Tujina

Trump za državnega sekretarja imenoval šefa ExxonMobila

Washington, 13. 12. 2016 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rex Tillerson je znan po tesnih vezeh z Rusijo, s Putinom se celo osebno poznata. Trump je za Tillersonovo kariero dejal, da je utelešenje ameriških sanj. Tako republikanski kot demokratski senatorji so že obljubili, da bodo Tillersona podrobno zaslišali.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes za bodočega vodjo ameriške diplomacije imenoval šefa družbe ExxonMobil Rexa Tillersona, znanega po tesnih vezeh z Rusijo. Imenovanje je Trump, ki je med volilno kampanjo obljubljal tudi izboljšanje odnosov z Rusijo, potrdil v sporočilu za javnost.

V njem je izpostavil Tillersonovo poslovno bistroumnost ter njegove "velike izkušnje in globoko razumevanje geopolitike". 64-letnega Tillersona je Trump tudi pohvalili kot enega izmed najuspešnejših poslovnežev na svetu.

"Kariera Rexa Tillersona je utelešenje ameriških sanj. S težkim delom, predanostjo in pametnim sklepanjem poslov je Rex splezal po lestvi do položaja glavnega izvršnega direktorja ExxonMobila, ene izmed največjih in najbolj spoštovanih družb na svetu," je zapisal novoizvoljeni ameriški predsednik.

Tillerson zna voditi organizacijo svetovnih razsežnosti, prav tako se zna orientirati znotraj zapletenega ustroja svetovnih zadev in med različnimi svetovnimi voditelji, je izpostavljeno v Trumpovem sporočilu.

"Ne morem si zamisliti človeka, ki bi bil bolje pripravljen in tudi zavezan služenju na položaju državnega sekretarja v tem ključnem trenutku naše zgodovine," še piše v sporočilu.

Teksaški republikanec Tillerson se bo po lastnih navedbah kot državni sekretar osredotočal na krepitev zavezništev, hkrati pa naj bi sledil "interesu in krepil moč, varnost in suverenost ZDA".

Osebno poznanstvo s Putinom

Rex Tillerson in Putin leta 2011
Rex Tillerson in Putin leta 2011 FOTO: AP
Tillerson je v 90. letih prejšnjega stoletja zastopal interese podjetja ExxonMobil v Moskvi. Poleg tesnih vezi s Putinom je leta 2013 od ruske vlade prejel tudi odlikovanje prijateljstva. Na čelu ExxonMobila, devetega največjega javnega podjetja na svetu, je Tillerson od leta 2006, politično pa je konservativec. V času, odkar vodi ExxonMobil, sicer podjetje priznava znanstvene dokaze o podnebnih spremembah ter podpira davke na izpuste toplogrednih plinov in pariški podnebni dogovor. Podjetje, ki ima podružnice in deluje po vsem svetu, je lani imelo 270 milijard dolarjev prihodkov.

Izbranec za prihodnjega vodjo diplomacije ZDA osebno pozna ruskega predsednika Vladimirja Putina in naj bi imel predvsem nalogo normalizirati odnose z Rusijo, ki so se poslabšali zaradi ruske priključitve polotoka Krim in zaradi razhajanj glede vojne v Siriji.

O imenovanju Tillersona na položaj državnega sekretarka so mediji ugibali zadnje dni, pred tem so bila v igri tudi nekatera druga imena.

New York Times je pred uradno objavo danes poročal, da je Trump v ponedeljek zvečer po telefonu poklical druge kandidate, med drugim bivšega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja in bivšega direktorja Cie Davida Petraeusa, ter jih obvestil o izbiri Tillersona.

Potrjevanje Tillersona v senatu lahko bilo zaradi njegovih vezi z Rusijo, ki jo ameriška obveščevalna agencija Cia obtožuje vpletanja v predsedniške volitve v korist Trumpa, težavno.

Tako republikanski kot demokratski senatorji so že obljubili, da bodo Tillersona podrobno zaslišali. Vplivna senatorja John McCain in Lindsey Graham sta že pred njegovim imenovanjem napovedala, da imata vrsto vprašanj glede vezi z Rusijo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi66
13. 12. 2016 21.09
Rex kot Rex. Kralj.
nikhrast
13. 12. 2016 16.30
-5
Ga bo senat sploh potrdil, še precej vodilnih republikancev ima vprašanja, Rubio ima dvome, McCain pravi da je Putin "butcher", McConnell pravi "Russians are not our friends". Ej, Američani niso tako obsedeni s Putinom kot nekateri v Sloveniji, Američani nimajo nobene ljubezni do Putina, Trump in Tllerson pa mislita samo na biznis.
dostojevski II
13. 12. 2016 17.43
+5
Putin ne pričakuje ljubezni od ZDA. Temveč samo to, da se Rusijo začne obravnavati kot enakovrednega partnerja, kot velesilo.
nikhrast
13. 12. 2016 18.48
-8
Ja, ekonomsko velesilo, komaj čakamo na kakšen njihov pameten phone.
dostojevski II
13. 12. 2016 19.25
+3
Velesila ali Supersila je izraz, ki se uporablja za opis države s prevladujočim položajem v mednarodnih odnosih. Za takšno državo je značilno, da ima edinstveno sposobnost izvajanja vpliva in moči na globalni ravni. To počne z uporabo tehnoloških, kulturnih, vojaških in gospodarskih sredstev ter z diplomacijo.
dostojevski II
13. 12. 2016 19.30
+1
11.12.2014....Na čelu najmočnejših vojska na svetu so ZDA, Rusija in Kitajska, izhaja iz Globalnega indeksa ognjene moči. Lestvica zajema 106 držav, spletni portal Business Insider pa prvih 35 primerja glede na različne kategorije, pri čemer so ZDA v celokupnem vodstvu, Kitajska je prva po številu vojakov, Rusija pa po številu tankov in jedrskih konic. Slovenija se na globalnem indeksu uvršča na 94. mesto, za vsemi svojimi sosedami. Italija je na lestvici najmočnejših vojska na 12. mestu, Avstrija na 36., Madžarska na 61., Hrvaška pa na 46. Indeks so sicer izračunali že aprila, temelji pa na več kot 50 dejavnikih, pri čemer so med drugim upoštevali celoten vojaški proračun, razpoložljive vojake, količino opreme, ki jo ima vsaka država v svojem arzenalu, in dostop do naravnih virov.
Sirius.2
14. 12. 2016 12.37
Ha ha ha pa ja ne spet telefon eni ste čisto bol...
Ate_ist
14. 12. 2016 13.54
+3
nik koliko telefonov pa naredijo tvoje ZDA? vse se namreč dela na kitajskem ali koreji. kaj sploh delajo ZDA? ah da, ropajo cel svet
nikhrast
14. 12. 2016 15.24
-3
To je šrufenciger industrija, izumi, inovacije, know-how... to omenjam
trumpet2018
13. 12. 2016 15.41
+3
CIA obtožuje? Za to ni nobenih dolazov. Kolikor vem, se po ameriški ustavi CIA sploh ne sme ukvarjati z notranjimi zadevami, zato so te obtožbe proti Trumpu smešne. kot je tudi sam rekel Trump. Pa tudi Alex Jones je ruski vohun, a ne? :) Vsi, ki ne ustrezajo levi opciji, so ruski vohuni. raje preiskujte Sorosa. Vse skupaj je Obamin false flag, tokrat s pomočjo CIE in lažnivih medijev, z vsemi možnimi umazanim triki bi radi sabotirali TRumpa
Nightyfly
13. 12. 2016 15.16
+3
Najbolj vazno je , da Amerika in Rusija vzpostavita medsebojno zaupanje in ravnotezje predvsem v Evropi in bliznjih regijah , potem pa se spodobne trgovinske sporazume bolj na orient . Vsaj to .
murinar
13. 12. 2016 14.08
+14
Trump in Putin sta zakon
Bald
13. 12. 2016 15.09
-4
bohinj je zakon
13. 12. 2016 13.57
+8
tip je ruski človek............ni dvoma.................Putina pozna...............groza za ameriko
gongash
13. 12. 2016 14.05
+15
trumpet2018
13. 12. 2016 16.19
+3
ja itak, vsi ki samo poznajo Putina, so ruski vohuni po defaultu :)