških avtocestah krog oži, nervoza pa zvišuje," je izjavil za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Predsednik koalicijske Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor je povedal, da sicer nimajo nič proti temu, da Sanader znova aktivira saborski mandat, saj je to njegova pravica, če pa bo želel vplivati na odločitve vlade, oni v taki koaliciji ne bodo vztrajali. "Od HDZ pričakujemo edinstveno politiko, ki jo vodi Jadranka Kosor, ki ima tudi našo podporo, a če bo želel Sanader s svojo skupino obstruirati vlado, mi v tem ne bomo sodelovali,“ je dejal Kosor, ki je javno pozval Zorana Milanovića, naj podpre Kosorjevo, njo pa, naj podpre Iva Josipovića. "Očitno je, da je Sanader nesrečen, ker HDZ ni obdržala Bandića. Tu sta dve skupini, dve Hrvaški. Ena je Hrvaška Iva Sanaderja in Milana Bandića, druga je demokratična Hrvaška.“

Podpredsednik koalicijske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorad Pupovac je poudaril, da gre za poskus destabilizacije vlade in ustavljanja boja proti korupciji in reševanja gospodarske krize.

Iz kabineta slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja so sporočili, da premier hrvaških notranjepolitičnih zadev ne komentira.

Predsednik koalicijske Hrvaške kmečke stranke (HSS), ki je druga vladna stranka po številu poslancev v saboru, Josip Friščić je dejal, da bo že v ponedeljek poskusil govoriti s Kosorjevo o delu koalicije. Spomnil je, da je ravno Sanader določil Hebranga kot kandidata HDZ na predsedniških volitvah, ne da bi se posvetoval s koalicijskimi partnerji, na ta način pa naj bi tudi določil vedenje in odnose na desnem centru hrvaške politične scene.

Mesić pripravljen na izredne volitve

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić pa je ocenil, da je Sanaderjeva izjava o vnovičnem angažmaju v politiki neprimerna in škodljiva, kot je bil tudi njegov presenetljiv odhod s položaja premierja. Sicer pa je Mesić, ki je na krajših počitnicah na Hvaru, ocenil, da ne gre za poskus udara v HDZ, zahteve po predčasnih parlamentarnih volitvah pa je označil za prezgodnje. Dodal je, da o dolžini mandata vlade ne bodo odločali le nekateri iz HDZ. Sicer pa so iz njegovega urada pred tem sporočili, da je predsednik pripravljen razpisati izredne volitve, če se bo Sanader odločil omajati vlado premierke Kosorjeve.

Hrvaški predsednik je pripravljen sklicati izredne volitve, če bo to potrebno.
Hrvaški predsednik je pripravljen sklicati izredne volitve, če bo to potrebno. FOTO: Dare Čekeliš

Izredne volitve so na novinarski konferenci v Splitu zahtevali opozicijski socialdemokrati (SDP). Kot je dejal član predsedstva največje opozicijske stranke Ranko Ostojić, so "predčasne volitve edina prava rešitev". Pojasnil je, da se dogodki znotraj HDZ odražajo na stabilnosti celotne države, zato bi lahko le predčasne volitve in na njih izbrane legitimne oblasti izvlekle Hrvaško iz gospodarske krize in korupcijskih afer, "v katere je Hrvaško pripeljal HDZ".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

meganecc
04. 01. 2010 11.52
tale sanader je pa hujš ko naš rupel
la-cucaracha
04. 01. 2010 10.35
Zdej bo šele štala. Nekateri smo opozarjali Paholčka na pazi kaj podpisuje s rvati.
Spetsnaz
04. 01. 2010 08.42
Upal sem, da nebom vec rabil brat neumnosti tega Seraderja... Clovek je zrel za vecletno zaporno kazen.
J.K. & Gang
04. 01. 2010 08.09
Najprej rep med noge, ko je uničil SKORAJ vse kar se uničiti da, sedaj se pa hoče vrnit, da bo uničil še tisto, kar je ostalo.
weber1
04. 01. 2010 07.54
Človek sedaj za svoje tajkunske grehe rabi imuniteto in bi se rad skril pred zakonom , zato se hoče vrnit v politko. Pameten je tale Sanader..Sicer pa je tudi do sedaj dajal direktive Kosorjevi na skrivaj iz ozadja .
bnam 2707
04. 01. 2010 07.48
Vse to je dokaz,da je sporazum za Slovenijo škodljiv,ter,da nam oni dol na jugu nikoli niso bili prijatelji,ampak pravi zahrbtneži.Sanader brez Slovenije očitno sploh mebi preživel,ker se z njo napaja.Vsak tepec pa bi moral vedeti,da njegov odstop ni povezan z Slovenijo ampak z katastrofalnim gospodarskim stanjem,ki ga je naredila njegova HDZ in on sam.Prej rušitelj,prihaja kot rešitelj obubožane države.Lahko pa se napihuje,saj Slovenija ne bo dala zelene luči za vstop v EU,dokler se dokončno ne uredi meja z Slovenijo.Očitno sanader leti nad oblaki in ne vidi dejanskega stanja na tleh.Nas sicer ne briga politični golaž iz Balkana,ki smo se ga otresli za vedno.To je njihov problem.Naš problem je le pravična in poštena meja in odhod okupatorjev iz zasedenih območij.
asan
04. 01. 2010 07.12
Pahor se je s Kosorjevo dogovoril za pol Slovenije s Sanaderjem se bo pa še za ostalo Slovenijo in spet bo fantastičen dan.
scipio
04. 01. 2010 06.34
saj je moral bit vsakemu jasn da je bil njegov izstopni manever ciljan, pa še tam drugje se je verjetno zanič obnesel in zdaj potrebuje svoj stari bazen. Ni pa gotovo ali je voda v njem še ista...v bazenu namreč
nx01
04. 01. 2010 06.26
Vratili su se M. Schumacher, Jane Ahonnen, Spandau ballet, pa zakaj se nebi ve' vratil i Salamander?!
TFerarri
04. 01. 2010 04.49
Vem da so hrvati veliki domoljubi, samo, če pa bodo tega Iveka nazaj vzeli in to še v sabor, pol pa nimam besed zanje. Saj je že mulcu v vrtcu jasno, da ga preganjajo kriminalno-korupcijske komisije in da krvavo potrebuje poslansko imuniteto, pa še kaka kuna bo padla za to njegovo lapanje in kvazidomoljubje. Ubogi sosedje, ne bodo se ga rešili...........
kubo
04. 01. 2010 04.43
o joj....Paholcek....ti in tvoje odlocitve..,vedno poves,da si se tako odlocil,kva bus pa zdej,ka so te nate.gnili....
bedanc52@gmail.com
03. 01. 2010 23.17
KAKŠEN FANTASTIČEN DAN!!! ane dragi pahor, dobr so te tile hrvati n-a-t-e-g-n-i-l-i.
justinijan
03. 01. 2010 22.44
če bi to sanader objavil lani decembra bi ga verjetno izbrali za šaljivca leta. verjetno bi dobil tudi oskarja.bedak.........
Maximusgladiato
03. 01. 2010 22.35
Kako pametni so Hrvati, Sanader je Pahorju postavil šah-mat pozicijo s tem ko mu je podstavil trojanskega konja- pardon , kobilo Kosorjevo, ki je omehčala Pahorja- le ta pa je odblokiral Hrvaško....sedaj pa ko je bitka pridobljena pa se Sanader vraća kot veliki zmagovalec.... Nismo vsi zastonj opozarjali Pahorja, celo vidni Slovenci in priznani pravniki so opozarjali Pahorja... Največji poraženec je Pahor in zaradi Pahorja cela Slovenija - na žalost... Pahor odstopi, da Sloveniji ne narediš še več škode!
brancc
03. 01. 2010 22.21
Opa, tolk mu voda v grlo skače, da mora jit nazaj v politiko. Imuniteta, tudi za ceno razkola v stranki. Preračunljivec in pučist, me spominja na enga kalimerota pr nas...
buderus
03. 01. 2010 22.07
Me prav zanima, kako se bo nadaljevalo..........?
dana123
03. 01. 2010 22.05
Izgleda, da je svoje najbolj razburil:)) Prima, kaj bi se samo mi zezali s temi našimi čudaki, naj imajo še oni svoje.
bron
03. 01. 2010 22.01
KDO JE PA RAZBURIL SLOVENSKO JAVNOST POVSOD NOS ZABADAJO.
slonpodgrmom@gmail.com
03. 01. 2010 21.53
Nekje sem prebral: LASSIE SE VRAČA. LOL;LOL;LOL
Jožajoža
03. 01. 2010 21.47
sosedje imajo srečo, ker so njihovi politiki domoljubi in potem se v narodu prebudi domoljubje in ljubezen do domovine in samo v takem razpoloženju so volitve demokratične.