Tujina

Trump z 'bizarno kampanjo' na dobri poti, da bo kmalu opravil z vsemi tekmeci

Washington, 10. 03. 2016 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ameriška predsedniška tekma se nadaljuje. V republikanskem taboru je – celo na grozo samih republikancev – vse bolj jasno, da bo nominacija šla najbrž v roke Donalda Trumpa, pri demokratih pa ostajata najbolj resna kandidata Hillary Clinton in Bernard Sanders.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP
Donald Trump je zanesljivo na poti do osvojitve republikanske predsedniške nominacije. Zadnja anketa televizije CNN skupaj z drugimi ugotavlja, da ima newyorški milijarder  udobno prednost v Ohiu in Floridi, to je obeh ključnih državah, kjer bodo republikanci volili 15. marca in v primeru Trumpove zmage republikansko predsedniško tekmo skrčili na le dva kandidata.

Trump je doslej zmagal v 15 državah s podporo skupaj okrog 4,3 milijona volivcev in ima 460 delegatov za konvencijo julija v Clevelandu, kjer bodo potrdili zmagovalca. Za zmago jih je potrebno zbrati 1237. Guverner Ohia John Kasich, ki ni osvojil še nobene države, je napovedal, da bo odstopil iz tekme, če ne zmaga v Ohiu, kjer v anketi CNN zaostaja za Trumpom s 35 proti 41 odstotkom.

Zvezni senator iz Floride Marco Rubio napoveduje, da bo zmagovalec Floride osvojil republikansko nominacijo, vendar anketa CNN napoveduje, da bo to Trump, ki vodi pred Rubiom s 40 odstotki proti 24. Rubio tudi v primeru domače zmage nima veliko možnosti za naprej, saj je doslej z dvema zmagama nabral skupaj le 151 delegatov.

Strankarska elita se počasi oddaljuje od Rubia in Kasicha, ki je doslej zbral le 54 delegatov, napoveduje, da bodo po 15. marcu ostali v tekmi le še trije kandidati. Če ne zmaga v Ohiu, bo Trumpa zasledoval le še zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je doslej osvojil sedem držav in si nabral 359 delegatov.

Strankarska elita si zatiska nos in se počasi seli h Cruzu, za katerega prav tako meni, da nima možnosti za zmago na splošnih volitvah novembra proti demokratu ali demokratki tako kot Trump. Republikanski strategi in tudi donatorji vse bolj razmišljajo, kako ohraniti večino v kongresu in na ta način onemogočiti levičarsko politiko demokratskega naslednika predsednika Baracka Obame.

Čeprav pa Trump še naprej trdi, da bo premagal Hillary Clinton ali Bernarda Sandersa, podobno kot premaguje republikance. Opozarja na veliko več udeležencev republikanskih strankarskih volitev, kot pa je demokratskih. Na republikanskih je doslej glasove oddalo okrog 11 milijonov ljudi, na demokratskih pa okrog osem milijonov.

Trump je v torek zmagal med drugim v mestu Dearborn s 100.000 prebivalci v državi Michigan, kjer je 42 odstotkov volivcev arabskega izvora. Trump, ki napoveduje prepoved vstopa muslimanom v ZDA, je v tem mestu pobral 39 odstotkov glasov republikanskih volivcev. Dearborn je 60 odstotkov svojih glasov na demokratski strani oddal prvemu judovskemu predsedniškemu kandidatu ZDA, to je Sandersu.

Še en dokaz, da je letošnja predsedniška kampanja v ZDA res nekaj posebnega, kar je Trump ponovno poudaril z bizarno novinarsko konferenco po torkovih zmagah v Michiganu in Mississippiju ter preden je izvedel, da je zmagal na Havajih. Ob sebi je imel razstavno mizo, na kateri so bila Trumpova vina, Trumpova voda, Trumpova revija in Trumpovi zrezki.

Vse to so znamke, o katerih je Rubio dejal, da so propadle. Trump je ponujal zrezke za 50 dolarjev za kos, čeprav na njih ni pisalo Trump, ampak Bush Brothers. Trumpovi zrezki niso v prodaji že vse od leta 2008, ko je propadla trgovina z elektroniko Sharper Image, kjer jih je prodajal. Trump je tudi mahal z revijo, ki ni v njegovi lasti, in z vodo, ki je na voljo le na njegovih posestvih, ter se pohvalil, da je svojo nekdanjo letalsko družbo Trump Airlines po treh letih fenomenalno prodal.

Govoril je tudi o svoji nekdanji univerzi, ki je Američane učila prodajati nepremičnine tik pred propadom nepremičninskega trga. Univerzo oziroma Trumpa toži več tisoč nekdanjih študentov, ker naj bi jih prevaral. Trdijo, da so plačali po več tisoč dolarjev, niso pa izvedeli nič koristnega ali takšnega, kar ne bi bilo na voljo zastonj.

Američani takšne kampanje doslej še niso videli. Trump je volivce med drugim seznanil celo z informacijo, da z velikostjo njegovega spolnega organa ni nič narobe.

Bernie Sanders
Bernie Sanders FOTO: AP

Sandersa spomnili, da je podpiral Fidela Castra

Demokratska predsedniška kandidata Hillary Clinton in Bernard Sanders pa sta se sinoči pomerila na soočenju v organizaciji televizij Univision in CNN ter časopisa Washington Post v Miamiju, ki je bilo precej bolj živahno in neposredno glede zastavljenih vprašanj. Velikih razlik v politiki obeh spet ni bilo.

Malce več težav je imel Sanders, ko so mu predvajali desetletja stari posnetek, na katerem kritizira politiko ZDA do socialistične države in hvali, kar je režim Fidela Castra storil za Kubance z zdravstvom in izobraževanjem. Florida ima veliko prebivalcev kubanskega izvora in čeprav večina voli republikance, pa se mladi obračajo k demokratom in pohvale na račun Castrovega socializma niso naletele na odobravanje občinstva.

Oba sta podprla normalizacijo odnosov s Kubo, kot to danes dela predsednik ZDA Barack Obama, Clintonova pa je poudarila, da je pri tem sodelovala tudi sama kot državna sekretarka. Morala se je pohvaliti, saj ji njena preteklost državne sekretarke za zdaj bolj škodi kot koristi. Na vprašanje ali bo odstopila od tekme, če bo kazensko ovadena v povezavi z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte, je Clintonova odgovorila: "Oh, moj bog. Na to niti ne bom odgovorila."

Zatrdila je, da se to ne bo zgodilo, ker ni storila nič narobe oziroma ni pošiljala ali sprejemala zaupne pošte. Zagovarjala se je tudi okrog napada na konzulat v Bengaziju leta 2012 in ponovno razložila, da so takrat pač ukrepali najbolje, kot so mogli na podlagi informacij, ki so jih imeli na voljo. "To je bila vojna megla. Zadeve niso enostavne," je dejala in republikance obtožila politizacije tragedije.

Sanders je pri tem izkoristil priložnost in volivce znova spomnil, da je Clintonova v senatu glasovala za vojno proti Iraku leta 2003. Zunanje politike ni bilo veliko, prevladovalo pa je vprašanje priseljevanja, saj v ZDA prihaja največ priseljencev iz Latinske Amerike, na Floridi pa jih skupaj s potomci živi 1,8 milijona.

Voditelji soočenja so oba kandidata prisilili v obljubo, da na položaju predsednika iz ZDA ne bosta izganjala otrok in ljudi, ki niso kršili zakonov (z izjemo imigracijske zakonodaje). Sanders je bil kratek in jedrnat, Clintonova pa je malce dlje razlagala, vendar na koncu tudi ona jasno povedala, da ne bo deportacij, razen teroristov in kriminalcev.

Iskre so letele tudi okrog Sandersovih predlogov o uvedbi brezplačnega javnega visokega šolanja in zdravstva, kar je Clintonova izkoristila, da ponovi priljubljeni rek svojega pokojnega očeta: "Če nekaj zveni predobro, da bi bilo lahko res, potem je verjetno predobro, da bi bilo res." Clintonova trdi, da so Sandersovi predlogi predragi, on pa pravi, da bo dobil denar od najbogatejšega odstotka Američanov, ki jim bo določil višje davke.

Sta pa bila precej enotna, ko je bilo potrebno udrihati po vodilnem republikanskem kandidatu Donaldu Trumpu. Oba sta ga opredelila za rasista, Clintonova je rekla, da Trump trguje s paranojo in predsodki, Sanders pa je zagotovil, da Američani ne bodo nikoli izvolili kandidata, ki je tako hudo užalil temnopolte, ženske, muslimane in druge.

"Zgradil bo čudovit zid, plačala ga bo Mehika," je dejala Clintonova in besede, ki na zborovanjih Trumpovih privržencev sprožajo valove navdušenja, so pri občinstvu v Miamiju izzvali valove posmeha. Svet bo novembra na splošnih volitvah dobil odgovor, katerih Američanov je več.

Kakšna je prognoza pri demokratih?

Volilni štab Clintonove ostaja prepričan v zmago proti Sandersu. Za zmago in osvojitev nominacije je potrebno zbrati 2382 delegatov. Clintonova jih je doslej z volitvami in zborovanji osvojila 760, Sanders pa 546. Skupaj s tako imenovanimi superdelegati, to je strankarskimi veljaki, ki lahko glasujejo mimo volje volivcev svoje države, pa jih ima Clintonova 1221, Sanders pa 571.

Clintonova je doslej osvojila okrog pet milijonov glasov volivcev, Sanders pa 3,3 milijona. Senator iz Vermonta mora po izračunu televizije ABC v vseh preostalih 34 državah zmagati s prednostjo najmanj 11,1 odstotka in potem dobiti še nekaj superdelegatov od Clintonove, če želi računati na uspeh.

Sanders lahko 15. marca spet preseneti kot v Wisconsinu v Ohiu, Illinoisu in Missouriju, vendar pa je presenečenje malo verjetno v Severni Karolini in Floridi, kjer Clintonova v anketah vodi za med 20 do 30 odstotkov. Obe državi imata velik delež temnopoltih volivcev, ki so zvesti Clintonovi, še posebej na jugu.

Največji zalogaj je Florida. Demokrata si bosta tam razdelila kar 245 delegatov. V Illinoisu jih je na voljo 182, v Ohiu 160, Severni Karolini 121 in Missouriju 84.

 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DonDonDan
11. 03. 2016 17.38
+2
Ja, Trump bo celo boljši od Reagana. Škoda, da ni kje še kakšne Thatcherke !!!
DonDonDan
11. 03. 2016 17.40
+2
Mogoče bo pa njegova bojevita Melanija odigrala kakšno vidno vlogo v politiki. Sam gas, gas, gas .................. .
hondica
11. 03. 2016 10.41
+7
Trump bo zagotovo uspešen predsednik, kot je pokazal pri dosedanji praksi v svojih podjetjih. Američani pa to vidijo, vsaj tisti, pametnejši del volivcev.
aaaaaa122121
12. 03. 2016 15.02
+1
hehe katera naivnost:) Obama je tudi obljubljas cudeze, ofce ste ga imele pa za resitelja sveta, danes pa vidimo kako je:) ker so vsi predsedniki lutke v rokah kapitala, ce nisi, te ni niti v tekmi.
RdecaZvezda
11. 03. 2016 08.57
+0
PD00X,a misliš ,da drugim ne bi smel bog pomagat,naprimer SLOVENIJI
Kollerik
11. 03. 2016 09.02
+0
RdecaZvezda
11. 03. 2016 08.45
+2
BRAVO TRUMP,TREBA JE ZMAGAT,POTEM PA NA AMERIŠKO ZASTAVO DAT ŠE ENO ZVEZDO
Kollerik
11. 03. 2016 09.02
+0
hotchilipoper
11. 03. 2016 08.45
+6
Kmalu pričakujem na tem portalu naslov-slovenka, prva dama Amerike
contadino
11. 03. 2016 08.29
+12
Ne vem zakaj bi obsojali Donalda . Poslušajmo kakšne strelja naš predsednik , pa vseeno vodi po priljubljenosti .
GURT1
10. 03. 2016 22.03
+17
Še najbolj je bizarna Clintonova, Sanders s svojim boljševizmom je neprimeren in hkrati nevaren. Edina rešitev, da se ZDA popelje na pota stare slave in dobrih odnosov z Rusijo je Trump.....
Danica Krajnc
10. 03. 2016 21.17
+2
Malo sem pobrskala po internetu o Trumpu. Kapo dol. Zase je odlično poskrbel. Sedaj razumem Američane zakaj so tako navdušeni nad njim. Kakšen pa bo konec pa bomo videli.
miko11
10. 03. 2016 23.53
+13
ja velika razlika je,če pride na oblast nekdo,ki je že prej znal poskrbeti zase,ali pa kot pri nas ko pridejo na pomembna mesta popolnoma zapufani,propadli,nesposobni osebki,ki potem skrbijo samo kako bi splezali na zeleno vejo,na račun proračuna...
Kollerik
11. 03. 2016 09.04
+0
hlapčki bogatunov se že postrojavate v vznemerljivem drhtenju pričakovanja?
Principat
11. 03. 2016 12.32
+4
ja , danica , ti si pa prva ki je k problemu stopila in realno preučila
CyChick8
10. 03. 2016 20.59
+6
Trump bo zabaven predsednik.
murate
10. 03. 2016 17.58
+17
Trump ne rabi kompanije on sam je najboljša reklama zase. Zamislite si volitve pri nas , komu bi dali glas Trumpu ali Turku, Kučanu, Pahorju. Kaj so ti v življenju dosegli ????????????????????????
kiboko
10. 03. 2016 19.48
-11
Prej Clintonovi, kot pa Trumpu. Trump je navaden prevarant. Kučan se pa lahko hvali, da je državo urejeno prepeljal iz komunizma v demokracijo. Na papirju je to tako.
murate
10. 03. 2016 20.19
+5
Kaj je Clintonova v življenju dosegla, razen , da je rit nastavila lepemu muskontarju, ki je slučajno postal predsednik Zda. Trump je verjetno res nategun ali prevarant, kaj pa je kapitalizem? Kapitalizem je da poceni narediš, kupiš in dražje prodaš in to Trumpu uspeva. To pomeni da svoje delo prodajaš dražje kot je vredno, torej smo zaposleni v firmah ,ki poslujejo dobro, tudi nateguni , tako pravta ti in Kučko z pručko ups Štefko. Donaldova stolpnica ima več kvm kot cele Murgle skupaj.A ti to kaj pove?
Dule Med
10. 03. 2016 17.41
+4
Vse je to igra za ovce !!!
Skunk Works
10. 03. 2016 17.19
+5
Nihce ni popoln, vsak ima svoje "maslo" na glavi!!!!
Dohtar-SLO
10. 03. 2016 17.18
-1
Letos bodo prvič Republikanci prvič volili tudi za Demokrate!!!
Ricketts
10. 03. 2016 18.31
-1
oljenka
10. 03. 2016 16.52
-3
Moč in bebavost .ki jo predstavlja Trump-nič novega za AAmeriko -ali bo svet preživel to kavbojsko spakovanje je ;da-odgovor je Sahalin in zima prihaja.
kiboko
10. 03. 2016 19.51
-1
Tudi za Ameriko je njegova bebavost presenečenje. Nihče ne razume kako je možno, da ljudi padajo na tega prevaranta.
Apostol1
10. 03. 2016 15.54
+2
Množice se vedno da pridobiti na tak način kot to počne Trump samo vsak to ne zna on pa in če bo predsednik sem prepričan da juha ne bo potem za pojesti tako vroča kot sedaj ko se šele kuha.
kiboko
10. 03. 2016 19.52
-3
Ne, ne da se vedno, da se zgolj v prelomnih časih, kadar družba izgubi kompas. Drugače se takšnim samo smejijo.
kritika1
10. 03. 2016 15.42
+15
Kako lahko zapišete, da ima Trump bizarno kampanjo! Prvič, če bi bila bizarna nebi imel takega rezultata, očitno je bil pristop pravi, očitno je mož volivcem povedal to, kar so želeli slišati in s tem je tudi nam vsem razgrnil sliko Amerike, tiste prave, resnične Amerike. Mi smo pač navajeni, da nam Ameriko predstavljajo "uglajeni poslovneži, diplomati, politiki in jasno mediji, ki jo itak prikazujejo v popolnoma drugačni luči. Trump pa nam je pokazal, da veliko Američanov ne sodi v ta "pravljični kalup - obljubljene dežele". Kaj pa naši politiki, njihove izjave, sploh predstavnikov največje opozicijske stranke? In da ne bo pomote, gospa Clintonova je veliko bolj nevarna kot Trump, one je s svojimi dejanji nazorno pokazala kakšna je, kako ona gleda na reševanje problemov v svetu (ona jih povzroča, to je največji problem, je soodgovorna za padec Libije in vse kare je sledilo...). Morda je Trump problem, ker je premalo vodljiv, ker ne pripada pravemu finančnemu lobiju, jim je ušel izpod nadzora? Res je, da so njegove izjave najmanj smešne, nekatere neumne ... ampak očitno za Američane zelo sprejemljive in to je zaskrbljujoče. Če nekdo izreče neumnost ni težava, težava nastane. če ta neumnost pade na plodna tla!!
Ricketts
10. 03. 2016 16.11
+4
Za POKVARJENI POPtv ima Trump bizarno kampanjo, za vse druge je normalna.
kiboko
10. 03. 2016 19.53
-3
Seveda gre za bizarno kampanjo. Še ameriški poklicni svetovalci so presenečeni, da to deluje. Nihče si tega ni predstavljal. Bizarna kampanja, bizarnega kandidata z bizarnimi podporniki.
murate
10. 03. 2016 20.28
+5
cela amerika je bizarna in zlagana, zakaj mu nebi uspelo
kameltrajbar
10. 03. 2016 15.35
+13
..kot kaže...bomo imeli slovenko v beli hiši....:))))
Ricketts
10. 03. 2016 16.09
-3
Ricketts
10. 03. 2016 16.09
+2
kiboko
10. 03. 2016 19.54
+0
Ne, Clintonova ni Slovenka. Trump bo kandidat republikancev, ne bo pa prišel v Belo hišo.
3334446789
10. 03. 2016 20.04
+2
Kritizirat zna vsak. Tudi rušit zna vsak. Tudi zavist je v naših glavah služba za vse. Zdaj pa povejte težjo stvar. s čim se Slovenija lahko ponaša, kaj je adut v tem ameriškem ringelšpilu za nas Slovence ter kako ga unovčiti. Ko mi boste to odgovorili se bova lahko spoštljivo pogovarjala
Kollerik
11. 03. 2016 09.05
+1
Migrantka bo v beli hiši. Napredek, vsekakor.
PD00X
10. 03. 2016 15.30
-7
Trump je velika sramota za Ameriko in njeno "demokracijo" , ki sedaj jasno kaže kako je gnila in pomankljiva , saj omogoča bogatim državljanom zaradi njihove finančne moči vse , celo kandidirati za predsednika države , čeprav so popolnoma neprimerni kandidati ali celo pokvarjeni ljudje . Bog pomagaj Ameriki in posledično tudi vsem ostalim državam na svetu , če bo Trump postal predsednik .
Simon Marini
10. 03. 2016 16.04
+5
Očitno o USA veš zelo malo, oziroma to, kar si prečital. Sploh pa je celotni tvoj post logični nesmisel. ''bogati lahko celo kandidirajo'' Aja, a ni ravno enaka pravica biti izvoljen dovoljena vsem ( in ne celo bogatim ). Najbrž po tvoje bogati ne smejo kandidirati.
kiboko
10. 03. 2016 19.55
+7
Tako kot naša. Mi smo za predsednika države na odprtih in svobodnih voliltvah izbrali najslabšega, najbolj neuspešnega predsednika vlade vseh časov. Nagradili smo neuspeh. Nič nismo boljši od njih, samo malo drugačni smo.
murate
10. 03. 2016 20.30
-2
kure bedne
10. 03. 2016 15.20
+1
Če bo Trump zmagal bo ziher končal kot Kennedy.
slovenc79
10. 03. 2016 15.02
+0