Tujina

Trumpu v Iowi volivci zadali prvi udarec, Clintonova razglasila zmago med demokrati

Des Moines, 02. 02. 2016 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Newyorškemu milijarderju Donaldu Trumpu ni uspelo zmagati na strankarskih zborovanjih Iowe. Volivci so namreč več podpore namenili konservativnemu teksaškemu senatorju Tedu Cruzu. Na demokratski strani pa je Clintonova za las premagala Sandersa.

Newyorški milijarder Donald Trump kljub vodstvu v anketah ni zmagal na strankarskih zborovanjih Iowe in prva preizkušnja na poti do predsedniške nominacije republikanske stranke je pripadla konservativnemu teksaškemu senatorju Tedu Cruzu. Na demokratski strani je bila tekma neodločena.

Trumpu je ob strani stala soproga Melanija.
Trumpu je ob strani stala soproga Melanija. FOTO: AP

Clintonova zmagala v Iowu, a le za las

Nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je zmagala na zborovanjih za predsedniško nominacijo demokratske stranke v Iowi, so sporočili iz demokratske stranke. Po vseh preštetih glasovih je Clintonova dobila 49,8 odstotka glasov, senator iz Vermonta Bernie Sanders pa 46,6 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že pred tem so sicer iz kampanje Clintonove sporočili, da po natančnih poročilih in analizi rezultatov ni nobenega dvoma, da je nekdanja državna sekretarka dobila največ glasov delegatov na državni in zvezni ravni. Po navedbah direktorja kampanje Clintonove Matta Paula ni nobene možnosti, da bi senator Sanders presegel njeno prednost.

Predsedujoči stranki Andy McGuire je povedal, da v zgodovini demokratske stranke v Iowi še nikoli ni bilo tako tesnega izida.

Demokratska stranka v Iowi sicer tekme še ni želela odločiti. Clintonovi je dala rahlo prednost pred Sandersom.

Clintonova je v Iowo vložila veliko denarja, napora in dela na terenu, kar ni bilo dovolj za ustavitev vala navdušenja, ki je zajel predvsem mlade demokrate in ti so večinoma podprli Sandersa. Tudi on je skušal razglasiti zmago.

Senator iz Vermonta premočno vodi v anketah New Hampshira, kjer bodo strankarske volitve 9. februarja in z dvema zaporednima zmagama lahko dobi zagon, ki bo ogrozil prednost Clintonove v kasnejših državah. Njegova samoopredelitev za socialista mu lahko škodi v tekmi z republikancem, vendar mu v procesu izbire demokratskega kandidata za zdaj le pomaga. Med drugim zaradi težav, ki jih ima Clintonova nazadnje s preiskavo okrog uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, ko je vodila State Department.

Hillary Clinton je kljub izenačenem rezultatu doživela poraz.
Hillary Clinton je kljub izenačenem rezultatu doživela poraz. FOTO: AP
Volilna udeležba visoka

Vzporedne ankete so pokazale, da je bila volilna udeležba visoka in Cruz je dobil največ glasov republikanskih volivcev v vsej zgodovini strankarskih zborovanj Iowe. Analitiki so menili, da bo visoka udeležba pomagala Trumpu, vendar pa je, kot kaže, bolj pomagala Cruzu in Rubiu, ki lahko sedaj računa na več denarja in podpore strankarskega vrha.

Vzporedne ankete so ugotovile, da je 40 odstotkov udeležencev republikanskih zborovanj Iowe zelo jeznih, okrog 60 odstotkov demokratskih udeležencev pa si želi nadaljevanje politike predsednika Baracka Obame. Obe stranki sta imeli na strankarskih zborovanjih 40 odstotkov takih, ki so se jih udeležili prvič.

Trump Cruzu očital, da ni rojen v ZDA

Na strani republikancev dvoma o zmagovalcu ni bilo in Ted Cruz se je zahvalil Bogu ter dejal, da je njegova zmaga obenem zmaga za vse pogumne konservativce v Iowi in v ZDA. Cruz se je moral na poti do zmage soočiti z napadi Trumpa, ki je sprožal dvome v legitimnost njegove kampanje zaradi rojstva v Kanadi in trdil, da ga nihče ne mara.

Konservativni volivci Iowe so ga le marali, čeprav mu zgodovina ne obeta nič dobrega. Leta 2008 je v Iowi zmagal Mike Huckabee, leta 2012 pa Rick Santorum in nobeden od njiju ni uspel osvojiti strankarske nominacije.

Cruz grozil, da bo pobil vse teroriste

Cruz je v zmagoslavnem nagovoru veliko govoril o Bogu in krščanski veri, napadal zvezno vlado, grozil, da bo pobil vse teroriste, in se primerjal z nekdanjim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je v republikansko stranko pritegnil številne demokrate.

Ted Cruz se je zahvalil Bogu ter dejal, da je njegova zmaga obenem zmaga za vse pogumne konservativce v Iowi in v ZDA.
Ted Cruz se je zahvalil Bogu ter dejal, da je njegova zmaga obenem zmaga za vse pogumne konservativce v Iowi in v ZDA. FOTO: AP

Cruzu tega nihče ne napoveduje, vsaj doslej pa to deloma uspeva Trumpu, ki je z drugim mestom v Iowi dobil svoj prvi udarec, odkar je lani poleti začel kampanjo. Ankete so mu napovedovale tesno zmago, še posebej ob visoki udeležbi. Ta je bila s 185.000 udeleženci res visoka, vendar je bolj koristila Cruzu in tretje uvrščenemu senatorju iz Floride Marcu Rubiu. 50.000 glasov za Cruza je bilo največ v zgodovini republikanskih zborovanj.

Trumpov poslovilni nagovor volivcem Iowe na odru, kjer mu je ob strani stala soproga Melanija, je bil zelo kratek. Dejal je, da mu je Iowa tako všeč, da bo tam kupil farmo, čestital Cruzu za zmago in se odpravil v New Hampshire, kjer v anketah uživa veliko večjo prednost, kot jo je v Iowi. Kljub porazu je njegovo drugo mesto v Iowi, kjer so republikanski volivci precej bolj konservativni kot drugje po ZDA, dober rezultat.

Pravi zmagovalec Iowe je Rubio

Cruz je osvojil 28 odstotkov glasov, Trump 24, Rubio 23, zdravnik Ben Carson devet odstotkov, senator iz Kentuckyja Rand Paul pet odstotkov, nekdanji guverner Teksasa Jeb Bush tri odstotke, preostali kandidati pa so si razdelili po dva ali manj odstotka glasov.

Morda največ pa je s tretjim mestom iz Iowe potegnil Rubio, ki je eden od tistih kandidatov, za katere strankarsko vodstvo upa, da se jim bo uspelo prebiti v ospredje. Trump je osvojil okrog 45.000 glasov, Rubio pa okrog 43.000, kar je precej bolje, kot so mu obetale ankete, in v nagovoru podpornikom je brez obotavljanja razglasil zmago.

Računa, da se bo sedaj začel val izrazov podpore strankarskega vrha, ki je prepričan, da s skrajnim ideologom Cruzom in nepredvidljivim Trumpom ne more upati na osvojitev Bele hiše. Vodstvo stranke je z rezultatom zadovoljno, saj bi Trumpova zmaga pomenila odprto pot milijarderja do nominacije. Tekma pa je sedaj spet odprta.

Bush, guverner Ohia John Kasich in guverner New Jerseyja Chris Christie, ki so prav tako sprejemljivi za vodstvo stranke, v Iowi niso zapravljali časa in denarja in so se posvetili kampanji v New Hampshiru. Pri kandidaturi še vztraja tudi nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett Packarda Carly Fiorina.

Iowa je bila odločilna za kampanji demokrata Martina O'Malleyja in republikanca Mika Huckabeeja, ki je leta 2008 celo zmagal na strankarskih zborovanjih. Oba sta sporočila, da odstopata od kandidature.

Volivci v ameriški zvezni državi Iowa so s strankarskimi zborovanji v ponedeljek uradno začeli letošnjo tekmo za novega predsednika ali predsednico ZDA, ki se bo končala s splošnimi volitvami 8. novembra. Naslednje strankarsko zborovanje bo 9. februarja v New Hampshiru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kat-at
02. 02. 2016 19.55
+0
Me vsemi je Trump najbolj sposoben. Tako so kazale tudi ankete, pa verjetno mu Američani ne bi dali prestola tudi če bi vodil 30 odst pred ostalimi tekmeci. Zakulisa že ima kandidatko, ki bo zmagala. Mora.
korintos23
02. 02. 2016 20.09
+0
Feels_good_man
02. 02. 2016 18.12
-3
Ajde berni, sej bo drugič bolje
kure bedne
02. 02. 2016 16.58
+6
Zmagal bo tisti, katerega bodo nastavili strici iz ozadja.
Al83
02. 02. 2016 16.31
+1
Cruz je tudi kar dober, je zavzet konstuticjonalist in antiestabilishment kandidat. Problem je samo v tem, da ni naravni Amerikanec, drugi politiki ga nimajo najraje, pa tudi zavzema se za preveč agresivno zunanjo politiko. Rubio je totalni establishment shill, ljubljenec mejn stream medijev, skratka republiški status quo in nima šanse, da bi bil izvoljen tudi če Amerikancem podvojijo količino flurida v pitni vodi. Na drugi strani pa predstavlja statu quo Hillary klinton, ki jo trenutno zaradi njenih zločinov preiskuje CIA. Hillray, katere ogromnega bogastva mejn stream mediji ne bodo nikoli omenili, ki je totalno v žepu bankirjev in tajkunov je po moje najslabša od vseh kandidatov in lahko samo upamo, da ne bo izvoljena. Kar se tiče Burnija, se mi zdi u redu, je anti establishment, povleče velike množice mladih ljudi in ima miroljubno zunanjo politiko. Zdi se mi uredu, miljonkrat boljši od Klintonove, moti me samo da je socijalist, ker še nisem videl nobene države, ki bi sprejela komunizem in postala uspešna in jim ne privoščim, da naslednjih pet let stagnirajo. Tako, da se mi še vedno zdi najboljši Trump, ker je velik trn v peti korporacijam in politični pravilnosti, je anti war, kolega s Putinom in ima po moje izkušnje, da obrne Ameriko nazaj iz propada in dekadence.
KNOPPERS
02. 02. 2016 19.09
+1
Ker zate pomeni, če je nekdo socialist, da je takoj komunist? Sploh veš kaj te dve besedi pomenita? Nista ena in isto #FeeltheBurn
ONniON
02. 02. 2016 13.21
+3
socialna neenakost je v ZDA najvišja kot kadarkoli prej ! tako naprej več ne gre
nikhrast
02. 02. 2016 16.03
-5
Kaj češ, nekateri so bolj sposobni, podjetni, pridni, brihtni...
ONniON
02. 02. 2016 17.40
+2
takšen sistem, takšen svet je obsojen na propad in na nič kaj drugega,upam da čimprej, kaj češ nikhrast ane ? če pa podpiraš takšen sistem pa bog ti pomagaj
nikhrast
02. 02. 2016 18.25
+0
Sposobni, pridni, podjetni, brihtni... nas vlečejo naprej. Poglej kaj je rekel Bill Gates, najbolj se boji kakšnega mulca ki dela v garaži, ustvarja kakšno novo zadevo, kot je on leta nazaj, pa ga bo potem prehitel. Tako dela kapitalizem, sposobnim daje možnost da kaj ustvarijo in so potem nagrajeni.
ONniON
02. 02. 2016 20.59
+1
NE zatiskaj si oči pred realnostjo, in ne bodi aroganten
TheGrayMask
02. 02. 2016 13.16
+1
Feel The Burn. Demokratični socializem !!
AlternativeFacts
02. 02. 2016 12.30
+0
Bog daj da bo predsednik Jaka Potepuh s svojo avstrijko slovenskega rodu.....Po Grmu je čas za novega komika, da dokončno potopi nacijo, svet pa da končno zadiha....
Tempus Fugit
02. 02. 2016 11.47
-2
Če zmaga Trump, bo Melanija dobila častni doktorat na Ljubljanski univerzi (vedno pripravljena na poroko s cep--cem - glavno da ima denar press.....)
Kollerik
02. 02. 2016 12.19
+9
In sedaj vprašanje dneva: kaj je bolje, Ljubljanski ali Prištinski doktorat?
jan.k94
02. 02. 2016 11.23
-5
Melania bi bila pomoje še vesela če neb pršla U belo hišo :D
YUGO45
02. 02. 2016 11.16
-13
Uboga Melanija mora sptemljat povsod tega klovna...
Fredy Meserati
02. 02. 2016 11.10
+26
Glede na ostale republikance in Clintonovo, se bi bolj varnega počutil v primeru zmage Trumpa... S tem, ko je povedal, da je treba sodelovati s Putinom, je pokazal, da želi neko stabilnost... Prav tako je z besedami, da sta Obama in Clintonova ustvarila ISIS posredno priznal, da je bila napaka rušiti režime, ki so zagotavljali stabilnost...
sparky_
02. 02. 2016 11.12
+8
bravo,,,si dovolj dobro raziskal...100% strinjam.
bigbooss
02. 02. 2016 13.42
-2
zakaj nasedate ,,kaj je obama obljubljal prej in kaj je potem naredil ,,, in ne rabimo ameriko ampak ,,imamo nase politike eno govorijo drugo delajo ,,recimo cerar prej in sedaj , a ne vidite razilke prej in potem pri vsakemu ki karkoli kandidira ...sej vsi ti ljudi vedo in znajo manipulirat z dolocimi , ne pa z vsemi lp
bigbooss
02. 02. 2016 13.45
+2
ameriko ne vodi predsednik ampak bankirji lahko je predsednik kdor koli lahko karkoli obljublja sam da dobi ta vroci stol,,,naredu pa nic ne bo ,,prosim razumite tega...to kar amerika dela po svetu je nujno za ameriko ..seveda za ostale drugac
Elias47
02. 02. 2016 15.44
+1
morda se sliši absurdno, a v resnici je, od vseh teh kandidatov, Trump, gledano na napovedano prihodnost, tako za američane, predvsem pa za ves svet, še najboljša izbira; če Trump zmaga in postane zadnji predsednik ZDA; morda še boljša od Sandersa. Gorje pa temu planetu, če zmaga kdo izmed dveh največjih psihopatov med temi kandidati - Clintonova ali Bush! Sicer pa sta si Trump in Clintonova v sorodstvu, namreč bratranec in sestrična...Tako da je verjetno tako nastavljeno, da bo Trump prepustil predsedniško pozicijo tej zmešani coprnci Clintonovi. Takrat pa gorje temu svetu...
kraljicavesolja
02. 02. 2016 11.08
-8
EDin, kar je dobrga na njem, je Melanija naša.
bigbooss
02. 02. 2016 13.47
+1
dj prosim povej ce zna rect doberdan ...tk da nekoc je izjavila da je iz avstrije ..k se ve ne kje je slo
bgko
02. 02. 2016 10.49
+9
bigbooss
02. 02. 2016 10.35
-8
In kaj nas briga Amerika kak ste naivni.. Mamo mi dosti svojih kle
sparky_
02. 02. 2016 10.38
+8
Komaj čakam dan, ko se bosta Pahor in Cerar morala klanjat Melaniji !!! lupčeka na roko pa to...
bigbooss
02. 02. 2016 10.53
-2
bigbooss
02. 02. 2016 10.57
-2
Ta sparky ziher iz vojnika je...no počasi sej bo . Vem da si bogi
Iluzionist
02. 02. 2016 11.08
+0
kaj nas briga amerika? ja kdo misliš, da nam je pa poslal begunce? tisti, ki je destabiliziral bližnji vzhod in libijo.. pa zakaj smo imeli gospodarsko krizo v eu? zaradi igranja ameriških bank.. pa zakaj slovenija ne bo imela poceni plina iz južnega toka? zato, ker američanom ni všeč, da rusija prodaja evropi
sparky_
02. 02. 2016 11.08
-1
že tvoj vzdevek pove, kaki ego si,,,pač tak te je mamica vzgojila, ki je po mojem tak glupa kot ti...
tankopiš
02. 02. 2016 13.18
-1
Če ne zmagal Trump,bi lahko zamenjal Cerarja.
bigbooss
02. 02. 2016 10.34
-5
Buutli kak ste vsi lahko miselni, slovenka lepo vas prosim , če ta bo zmagal je začetek konca ZDA na čelu z EU.....Zaradi Slovenke naj bi ta zmagal ona pa se Dober dan ne zna rečt po slovensko ..res ste glupi
Kollerik
02. 02. 2016 11.56
+1
Baje je nekoč izjavila, ko so jo vprašal, od kod je, da prihaja iz Avstrije...
bigbooss
02. 02. 2016 10.32
-11
Buutli kak ste vsi lahko miselni, slovenka lepo vas prosim , če ta bo zmagal je začetek konca ZDA na čelu z EU.....Zaradi Slovenke naj bi ta zmagal ona pa se Dober dan ne Žan rečt. ...res ste glupi
Salamandros
02. 02. 2016 10.30
+3
Zmagal bo tisti za katerega se odloči orožarski in naftni lobi. Demokracija je ena velika laž.
Salamandros
02. 02. 2016 10.31
-1
Trump nima šans. Saj so korporacija proti njemu, tako da je že izgubil bitko. To se vidi po napadalnem poročanju proti njemu.
sparky_
02. 02. 2016 10.52
+1
zdaj se bo vidlo, kolk ljudi ima oprane možgane in verjame medijem ki ga kritizirajo...če te mediji kritizirajo potem moreš bit dober.
Uporabnik419925
02. 02. 2016 11.53
-1
Dejansko se že nekaj časa ve, da naj bi zmagala Hillary. Upam , da temu ni tako resnično upam. Sam Nostardamus je za ta čas napovedal zmago prve ženske v Ameriških volitvah in potem gre še vse še bolj navzdol.
bus303
02. 02. 2016 10.25
-6
WW3 starter. :)
sparky_
02. 02. 2016 10.27
+13
kaj te ti govoriš...ni res...Trump in Putin sta že podprla eden drugega,,,kaj bi rad več?? gremo Trump,, gremo Amerika,,,rise upp !!!
bigbooss
02. 02. 2016 10.55
-8
Hahahaha Slovenci smo svetovni z praznimi možgani, Trump fujjj
tankopiš
02. 02. 2016 13.20
-1
Velik del Slovenije podpira Trumpa.Amerika Trump smo z vami.
sparky_
02. 02. 2016 10.21
+9
kak se ga bom napil od sreče ko bo Trump postal predsednik !!!
Mojster123
02. 02. 2016 10.31
+4
Lakiluk
02. 02. 2016 10.50
+4
In tisti dan ne bo drugačen kot tvoj vsakdan.
Glonget
02. 02. 2016 10.16
+9
Haha odlično! Boste vidli, da bo Bernie Sanders v New Hampshire dobesedno pometel s Clintonovo. #feelthebern
tomazbodner
02. 02. 2016 12.39
+2
Upam, ker je edini "normalen" med kandidati na obeh straneh...