Tujina

FOTO: Trump: Obama je zelo dober mož

Washington, 10. 11. 2016 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/K.H.
Komentarji
393

Zmagovalec ameriških predsedniških volitev Donald Trump se je v Beli hiši srečal z Barackom Obamo. Demokrat in republikanec, ki sta se med predsedniško kampanjo ostro napadala, sta bila zelo spravljiva. Trump je celo dejal, da je Obama zelo dober mož in da ga spoštuje. Michelle Obama pa je medtem bodoči prvi dami Melanii razkazala posest.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vabili v slovenščini
    03:17
    Iz 24UR: Vabili v slovenščini
  • Iz 24UR: Trumpova zunanja politika
    01:34
    Iz 24UR: Trumpova zunanja politika
  • Iz 24UR: Erjavec ima Trumpovo kravato
    02:28
    Iz 24UR: Erjavec ima Trumpovo kravato

Izvoljeni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump ima zdaj 70 dni časa preden tudi uradno postane predsednik Združenih držav Amerike. Njegova 'transformacija' v 45. predsednika ZDA se je začela s srečanjem z dosedanjim predsednikom Barackom Obamo v Beli hiši. Pred inavguracijo, ki bo 20. januarja, pa bo imel Trump precej zapolnjen urnik.

Ameriški mediji ocenjujejo, da je to ena najbolj nenavadnih predaj predsedniških poslov v ameriški zgodovini. Ne Obama ne Trump namreč nikoli nista skrivala odbojnosti, ki jo čutita eden do drugega. Trump je ves čas svoje kampanje poudarjal, da je Obama nesposoben, Obama pa se je iz republikanskega predsedniškega kandidata norčeval.

Trumpa sta na srečanju v Beli hiši spremljala njegov bodoči podpredsednik Mike Pence ter soproga Melania Trump. Bodočo prvo damo je Michelle Obama odpeljala na ogled Bele hiše, Pence pa se je sestal z Obamovim podpredsednikom Josephom Bidenom.

Sedanji in novoizvoljeni predsednik pa sta sedla v Ovalno pisarno. Pred objektivi medijev sta se rokovala. Obama in Trump sta se tokrat tudi prvič sploh srečala. 

Obama se je z naslednikom pogovarjal o bodočem sodelovanju

Obama je dejal, da sta govorila o organizacijskih vprašanjih okrog Bele hiše, zunanji in notranji politiki. Trump je po srečanju Obamo opisal kot "zelo dobrega moža". "Veselim se sodelovanja s predsednikom tudi v prihodnje, tudi kakšnih nasvetov," je dejal. "Pojasnil mi je določene težave in nekaj izjemnih stvari, ki jih je dosegel," je dodal.

Obama je dejal, da je njegova prioriteta, da zagotovi vse, "da bo izvoljeni predsednik uspešen". "Zelo spodbudno je, da je izvoljeni predsednik Trump izkazal interes, da sodeluje z mojo ekipo," je dejal.

Trump se je v preteklosti pogosto obregnil ob Obamovo poreklo.
Trump se je v preteklosti pogosto obregnil ob Obamovo poreklo. FOTO: AP

Demokrat in republikanec, ki sta se med letošnjo predsedniško kampanjo ostro napadala, sta bila zelo spravljiva.

"Želimo zagotoviti, da se bosta med pripravami na tranzicijo udobno počutila," je dejal Obama in se obrnil proti Trumpu ter mu zagotovil, da bodo naredili vse, kar morejo, da mu pomagajo, ker bo njegov uspeh tudi uspeh Amerike.

Srečanje, ki bi moralo biti kratko, je na koncu trajalo uro in pol in Trump je dejal, da bi bilo zaradi njega lahko še daljše. Dejal je tudi, da Obamo zelo spoštuje.

Veliko ugibanj o sestavi prihodnje vlade

Trump bo moral do 20. januarja sestaviti vlado. Koga bo vzel za svoje sodelavce, je za zdaj le popolno ugibanje, kot je na primer verjetnost imenovanja nekdanjega župana Rudyja Giulianija za pravosodnega ministra ZDA ali na kakšen drug položaj, ki ima opraviti z nacionalno varnostjo.

Giuliani je na televiziji Fox tudi namignil, da ne bi imel nobenih težav sprejeti položaj pravosodnega ministra ZDA, če mu ga bo novoizvoljeni predsednik Trump ponudil. Giuliani je pravnik, ki je začel kariero kot tožilec na Manhattnu, kjer je preganjal mafijo, nato pa je bil dvakrat izvoljen za župana New Yorka.

Med republikanci z izkušnjami na področju zunanje politike ali nacionalne varnosti ni bilo veliko takšnih, ki so med kampanjo podpirali Trumpa. Ravno nasprotno, saj jih je večina javno povedala, da ni primeren za predsednika ZDA.

Glede na to se kot možno ime za novega državnega sekretarja takoj pri vrhu pokaže ime nekdanjega predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa Newta Gingricha ali pa nekdanjega veleposlanika pri ZN Johna Boltona. Potem je tu tudi predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Bob Corker iz Tennesseeja.

Ameriški mediji ugibajo, da bi lahko kakšen ministrski položaj dobila tudi nekdanja guvernerka Aljaske Sarah Palin, najverjetneje notranje ministrstvo, ki pa se v ZDA ne ubada s policijo in pravosodjem ampak bolj naravnimi viri.

Razen Palinove se za zdaj ne kaže veliko možnosti, da bi visoke položaje v Trumpovi administraciji zasedle ženske, vendar pa tudi moških imen za zdaj ni veliko. Trump sestavi svoje administracije med kampanjo ni posvetil veliko pozornosti in je vztrajal, da bo o tem razmišljal šele po zmagi.

Njegovo ekipo za tranzicijo vodi guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je uvodoma kandidiral proti njemu za republikansko predsedniško nominacijo, nato pa skupaj s temnopoltim zdravnikom Benom Carsonom postal eden njegovih najodločnejših podpornikov.

Zaradi tega bi se lahko v novi vladi našel prostor za oba. Pa tudi za senatorja iz Alabame Jeffa Sessionssa, ki je Trumpa prav tako podpiral od samega začetka, tudi ko to v senatu še ni bilo tako popularno.

Trump naj bi bil osebno zamerljiv, kar bi lahko pomenilo, da za položaje ne bo upošteval določenih ljudi, verjetno pa bo nagradil tiste, ki so ga podpirali. Ugibanja se bodo nadaljevala še nekaj tednov, ko naj bi bila podoba novega kabineta Bele hiše bolj jasna.

Trump se sooča s številnimi izzivi, saj je Amerika razdvojena. Po razglasitvi zmagovalca so se na ulice številnih mest podali njegovi nasprotniki, ki sporočajo, da "Trump ni njihov predsednik".

V prvem govoru je bil Trump spravljiv, pa bo tudi tako ostalo?

Kot je Obama poudaril v sredo, želi zagotoviti čim bolj gladek prenos oblasti, kakršnega je bil pred osmimi leti deležen tudi sam.

Po kontroverzni in tudi žaljivi kampanji je bil 70-letni Trump v prvem govoru po razglasitvi zmage spravljiv in je obljubil, da bo predsednik vseh Američanov. V nagovoru v New Yorku je dejal, da je kampanje konec in da je napočil čas, da Amerika stopi skupaj. Hkrati se je protikandidatki Hillary Clinton zahvalil za vse delo, ki ga je do zdaj opravila za ZDA.

Bela hiša
Bela hiša FOTO: AP

Clintonova, ki je na podlagi anket pričakovala zmago, je priznala, da je bil poraz boleč in da bo bolel še dolgo. Hkrati je Trumpu ponudila sodelovanje ter izrazila željo, da bi bil uspešen predsednik za vse Američane.

Trump je zmagal v večini ameriških zveznih držav, ki so pred volitvami veljale za neodločene, ter celo v takih, kjer je bila zmaga demokratke pričakovana, kot je Wisconsin.

Republikanci so poleg tega na volitvah kljub drugačnim napovedim ohranili večino v obeh domovih kongresa. V predstavniškem domu naj bi odslej zasedali 238 od 435 sedežev, v senatu pa 51 od 100, večina v obeh domovih pa bo novemu predsedniku precej olajšala vladanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (393)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
11. 11. 2016 19.41
S temi protesti je pa takole. Vsekakor gredo na Trumpov in njegovega volilnega telesa račun. Bodo celo morali pohiteti. In Ko bodo "odslovili" ednajst milijonov ilegalnih priseljencev, se bo vs e vrnilo.v mirnejše vode morda pa potem ne bo treba gradit tako visokega zi d u
kapljač1
11. 11. 2016 19.30
Le kaj se Trumpu vrti po mislih. Da vse.samo hvali
kapljač1
11. 11. 2016 19.30
Enota NAprej
11. 11. 2016 16.57
Enota NAprej
11. 11. 2016 16.54
+1
UPAM DA V AMERIKI TUDI MEDIJI TOLIKO SPREMLJAJO SLOVENSKE VOLITVE, KOT MI AMERIŠKE.
nikhrast
11. 11. 2016 15.47
Pa nič nenavadnega, normalna predaja, to je že tradicija, zdaj so pa vsi lovey-dovey.
ParaVomo
10. 11. 2016 22.45
-48
To kar je Trump za USA, je za nas Janez Ivan Janša!;) zmagati mora močna desnica z Janšo, ki je najboljši premier od osamosvojitve. Prosim vse desne združimo za 50 plus, takrat bodo šele spremembe, kot imajo na Madžarskem. Ja en plus za desne ;)
kolesampotravi
11. 11. 2016 12.10
felix58
11. 11. 2016 12.18
+1
pri nas domobranstvo, izdajstvo, skorumiranost, lažnivost ne more zmagati
nikhrast
11. 11. 2016 15.41
+2
Janša sploh ni desničar, Sandersa bi primerjal z Janšo.
mikica247
10. 11. 2016 22.34
-33
Jaz pa mislim da se je Trump malo pokakal, ker zdaj pa gre zares in ni tega pricakoval. On je mislil samo malo resnicnostni sou nardit in si delat reklamo.
Robertinhox
10. 11. 2016 22.50
+23
ja on pa res rabi reklamo, če je tip bil prej v show biznisu in ostalo....
Shark51
10. 11. 2016 22.27
+78
Včeraj smo poslušali analitike, kako bo Trump poražen. Danes isti obrazi razlagajo, zakaj je zmagal. A ni to malo čudno ???? :D :D
pizzamargerita
10. 11. 2016 22.52
+24
leftardi ne prenesejo poraza. Nikoli ga niso. Potem uničujejo, razbijajo, protestirajo, zmerjajo, nagajajo.
Entropy
10. 11. 2016 22.22
+9
Predstavniki vojaškega industrijalskega kompleksa in njihovi ZLI gospodarji,bodo povabili tudi tokratnega novega predsednika na obisk v zakajeno sobo z veliko okroglo mizo,luči se bodo počasi zatemnile,na velikem belem platnu se bo začel odvijati film v visoki resoluciji še iz nevidnega zornega kota,atentat na Kennedyja..Ali imate kakšno vprašanje predsednik Trump...?
MavritoGazarinni
10. 11. 2016 22.26
+8
nikhrast
11. 11. 2016 15.43
Industrijski kompleks je vesel, delnice so šel gor, precej se bo vlagalo za orožje, Trump hoče močno vojsko.
Sputnik
10. 11. 2016 22.21
+13
point vsega tega cirkusa je da so vsi bleferji
MavritoGazarinni
10. 11. 2016 22.26
-2
NiVzdevka76
10. 11. 2016 22.13
+2
Lepo se je staršem poklonil ob prvem nagovoru. O mrtvih vse dobro....
Karantanija
10. 11. 2016 22.13
+17
Kot naši politiki in poslanci. V parlamentu se kregajo in žalijo eden drugega, nato gredo skupaj na pijačo.
MavritoGazarinni
10. 11. 2016 22.26
-10
Sheik Omar
10. 11. 2016 22.09
+11
Po rokovanju sta si verjetno oba šla roke umit
pizzamargerita
10. 11. 2016 22.53
+1
tudi jaz bi se po rokovanju s Husseinom razkužila
NiVzdevka76
10. 11. 2016 22.04
+1
Today, we drink! :))))) Mize so se obrnile.... ))))
Sputnik
10. 11. 2016 22.03
+16
vsi so oni dobri možje in ljudje... svet pa trpi od njihove dobrote. obama je tako dober da je svoje bombe delil s sirijo libijo še vedno vzraja pri dobrih bombnih namenih v iraku in afganistanu... ja ni mu kja očitat. tip se res razdaja
Uporabnik113089
10. 11. 2016 22.00
+6
Asa več kot očitno zelo "spoštujeta" drug drugega. Še med rokovanjem sta sedela kot hloda....
Uporabnik113089
10. 11. 2016 21.57
+1
Trump se lepo norčuje iz dimnikarja, ki mu je dal vso "podporo" v predvolilni kampanji......
ra?kaa
10. 11. 2016 21.54
+6
vse skupaj pravljica za lahko noc, ko vstopijo v hiso strahov-belo hiso, se zacenja faza reprogramiranja mozganov
BildiTheEmperor
10. 11. 2016 21.41
+34
Ampak poglejte kako veličino je pokazal Trump. Kako prizanesljiv je s poraženci. Poraženci pa mu niso sposobni niti čestitat.
caspera1
10. 11. 2016 21.54
-7
gekados
10. 11. 2016 21.54
-4
jakec1575
10. 11. 2016 21.36
+13
Ne skrbi me drugacna politika Trumpa, skrbi me, da bo prisiljen nadaljevati isto zunanjo politiko, da nahrani trenutni ekonomski stroj ZDA. V slednjem primeru bo samo se en predsednik, ki uresnicuje dolgo nazaj zacrtane nacrte. Amerika brez trenutne zunanje politike težko prezivi brez ekonomskih prask. Imamo pa moznost, da se vrnemo na cas pred globalizacijo. Ni odprava carin pospesila poslovanje, ampak internet. Odprava carin je unicila delovna mesta in zlila dobicke najvecjim bogatasem v zep.