Tujina

FOTO: ZDA in Kitajska sklenili za več kot 200 milijard poslov na področjih od prehrane do utekočinjenega zemeljskega plina

Peking, 09. 11. 2017 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kitajska in ameriška podjetja so ob Trumpovem obisku sklenila številne pogodbe v skupni vrednosti več kot 250 milijard dolarjev (215 milijard evrov). Velik del tega zneska predstavlja Boeingov posel – Boeing bo Kitajcem prodal 300 letal v skupni vrednosti 37 milijard dolarjev (32 milijard evrov).

Kitajska in ameriška podjetja so ob državniškem obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa sklenila številne pogodbe v skupni vrednosti več kot 250 milijard dolarjev (215 milijard evrov). 

Sklenili so jih na številnih področjih – od prehrane do utekočinjenega zemeljskega plina. Holding kitajskih letalskih dobaviteljev je z Boeingom sklenil nov posel, potem ko je že septembra 2015 naročil enako število letal, ki bodo stala skupno 37 milijard dolarjev (32 milijard evrov).

Ob začetku Trumpovega obiska so že v sredo za "ogrevanje pred četrtkovo slovesnostjo", kot se je izrazil podpredsednik kitajske vlade Wang Yang, podpisali 19 pogodb v skupni vrednosti devet milijard dolarjev (7,75 milijard evrov).

Na slavnostnem dogodku so sledili podpisi preostalih pogodb, ki jih je kitajski minister za trgovino Zhong Shan označil za "pravi čudež, ne le v zgodovini ameriško-kitajskih odnosov, temveč vsega sveta".

Xi je zatrdil, da bodo bolj odprti do tujih podjetij

Številni novi posli kljub temu niso prepričali Trumpa, da ne bi Kitajski še naprej očital nepoštene trgovine med državama. Že pred odhodom na azijsko turnejo je napovedal, da bo pritisnil na kitajskega predsednika Xi Jinpinga zaradi neravnovesja v trgovini. Presežek Kitajske v trgovini z ZDA je sicer oktobra po kitajskih podatkih nekoliko upadel na 26,6 milijarde dolarjev (22,9 milijarde evrov).

Xi je na Trumpove kritike odvrnil, da je v odnosih med državama res bilo nekaj "trenj", in obenem pozval k večjim vlaganjem ameriških podjetij na Kitajskem. Zatrdil je, da bo njegova država bolj odprta do tujih podjetij. "Nadaljnje odpiranje je naša dolgoročna strategija. Ne bomo priprli ali zapirali vrat. Vse bolj in bolj jih bomo odpirali," je dejal.

Nekateri analitiki menijo, da milijardni paket poslov ne bo bistveno spremenil razmerja, dokler ne bodo odpravljene strukturne ovire, ki ameriškim podjetjem onemogočajo enakopravno poslovanje na Kitajskem.

V Pekingu so prvemu uradnemu obisku Trumpa pripisali velik pomen.
V Pekingu so prvemu uradnemu obisku Trumpa pripisali velik pomen. FOTO: AP

V umirjenih tonih o Severni Koreji

Na Trumpovem in Xijevem dnevnem redu je bila pričakovano tudi Severna Koreja. Tudi tu je Trump po poročanju Reutersa ubral spravljive tone, saj je med drugim pohvalil ravnanje Xija v zvezi s to državo. Istočasno ga je pozval, naj "zelo trdo dela" v smeri, da režim v Pjongjangu prepriča v jedrsko razorožitev. Kot je ocenil, lahko Kitajska "ta problem reši hitro in preprosto", ter Peking pozval k prekinitvi finančnih povezav s Pjongjangom.

V Washingtonu menijo, da ima Kitajska na voljo dovolj vpliva in vzvodov, zlasti na gospodarskem področju, da bi lahko učinkovito prepričala Severno Korejo k ustavitvi njenega jedrskega in raketnega programa. "Ukrepati moramo hitro. In upam, da bo Kitajska ukrepala hitreje in bolj učinkovito pri reševanju tega problema kot kdorkoli drug," je dejal Trump.

Xi je na drugi strani poudaril, da sta s Trumpom izpostavila odločno podporo denuklearizaciji Korejskega polotoka in izvajanju resolucij Združenih narodov. Pri tem pa je ponovil tudi poziv, da bi se morala kriza razplesti z diplomatskimi sredstvi. Kitajska je pripravljena razpravljati "o poti k trajnostnemu miru in stabilnosti na polotoku", je dejal.

Čeprav Kitajska podpira zaostrovanje sankcij ZN, pa si v Washingtonu želijo, da bi storila več pri zaustavljanju nedovoljene trgovine na meji s Severno Korejo. Želijo si predvsem zaustavitve izvoza nafte v Severno Korejo, vendar analitiki dvomijo, da bodo v Pekingu to tudi dejansko storili. Kitajska se namreč kljub vsemu boji, da bi se severnokorejski režim zaradi prehudih pritiskov sesul, saj bi potem lahko imeli na svoji meji s to državo še več težav.

Xi Trumpu pojasnil, zakaj se imajo Kitajci za 'potomce zmaja'

Trump je bil ob obisku na Kitajskem deležen "cesarskega" sprejema. V nekdanji cesarski palači sta s Xijem srkala čaj, med drugim pa je Trump Xiju pokazal tudi videoposnetek svoje vnukinje, kako poje v mandarinščini. Kitajski mediji so dogodek hitro pograbili in ga ponesli v svet. Kitajska tiskovna agencija Xinhua je njun ogled cesarske palače celo prenašala preko Twitterja, pa čeprav je to spletno družbeno omrežje na Kitajskem blokirano.

Xi Jinping je Trumpu razkazal Prepovedano mesto, med drugim pa sta si vzela čas tudi za krajšo razpravo o kitajski zgodovini. Trump je omenil, da je "slišal", da sega kitajska zgodovina 5000 let nazaj, nakar se je Xi odločil, da mu bo povedal več. "Imamo 3000 let zgodovine pisave," je dejal Xi preko prevajalca. "Starejši je potem, kot pravijo, Egipt z 8000 leti," mu je odvrnil Trump. "Egipt je res nekoliko bolj starodaven," je priznal Xi. "Vendar je Kitajska edina antična civilizacija, ki se še nadaljuje," je dodal. Kitajska je namreč zelo ponosna na svojo zgodovino in otroci se že zgodaj v šolah učijo, da se je bila Kitajska ena prvih civilizacij v zgodovini človeštva. "Mi smo še vedno originalno ljudstvo, s temnimi lasmi, rumeno kožo, ki se deduje naprej," je dejal Xi smeje. "Kličemo se potomci zmaja," je še dejal. "To je odlično!" pa mu je odvrnil Trump.

Kitajska je sicer tretja postaja Trumpove azijske turneje, med katero je že obiskal Japonsko in Južno Korejo, pot pa ga bo vodila še v Vietnam in na Filipine. Kot izpostavlja Reuters, so v Pekingu prvemu uradnemu obisku Trumpa pripisali velik pomen, saj je njegov sprejem pred Veliko dvorano ljudstva celo v živo prenašala državna televizija, kar je nekaj povsem nenavadnega ob obisku tujega voditelja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
09. 11. 2017 19.42
O Risbi, Alyona.
Infraping
09. 11. 2017 19.50
+1
Infraping
09. 11. 2017 19.38
Ekonomski stavek, ki sem vam ga telepatsko povedal, in ki je resnica o vsem ostalem še, bom tudi ubesedil. Ko bo čas za to.
rossi66
09. 11. 2017 19.31
-1
He, he...USA GDP (2016) - $US 18.6 trillion, BRICS (combined!!!) GDP $US 16.6 trillion... Vsak nadaljni komentar je odvec, za vse ostalo je Visa. LOL...
iGURT
09. 11. 2017 20.38
+1
Poglej še zadolženost ; ) ...amerika first
Kollerik
09. 11. 2017 21.03
+0
....model pač mora nekaj pisat nekaj po nareku...nič novega.... sicer se ne bi nič čudil.... če bi se že v kratkem v njegovih anti-diagnozah.... pojavile tudi kakšne kitajske pismenke... novi časi in novi plačniki pač... :)
nikhrast
09. 11. 2017 21.35
-5
Zadolženost je pomembna samo če ne moreš plačevati pufa. Slovenci imajo dober spomin na to, Juga je imela polno pufa, ni ga norala odplačevati, potem pa bankrot in razpad.
iGURT
09. 11. 2017 21.55
+0
amerosi ga ne odplačujejo, bi bankrotirali že več krat če ne bi dvigovali meje do kod so lahko ..
rossi66
10. 11. 2017 10.19
Vse lepo in prav..., tale vasa srd proti americanom... ampak res ni treba vedno znova lajati o ameriskem zuna njem dolgu... US zunanji dolg znasa cca $US 19 trillion. Od tega so cca 65% (13 trillion) dolzni sami sebi!!! C'mon, pa a ste res tako ekonomsko zagamani kolerika et al., da vam sistem ni jasen? Kaksni kitajski lastniki neki, nedonosencki... Kitajci so najvecji zunanji lastniki dolga, res je, ampak njihov delez je cca $US 1.3 trillion, priblizno 7% vsega dolga! A vas res nihce ni naucil osnov procentnega racuna??? Kolerika, te tvoje nebuloze se vlecejo ze kot jara kaca...
Infraping
09. 11. 2017 19.26
htel, no. So ga tak pstil. Sam je prš ven, divji čist. Po Ženo svojo in zakladom pa sta šla pol.
Infraping
09. 11. 2017 19.21
Tisti, ki se pustijo prepričati tepcem s psihiatrije, naj jemljejo ker si to zaslužijo. Pa tudi to ne.
Infraping
09. 11. 2017 19.12
P"tič Trump. Ljudje s percepcijo, oglejte si dejstvo.
Infraping
09. 11. 2017 19.08
O Peilensteinu. In skrivnostih.
Infraping
09. 11. 2017 19.23
O tunelih, pa o tem, kak so enga htel živga v grozno smrt v enem od njih pstit, ker jih je vodil in jim življenje rešil.
komarec
09. 11. 2017 19.05
+1
Ko je na Kitajskem ponuja on roko, Merklova mu jo je ponudila on pa se ni hotel rokovati. Rusi in Kitajci ga dobro šolajo, tu ni prerivanja, da je prvi pred kamero, tu mora biti krotek.
Infraping
09. 11. 2017 17.29
Alyona Zaytseva in jaz bi morala biti mož in žena. Dejstvo.
Infraping
09. 11. 2017 17.33
Ne vem, če ona ve za to, jaz za to vem. Kako do nje?
Infraping
09. 11. 2017 17.43
Gleda v telefon, ne vem al sebe, predvidevam za tako, da sebe, kako izgleda. Zgledaš tako kot moja žena večna, Alyona, in to je to. Drgač pa - sn lahk tut brez tebe še vedno v smiseln namen, zate pa velja drugače. Tebe fotr žvi drgač al se to sama?
Infraping
09. 11. 2017 17.52
Razn če te seveda po zakonu še mora to, medtem ko ti delaš na svoji osebnosti in vlogi svoji v tem svetu.
Infraping
09. 11. 2017 17.08
O 19 trilijonskem dolgu.
Kollerik
09. 11. 2017 15.07
+1
...iz še nepreverjenih virov je pricurljalo...da se ravno sedajle... vpričo sklepanja tega bratskega posla.... med ameri in kitajci.... v Noricumu dogaja.....en kup lokalnih izkopavanj.... (treba bo spet odkopati rdeče knjižice, jih očedit in pripravit za ponovno uporabo.. press).... :))
Kollerik
09. 11. 2017 14.53
+5
lej no...le kako lepo in ponosno...da ne rečem mogočno... sijejo rdeče zastave...+ zvezde na le teh... od svetovne komunistične velesili.... zraven ameriških...nekoliko manj sijočih (in zapufanih).... pa so rekli razni sds agitprop roseanni, rossiji in ostali kvazi genijalci...kako slabo gre komunizmu na področju gospodarstva..krediti pa to...aaahhh, ja... le kaj bi ameri denes ....brez kitajcev...le od kod bi vzeli.... vse te silene kredite..... za svoje lagodno življenje, oboroževanje...
rossi66
09. 11. 2017 19.16
-3
kolerika..., a se se nisi navelical? Kako da se nisi ze sam sebi zagabil, ko te pa nihce vec resno ne jemlje. A te kdo financira za take neumnosti, da ti ni treba za socialca prosjacit?
Kollerik
09. 11. 2017 20.52
... rdeče zastave vam bijejo v face.... vaša "podjetnost" je odvisna od vaših novih komunističnih gospodarjev... karma kje pač karma....
nikhrast
09. 11. 2017 21.29
rdeča barva je barva konservativcev, zato pa Trump največkrat nosi rdečo kravato, pa rdečo kapo.
rossi66
10. 11. 2017 10.21
Eh..., kolerika, kolerika... o kaksnih silnih kreditih od Kitajcev ti sanjas??? Le-ti so lastniki le 7% US zunanjega dolga... 65% Americani dolgujejo sami sebi... Pa kaj bi ti razlagal, imas rdeco meglo pred ocmi...
EnverHoxha
09. 11. 2017 14.41
+6
more bit mali trumpek spoštlijiv in tih.ko je na kitajskem....
nikhrast
09. 11. 2017 14.30
-2
Pa ti posli se ne sklenejo v enem dnevu, o tem so se pogajali že leta in leta. Trump je pa spet spremenil svoje mnenje, vidi kako pomembno je trgovanje. Amerika in Kitajska sta ekonomsko neverjetno povezani, če bi Wal-Mart zaprl svoje markete po Severni Ameriki, bi ostalo milijone Kitajcev brez dela.
Nightyfly
09. 11. 2017 14.39
+1
nickhrast ............ se dalec od tega kar pravite . Ce bi ti dve drzavi nehali medsebojno poslovati , bi s Kitajska res klecnila , toda Ameri bi se sesuli . Kitajc naredi en telefon z eno skledo riza , Amer porabi za to 100 kw elektrike za klimatizacijo , 200 hamburgerjev in 100 litrov Cole .....pa se kaj . Razumete zdaj ? Torej Kitajci in ostali naredijo za drobiz ,Ameri prodajo za 1400 $ in tisoce miliard spakirajo na Caimane ,Panamo .Luxembourg ,Irsko , etc etc ............ toda Kitajci gredo po levi 300 na uro .Ne se bati , Ze prehitevajo .
Kollerik
09. 11. 2017 15.03
+2
nikhrast nam bo sedaj bučke razložil..treba bo spet zmešat meglo.... :))
nikhrast
09. 11. 2017 16.55
-1
Fantje, primitivni ste, to sovraštvo do zahoda, posebno Amerike, je obsedenost za nekatere. Vem da nismo vsi sposobni, podjetni, ambiciozni..., samo ne zaradi tega sovražiti vse tiste ki so uspešni. Nobeden ne podcenjuje Kitajce, ne jih pa poveličevat kot da so edini ki bodo s svojim kapitalizmom usvojili svet. Smo pa neverjetno multi-kulti, sem videl včeraj v največjem shopping centru v Torontu, food court ima na ducate kioskov za hrano, pa nobene ta prave evropske, kot italijanske, francoske, nemške..., polno pa orientalske in azijske.
rossi66
09. 11. 2017 19.23
-2
Nightyfly..., ja, res je prehitevajo in to po odstavnem pasu, kajne?... US GDP (2016) - $US 18.6 trillion, BRICS (combined!!!) GDP $US 16.6 trillion... Vsak nadaljni komentar je odvec, za vse ostalo je Visa. LOL...
Kollerik
09. 11. 2017 20.54
+0
..... rdeča brava bo vsekakor poživila..vašo legendarno podjetnost.... to bo spet profita.... to bo biznisa... na račun drugih, kot običajno...
rossi66
10. 11. 2017 10.23
Kot je ze omenil nikhrast zgoraj, rdeca barva je barva republikancev... Torej imas tokrat se kako prav!!! O podjetnosti pa ne bomo razpravljali...ve se od koga se le-te uci ves svet...
kameltrajbar
09. 11. 2017 14.13
+6
...:)))))..trumpič kitajcu ne seže do gležnjev.....)))))....še busha se ga sramujeta....DDDDDD
Kollerik
09. 11. 2017 15.03
+2
rossi66
09. 11. 2017 19.26
Busha nista referenca, sta zgodovina!. Drzavljani se ga ne sramujemo. Trump is here to stay! Kitajec je pa v osnovi dober samo za ponarejanje... Ampak, ocitno je tudi njih srecala pamet, vsaj zacasno: Boeing deal namesto Grunfove letjelice, C919...
Kollerik
09. 11. 2017 20.57
samo ne mi kajga pink ponga razjezit....ode biznis... :))
puspan
09. 11. 2017 13.52
+2
Za 37 milijard so Boeingi, ostalih skoraj 170 pa orožje. Bravo Kramp. Svet bo šel še prej v maloro, kot sem sklepal.
CyberWorm90
09. 11. 2017 13.38
-1
wsaj posle sklepa k gre kam : )) našga cmerobabo pa pahija so mogli wlečt wn iz trumpowe tazadnje za eno fotko : ))
supergigi
09. 11. 2017 13.23
-4
Ruski diktator daje pa državno odlikovanje enem največjih mafijcev pri nas, gospodu Jankoviču.
piljan
09. 11. 2017 13.35
+2
Še sreča ,da ni dal največjemu,med našimi,komunistu,ki ga obožuje kvazi desnica.
korintos23
09. 11. 2017 13.22
+5
Kje je pa dr. bildi?
piljan
09. 11. 2017 13.36
+5
Bideju zadnje čase ne gre ravno po njegovih napovedih.
kameltrajbar
09. 11. 2017 14.11
+4
da ga niso prestavili iz odprtega na zaprti oddelek..?.....)
korintos23
09. 11. 2017 13.18
+3
Trump išče zidarje in palirje za gradnjo zidu, gremo brezposelni socialci.
piljan
09. 11. 2017 13.38
+3
Evo,enkratna priložnost za svečkarje,ki obožujejo amere.Prikolic in barak imajo v izobilju.