Tujina

'Trumpova odločitev je slaba po vsebini in obliki, ima nevarne posledice'

Washington / Jeruzalem / Bejrut/ Kairo / Džakarta / Pariz, 10. 12. 2017 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zunanji ministri Arabske lige so na zasedanju v Kairu ZDA pozvali, naj prekličejo svojo odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. "Odločitev predsednika Trumpa je kršitev mednarodnih resolucij in brez pravnega učinka," so sporočili. Medtem se po svetu odvijajo številni protesti proti ameriški odločitvi, v Libanonu so varnostniki demonstrante škropili s solzivcem.

Ameriško priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela še vedno odmeva po vsem svetu.

Trumpova odločitev je razjezila Palestince in sprožila proteste v arabskem in muslimanskem svetu.

Na protiameriških protestih v Bejrutu je izbruhnilo nasilje, libanonske varnostne sile so posredovale s solzivcem in vodnim topom proti protestnikom, ki so se podali proti ameriškemu veleposlaništvu v Bejrutu. Varnostne sile so blokirale vse ceste, ki vodijo do veleposlaništva v severnem delu libanonske prestolnice, da bi protestnikom preprečile dostop do diplomatskega predstavništva.

Varnostne sile so približno kilometer stran od veleposlaništva postavile bodečo žico. Proti protestnikom, ki so poskušali preplezati bodečo žico, so uporabili solzivec. Protestniki so odgovorili z obmetavanjem s kamenjem in zažiganjem smetnjakov.

Nekateri protestniki so sežigali tudi Trumpove fotografije, drugi pa so vihteli palestinske zastave in vzklikali protiameriška gesla.

Po navedbah prič so se protesta udeležili predvsem Palestinci in pripadniki libanonski levičarski skupin. Več ljudi je imelo težave z dihanjem zaradi vdihavanja solzivca, je poročala libanonska televizija LBC.

V Libanonu živi okoli 400.000 palestinskih beguncev, ki bivajo v 12 taboriščih, posejanih po vsej državi. Libanon ne priznava sosednjega Izraela.

Protestniki pred veleposlaništvom v Libanonu.
Protestniki pred veleposlaništvom v Libanonu. FOTO: AP

V Džakarti več tisoč protestnikov proti Trumpovi odločitvi glede Jeruzalema

Tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Džakarti se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so protestirali proti odločitvi o priznanju Jeruzalema. Več stoglava množica se je v protest proti sporni odločitvi pred ambasado sicer zbrala že v petek.

Pred ameriškim veleposlaništvom v Džakarti se je na pobudo tamkajšnje konservativne islamske stranke PKS v znak protesta proti Trumpovi odločitvi zbralo okoli 6000 protestnikov.

Množica je presegla število udeležencev petkovega protesta, ko se je pred ambasado zbralo okoli 700 ljudi.

Protestniki, večinoma odeti v bela oblačila, so pred veleposlaništvom mahali s palestinskimi zastavami in vzklikali, da je bog velik.

Protestniki so mahali z zastavami in vzklikali, da je bog velik.
Protestniki so mahali z zastavami in vzklikali, da je bog velik. FOTO: AP

"Zahtevamo pravico za Palestince, ki jim Jeruzalem pripada," je povedal predsednik PKS Sohibul Iman.

Indonezija, ki z Izraelom nima diplomatskih odnosov, je sicer zvesta podpornica neodvisnosti Palestine. Indonezijski predsednik Joko Widodo je ostro obsodil potezo ZDA, ki naj bi ogrožala svetovni mir. O pereči temi bo spregovoril tudi na zasedanju Organizacije islamskega sodelovanja, ki je napovedano za sredo.

Tudi v Maroku množični protesti proti Trumpovi odločitvi

Več deset tisoč protestnikov se je zbralo tudi v Rabatu. Množica, opremljena s palestinskimi zastavami, se je podala od trga Bab el Had po glavni mestni aveniji do maroškega parlamenta.

"Jeruzalem, prestolnica Palestine!" je pisalo na enem od transparentov, ki so jih nosili protestniki. Pisano množico so sestavljali družine z otroki, privrženci islamističnih gibanj, sindikalisti in aktivisti.

"Palestinci so že toliko pretrpeli in še naprej trpijo zaradi izraelske barbarske kolonizacije," je dejal eden od protestnikov.

Maroški kralj Mohamed VI je kot predsedujoči odboru al Kuds Organizacije za islamsko sodelovanje izrazil globoko zaskrbljenost ob Trumpovi sporni potezi.

Pripadniki Hamasa na protestu proti Donaldu Trumpu.
Pripadniki Hamasa na protestu proti Donaldu Trumpu. FOTO: AP

Zunanji ministri Arabske lige so v soboto na zasedanju v Kairu sicer pozvali ZDA, naj prekličejo svojo odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela.

"Ta sprememba ameriške politike glede Jeruzalema je nevaren razvoj, v katerem so se ZDA izločile iz vloge pokrovitelja in posrednika v (Bližnjevzhodnem) mirovnem procesu," so zunanji ministri poudarili v sklepni izjavi po izrednem zasedanju v egiptovski prestolnici.

Pozvali so Varnostni svet ZN, naj sprejme izjavo, da je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa kršitev mednarodnih resolucij in brez pravnega učinka.

Zunanji ministri so napovedali, da so bodo v roku meseca dni znova sestali, da bi ocenili razmere in se dogovorili o novih korakih.

Prav tako so pozvali voditelje držav Arabske lige, naj se sestanejo na izrednem vrhu glede Jeruzalema, pri čemer so kot kraj predlagali Jordanijo. Ta država namreč trenutno predseduje tej panarabski organizaciji.

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt je na zasedanju dejal, da Trumpova odločitev spodkopava zaupanje Arabcev v Washington kot pokrovitelja mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu. "Odločitev ima nevarne posledice, slaba je po vsebini in obliki," je dejal Gejt.

Palestinski zunanji minister Riad al Maliki je na zasedanju potrdil, da se palestinski predsednik Mahmud Abas ne bo srečal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom, ki bo ta mesec obiskal nemirno regijo.

Predstavniki egiptovske koptske cerkve so v soboto prav tako sporočili, da se ne bodo srečali s Penceom, ko bo obiskal Kairo. Srečanje z ameriškim podpredsednikom je pred tem odpovedal tudi prvi mož najvišje islamske oblasti v Egiptu, šejk Ahmed al Tajeb.

'Evropa dveh standardov' in 'Izrael ubija otroke'

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v soboto Evropi očital hinavščino, ker je obsodila odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela, ne pa tudi raketnih napadov iz Gaze.

Netanjahu je kritike izrekel pred odhodom v Pariz na srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in pogovori z zunanjimi ministri EU v ponedeljek v Bruslju.

"Čeprav spoštujem Evropo, nisem pripravljen sprejeti njenih dvojnih standardov," je dejal Netanjahu, ki je tarča ostrih kritik iz Evrope zaradi gradnje judovskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih.

Macron poziva Netanjahuja, naj pogumno pristopi k Palestincem

Francoski predsednik Macron je nato v Parizu izraelskega premierja Netanjahuja pozval, naj pogumno pristopi k Palestincem, da bi ponovno zagnali mirovni proces, ki je zašel v slepo ulico.

"Premierja sem pozval, naj pokaže pogum v stikih s Palestinci, da bi se rešili iz slepe ulice," je dejal Macron po pogovorih z izraelskim premierjem.

Francoski predsednik je ob tem obsodil vse napade v Izraelu, ki so se zgodili po odločitvi o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela.

Netanjahuja je tudi pozval, naj zamrzne gradnjo judovskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih. "Zamrznitev gradnje naselbin in ukrepi za vzpostavitev zaupanja s palestinskimi oblastmi so pomembna dejanja za začetek," je dejal Macron.

Izraelski premier se je v Parizu nato odzval tudi na ostre izjave turškega predsednika Erdogana, ki je dejal, da je Izrael teroristična država, ki ubija otroke.

"Nisem vajen poslušati pridig o moralnosti od voditelja, ki bombardira kurdske vaščane v svoji rodni Turčiji, ki zapira novinarje, ki pomaga Iranu pri izogibanju mednarodnim sankcijam in ki pomaga teroristom, tudi v Gazi, ubijati nedolžne ljudi," je izjavil Netanjahu. "To ni človek, ki nam bo pridigal."

Turški predsednik Erdogan Evropi očita dvoličnost.
Turški predsednik Erdogan Evropi očita dvoličnost. FOTO: AP

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Izrael namreč za teroristično državo, ki ubija otroke. Ob tem je obljubil, da se bo z vsemi sredstvi boril proti ameriškemu priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

"Palestina je nedolžna žrtev (...) Kar se tiče Izraela, to je teroristična država, da, teroristična!" je dejal Erdogan v govoru v mestu Sivas v osrednjem delu države."Ne bomo prepustili Jeruzalema na milost državi, ki ubija otroke," je dejal turški predsednik.

"Slišim glasove od tam, ki obsojajo zgodovinsko izjavo predsednika Trumpa, nisem pa slišal nobenih obsodb raket, izstreljenih na Izrael, ali groznega hujskanja proti njemu," je nadaljeval. "Nisem pripravljen sprejeti te hinavščine. Pokazali bomo, da izvajanje tega ukrepa ne bo tako preprosto," je še zagotovil Erdogan.

Po Trumpovi odločitvi je bilo z območja Gaze proti Izraelu izstreljenih več raket. Izrael je odgovoril z zračnimi napadi, v katerih sta bila ubita dva človeka.

Jordanija bo ponovno preučila mirovni sporazum z Izraelom

Jordanski parlament pa je danes sprejel odločitev, da bodo v protest proti odločitvi predsednika Trumpa ponovno preučili mirovni sporazum z judovsko državo iz leta 1994.

Jordanski parlament je na predlog skupine poslancev odločil, da bo odbor za pravosodje ponovno preučil vse sporazume med kraljevino in Izraelom.

Odločitev je bila sprejeta na seji parlamenta, ki je bila posvečena sporni Trumpovi odločitvi o preselitvi veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. Podrobnosti odločitve še niso znane.

Odnosi med Jordanijo in Izraelom so se sicer začeli krhati že pred nekaj meseci. V juliju je na izraelskem veleposlaništvu v prestolnici Aman prišlo do streljanja, v katerem je izraelski varnostnik ubil dva Jordanca - domnevnega napadalca in očividca. Dogodek je sprožil niz diplomatskih napetosti med državama, ko so Jordanci varnostnika obtožili umora, Izrael pa je trdil, da je deloval v samoobrambi.

Številni Jordanci sicer izvirajo iz Palestine, ki vztraja, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (336)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
11. 12. 2017 16.08
+1
Trump ve kje je njegova volilna baza, to so evangelisti na jugu Amerike, oni čakajo na drugi prihod Kristusa v Jeruzalem, Judi bodo pa takrat tudi končno videli resnico. Večina Američanov tako sovraži Jude, folk ne vzklika podporo Judom ko Trump in Pence omenjata Jeruzalem, folk misli da je zdaj Jeruzaelm njihov. Pa saj ne moreš verjeti kako verni so Američani na jugu Amerike, Alabama in Kalifornija sta kot noč in dan.
M_teorija
11. 12. 2017 15.34
+3
Trump je čist navaden vojni dobičkar, katerega hektolitri krvi niso ovira za čim večji dobiček!?
Uporabnik113189
11. 12. 2017 13.54
-1
Mogoče bi se morali bolj zanimati za sebe? V Mariboru vam bo pela Severina, v Ljubljani pa Ceca, Cetinski, da ne naštevam. Vse "privatizirane" radijske postaje pa tolčejo balkan, ker imajo na ta račun donacije, skratka se splača. Glavna mesta pljuc..Na bruhanje mi gre, ko moram po opravkih tja. Za slovence pa je skrajni čas, da se kdo prebudi, sicer bo naslednja stopnja poziv k molitvi s kakšne smreke na Pokljuki, da bodo še divjad splašili..
M_teorija
11. 12. 2017 15.31
+0
Bo Janezov obisk Plenkoviča rešil take pesimistične poglede!?
RavnateljSole
11. 12. 2017 13.10
+2
Zadnji cas, da Slovenija prizna Palestino in prekine hlapcevski odnos do Izraela.
Apostol1
11. 12. 2017 13.28
+2
Lepo povedano in tudi javno bi morala obtožiti Trumpa za ustvarjanje novih kriznih situacij ki nastanejo zaradi njegovih neumnosti oziroma namenskega ustvarjanja teh situacij za prodajo orožja.++
trumpet2018
11. 12. 2017 11.52
+1
na tem forumu so začeli na veliko brisati vse tiste ki kritizirajo islam, brišejo vse drugače misleče, ne brišejo pa tistih najbolj nestrpnih ki Trumpa zmerjajo z nacijem in ga označujejo za neuravnovešenega, levaki nas bodo vse zadušili s politično korektnostjo in cenzuro, normalno da Trumpa nikoli ne bo v slo na obisk.
srebrnibreg
11. 12. 2017 12.54
+3
Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. Hkrati pa seštevek kvot predstavlja končno število beguncev, ki ga je EU še sposobna sprejeti na svojem ozemlju. To bi moralo biti zelo jasno poudarjeno in znano tudi v okoljih, kjer nastajajo vzroki problema.
srebrnibreg
11. 12. 2017 12.55
+2
Državam, ki so z begunci najbolj obremenjene, je treba izdatneje pomagati. Turčija se je nekaj let pretežno sama soočala s sto tisoči beguncev iz Sirije, ki so v begunskih taboriščih na njenem ozemlju najprej čakali in upali, da se bo vojna v domovini končala. Ker učinkovitega posredovanja ni bilo in mednarodna skupnost ni bila sposobna zagotoviti Asadu boljše alternative, so stotisoči obupali in se napotili proti EU. Preko tega vala prejemamo račun za tiščanje glave v pesek v preteklih letih.
srebrnibreg
11. 12. 2017 12.57
+4
V teh dveh predlogih za reševanje begunske kroze katere je predlagal tvoj koruptivni idol iz tvoje sds sekte ni videti, da ste kaj drugačni kot levica. Edino situacijo si z lažjo prilagajate, da zaradi beguncev lahko pljuvate po levici. Angelca katera jih je vabila v Evropo je pa parav tako vaša strankarska kolegica s katero ste se na veliko hvalili.
Kollerik
11. 12. 2017 11.32
+1
Trumpa je povsod zraven, na veliko pa pozablja na vse tiste, ki so ga zaradi njegovih obljub izvolili, na ameriške delavce. Nič se ni spremenilo na bolje, večina ameriške industrije je še vedno v Aziji, kjer peščica sotrumpovih parazitov služi ogromne milijarde. Narodu bo kanilo slej ko prej...
Apostol1
11. 12. 2017 11.36
+1
Težko da bo narodu kaj kanilo saj vidiš pri nas SDS in Janša potvarjata resnico ,narod svečkarjev jim pa slepo verjame
trumpet2018
11. 12. 2017 11.55
-2
spet lažete kot pes teče, ravno ta mesec bo znižal davke za nižje sloje in srednji sloj. sama laž vas je in podtikanje
appollyon
11. 12. 2017 12.30
+0
kaj ti pa je, ameriško gospodarstvo cveti, borze podirajo rekorde vseh rekordov, in ti praviš da ni nič naredil. Spet neko prazno nabijanje brez dokazov. Pač islamska propganda očrnjenja vseh ki so proti jihadu.
trumpet2018
11. 12. 2017 12.51
-3
itak, soroševa lažniva anti Trump propaganda je tudi pri nas v polnem pogonu, res žalostno da nekateri temu nasedajo
Apostol1
11. 12. 2017 13.13
+2
Trumpet vsi smo lažnivi samo ti in še nekaj tvojih podpornikov pa govorite edinstveno resnico , kljub jasnimi dokazljivimi posnetki ,video in audio da o Trumpovem tvitanju sploh ne govorim , res ni kaj , blagor ubogim na duhu kajti njih bo nebeško kraljestvo , mi ostali se bomo pa cvrli v peklu , pa naj bo tako , bo pekel vsaj bolj resnicoljuben kot pa nebesa.
AlternativeFacts
11. 12. 2017 11.05
+4
Jeruzalem pripada Kanaancem, oni so bili prvi ki so ga postavili in naredili takšnega kaot je danes, torej sveto mesto...To da so kasneje to mesto najprej okupirali celinski grki in grki iz Krete, takrat se jim je še reklo Felistejci, danes jim pravimo Palestinci, nima nobene veze. Enako je z izraelskimi plemeni, ki so se takrat še delila na severne Hebrejce in južne Jude. Tudi oni nimajo nobene zgodovinske pravice, ker so tako kot Palestinci samo okupirali že zgrajeno mesto....Pa če se še dotaknemo vere..Semiti so tako muslimani, kot judje, nobene razlike ni med njimi. Oboji nosijo burke, ne jedo svinjskega mesa, imajo skupne verske temelje itd.....
Kollerik
11. 12. 2017 11.33
+2
Zaradi tega mesta je bilo prelite že toliko krvi. Vse zaradi neumnih ver.
appollyon
11. 12. 2017 12.32
-1
Takrat še ni bilo yeruzalema, bilo je samo območje na katerem so živeli Kaananci, vendar so jih židje iztrebili (kar vpisujejo v tori). Kaananci pa niso predniki arabcev se pavi palestincev.
AlternativeFacts
11. 12. 2017 13.08
Spet neka izvenserijska zgodovina? Če kdo niso arabci/semiti, potem so to ravno Palestinci...Še enkrat da boš lažje razumel. Felistejci ali današnji Palestinci so prikolovratili iz Grčije. In če že štejemo krvna zrnca za tisočletja nazaj, potem to počnimo za obe strain. Samo potem pridemo do neprijetnega spoznanja, da imajo arabci in judje ista krvna zrnca, zato tudi spadajo pod isto skupino, torej SEMITI, kamor spadajo tudi Kanaanci...Da so judje iztrebili Kanaance je zato zopet neka woodoo zgodovina.... Kanaance so iztrebili, oziroma so od njih prevzeli kulturo ravno Felistejci ali če hočeš današnji Palestinci...Kanaan se je prvotno delil na 3 dele, na Izrael, Felistejo in Feničane...zadnji predstavniki Kanaancev so bili pa Kartažani (Kartagina/Hanibal), ki pa so jo zredirali Rimljani.....Kar nas spet pripelje do novage neprijetnega odkritja, da Semiti, ali če hočeš Arabci/Judje so naseljevali ne samo bližnji vzhod, ampak tudi Evropo in to v času antike.....
M_teorija
11. 12. 2017 10.12
+5
Trump pravi Amerika first. Kaj ma pol toliko proti Kimu, sej tud pravi Amerika first!?
tata_mata
11. 12. 2017 09.43
-1
Če so Izraelci 'teroristična država', kaj so potem Palestinci s svojimi raketami, samomorilci, rovi, HAMASom ipd? Se sprašujem...
iGURT
11. 12. 2017 09.02
+6
'Trumpova odločitev je slaba po vsebini in obliki, ima nevarne posledice' .....ni edina takšna.
Apostol1
11. 12. 2017 09.11
+5
To mi že dolgo časa vemo , če ti pa uspe prepričati osebe kot so trumpet ali madeni in še kdo potem si zaslužiš Nobelovo nagrado v vseh kategorijah.+++++
prašek
11. 12. 2017 09.14
+7
Apostol .... Saj omenjeni osebi sta samo ena oseba. Poleg tega pa še Bildi in še nekaj ostalih neumnih nickov !!!!
appollyon
11. 12. 2017 12.32
-1
Če je nevarno za islamiste ne pomeni da je nevarno ali slabo za ostale.
prašek
11. 12. 2017 08.34
+3
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam nadvse dober dan !
prašek
11. 12. 2017 08.35
+0
Najslabše kar se je lahko zgodilo naši Zemljici, je izvolitev Krampa !
vozl123
11. 12. 2017 08.14
+1
američani nrdil še eno vojno smrt ameriki
jg57
10. 12. 2017 22.06
+0
sem pa mislil, da je Jeruzalem Izraelska prestolnica ! Sem bral sveto pismo stare zaveze, zgodovina da te kap. Že 2000 in 3000 let nazaj se je tam vse vrtelo okrog Jeruzalema., ki je bil center judovske oblasti. Ali niso Judje in Izraelci isti ljudje?
Heineken 1A
10. 12. 2017 21.34
+23
MUSLIMANI SO PRVI OKUPIRALI JERUZALEM. MUSLIMANI SO IZGUBILI JERUZALEM. IN NAJ BODO RAJŠI TIHO. TAM KJER SE POJAVIJO VSE OKUPIRAJO. ERDOGAN NAJ VRNE SEVERNI CIPER IN CARIGRAD NAJ POSTANE KONSTANTINOPEL!
butalistan
10. 12. 2017 22.39
+16
+++ Muslici okupirajo in unicijo vse. So kot kobilice.
ONniON
10. 12. 2017 21.33
-3
slovenčki imate pa cerarja bruselskega hlapca, šlekapac !
srebrnibreg
11. 12. 2017 12.52
+4
Kaj pa tebe briga kaj imamo slovenčki. Pojdi tja kjer je boljše kot pri nas in se brigaj za svojo domovino ne našo.
fljfo
10. 12. 2017 21.21
-1
Tega si Plastični ne bi smel dovoliti...
BPGC
10. 12. 2017 21.24
+8
Kaj mu pa morejo? In kaj morejo Izraelcem? Dobesedno nic.
fljfo
10. 12. 2017 21.25
+3
To je to, šerifi sveta....Lahko jih vsaj za začetek ne maramo?
BPGC
10. 12. 2017 21.27
-2
Ti je kateri Izraelec kaj hudega storil? Ce ne, potem nimas ravno argumentov.
BUONcaffee
10. 12. 2017 21.21
+9
Naj Trump še prizna Katalonijo!
BUONcaffee
10. 12. 2017 21.20
+0
Kohel še ni protestiral pri ameriškem veleposlaniku?????
butalistan
10. 12. 2017 21.19
+4
BUONcaffee
10. 12. 2017 21.17
+8
Upam, da bo tudi Slovenija kdaj prva, vsaj obljube politikov naj bodo realizirane. Trump je mož besede in je lahko zgled.
srebrnibreg
10. 12. 2017 21.19
+8
Takšen kateri več svojih firm pokrade in jih pošlje v stečaj na račun države in poslovnih partnerjev meni ne bo nikoli za vzgled.