Tujina

ZDA ne bodo popuščale Siriji, Rusija prekinila dogovor o izogibanju incidentom

Washington, 08. 04. 2017 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

ZDA so napovedale, da bodo uvedle dodatne sankcije proti Siriji kot odziv na napad s kemičnim orožjem. Rusija je medtem prekinila dogovor z ZDA, ki je bil namenjen izogibanju incidentom v sirskem zračnem prostoru. Od ZDA pričakuje dodatna pojasnila v zvezi s posredovanjem v Siriji, ki je sprožilo mešane odzive tako v mednarodni javnosti kot tudi v ameriškem kongresu.

Ameriški minister za finance Steve Mnuchin je napovedal, da bodo ZDA kot odziv na napad s kemičnim orožjem v Siriji proti slednji uvedle dodatne sankcije. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je medtem ruski odziv na ameriško posredovanje v Siriji označil za razočaranje, Moskva pa od ZDA v zvezi s posredovanjem pričakuje dodatna pojasnila.

Mnuchin je po poročanju tujih tiskovnih agencij napovedal dodatne sankcije kot del vojaškega, diplomatskega in finančnega odziva na torkov napad s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, za katerega ZDA obtožujejo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

"Razglasili bomo dodatne sankcije proti Siriji kot del naših prizadevanj, da zaustavimo tovrstna dejanja in poudarimo, kako pomembno je po našem mnenju njihovo sankcioniranje," je Mnuchin dejal na posestvu ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Floridi Mar-a-Lago. Podrobnosti ni razkril, je pa poudaril, da pričakujejo nadaljnji vpliv sankcij na odvračanje posameznikov od poslovanja s Sirijo.

Tillerson je ruski odziv na petkov ameriški raketni napad na sirsko vojaško letališče označil kot pričakovanega, a še vedno razočaranje. Po njegovih besedah namreč kaže na nadaljnjo podporo Rusije Asadovemu režimu. Tillerson tudi pričakuje, da bo njegov obisk v Rusiji v torek in sredo težaven.

Na to kaže tudi odziv ruskega zunanjega ministrstva, ki je sporočilo, da od Tillersona pričakuje pojasnila. "Naj pride in nam razloži, kaj so storili danes. Povedali mu bomo, kaj si mi mislimo o tem," je v petek po napadu dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Pričakovati je, da bo ameriška intervencija v Siriji tudi sicer osrednja tema Tillersonovih pogovorov z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Na ameriški raketni napad v Siriji se je pred tem že odzval ruski predsednik Vladimir Putin. Dejanje je označil za "agresijo na suvereno državo" in dodal, da je "šlo za kršitev mednarodnega prava na podlagi izmišljenih izgovorov".

Vnovično kritiko ameriškemu napadu na letalsko bazo v Siriji je danes izrazil tudi Iran. Kot je dejal iranski predsednik Hasan Rohani, teroristi zaradi napada ploskajo Trumpu. "Zakaj ste napadli sirsko vojsko, ki je v vojni s teroristi? Na podlagi kakšne zakonodaje ali dovoljenja ste izstrelili rakete na to neodvisno državo," je bil kritičen Rohani.

Je pa po poročanju Reutersa Iran, sicer z Rusijo najtesnejši zaveznik Asadovega režima, podprl neodvisno preiskavo napada s kemičnim orožjem.  "Prosimo za preiskavo neodvisne komisije, ki bo ugotovila, od kod je prišlo kemično orožje," je dejal.

Je pa svoj obisk v Moskvi odpovedal britanski zunanji minister Boris Johnson. Obisk so napovedali po strateških pogovorih med Londonom in Washingtonom, razpravljali pa naj bi o tem, kako bi Zahod približali Rusiji. BBC poroča, da bo Johnson uperil vse sile v to, da bo sestavil koalicijo proti Rusiji in silam Bašarja al Asada. 

Trump je poleg svetovne javnosti razdelil tudi ameriški kongres.
Trump je poleg svetovne javnosti razdelil tudi ameriški kongres. FOTO: AP

Rusija je medtem danes prekinila dogovor z ZDA, ki je bil namenjen izogibanju incidentom v sirskem zračnem prostoru, kar je napovedala že v petek. Gre sicer za navadno telefonsko povezavo med ameriškimi častniki v operacijskem centru v Katarju in ruskimi častniki v Siriji, prek katere komunicirajo vsakodnevno. Odločitev Moskve, da prekine to komunikacijo, bi lahko po ocenah analitikov dramatično povečala tveganje za pilote in kopenske sile vseh strani.

ZDA so v petek z ladij v Sredozemskem morju na vojaško letališče al Šajrat v bližini Homsa v pokrajini Idlib izstrelile 59 manevrirnih raket tomahavk. Napad je ukazal Trump, ker so po prepričanju Washingtona s tega letališča sirska letala izvedla torkov napad s kemičnim orožjem v Kan Šejkunu.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je medtem sporočila, da nemška izvidniška letala Tornado ne bodo sodelovala pri morebitnih nadaljnjih napadih ZDA v Siriji. Nemčija je po njenih besedah zelo natančno opredelila svojo vlogo v mednarodni koaliciji za boj proti skrajni skupini Islamska država, in sicer kot izvidništvo v misijah proti skrajnežem. Kot je pojasnila za nemško televizijo SWR, jih ZDA niti niso prosile za kakršno koli pomoč. Izpostavila je, da odločitev Nemčije ni povezana z napadom s kemičnim orožjem - poudariti želijo le, da bodo letala Tornado uporabili izključno za boj proti IS.

Sirski observatorij za človekove pravice je v petek zvečer sporočil, da so s tega letališča znova vzletela letala, ki so napadla tarče blizu Palmire. Niso pa pojasnili, ali je šlo za ruska ali sirska letala.

Protesti v New Yorku
Protesti v New Yorku FOTO: AP

Javnost razdeljena, nekateri za, drugi proti napadu

Napad na Sirijo je razdelil tudi ameriško javnost. Številni so na Floridi, v New Yorku, Bostonu in ostalih mestih protestirali proti Trumpu in njegovemu posredovanju v Siriji. RT poroča, da je policija zaradi izgredov aretirala tri ljudi, še tri pa zaradi napada na uradno osebo. 

V ameriškem kongresu in med komentatorji sicer prihaja do mešanih odzivov na odločitev predsednika Donalda Trumpa o raketnem napadu v Siriji, pri čemer so jastrebi, kot je John McCain, zadovoljni skupaj s sirskimi begunci, ki so bili doslej do Trumpa kritični. Na drugi strani pa so sedaj Trumpovi podporniki s skrajne desnice.

Svobodnjaški republikanski senator Rand Paul iz Kentuckyja je petkov raketni napad označil za neustavnega, ker lahko po ustavi le kongres odobri vojno. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer zatrjuje, da je bil napad na letališče v Siriji, s katerega je režim Bašarja al Asada v torek sprožil napad s kemičnim orožjem, v ključnem nacionalnem interesu ZDA in kot tak v skladu z ustavo.

Republikanski kongresnik iz Michigana Justin Amash sprašuje, od kdaj je napad s kemičnim orožjem v neki državi v ameriškem nacionalnem interesu. Demokrat iz Connecticuta Chris Murphy pa opozarja, da za Trumpovo odločitvijo ni nobene strategije, ampak gre le za čustveno reakcijo na televizijske podobe posledic napada s kemičnim orožjem, kar je zelo nevaren način vodenja zunanje politike.

Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja in predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan iz Wisconsina sta prepričana, da je Trumpova odločitev pravilna in ustavna, pridružili pa so se jima tudi številni drugi republikanci, ki so zagnali ustavni kraval vsakič, ko je bivši predsednik Barack Obama kam poslal ameriške vojake.

Senator iz Arizone John McCain ter kolega iz Južne Karoline Lindsey Graham sta med najbolj zadovoljnimi, saj sta dolga leta zahtevala podobno odločnost od Obame. Graham je izjavil, da je Trumpova retorika iz časa kampanje trčila ob realnost sveta.

Trčila je hudo, saj je Trumpova vlada pred torkom še trdila, da je oblast Bašarja al Asada v Siriji pač realnost in da ni mogoče ničesar narediti. Trump je med kampanjo zagotavljal, da bi ameriško vojaško posredovanje v Siriji vodilo do tretje svetovne vojne, Spicer pa v petek ni odgovoril na vprašanje, ali je predsednik spremenil mnenje.

Ameriška skrajna desnica ter svobodnjaki opozarjajo na Trumpove obljube, da bo dal Ameriko na prvo mesto in se ne strinjajo, da je posredovanje v Siriji v skladu s temi obljubami. Komentatorji kot sta Ann Coulter in Laura Ingraham menita, da je Trump poleg jastrebov s tem razveselil tudi demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, ki bi morala biti tista, ki bi sprožala vojne in podobne avanture v tujini.

Obama je za vojno proti Islamski državi skušal dobiti kongresna pooblastila, vendar ni šlo in se je skliceval na podobna pooblastila, ki jih je George Bush mlajši dobil za vojno proti Al Kaidi. Trump se pri kongresu ni pozanimal, kako in kaj, preden se je v četrtek odločil za posredovanje v Siriji. Odločitev za bombardiranje pa vseeno potrjuje obljubo iz kampanje. Tisto o nepredvidljivosti.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley
Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley FOTO: AP

V petek popoldne se je sicer sešel tudi Varnostni svet Združenih narodov (ZN). Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je na seji dejala, da so ZDA pripravljene izvesti dodatne aktivnosti.

"ZDA so izvedle zelo odmerjen ukrep. Pripravljeni smo storiti več, vendar upamo, da ne bo treba," je povedala na seji, ki je bila odprta za javnost. "Združene države Amerike ne bodo mirno gledale, kako se uporablja kemično orožje."

A po poročanju Guardiana Bela hiša za zdaj ne namerava izvajati novih akcij v Siriji. Tiskovni predstavik Sean Spicer je zavrnil kakršnokoli diskusijo o morebitnih nadaljnjih korakih - vojaških ali diplomatskih - ZDA na tem območju.

Neimenovani predstavnik Pentagona je dejal, da ameriška vojska ugotavlja, ali je morda Rusija pomagala Siriji pri torkovem napadu s kemičnim orožjem v Siriji.

Uradnih podatkov o številu žrtev napada še vedno ni. Po navedbah sirske vojske je bilo v napadu ubitih šest ljudi, letališče pa da je močno poškodovano. Sirski observatorij za človekove pravice pa je poročal, da naj bi bilo ubitih sedem sirskih vojakov, vključno s poveljnikom oporišča. Zatem je sirska tiskovna agencija Sana poročala še o devetih žrtvah med civilisti v bližnjih vaseh. Med njimi naj bi bili tudi štirje otroci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darlok
09. 04. 2017 15.29
Mogoče off topic, a vseeno moram vprašati. Predstavljajte si neko gručo ljudi, ki zase pravijo, da so odprti, brez rasnih, verskih in podobnih predsodkov. In sedaj dva primera. 1) pride nekdo med to gručo, odloži nahrbtnik, zavpije :"Hvaljen bodi Jezus" in gre. In 2) pride nekdo med to gručo, odloži nahrbtnik, zavpije: "Allahu akbar" in gre. In sedaj vprašanje: "Ali bodo ti "odprti" itd. ljudje v obeh primerih enako reagirali ali pa bodo v prvem primeru samo čudno gledali tipa, v drugem pa se hitro pobrali stran od nahrbtnika? :)))
ServerAUTOMATIC
09. 04. 2017 09.59
-2
SLAVA AMERIKI!
knivar
09. 04. 2017 12.00
-1
ČAVLEK ZGLEDA DA SO TI NA MORH DOBRO SPRALI MOŽGANE,DOBR VAS PRIPRAVLJAJO ZA TOPOVSKO MESO RUSOM,AMERIČANI GENOCIDNI ZAKUHAJO V ROVE BOJO PA ŠLI SLOVANSKI BRATI,SLO,HR,SLOVAKI POLJAKI,ČEHI,ZGODOVINA SE PONAVLJA OVCE
knivar
09. 04. 2017 12.04
-1
ukrajince jim je ratalo obrnit proti rusom,z pomočjo cerkve vatikana,na isti način kot so hrvate naščuvali proti srbom
knivar
09. 04. 2017 12.11
+0
celo jim je ratalo prek svoje marionete đukanoviča,obrnit črno goro proti rusom,seveda na čelo države postavijo švercerja cigaret in potem ga isiljujejo z izročitvi italiji če ne bo delov po njihovem
DarkT
09. 04. 2017 14.50
hotchilipoper
09. 04. 2017 08.32
-1
Te akcije so narejene iz strani Trumpovih nasprotnikov,ki mu na ta način izbijajo ugled
trumpet2018
09. 04. 2017 09.36
-1
verjetno res, da bodo lahko rekli da je vojni zločinec, kot Obama. odkar ne posluša več Bannona, je totalno zašel
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 22.25
-5
POZDRAV AMERIKI !
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 21.53
-9
Ruska protizračna obramba ni delovala. 1:0 za Američane. Sedaj servirajo Rusi, hi, hi, hi,..... Gol dali Američani, Rusi v kazenskem prostoru, hi, hi, hi,....
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 21.37
-5
Putin in Asad sta se v dvoje usrala na Ameriški napad. Letala so umaknili in se razbežali v puščavo.
srebrnibreg
08. 04. 2017 21.46
+3
Daj ne motaj. Kam je pa zginilo 35 tomahawkov, ker jih je priletelo samo 23 na cilj? Ti bi verjetno tam na sredi piste stal, da te ameriško n orc raketira.
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 21.49
-7
Američani niso hoteli zadeti vseh ciljev, ker je šlo za opozorilo in manj napad. Američani delujejo bolj vzgojno .
srebrnibreg
08. 04. 2017 22.13
+7
Predvsem tisto sežiganje živih ljudi v Vietnamu in Kambodži z napalmom in s tistima dvema atomskima na Japonski je bilo zelo vzgojno. Pa, kakšno bolnišnico sesujejo je tudi zelo vzgojno.
bAng bAng dAdy
08. 04. 2017 22.20
+4
srebrnibreg škoda besed za tega spranega ameroglavca... Slava Rusiji!
DarkT
09. 04. 2017 14.51
čavlek zato pa pride svet tak daleč ker so taki na prestolih kt si ti...ne pametni...zaostali..otročji :) mar se motim ?
Stoti
09. 04. 2017 20.47
Stoti
09. 04. 2017 20.50
Srebrni breg🙄.... a okupirati Krim, pa Čečenija 2x, Afganistan, pa Mandžurija na koncu 2 SV je pa ok ?
tali?ni tom
08. 04. 2017 20.36
+10
drgač pa , amerika je rak rana planeta zemlja! zaenkrat!
Stoti
09. 04. 2017 20.51
samuray1
08. 04. 2017 19.56
+7
Razumem in jasno mi je,mozek terorizma na svetovi ravni je Pentagon-ameriško ministerstvo za napade . Torej,ni dvoma Pentagon je zločinska teroristična organizacija ki svoja do zob oborožena čreda parazitov pošilja v sveto vojno za blaginjo in demokracijo ameriško.Toda kako naj razumem vas številne podrepnike preklete, ki kot cenene kur.be paranoično stokate. Vi evropske džihad marionete. Razumem Nemce Francoze,pa tudi podtalne angleže,ampak podpora iz slovenske veže, me kakor oster nož boleče zareže.
kolbek460
08. 04. 2017 20.33
+2
tali?ni tom
08. 04. 2017 20.35
+9
imaš prav! in zelo fajn bi bilo da se zadeva s tem "plinom" razišče in dokaže da so ga ufural turki po navodilih američanov! zda resnično mešajo iztrebke vsepovsod po svetu zaradi "njihovega načina življenja" in za nobeno morijo,agresijo,krajo ne odgovarjajo! ja,madona,kaj pa so američani razen tega da so tatovi in kriminalci prve stoponje?in rusija,kriva za vse,vsaj zgodovinsko je počela ijemno malo problemov napram američanom! pa bi jo zahod živo požrl ker se jim hočejo ruske naravne dobrine zastonj pa jim ne ratuje scenarij iraka,libije,juge,skratka kup držav ki so tako ali drugače končale v državljanskih vojnah po navodilu amerike! da se le ta dokoplje do marionet ki potem gratis podeljuje naravna bogastva ameriškim korporacijam! le kdaj bo recimo pet milijard ljudi srečala pamet!?
Stoti
09. 04. 2017 20.52
Bofur
08. 04. 2017 19.13
+22
Nenadoma kot da cel svet ni v vojni z Islamsko državo, kaj je z Mosulom, kaj je z napadom na Rako, ampak sta prvi in pravi problem Assad in rusko-iranska prisotnost v Siriji. S popolno 100-odstotno gotovostjo lahko zatrdim, da so plin spustili "uporniki" sami, in da Assad nima s tem nič.
rossi66
08. 04. 2017 19.46
-8
Tebe bi bilo pa fino zaposliti na kaksni borzi, ker tako s popolno, 100% verjetnostjo lahko zatrdis nekaj takega, kar je ze matematicno gledano, negotovo. Ocitno prekasas vse izvedence za "uncertainty quantification in risk analysis". Bravo, lepo bi te bilo spoznati in ti v obcudovanju stisniti roko!
rossi66
08. 04. 2017 19.51
-8
Ampak Bofur..., glede na to kar trdis bi bilo bolje da si nick spremenis v Blefer...
Salamandros
08. 04. 2017 20.18
+7
Dokazi že prihajajo. Zločin so zagrešile bele čelada, ki so letos dobile tudi oskarja. Vse skupaj je en velik show za ovce.
Salamandros
08. 04. 2017 20.19
+9
Tudi jaz bi obtožil Asada, če bi sedel v ZN in prejemal nekaj milijonske podkupnine...
Stoti
09. 04. 2017 20.55
Rossi66, zamanse trudiš. Tuki vsi vse vedo, sami strokovnjaki in analitiki. Imam občutek da so vsi vpleteni :-)
nevski
08. 04. 2017 19.13
+13
Ameriški vojni hujskač in podpornik mednarodnega terorizma McCain je na obisku v Sloveniji. To pomeni, da lahko v Sloveniji kmalu pričakujemo vojno, saj kamor pride McCain, tam je kmalu vojna, kot v Libiji, Siriji, Ukrajini...
trdovrat
08. 04. 2017 20.28
+2
kolbek460
08. 04. 2017 20.36
+3
Ta je kot slabo vreme ,naznanja nesrečo lakoto vojno in pogubljenje ,,vojni hujskač pes vojne ,,
brusalija
08. 04. 2017 19.08
+0
to je zacetek konca za, EU, ZDA in prisklednike... to je napovedano... in bliža se...
rossi66
08. 04. 2017 19.34
+0
detect
08. 04. 2017 18.53
+3
ameri se pač povsot vmešavajo,pač tam kjer imajo korist.potem pa pravijo da je iran na osi zla.koliko držav je pa že napadel iran,koliko so jih pa amerikanci.mal se zamislite..
Emeritus
08. 04. 2017 18.46
+1
A teroristični napadi po EU pa gingerja nič ne brigajo, saj se to ne dogaja na njegovih tleh.
knivar
08. 04. 2017 18.39
+12
američani morajo natankat svoje ameriške kante kripe od 5000 kubikov naprej,in kje zavohajo nafto to državo napadejo,hitler je za njih humanist nobelovec
detect
08. 04. 2017 18.49
+4
kolbek460
08. 04. 2017 18.38
+6
Da bo vem še malo bolj jasno ,isis je otrok zahodne civilizacije ki jo podpirajo vsi partnerji zave NATO in jim prodajajo orožje za zameno za nafto ki jo renutno držijo v lasti in to pod ceno kar je močno ujezilo Rusijo za to so šli v akcijo z orožjem in podprli legalno izvoljenega predsednika Asada ,Saj tudi Rusija je velik izvoznik nafte in to jim je bil velik prevelk izpad dohodka ,,sedaj ko ti zavezniki zgubljajo v Siriji še bolj v Iraku so dobesedno ponoreli in začeli z kemičnim orožjem ,,,
290ktober
08. 04. 2017 18.44
+18
nobenega kemičnega orožja ni bilo američani so skupaj z Turki naredili Hollywoodko predstavo za idijote!
spletni_nepridiprav
08. 04. 2017 18.24
+18
prosim da novinar ki je skup spacal ta članek ne poriva naprej neke agende in popravi stavke kjer piše "napad z kemičnim orožjem" v "domnevni napad z kemičnim orožjem" ker ljudje niso naivni in ne nasedajo na cenene marketinške trike ameriških plačancev al nusre in belih čelad
kolbek460
08. 04. 2017 18.23
+14
Slovenskemu zetu je zadišala tuja kri isto kot njegovim predhodnikom , konolizacija jim ni tuja ,in še kr nadaljujejo z plenjenjem in ubijanem ,samo da oni lepo živijo ,ampak to se bo obrnilo ,,vse se vrača vse se plača ,,,slej kot prej ,,
srebrnibreg
08. 04. 2017 18.23
+12
Ravno kavboji bodo red delali zaradi plina in še to na račun laži. V Vietnamu so z napalmom žgali ljudi, na Japonsko so kar dve atomski vrgli, Huseina so napadli zaradi laži in na račun njihove izmišljene laži, da ima kemično orožje katerega nikoli niso našli, ker ga ni bilo in še sedaj so podtaknili laž, da so lahko Asada napadli. Edinega keteri se skupaj s Putinom bori proti isis-u. Eni bi izgleda radi še več teh prišlekov imeli v Evropi, da zagovarjajo Tuplina in njegovo raketiranje letališča.
U4
08. 04. 2017 18.15
+16
Ko ameriška letala "po pomoti " ubijejo 130 ljudi na poroki v Afganistanu z brezpilotnim letalom, seveda to ni zločin, ker so se pač zmotili. Mislim, da so tudi ta plin aktivirali oni , ali njihovi prijatelji. Poznamo ameriško taktiko še iz vojn na Kosovu, Iraku, Libiji....Vzrok za posredovanje si je potrebno izmisliti ali pa zrežirati, potem pa... Zanima me , zakaj bi Asad plin uporabil, ko pa zmaguje na terenu ? Mislim, da se oboji igrajo preveč z ognjem in ti ameriški fašisti ( Clinton, Obama,Trump ) bodo morali enkrat spoznati, da si lahko tudi oni polomijo zobe, ker Rusija ni Libija, Sirija...
Morana7
08. 04. 2017 18.26
+1
Če bi se EU, Rusija in Kitajska povezali morda sicer pa si ZDA težko polomijo zobe, ker jim vsi v rit lezejo sploh pa EU.
Morana7
08. 04. 2017 18.30
+1
Ukrepal ne bo nihče, ker se seveda vsi bojijo povračilnih ukrepov ampak to je tako, kot bi šolskemu razgrajaču namesto izključitve iz šole pripeljal 10 učencev, da jih maltretira.
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 18.05
-11
Trump je obvestil Putina o nameri napada, vendar Putin se je usral, zato ni naredil nič.
290ktober
08. 04. 2017 18.06
+5
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 18.08
-6
290ktober@ Prijatelj ne se razburjat zaradi nesposobnega in hinavskega Putina. Putin se je usral, ko so Amerikanci raketirali. Ni vreden tvojih živcev. Verjemi mi.
prašek
08. 04. 2017 18.18
+8
čavlek ..... Pa se ti zavedaš, kaj bi se zgodilo če bi Vlado razsul tista dva čolnička ???? sam prašam
knivar
08. 04. 2017 18.23
+2
vpraši tele tvoje junake ameriške,kaj se dogaja v ukrajini z nato in američani ti jst povem zadnjih 2 leta rusi jih mrcvarijo igrajo se z njimi,američani se ne upajo nič ko naletijo na trd oreh