Tujina

Trupla sredi Acapulca

Acapulco, 14. 03. 2010 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eno najbolj znanih mehiških letovišč Acapulco je pretreslo nasilje drogeraških kartelov. Pred vrhuncem turistične sezone so spopadi zahtevali 24 življenj.

Najnovejše nasilje je izbruhnilo v letoviškem mestu Acapulco, ki je še posebej priljubljeno med ameriško mladino.
Najnovejše nasilje je izbruhnilo v letoviškem mestu Acapulco, ki je še posebej priljubljeno med ameriško mladino. FOTO: Reuters

V Mehiki je spet izbruhnilo drogeraško nasilje. Skupaj je v soboto po podatkih agencije AP umrlo 24 ljudi, še posebej pa so mehiške oblasti zaskrbljene, ker je kri tekla tudi na ulicah enega največjih mehiških letovišč Acapulca na jugu države.

Acapulco velja za eno bolj priljubljenih počitniških destinacij v Mehiki, ki pa ga zadnja leta pretresajo nasilni obračuni med rivalskimi drogeraškimi karteli.

Poleg petih policistov, ki so jih pokosili streli iz brzostrelke, so v različnih delih mesta odkrili še osem s kroglami prerešetanih trupel, štiri med njimi obglavljena. Najnovejše nasilje se ne bi moglo zgoditi v slabšem trenutku, poroča BBC – v sosednji ZDA se začenjajo šolske počitnice in številni Američani vsako leto za počitniško destinacijo najpogosteje izberejo prav Acapulco, poleg tega pa je prav ta konec tedna tudi v Mehiki praznik in lokalni turistični delavci so pričakovali tudi številne domače goste.

A kartelom je vseeno za turizem in turiste, saj so dve obglavljeni trupli odvrgli skoraj v samem središču mesta, ob avtocesti, ki je med obiskovalci priljubljena zaradi čudovitih panoramskih pogledov, v bližini pa so tudi številni nočni klubi.

Vojska na ulicah ni zaustavila mamilarskega nasilja.
Vojska na ulicah ni zaustavila mamilarskega nasilja. FOTO: Reuters

Zadnji večji incident v mestu je bil junija lani, ko je bilo v spopadih med tolpami in mehiškimi vojaki ubitih 18 ljudi. Spopadi za premoč pri tihotapljenju in preprodaji drog ter z vojsko so v zadnjih treh letih zahtevali skoraj 18.000 življenj. Zaradi naraščajočega nasilja je predsednik Felipe Calderon na ulice najbolj 'problematičnih' mest poslal vojsko, ki pa se zaenkrat dokaj neuspešno bojuje s kriminalom.

Že v petek je skupina oboroženih moških vdrla na zabavo na zahodu Mehike v mestu Navolato. V streljanju je umrlo osem mladostnikov, še en je bil poškodovan. Kot so poročali lokalni mediji, so se neznanci pripeljali z več vozili in začeli streljati s puškami. Gre za način, ki je značilen za mehiške drogeraške kartele, zaradi česar policija sklepa, da bi šlo lahko za napad, povezan z drogami, vendar motiv zaenkrat še ni znan.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
15. 03. 2010 23.15
Mehika niti ni toliko polna nasilja ,kot je medijsko predstavljeno,samo zato ,ker je soseda ZDA. Veliko vec nsailja imajo nekatere druge drzave v srednji in juzni Ameriki. Najvec nasilja glede na stevilo preb. je v Venezueli ,Kolumbiji ,Braziliji in celi seriji srednje-ameriskih drzav ,sele nato je Mehika! Nihce pa ne upa obtoziti Huga Chaveza,ki dejansko podpira FARC in pridelavo koke ,od koder je tudi izvor te zle energije.
sandolino
14. 03. 2010 22.26
ne bo vec turistov v mehiki!!
Spetsnaz
14. 03. 2010 19.42
Cia vedno dobro zrezira predstavo !
HellWolf
14. 03. 2010 16.42
A se kdo čudi zakaj je tole mesto tko popularno med ameriško mladino... kartelom prinesejo turisti tud dost profita.
justime
14. 03. 2010 15.51
da bi naredili red je že prepozno ker so v mehiki karteli že številčno in denarno tako močni da jim ne pridejo do živega. sicer je pa tako .mehika je bila in je še revna dežela večina jih pa dobi prav tam "plače" in od tega se dobro živi.
am_staff
14. 03. 2010 12.49
Težko je zadržati nadzor na mamili. Rešitev ni v legalizaciji, ampak v uspešni preventivi.
Tina Sluga 1
14. 03. 2010 11.27
Olaff če greš na dopust v Mehiko ali pa na Tajsko za 14 dni ni ne vem kakšne razlike - max. luksuzni hotel 5* v Mehiki je 1600 eur (avion AI) ...Tajska pa te ravno tako z avionom pride cca. 1400 eurov, če je hotel 5*..... res pa je, da je tam življenje cenejše...če si naprimer 2 meseca tam.
Nauders
14. 03. 2010 10.35
rešitev: droge prodajat v lekarno
.eu.
14. 03. 2010 10.13
Škoda vsakega Eur za to skorumpirano mafijsko državo. Raj pojdite v Azijo.Kriminala tisočkat manj pa še petkrat cenej je vse skupaj.
stomater
14. 03. 2010 09.36