Tujina

Trumpovi križi in težave: davčna reforma in zdrahe z ministrom za zdravstvo

Washington, 28. 09. 2017 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sive lase povzroča zdravstveni minister Tom Price. Ta je od maja opravil več kot 20 zasebnih poletov na zasebnih letalih, račun pa izstavil - davkoplačevalcem. Poleg tega se Trump trudi skozi senat spraviti davčno reformo, za katero obljublja, da bo koristila Američanom, a ne tistim najpremožnejšim.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred volitvami obljubljal, da bo izsušil močvirje Washingtona, je v sredo dejal, da ga obnašanje ministra za zdravstvo ZDA Toma Prica ne veseli. Price je od maja opravil več kot 20 zasebnih poletov na zasebnih letalih, račun pa izstavil davkoplačevalcem.

Trump je do srede zanikal, da bi kaj vedel o tem, pred potjo v Indiano, kjer je predstavil svoj načrt davčne reforme, pa je novinarjem priznal, da preverja, kaj se je dogajalo. Napovedal je, da bo govoril z ministrom in mu dal vedeti, da ni vesel.

Zasebne izlete na račun davkoplačevalcev je prvi odkril medij Politico, Price pa je po izbruhu škandala dejal, da tega ne bo več delal. Na vprašanje, ali bo morda ministra odpustil, je Trump odgovoril, da bo o tem razmislil in dodal svoj tradicionalni odgovor na vprašanja, na katera nima odgovora: "Bomo videli."

Nekdanji zvezni kongresnik iz Georgie, ki je po izobrazbi zdravnik ortoped, je imel težave že pred potrditvijo na položaj, saj je kot kongresnik kupoval delnice farmacevtskega podjetja nato pa vložil v proceduro zakonodajo, ki je bila v korist tega podjetja. Za nagrado je dobil še več delnic podjetja za proizvodnjo medicinskih pripomočkov Zimmer Biomet.

Vsi demokrati v senatnem odboru za zdravstvo so zato bojkotirali glasovanje o potrditvi njegove kandidature in Price je dobil le 11 republikanskih glasov. Starih navad se je, kot kaže, težko otresti in Price je od maja do avgusta davkoplačevalcem s svojimi izleti nabral za okoli 400.000 dolarjev stroškov.

Zdravstveni minister Tom Price je na račun davkoplačevalcev letel z zasebnim letalom.
Zdravstveni minister Tom Price je na račun davkoplačevalcev letel z zasebnim letalom. FOTO: AP

Predsednik odbora za vladni nadzor v predstavniškem domu ameriškega kongresa republikanec Trey Gowdy in vodilni demokrat v odboru Elijah Cummings sta že zahtevala vse relevantne informacije o Pricovih izletih, med njimi sezname potnikov, cene in druge informacije. Priceova potovanja preiskuje tudi generalni inšpektor ministrstva za zdravstvo.

Ameriški mediji poročajo, da je Price na primer avgusta letel na otok sv. Simon v Georgiji, kjer imata z ženo posestvo. Dva dni kasneje je imel tam zdravstveno konferenco in kongresni odbor za vladni nadzor želi ugotoviti, ali konferenca ni bila pripravljena le zato, da se lahko Price izgovarja nanjo za zaseben izlet.

V začetku junija je letel v Nashville Tennesse, kjer ima stanovanje in kjer stanuje njegov sin. Tam je opravil pregled lekarne in govoril na zdravstvenem sestanku, ki mu ga je organiziral prijatelj. Obiskal je tudi sina. Price bi lahko v Tennessee potoval z redno potniško linijo za nekaj sto dolarjev, ne pa nekaj 10.000 dolarjev, kolikor je stal najem zasebnega letala.

Gowdy in Cummings preiskujeta tudi informacije o uporabi zasebne elektronske pošte v službene namene Trumpovih sodelavcev, kot sta Jared Kushner in njegova soproga Ivanka Trump. Zasebne polete na račun davkoplačevalcev si je privoščil tudi finančni minister Steve Mnuchin, ki je med drugim letel v Fort Knox v Kentucky, kjer imajo ZDA svoje zlate rezerve, da bi si ogledal sončni mrk.

Ambiciozni načrti za davčno reformo

Predsednik Trump je v sredo predstavil precej ambiciozen načrt za davčno reformo. Med drugim predlaga znižanje davčnih olajšav za posameznike in korporacije, hkrati pa vztraja, da reforma ne bo koristila le premožnemu sloju prebivalstva, kakor mu očitajo nekateri. 

Na shodu v Indiani je Trump sedanji davčni sistem označil kot zastarel. "Poenostavil bom davčno kodo," je obljubil in dodal, da bo podvojil standardni odbitek na 12.000 dolarjev (10 tisoč evrov) za posameznike in 24.000 dolarjev (20 tisoč evrov) za družine. "Davki bodo postali enostavni in pošteni za vse Američane. Do zdaj še nikoli ni bilo takšnih davčnih rezov."

Davčni načrt, ki ga je predlagala skupina republikanskih kongresnikov, tako krči število davčnih razredov s sedmih na tri. S poenostavitvijo sistema bodo lahko družine prvič davčno napoved oddale na zgolj "enem listu papirja", kot se je po poročanju CNN izrazil predsednik Trump.

Davčne stopnje bodo po novem 12-, 25- in 35-odstotne, načrt med drugim predlaga tudi posebne pribitke za zelo bogate. Vendar pa hkrati ne določa ravni dohodka, na podlagi katerega bi se stopnje uporabljale, zato še vedno ni jasno, katera stopnja bi bila namenjena običajni ameriški družini.

Trump vztraja, da reforma ne bo pomagala bogatim ali tistim z dobrimi vezami: "Kličejo me lahko, kolikor hočejo. Ne bo pomagalo. Verjemite mi, da to ni dobro zame. Kar pa je dobro, je to, da bo načrt vzletel kot raketa, čeprav bi moral že 20 let nazaj. To pa je dobro zame," je dejal.

A kljub šestmesečnim pogovorom s kongresniki najvažnejša plat nove reforme še vedno ni natančno pojasnjena - kako bo namreč reforma vplivala na srednji razred Američanov. Še vedno je namreč slišati očitke, da bo izjemno pridobil premožnejši sloj, čeprav Trump nenehno zatrjuje, da se to ne bo zgodilo. 

Ameriški predsednik Trump se trudi skozi senat spraviti davčno reformo.
Ameriški predsednik Trump se trudi skozi senat spraviti davčno reformo. FOTO: AP

Trump je v Indiani precej časa namenil tudi davku na nepremičnine. Po novem naj bi ga umaknili, s čimer pa bi se precej okoristil tudi predsednik sam. "Končno se bomo znebili nepravičnega, katastrofalnega davka." Ta obdavči nepremičnine, vredne več kot 5,49 milijona dolarjev (4,6 milijona evrov) za posameznike ter nepremičnine, vredne več kot 10,98 milijona dolarjev (9,3 milijona evrov), če sta lastnika partnerja.

Revija Bloomberg je izračunala, da bi Trump s tem privarčeval okrog 564 milijonov dolarjev (478 milijonov evrov), njegovemu sekretarju za trgovino pa okrog 545 milijonov ameriških dolarjev. Richard DeVos, oče Trumpove sekretarke za šolstvo Betsy DeVos bi privarčeval več kot 900 milijonov dolarjev (763 milijonov evrov). 

Republikanski senatorji iščejo način, kako bi davčno reformo sprejeli  z navadno večino glasov. A to bi jih lahko udarilo nazaj, ko bodo sprejemali zdravstveno reformo, saj so se nazadnje pritoževali, da se le-ta sprejema le za zaprtimi vrati. 

Republikanci imajo v senatu med 48 in 52 glasov, kar pomeni, da si lahko privoščijo le "izgubo" treh glasov. Podpredsednik Mike Pence je tisti, ki lahko v primeru rezultata 50-50 prevesi tehtnico na eno ali drugo stran. Predsednik Trump se za proces dela v senatu bolj malo zanima, je pa vse bolj zaskrbljen, ker v času svojega mandata še ne more pokazati kakšnega večjega zakonodajnega dosežka. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
28. 09. 2017 15.53
+3
Vidim precej razoćaranja na Trumpom. leto nazaj pa evforija, no, kot sem rekel, če bo izvoljen, bomo meli precej heca.
puspan
28. 09. 2017 14.58
+1
Ta kekec se ne bo prešlepal čez novo leto.
ArkaMast
28. 09. 2017 14.49
+1
On bo slabo končal.
biggbrader
28. 09. 2017 11.28
-1
Joj, joj, kako bi bilo lepo, če bi imel Mirko tako minorne probleme kot jih ima naš Donald.
26277
28. 09. 2017 11.29
+3
biggbrader
28. 09. 2017 11.30
-4
Naš Mirko je račun iz Carigrada izstavil kar navijačem. Saj še opazili niso !
krtofl
28. 09. 2017 11.33
+4
MASTERSS
28. 09. 2017 11.25
+13
sej men se zdi kod da smo v ameriki doma 8 od 10 člankov je iz amerike...trump vsaj 2 članka na dan potem pa 10 o orkanu in vremenu v amerki pa posebej rubrika o umrlih v amerki hafner in severna koreja....če že pišejo o američanih bi lahko napisal da so v ameriških letalski napadih v sirjii ubili 86 civilistov to pa ne,če bi rusi to nardil bi bil jok in stok in sankcije....danes so turki izvedli napad na kurde v iraku,ameriški minister je biu v kabulu in američani so mislili da ga hočejo napast talibani in so pomotoma pobil civiliste....iračani so posla vojsko na kurde da prevzamejo mesto kirkut...maduro je naročil svoji vojski na bo pripravljena na američane itd....
nikhrast
28. 09. 2017 15.50
+0
Ja, pa še kako lepo je v Venezueli in Severni Koreji, pa kako jim škodi embargo, pa koliko Američanov živi pod mostom, pa koliko milijonov dobila bone za hrano ker imajo dohodke samo $1250 na mesec..., vsega tega nam ne povedo.
26277
28. 09. 2017 10.43
+8
Vsaj en dan, bi bilo zelo lepo, brez te face.
29350
28. 09. 2017 12.47
+4
frako
28. 09. 2017 10.18
+11
Skratka najbolj revni plačujejo 2% več najbolj bogati pa 5% mn. Se vid da ga skrbi za delovnega človeka.
lemur
28. 09. 2017 10.30
+6
Kakor revezem koristi tudi davek odstranitev davka na stavbe vredne vec kot 5,5mio USD. Dejanko mu njegova baza ne zameri nic.
korintos23
28. 09. 2017 10.36
+1
Mislita da je potem Trump nor kot večina misli?
frako
28. 09. 2017 10.38
+6
Ne tramp ni nor, tramp je prevarant kateremu ni mar za nobenga.
CestniKolesar370Wattov
28. 09. 2017 11.41
-9
Zanimivo da socializem / komunizem najbolj promovirajo tisti, ki v državno blagajno še zase ne dajo dosti. Najbolj poštena je fiksna obdavčitev z enotno stopnjo brez vsakršnih olajšav, pa če se postavite na glavo. Sploh pa te Trumpove davčne reforme ne morete sploh argumentirat, ker vam 90% najpomembnejših stvari ni jasno. Ena izmed teh je kako bojo reformirali olajšave ker 20% pobranega davka je več, kot pa 40% z 80% olajšavo zaradi lukenj v zakonih.
PUTINOVI?
28. 09. 2017 12.07
+6
v r fridko že to da si zmešal socializem in komunizem mi pove vse o tvoji pameti....fikso obdavčitev pa si željio samo bogati....če nekdo služi preveč more dat nekaj nazaj drugače nemore svet fukconirat...zato imamo zdej 1% folka ki ima več denarja kot ostalih 99%
CestniKolesar370Wattov
28. 09. 2017 14.55
-2
Kje sem pa zamešal socializem in komunizem? Verjetno si tak tič, ki iz gozda prinese 20kg gob in niti ne pomisli, da bi socialistično 10kg razdelil okrog ljudem, ki razen mušnic niso našli ničesar. Ko grem s kolegi na pivo, vsak približno plača več. Kdor je na socialni, ostane doma in ne gre na pivo. Kdor ima pa podjetje in mu na TRR prikaplja 10k€ mesečno, pa ni dolžan plačevati ostalim. Simple ko pasulj.
EnverHoxha
28. 09. 2017 15.48
+2
EnverHoxha
28. 09. 2017 15.48
+3
EnverHoxha
28. 09. 2017 15.53
+1
kapitalist razreže en gobo za vse v naselju,komunist neve kaj bi znjimi in mu zgnijejo ,socailist pa zase zadrži 30 % ostalo pa razdeli....
frako
28. 09. 2017 17.07
Kapitalist proda gobo najboljšemu ponudniku, komunist jo razreže na enake kose in raztala, socialist da 30% gobe revežem, ostalo proda najboljšemu ponudniku.
CestniKolesar370Wattov
28. 09. 2017 19.08
-2
Kapitalist nabira gobe 12 ur, proda jih najboljšemu ponudniku in nikogar ne sili, da jih kupi. Socialist je iskal gobe 2 ure, našel ni nobene, potem pa je šel na 24ur jokat kako svet ni pravičen. Komunist pa niti v gozd ni šel. S sekiro v roki čaka kapitalista, da pride iz 12-urne gozdne turneje ter mu vzame gobe.
CestniKolesar370Wattov
28. 09. 2017 19.09
-2
Kdo izmed vas sploh dovolj davkov plača za svoje potrebe iz blagajne? S tujim k... je lahko moralizirat.
EnverHoxha
28. 09. 2017 19.17
+3
zato kapitalisiti iščejo vedno vojne tam kjer je komunizem ane...na ta druga komentar pa si mi ne da niti odgovorit kako prizadet je....
frako
29. 09. 2017 09.19
+1
Fridman če že gremo tko detajlno, kapitalist najame južnjaka da gre nabirat gobe, ko južnjak nabere gobe mu jih kapitalist uzame, ga dvakrat brcne in se mu v glavo reži kakšn revež je mu uzame pasuž in ga zapre v kontejner da bo šu pol spet nabirat ko bo potrebno, nato na stran brcne revnega stradajočega otroka, se smeji starcu v obraz v kakšni bedi žvi, gre mimo hendikepiranca in mu govori naj se za lastne vezalke gor potegne in se ustavi pri največjemu zavalencu ker ponuja največ za gobe.