Tujina

Pred strmoglavljenjem letalo eksplodiralo?

Rio de Janeiro, 04. 06. 2009 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
22

Brazilske oblasti na podlagi najdenih ostankov Airbusa 330 domnevajo, da je bila za nesrečo kriva močna turbulenca, medtem pa obstajajo tudi teorije, da je na letalu pred strmoglavljenjem odjeknila eksplozija.

Potem ko so našli razbitine letala Air France, raztresene na območju skoraj 90 kilometrov, se je oglasil brazilski obrambni minister Nelson Jobim. Dejal je, da oljni madeži, ki plavajo po morju, izključujejo možnost eksplozije in s tem tudi bombnega napada. "Če imamo madeže olja, to pomeni, da letalo ni zgorelo," je dejal.

Pilot španskega letala, ki je bilo v času nesreče na poti iz Lime v Lizbono, je za španski časnik El Mundo povedal, da je videl "intenziven žarek bele svetlobe".

S tem se nekateri ne strinjajo. Francoski dnevnik Le Figaro, ki se sklicuje na vir blizu preiskave, ki je pojasnil, da je mogoče razbitine letala videti na območju, velikem več kot 300 kilometrov. "Prvi znaki kažejo na eksplozijo, ki je na letalu odjeknila, ko je bilo to še v zraku, in ne na uničenje letala, ko je to prišlo v stik z morjem," je za Le Figaro dejal neimenovani vir.

Oljni madeži pričajo, da letalo ni eksplodiralo.
Oljni madeži pričajo, da letalo ni eksplodiralo. FOTO: Reuters

Drugi pravijo, da je nesrečo Airbusa 330, ki je z 228 potniki letel iz Ria de Janeira v Pariz, lahko povzročila zelo močna turbulenca ali nenadno zmanjšanje tlaka.

Vzroka po mnenju francoskih oblasti mogoče nikoli ne bomo izvedeli, saj se je črna skrinjica iz letala najverjetneje izgubljena nekje na morskem dnu. Dve brazilski vojaški ladji sta se sicer okrog 1100 kilometrov severovzhodno od brazilske obale že približali razbitinam, vendar jih do zgodnjega jutra še niso pobrali.

Razbitine iščejo tudi z vojaškimi letali.
Razbitine iščejo tudi z vojaškimi letali. FOTO: Reuters

Vojaški piloti, ki preletavajo območje, so ob tem sporočili, da niso opazili nobenih preživelih. Oblasti pa pojasnjujejo, da bo iskanje trupel izjemno zahtevno. "Ne samo, da so se trupla potopila, ampak so ob tej obali tudi drugi problemi," je dejal Jobim, pri čemer je imel v mislih morske pse.

Iz Brazilije sicer poročajo tudi o novih območjih, kjer so našli ostanke letala, med drugim 20-kilometrski oljni madež.

Nekdanji vodja brazilske letalske družbe Infraero Jose Carlos Pereira je dejal, da je bilo uničenje popolno, pri čemer kot najverjetnejši vzrok navaja ekstremne turbulence.

Vrsta sporočil

Preiskovalci se bodo tako osredotočili predvsem na sporočila, ki jih je pilot poslal pred izginotjem letala. Ta naj bi namreč sporočil, da letijo v goste črne oblake, pri čemer je omenil strele in močne vetrove. Približno deset minut kasneje pa je bilo poslanih še nekaj avtomatskih sporočil, ki so javljala, da je avtopilot onesposobljen, da so vključeni alternativni viri električne energije in da so sistemi za vzdržavanje stavilnosti letala poškodovani.

Čez tri minute so iz novih avtomatskih sporočil razbrali še, da sta odpovedala še dva sistema, ki pilotu omogočata nadzor nad hitrostjo in zračnimi tokovi, nato pa je odpovedal še sistem, ki nadzoruje upravljanje letala in zakrilca.

Mini podmornica na poti

Francija je na kraj nesreče že poslala tudi mini podmornico, ki bo skušala najti črno skrinjico. Vendar pa bo to glede na globino zelo zahtevno. Črne skrinjice naj bi sicer pošiljale signale še do 30 dni, potem ko se potopijo, vendar pa v tem primeru ni nobenega zagotovila, da je skrinjica sploh preživela nesrečo, je zaskrbljen vodja francoskega urada za preiskovanje letalskih nesreč Paul Louis Arslanian.

Brazilija je v preiskavi mobilizirala 11 vojaških letal, štiri vojaške ladje, vključno s potapljači, in tanker, ki preiskujejo območje s polmerom okrog 193 kilometrov.

Ozadje tragedije

Letalo je bilo v ponedeljek na poti iz Brazilije v Pariz, izginilo pa je nad Atlantikom. Brazilski kontrolorji letenja so stik z letalom zadnjič vzpostavili ob 3.33 po srednjeevropskem času. Takrat je bilo letalo nad Atlantikom, 565 kilometrov od mesta Natal. Ob 4. uri po srednjeevropskem času je letalo vstopilo v območje močnih turbulenc, ob 4.15 pa so bila poslana avtomatska sporočila, ki so poročala o določenem številu napak, med drugim o okvari na električnem omrežju in sistemu za tlak. Ker je letalo letelo skozi nevihtno območje, nekateri domnevajo, da je vanj udarila strela in povzročila katastrofo, čeprav so sodobna letala udar strele zmožna preživeti brez večjih težav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajaka
07. 06. 2009 09.47
obdukcija dveh trupel bo morda pokazala ali je šlo za explozijo
bnam 2707
05. 06. 2009 08.16
Vrjetno bo teorija o eksploziji še najbolj točna.Če so pred letom sporočili,da je na letalu bomba,pa ga niso dovolj dobro pregledali ali bili malomarni,je to lahko usodno vplivalo na to letalo. Žal mi je tistih nesrečnih potnikov.
pinkyca19
04. 06. 2009 23.12
Tole me use mal spominja na skrivnostni otok.... nadaljevanko... mi je pa žal za vse ki so na letalu :/
jezek_pika_poka
04. 06. 2009 21.27
4 8 15 16 23 42
NoriKonj
04. 06. 2009 19.20
Opažam, da novinarji nimajo ravno dobre predstave o meteoroloških pogojih v tropskih predelih na 11'000 metrih. Oblaki so res mogočni ampak stebričasti in zelo širinsko omejeni. CNN poroča o pilotih in potniku letala Air Comet na progi Lima-Lizbona, ki so videli eksplozijo AF447 in jo takoj tudi sporočili zračni kontroli. Po pristanku v Lizboni sta pilota podala pismeno sporočilo. Oddaljenost letal nad Atlantikom mora biti 150 km in, če so trije videli eksplozijo je morala biti ogromna, vidljivost pa kar OK.
jerry11
04. 06. 2009 19.06
TERORISTIČNI NAPAD
Roxy79
04. 06. 2009 18.47
Ja.... na nebu jih je dohitela raketa dolgega dosega iz Severne Koreje.
alterego
04. 06. 2009 18.19
lahk pa de je sam lim popustu
jain
04. 06. 2009 18.18
taka nesreča naredi letalski družbi miljonsko škodo tudi z vidika upada prodaje, tako da so te ekonomske teorije bedarija...
NoriKonj
04. 06. 2009 16.11
@Leandra Zadeva ni ravno taka. Sistem je še v razvoju in testiranju. Predvidoma bo pripravljen za komercialno uporabo najbolj zgodaj leta 2013. Živimo v obdobju razvoja tehnologije in ekonomisti lobirajo za izdatke ne za šparanje. Razvoj sistema (prehod iz radarsko osnovane kontrole poletov na satelitsko) je do sedaj stal 4.6 milijard dolarjev. ZDA in EU bodo prvi, ki ga bodo uvedli.... ko bo na razpolago. Lani so opravili prvi test v živo z dvemi Airbusi, ki sta bila namensko usmerjena eden proti drugemu. Sistem je deloval pravilno in preusmeril letali, ampak to je bil šele prvi test.
NoriKonj
04. 06. 2009 15.50
Brazilski obrambni minister je povedal svojo. Oljni madež pomeni samo, da je eden od rezervarjev pistal v vodi poln in je potem 48 ur spuščal gorivo v morje. Morski tok (okoli 0.5 vozla) je madež raztegnil na 20 km. Rezervar bi razneslo, če bi letalo treščilo na vodno gladino. Po 11'000 metrih prostega pada je morje trdo kot beton.
vija-vaja
04. 06. 2009 15.10
vija-vaja
04. 06. 2009 15.09
ne razumem zakaj ne priponkajo neki močni gps oddajnik pa ga zalepijo nekam not da bi točno našli skrinjico.. sej ga lahko dajo v neprebojno steklo da se ne bi zmočo pa nič.. te pa javljajo da skrinjica oddaja neke signale.. kaj jim te koristi signal, če ga ne zaznajo.. te bi jo že zdavnaj našli..tak da tu nima veze 390 dni gor al dol ker je tak isto zdaj kot bo potem..
Leandra
04. 06. 2009 14.37
Če vedno mi v uhah odneva tista izjava raziskovalca nesreč iz NTSB-ja.. Glasi se pa takole..Letalske družbe v boju za dobiček, katere so preplavile armade ekonomistov so prišle z filozofijo, da so v tem poslu Človeška življenja nepomembni stroški poslovanja..in nadalje obstaja točka kjer se bolj splača plačati občasno 300 mrličev saj ti so sorazmerno poceni kot pa investirati v varnost. Hudič pa je če ste vi osebno udeleženi za kar so spet Ekonomisti izračunali da je verjetnost zelo mala. Tako kruta resnica in poglejte Ekonomiste v Obraz ni čne znajo nič ne vedo o tehniki, š emanj o varnosti in vendar vsem solijo pame o vsem, ko je pa odgovornost vprašaj pa jih nikoli ni zravent.
luna90
04. 06. 2009 13.49
grozno res ....
fmarty@email.si
04. 06. 2009 13.15
še dobro da so črne skrinjice v bistvu oranžne barve in zato bolj vidne....čeprav v tisti temi na 6000 m se itak nič ne vidi
fmarty@email.si
04. 06. 2009 13.14
še vedno je upanje.........lahko da so živi in zdravi na drugem planetu, ne smemo izključiti nlpjev
Neutrino
04. 06. 2009 11.15
Poleg tega so tukaj še izjemno močni vodni tokovi. Četudi najdejo lokacijo stmoglavljenja skrinjic, le te lahko tokovi do globine 5 km premaknejo za več km vstran...
Ferdo Crni
04. 06. 2009 10.08
Se strinjam strujni - globina sploh ni problem. Problem je konfiguracija dna in veliko območje, kjer se iščejo "škatle za čevlje". Preiskovalci so že dejali da gre za tekmo s časom. Dokler skrinjice oddajajo signale je verjetnost najdbe veliko večja. Upajmo, da bodo našli skrinjici in zavoljo varnosti nadaljnih letalskih poletov raziskali vsaj mogoče razloge tragedije.
strujni
04. 06. 2009 09.59
če se ne motim bodo ravno danes nereusa spustili v najgloblji nam znani del oceana-cca 11km globoko...se pravi tehnologija (batiskafi za to obstajajo), najti pa jih bo milo rečeno zelo težko, saj kot bi z letala nekje v andih vrgel to skrinjico-pa jo najdi... če pa jo bodo, pa kapo dol tehnologiji in vsekakor preiskovalcem in ostalim s tem projektom povezanim... (ko sem gledal kako je smit and mammoet international pod vodo prežagal kursk, ga dvignil in pripeljal, sem si rekel-ok to je pa tud no comment, kaj vse ljudje pogruntajo in naredijo...