Tujina

Trump skušal pojasniti, kaj je mislil z 'incidentom na Švedskem'

Washington, 20. 02. 2017 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Trump se je skušal izvleči iz 'godlje', v katero se je spravil, ko je na zborovanju na Floridi omenjal incident, ki naj bi se po njegovih trditvah zgodil na Švedskem, a se ni. Zapisal je, da je mislil na poročanje televizije Fox o kriminalu in beguncih na Švedskem.

Trump kot državo s težavami zaradi beguncev izpostavil Švedsko, kar je začudilo Švede.
Trump kot državo s težavami zaradi beguncev izpostavil Švedsko, kar je začudilo Švede. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je prek Twitterja skušal pojasniti, na kaj je mislil, ko je omenil Švedsko med naštevanjem držav, kjer so se nazadnje zgodili teroristični napadi. Švede je namreč njegova izjava o "incidentu", ki naj bi se po Trumpovih besedah zgodil v petek, močno razburila. Neresnično trditev je izrekel na sobotnem zborovanju na Floridi, kjer je sicer znova udrihal po medijih in jih obtožil proizvajanja lažnih novic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Moja izjava glede tega, kaj se dogaja na Švedskem, se je nanašala na zgodbo, ki jo je objavil Fox News glede migrantov in Švedske," je zapisal na svojem Twitter profilu.

Trump je med tem našel zamenjavo za odstopljenega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna. Na mesto svetovalca je imenoval generala HR McMasterja.

BBC domneva, da je mislil na prispevek o kriminalu na Švedskem po letu 2013, ko je država začela sprejemati begunce, ki ga je Fox News objavil v petek. Omenjena televizija je ena redkih, ki jo Trump hvali in je ni označil za "lažni medij".

Čeprav je ameriški predsednik uporabil besede "kaj se je minulo noč zgodilo na Švedskem", pa je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders v ločeni izjavi dejala, da je Trump govoril o naraščajočem kriminalu in zadnjih dogodkih na splošno ter da ni mislil na noben specifičen dogodek. 

Trump se je čez nekaj ur po ponesrečeni izjavi znova oglasil na Twitterju, kjer je spet napadel medije, ki po njegovem širijo lažne novice. Zapisal je, da se mediji trudijo, da bi priseljevanje migrantov na Švedsko prikazali kot vzorčen primer sožitja, a da temu ni tako. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pojasnila želela tudi Švedska

Ker na Švedskem v petek ni bilo nikakršnega napada ali incidenta, se je tudi švedsko veleposlaništvo v Washingtonu obrnilo na Belo hišo za pojasnila, na kaj je pravzaprav mislil Trump. Ta je nato tvitnil, da se je njegova izjava nanašala na poročanje ameriške Fox TV.

Švedska ambasada je na Trumpovo pojasnilo na Twitterju odgovorila, da bodo z veseljem ameriško administracijo obvestili o njihovi migracijski in integracijski politiki. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zunanja ministrica Margot Wallstrom pa je objavila odlomek iz svojega govora, v katerem je dejala, da demokracija in diplomacija "zahtevata, da spoštujemo znanost, dejstva in medije". 

In kaj se je zgodilo 'minulo noč' na Švedskem?

Na Švedskem v petek niso zabeležili nobenega incidenta, ki bi bil povezan s terorizmom. So pa na švedskem portalu Aftonbladet zbrali dogodke, ki so se zgodili to noč. Med drugim se je v središču Stockholma nek moški skušal zažgati, odpeljali so ga v bolnišnico s hudimi opeklinami, v preiskavo dogodka pa niso vključene obveščevalne službe. Moški je umrl v bolnišnici, po tem ko se je poškodoval med delovno nesrečo. Na severu države so zaradi močnega vetra in snega morali zapreti nekatere ceste, oblasti pa so razglasile nevarnost snežnih plazov. Policija je lovila pijanega voznika, ki je vozil ukraden avtomobil.

Švedska, ki ima okoli 9,5 milijona prebivalcev, je v zadnjih letih sprejela skoraj 200 tisoč beguncev in migrantov, kar je več beguncev na prebivalca, kot katera koli druga evropska država. Največ prosilcev za azil so zabeležili leta 2015, ko je v državo prišlo več kot 160 tisoč beguncev in migrantov. S prilivom tujcev so se pojavile napetosti, zabeležili so nekaj osamljenih primerov napadov na migrantske centre, ter številne demonstracije proti in v podporo beguncem. V državi sicer niso zabeležili nobenega terorističnega napada odkar so začeli sprejemati begunce in migrante leta 2013. Toda, prav na Švedskem naj bi bilo največ pripadnikov IS na prebivalca v Evropi. Okoli 140 od 300 posameznikov, ki so se odšli borit v Sirijo in Irak, so se vrnili na Švedsko, oblasti pa se spopadajo z izzivom, kako jih de-radikalizirati.

Domišljija ne pozna meja ...

Izmišljena izjava Trumpa še vedno zelo odmeva med uporabniki družbenih omrežij, ki so se na ta račun tudi pošteno pozabavali pod oznako #lastnightinSweden.

Eden od uporabnikov Twitterja je objavil sliko iz navodil švedskega proizvajalca pohištva in pripisal, da je to prva fotografija domnevnega terorista, ki jo je izdala švedska policija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vpletli so tudi švedsko skupino ABBA, ki naj bi jo poklicali na pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdo je objavil posnetek nadzorne kamere, na katerem moški prevrne smetnjak in pripisal: "molite za Švedsko". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekateri so po vzoru "Je suis Charlie" izrazili "solidarnost" s tem, kar naj bi se zgodilo na Švedskem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med tistimi, ki so se norčevali iz Trumpove neosnovane izjave, je tudi nekdanji švedski premier Carl Bildt. Ta se je na svojem Twitter profilu spraševal, "kaj je Trump kadil".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To ni prvič, da se je Trumpova administracija sklicevala na dogodke, ki se niso zgodili. Pred časom je ena njegovih ključnih svetovalk Kellyanne Conway citirala neobstoječi napad, ki ga je poimenovala "Bowling Green massacre".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (706)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
21. 02. 2017 13.42
+3
Jasno je, zakaj se vsa Evropa spravlja nad Trumpa - EU je vlada levih. Kar se tiče Švedske, ki ima ogromno beguncev oz. migrantov, pa so le redki, ki objavljajo resnico - na Švedsem so levi na oblasti od leta 1960 in tam zaradi migrantov vlada pravi kaos!!! Vendar tega tudi na tej strani ne moremo prebrati. Ta stran se veliko in preveč ukvarja s Trumpom , zakaj se ne bi raj ukvarjali kar z našim predsednikom vlade??? Po 20 letih sem šel na volitve in ga volil zaradi teh obljub: pravna , etično in moralna država! Pravne države še vedno nimamo, z moralo in etiko pa sam pri sebi na naredil čistke!
Transformerji
21. 02. 2017 14.02
Da ima sedaj 18 let mlajšo prijateljico, da se s Falkonom odpelje na rokometno tekmo v Francijo, saj menda ne mislite, da je prevoz plačal sam??? Falkon pa tudi ni njegov!!! To je last slovenskih državljanov - toliko o etiki in morali! BANDA!
Transformerji
21. 02. 2017 14.16
Pa v parlamentu pijan pravosodni minister, ki po izjavi nekaterih sledi modnemu političnemu trendu pred novimi volitvami.....
puspan
21. 02. 2017 14.24
Vidiš transi, časi in ljudje se menjajo, jaz bom pa po vsej verjetnosti spet SDS volil, ker se mi vsi trije od Janševih, Vera Ban, Zvonko Lah in ta mladi Čuš še najbolj dopadejo. Še posebno Čuš se je precej popravil, včasih je bil bolj zadržan, sicer ne vem zakaj, ampak zadnje čase se mu je pa kar naenkrat jezik čisto razvozljal in nima prav nobene treme več. Praksa pač, saj samo z njo pridobiš na znanju, teorija tu ni tako pomembna.
zaenotnost
21. 02. 2017 11.24
-1
z PRINCem TEME brata v isti bolezni
ServerAUTOMATIC
21. 02. 2017 09.25
+2
Najbolj varne države so tiste katere niso sprejemale beguncev.
puspan
21. 02. 2017 14.03
-2
A to misliš Bosna, Republika srbska in Kosovo?
ServerAUTOMATIC
21. 02. 2017 09.22
+4
Trump svari Švede pred terorizmom. Novinarji pa so malo obrnili zgodbo in nakladajo kot ponavadi. Seveda, Trump ima prav ko pravi, da mediji lažejo.
frako
21. 02. 2017 09.35
-2
fox prispevek katerga je tramp gledou je baziral na lažnem dokumentarcu, ki je baziral na izjavah 4ih policistou. Ti policisti sicer pravijo to niso bila vprašanja na katere smo mi odgovarjal. Dejansko pa vsi strokovnjaki pravjo kriminal na švedskem pada od leta 2005. In migrantje odgovarjajo samo za 1% kriminala na švedskem.
trumpet2018
21. 02. 2017 08.53
+5
v new yorku feministke protestirajo s hidžabi na buči in vzklikajo alah akbar oz, prepevajo alahu akbar, tu gre za skupinsko duševno bolezen, na srečo jih ni zelo veliko :) ne veš ali bi se smejal ali jokal ob takih bedakih
Fredi34
21. 02. 2017 08.23
+5
Lepo vam/nam perejo možgane... Na Švedskem migranti delajo veliko sranje, vendar mediji nočete o tem poročat. Ne vem kaj imate od tega, da kažete tako ljubezen do muslimanov?
frako
21. 02. 2017 08.27
-10
Kriminal na švedskem pada!!! Migrantje so odgovorni za 1% kriminala tam.
Apostol1
21. 02. 2017 08.55
-3
Fredek Pričakujem da bo še Trump začel tako razmišljati kot ti razmišljaš in da bo potem povedal še nekaj podobnih neumnosti kot ti in nato bo spet iskal pojasnila ,ki jih seveda ni za take bedarije ,ti pa ,ki nam praviš da nam perejo možgane pa raje svoje odpelji na kakšen pregled in popravilo.
trumpet2018
21. 02. 2017 08.57
+9
na švedskem je največja stopnja kriminala in posilstev v vsej europi. to je dejstvo, kdor pa verjame meinstream medijem, je pa bedak z opranimi možgani, na forumih neosvisnih medijev takih bedakov kot na tem forumu sploh ni, ljudje so kritični in informirani, ne nasedajo več mainstream medijem
frako
21. 02. 2017 08.59
-5
Trumpeta, pa veš zakaj, ker če tam nekoga pošlataš brez privolitve se šteje kot posilstvo.
trumpet2018
21. 02. 2017 09.01
+4
ti se lahko pogovarjaš samo s sebi enakimi bedaki, škoda besed za take kot ti
frako
21. 02. 2017 09.01
-6
Nasedate običnim lažnivcem in desni propagandi, dejansko žvite v svojsm svetu kjer migrantje kolejo in posiljujejo vse povprek, kar se v realnosti ne dogaja.
trumpet2018
21. 02. 2017 09.07
+4
ko delajo intervjuje v zda z levaškimi protestniki, le ti zmorejo običajno samo en stavek: no more KKK, no more faschist USA. to je ves njihov repertoar omejene pameti. žalostno, za kakšno debato pa niso sposobni ker takoj ponorijo in te zaćnejo zmerjati z rasistom in fashistom ali pa : you are white male :)
frako
21. 02. 2017 09.11
-3
Če se ne da s vami debatirat. Djestvo kriminal na švedskem pada. Dejstvo migrantje so odgovorni za 1% kriminala tam. Dejstvo na švedskem se šteje kot posilstvo če nekoga pošlataš brez privolitve. Ampak vi še kar dalje trobte tm je katastrofa no go cone in posilsev kt norc.
puspan
21. 02. 2017 11.33
+2
Frako malo bolj loči desno od skrajno desnih, ker eno z drugim nima niti sence podobnosti. To je enako, če bi Angelo Merkel, ki je res prava desničarka, primerjal z skrajno levičarko Chavesovega kova. Če gre v Evropi zadnje čase marsikaj narobe je, da so mnogi pomešali pojem, kaj je desno in kaj je levo. Tu se nočemo naučiti nič od Nemcev, kjer levica in desnica, edini v Evropi sodelujeta skupaj v vladni koaliciji že več let uspešno v skupno dobro vseh, ki živijo v tej deželi. Ekstremna desnica pa so pripadniki AfD, ki v veliki večini izvirajo iz nekdanjih komunistov vzhodnonemške NDR, ali bolj pravino DDR. Najbolj interesantno pa je v tem primeru to, kako hitro se da iz nekdanjega komunista preleviti v prav tako skrajnega desničarja, ali še bolje rečeno iz skrajnega komunista v nacista. S tem pa nikakor ne želim žaliti pravega levičarja, ali SPD-jevca, kot je Martin Schulz, ki je že v Evropskem parlamentu pokazal svoje kvalitete.
Vrhovni
20. 02. 2017 22.57
+6
Owčke še nekaj minut imate, da stopite v lewo oboro, saj vam po 23h, po odredbi ministra, ne smemo dovoliti komentiranja
Apostol1
21. 02. 2017 08.57
-1
Ti imaš pa srečo ker na psihiatriji niso preveč dolge čakalne vrste , čeprav s prihodom Trumpa kaže da se bodo podaljšale.
M_teorija
20. 02. 2017 22.50
+4
Če ima težave s pojasnilom naj se na Leljaka obrne, bo že kej najdu v arhivih Udbe, če ne pa na specialiste za limanje dokumentov!?
komarec
20. 02. 2017 22.48
+2
Kaj če pojasnjevati, neumnosti se preprosto pojasniti ne da.
M_teorija
20. 02. 2017 22.47
+3
Še njegova podoba iz voska je bolj verodostojna!?
M_teorija
20. 02. 2017 22.44
+7
Če velja, da ima laž kratke noge, pol je Trumpova brez nog!?
Vrhovni
20. 02. 2017 22.47
+0
frako
20. 02. 2017 22.55
-1
frako
20. 02. 2017 22.58
+3
Če nekdo vsakih pet minut pravi vrjemi mi se je za vprašat zakaj.
frako
21. 02. 2017 08.03
+0
Evo smo se dokopal do resnice, fox prispevek katerga je tramp gledou je baziral na lažnem dokumentarcu, ki je baziral na izjavah 4ih policistou. Ti policisti sicer pravijo to niso bila vprašanja na katere smo mi odgovarjal. Dejansko pa vsi strokovnjaki pravjo kriminal na švedskem pada od leta 2005. In migrantje odgovarjajo samo za 1% kriminala na švedskem.
komarec
20. 02. 2017 22.23
+3
Je pa res ena stvar, čim kaj napišejo tu gor o Trumpu je zabava zagotovljena.
Armagedon
20. 02. 2017 22.53
+1
A si hoto rečt, da je Trump trenutno največji stand up komik?...mogoče maš pa rav...pa to...pa take....
bondjanez
20. 02. 2017 22.05
-3
Srebrni in Nikhrast Jaz grem pocasi pocivat, Bom pa jutri z veseljem prebral tri stavke od srebrnega in komentar na Calgary herald od Nikhrasta. Imata celo noc casa. Lahko noc.
srebrnibreg
20. 02. 2017 22.14
+3
bondjanez
20. 02. 2017 22.15
-2
Sebeda sem jaz trotl. Ti pa ne znas formulirat treh stavkov. Kaj si pol ti ???
Mauzahecmauzares
20. 02. 2017 22.25
+3
bondjanez ....predvidevam po koncanem sihtu..od14h komentiras na tem portalu neprestano...in ti bos pametoval o zivlenju..zamisl se mal in zacni zivet
Vrhovni
20. 02. 2017 22.42
+0
bondjanez, on je kundetrotelj, 2 stavka, pa še to oponira
puspan
21. 02. 2017 11.13
+1
bondjanez lepo, da greš spat. Pa lepo počasi spi, da boš jutri spet imel dolgo zgodbo, kaj novega so na Švedskem migranti spet ušpičili.
komarec
20. 02. 2017 22.03
-1
Kaj ima ABBA pri tem? Trubentram nikoli ne boš tako popularen kot oni: A te to mogoče moti?
AlternativeFacts
20. 02. 2017 21.56
-1
Bush je vsaj slikance bral, sicer narobe obrnjene ampak vseeno, je dajal videz načitanega komika....Tale Trump pa ne da bi bral slikanic, ampak se kar foxov dnevni tv program na pamet uči....Samo še kakšne gay žabe, ki so plod blodnje Infowarsa se manjka.....
kolbek460
20. 02. 2017 21.42
+3
Ta naš zet ni dodana vrednost tega sveta,neotesan aroganten ,ne senzibilen za potrebe časa ,žene ga kapitalizem mržnja in narcizem ,več sovraštva več zamer več vojne več siromakov ,to bo vso to civilizacijo pahnilo v neizogibno pogubo ,v smislu ,,ko udari narava bo prepozno za človeštvo in se bo prepolovilo vladal bo kaos lakota in bolezni ,ta je pa kot katalizator ne išče si zaveznike ampak sovražnost spodbuja ,to ni dobro ,,zaskrbljujoče ,,
puspan
20. 02. 2017 21.50
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
komarec
20. 02. 2017 22.07
-1
Naj le tako nadaljuje, ga bodo stvari, ki so tu nekoliko drugačne kot v gospodarstvu in biznisu, hitro naučile pameti. V kratkem času vladanja se jih je že nabral, nabira pa se jih z veliko hitrostjo.
bondjanez
20. 02. 2017 22.08
+0
Kolbek Pa kolera in kuga . Gobavost se bo razsirila. Ospice bojo divjale. In tako naprej. Skratka ,neumnosti ni meja. Puspan ---------------------- nimas pojma. Se pa lepo slisi.
komarec
20. 02. 2017 21.32
+2
Kaj je mislil? Nič ni mislil, na pamet je blebetal, to kar zna.
kolbek460
20. 02. 2017 21.44
+2
Pri njem je problem da je njegov jezik hitrejši od pameti ,,,sami problemi iz ene afere v drugo ,
bondjanez
20. 02. 2017 22.10
+1
Pravi fem od Killary. Posiljaj posto cez vladne streznike. To je moje sporocilo tebi in podobnim.
Armagedon
20. 02. 2017 22.58
+2
kolbek...mislim da nimaš prav...njegov jezik in pamet sta v popolnem soglasju...pa to...pa take....
ToJeToZaZdaj
20. 02. 2017 21.31
Ga ni enega verodostojnega medija v USA. Zgleda , da so republikanci in demokrati žrtve teh fake news. Cela zmešnjava s temi napadi v USA pa Rusi na netu...:-)
kolbek460
20. 02. 2017 21.30
+2
Če hočeš nekoga spoznati mu daj oblast v roke ,ta naš zet je na meji ,in si že od začetka nastopa ščije na čevlje ,mnogi ki so ga prej kovali v zvezde jim postaja neredno ,to dolgo ne sme trajati in tudi ne bo ,,
Armagedon
20. 02. 2017 21.29
-5
Trumpa mora naš Cmerar obvezno tožit za avtorske pravice.....ker to kar si je Trump privoščil je čisti plagiat našega Cmerarja, ki je videl bugunce tam kjer jih ni nihče drug
bondjanez
20. 02. 2017 22.11
+1
Armagedon....menjaj nick na refugees welcome. Pol bo pa armagedon.