Tujina

Trump grozi 'z ognjem in gnevom', Kim vrača žogico, vse skupaj pa potaplja newyorško borzo

Washington/Pjongjang, 09. 08. 2017 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Donald Trump je Severni Koreji, če ne bo nehala groziti z jedrskim orožjem, obljubil ''ogenj in gnev, kot ju svet še ni videl''. Uradni Pjongjang je odgovoril z razmišljanjem o napadu na ameriški teritorij Guam, kjer je ameriška vojaška baza. Rožljanje z orožjem pa medtem potaplja newyorško borzo, saj so osrednji indeksi pobarvani rdeče.

Nekaj ur potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil Severni Koreji ''z ognjem in gnevom'', se je ta država odzvala z razmišljanji, da bi napadla ameriški pacifiški otok Guam.

Severnokorejska državna tiskovna agencija je sporočila, da razmišljajo o raketi s srednjim ali dolgim dosegom, da bi napadli Guam, kjer je strateška ameriška baza. 

Tako se retorika med državama še zaostruje. 

Nedavno so Združeni narodi potrdili nove ekonomske sankcije proti Severni Koreji, kar je uradni Pjongjang označil za ''nasilno kršitev neodvisnosti'' in opozoril, da bodo ZDA ''plačale ceno''

Zdaj Severna Koreja, kot je navajala državna agencija KCNA, ''natančno preučuje operacijski načrt za napade v okolici Guama'', za kar bi uporabila domače rakete srednjega do dolgega dosega Hwasong-12. Na Guamu imajo Američani sicer vojaške vaje, tam so ameriške podmornice, letalska baza in obalna straža. 

Pjongjang že dlje časa razvija jedrsko orožje in rakete dolgega dosega. Zadnja testiranja so bila julija in takrat je Severna Koreja zagotovila, da lahko napade celinsko ZDA. Washington Post je navajal ameriške obveščevalne vire, da Severna Koreja precej hitreje razvija jedrsko orožje, sposobno doseči ZDA, kot so do zdaj menili. Podobno so potrdili tudi na Japonskem. Vlada je sporočila, da je program oboroževanja v zadnjem času ''zelo napredoval''

Trump je zato Severno Korejo opozoril, naj neha ogrožati ZDA, v nasprotnem primeru se ''bodo srečali z ognjem in gnevom, kot ju svet še ni videl''

Trump Severni Koreji grozi z ognjem in gnevom.
Trump Severni Koreji grozi z ognjem in gnevom. FOTO: AP

'Trump zgolj poslal sporočilo v Kimu razumljivem jeziku'

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je pojasnil, da je ameriški predsednik s tem, ko je Pjongjangu zagrozil z ognjem in gnevom, zgolj uporabil jezik, ki bi ga severnokorejski voditelj Kim Jong Džun razumel. 

Tillerson je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kasneje pojasnil, da Trump zgolj uporablja Kimu razumljiv jezik. "Predsednik Severni Koreji zgolj pošilja močno sporočilo v jeziku, ki ga Kim Jong Džun razume, saj se zdi, da diplomatskega jezika ne razume," je dejal med letom na čezmorsko ozemlje Guam, kjer imajo ZDA svoja vojaška oporišča.

Guverner Guama Eddie Baza Calvo je javnosti že sporočil, da trenutno ni nobene grožnje otoku, da pa so pripravljeni na vse.

Tudi ameriški zunanji minister je pomiril svoje sodržavljane. "Američani lahko ponoči mirno spijo," je dejal med letom na Guam.

Tudi ameriški senator John McCain je skeptičen glede Trumpovih besed, saj meni, da ameriški predsednik še ni pripravljen za akcijo. Prav tako strokovnjaki za Severno Korejo mirijo, da se je uradni Pjongjang moral nekako odzvati in je na plan potegnil Guam.

Ameriški obrambni minister James Mattis pa je danes pozval vodstvo Severne Koreje, naj opusti svoj program jedrskega orožja. "Demokratična ljudska republika Koreja mora prenehati s samoizolacijo in opustiti svojo zagnanost za jedrsko orožje," je Mattis zapisal v izjavi.

Severno Korejo je tudi pozval, naj opusti vsako misel glede dejanja, ki bi lahko "vodilo v konec njihovega režima in uničenju njihovega ljudstva". Kot ocenjuje dpa, je to mogoče razumeti kot grožnjo ameriškega protinapada, če bo Severna Koreja napadla ZDA.

''Ostra retorika je na obeh straneh. Gre za dva nasilneža na igrišču, ki vpijeta drug na drugega,'' je komentiral Robert Kelly z univerze Pusan. ''Menim, da so Severni Korejci Guam potegnili iz zraka. Verjetno imajo sicer res nekje okviren načrt, ker je Guam pomembna strateška točka, a menim, da trenutno ni konkretne grožnje,'' je dejal in dodal, da so nekaj morali poreči na Trumpove besede. 

Kljub temu so na Guamu, kot navaja Guardian, prepričani, da ameriško obrambno ministrstvo pozorno spremlja dogajanje. 

Do stopnjevanja napetosti prihaja, potem ko je Varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel nove, doslej najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Severna Koreja jih je v odzivu označila za grobo kršitev njene suverenosti. Sporočila je, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA.

Severna Koreja grozi z napadom na Guam.
Severna Koreja grozi z napadom na Guam. FOTO: AP

Države pozivajo ZDA in Severno Korejo k zadržanosti

Iz sveta se danes vrstijo pozivi ZDA in Severni Koreji k zadržanosti in zmanjšanju napetosti, potem ko sta Washington in Pjongjang zaostrila besedno vojno. K temu sta med prvimi pozvali Nemčija in Avstralija, zatem je pred stopnjevanjem napetosti posvarila še Kitajska. Francija pa je pohvalila odločnost ameriškega predsednika v tem primeru.

"Naraščajoče retorično zaostrovanje glede Korejskega polotoka spremljamo z veliko zaskrbljenostjo. Zato pozivamo vse strani k zadržanosti," je dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Martin Schäfer. Po prepričanju Berlina namreč vojaška opcija ne more biti odgovor v prizadevanjih za Jugovzhodno Azijo brez jedrskega orožja.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je medtem v Canberri opozoril na katastrofalne posledice morebitnega konflikta s Severno Korejo. Kot edini način za soočenje s Pjongjangom je izpostavil "maksimalen gospodarski pritisk" ter pozdravil nove sankcije ZN. Glede slednjih je zagotovil, da jih bo Avstralija spoštovala.

Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je opozorila na možnost, da bi se razmere lahko stopnjevale v resnejši konflikt. Vse strani je pozvala k zadržanosti.

Kitajska, stalna članica Varnostnega sveta ZN, pa je posvarila pred vsakršno retoriko, ki bi razvnela napetosti glede severnokorejskega jedrskega programa. Kitajsko zunanje ministrstvo je razmere na Korejskem polotoku po poročanju AFP označilo za "zapletene in občutljive" ter opozorilo vse vpletene strani, naj se izogibajo besedam in dejanjem, ki bi vodila v stopnjevanje napetosti.

Francija, ki je prav tako stalna članica VS ZN, pa je danes pohvalila Trumpovo odločnost. Kot je po današnji seji francoske vlade dejal njen tiskovni predstavnik, je Trump enako odločen kot bi bil vsak ameriški predsednik, saj ne more dovoliti, da bi bil del ozemlja njegove države tarča raketnega napada.

Zaskrbljenost zaradi Severne Koreje potaplja tudi newyorške borze

Je pa zaostrena retorika med ZDA in Severno Korejo poskrbela za pesimizem na azijskih, evropskih in nazadnje še na newyorških borzah. Osrednji indeksi so tako obarvani rdeče.

Besedni spopad je vnesel veliko nemira na borze. V prvih 30 minutah trgovanja se je tako industrijski indeks Dow Jones v New Yorku znižal za 0,23 odstotka na 22.034 točk. Širši indeks S&P 500 se je zniževal za 0,50 odstotka na 2463 točk, tehnološki indeks Nasdaq pa je bil pri 6328 točkah, kar je 0,67 odstotka pod izhodiščem.

Negativno vzdušje se nadaljuje tudi na evropskih borzah. Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 15.30 znižal za 1,40 odstotka. V Frankfurtu je bil DAX 1,21 odstotka in v Parizu CAC 40 1,49 odstotka pod gladino. Manjši padec je beležila borza v Londonu, in sicer se je indeks FTSE 100 spustil za 0,67 odstotka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
10. 08. 2017 14.32
dva modela z frizurama
Lutra Lutra 1
10. 08. 2017 08.38
+5
zaenotnost
10. 08. 2017 08.09
+1
Otročarija, ki bi lahko povzročila katastrofa...pametnejši preneha, dvomim, da sta pametna
totalka
09. 08. 2017 22.34
+7
Severna Koreja je ena izmed redkih držav kateri ne poveljuje ameriški veleposlanik iz ambasade....
gremonadesno
09. 08. 2017 22.32
+1
s&p500 je koncal dan v zelenih cifrah ,0.02 % .,.,, nasdaq100 je koncal dan v zelenem , 0,08 % .,. razen dow 30 je koncal v rdecem 0,05 .,,., 24ur pa nabija o potopu borz ,. LOL,.,. nekateri levaki tuki gor so to dojeli kot da je resna katastrofa .,., dobr jim perete glave 24 ur ..
natolcevanjenapolno
09. 08. 2017 22.27
+13
Severna Koreja ni nikogar napadla, tako kot Kuba in Venezuela ne. Primorani so imet orožje, da jih pustijo na miru. Problem je, ker nimajo kreditov pri MMF in niso ameriški sužnji. Če bi bivša juga imela atomsko bombo se ne bi razpadla na banana republike ameriško-evropske ritoliznike, ki so vzeli kredite od MMF narod pa pahnili v revščino.
Ka pa mislis
09. 08. 2017 22.20
+7
Bojmo se klumpa in americanov, in ne bogih korejcev. Zgodovina dokazuje dejstvo kdo je agresor.
korintos23
09. 08. 2017 22.07
+5
Če pride do vojne bo Grims poročevalec iz prve bojne linije, fotoaparat je že sprobo.
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.33
+2
Nobene vojne ne bo, ajde podporniki Kima lahko mirno zaspite in sanjate kaj lepega.
Brakedirt
09. 08. 2017 21.49
-3
ce kdo ni normalen,je to trump ,kim in sveckarji.vsi za v isti kos.
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.57
+3
korintos23
09. 08. 2017 22.05
-4
Kaj je pa sedaj to, celi dan pa tuliš kako ga bo Trumpos zmlel! Kim mu je borze res zmlel.
korintos23
09. 08. 2017 22.06
+0
Čuj CAFFE....., ni nimaš odmora, 12 ur in še več non stop?
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.27
-1
Nobene vojne ne bo. Kim že išče azil.
Brakedirt
09. 08. 2017 21.52
-2
BUONcaffee
09. 08. 2017 22.00
-4
Brakedirt
09. 08. 2017 22.10
+2
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.07
-6
Teden nazaj sta 2 Ameriška bombnika preletavala Severno Korejo kar 10 ur, pa ni bilo nobenega odziva s strani Kima. Dokazuje, da si Kim ne želi vojne z ZDA. Po domače rečeno se boji vojne z ZDA. Kim z grožnjami hoče da mu ukinejo sankcije ali vsaj omilijo. Vendar Trump ni Obama.
Apostol1
09. 08. 2017 21.11
+0
Ne ni Obama ,Obama je bil pameten Trump je pa že dokazal da ni
srebrnibreg
09. 08. 2017 21.15
+3
Preletela sta Korejski polotok ne pa bila 10 ur nad S. Korejo.
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.17
+2
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.32
+2
srebrnibreg@ Imaš kak podatek, da sta preletela samo Južno Korejo???? Preletela sta celotno Korejski polotok, kar pomeni obe državi.
srebrnibreg
09. 08. 2017 21.41
+2
Napisal sem Korejskki polotok ne Južno korejo. Poudarek je na preletela. Objavljeno je pa bilo v drugem mediu.
Brakedirt
09. 08. 2017 21.50
+1
Ameriška bombnika preletavala Severno Korejo kar 10 ur.... Preletela sta celotno Korejski polotok, kar pomeni obe državi. a se ne mores odlociti kaj bi se nalozil?
BildiTheEmperor
09. 08. 2017 21.57
+0
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.40
-3
Jaz menim, da Severna Koreja nima jedrskega orožja.
fljfo
09. 08. 2017 20.44
-3
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.49
+2
Severna Koreja ima pač propagando o neki super vojski in izstrelitve raket prikazuje svetu kot neko silo. Po svetu pa ugotavljajo za kaj se gre in kake rakete so to. Navadna komunistična propaganda in nič drugega. Vprašanje tudi koliko znanja imajo njegovi generali, če upoštevamo, da je od Korejske vojne minilo že ogromno let. Najboljše generale je itak dal usmrtit, ker so bili prepametni za njega.
fljfo
09. 08. 2017 20.53
+0
Saj pravim, da je veliko bolj nevaren maloumni Trump....
srebrnibreg
09. 08. 2017 20.55
+3
Za S. Korejo so tudi lažnivi demokrati lagali kako siromašni so dokler eden se mi zdi Britanec ni posnel ulic njihovega glavnega mesta. Tam je pa vidno, da nič ne zaostajajo za kapitalističnem svetu.
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.56
-1
Zanimivo ali ima Severna Koreja jedrski ščit????? ZDA ga imajo, tako teoretično ni možnosti, da bi kaka raketa zadela celino. Sploh razdalja med Korejo in ZDA je velika.
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.00
+2
srebrnibreg@ To je tudi relativna stvar, ulica in kupna moč ljudi. Mogoče je ta ulica dovoljena za turiste, kjer lahko vidijo le luksuz in dobijo določen pogled na državo.
srebrnibreg
09. 08. 2017 21.07
+0
Tudi v Ameriki ne fotografirajo in posnetke ne pošiljajo v svet oz delov mest kjer so vsak dan na vrsti umori in ropi.
BUONcaffee
09. 08. 2017 21.16
+3
Za Ameriko vemo kaka je kjer je revščina in beda, ter bogataši.
kim llsung
09. 08. 2017 21.41
-4
Za jekleni dež ni ščita!! Tudi famozni s-500 ne bi ustavil konic.... Na papirju že v praksi pa ni sans... SK gre dosti bolje kot jo prikazuje zahod...
Ciymbalta
09. 08. 2017 20.38
-1
ZDA ne bojo napadli Severno Korejo, ker ZDA vejo da Koreja ni IRAK AFGANISTAN Severna koreja ima vojsko ter orožje.
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.45
+3
V propagandnih filmih. Jaz menim, da Severna Koreja ni vojaška sila. Za Jugoslavijo so govorili, da je vojaška sila v Evropi, kasneje je resnica da je JNA bila šipkejša od Romunske in Albanske vojske.
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.35
-1
Mene ni strah, ker vem, da bo Trump uredil zadevo.
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.28
-2
Trump, pokaži, da si car!
srebrnibreg
09. 08. 2017 20.37
-2
Bil bi carica, če bi imel 2 cm krajšega.
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.27
+0
To, to, Trump pokaži svetu da je Amerika nad komunistom Kimom.
Brakedirt
09. 08. 2017 20.44
+4
bi ti se prikimal, ce nebi imeli v lastnem brlogu toliko komunistov.
paxvobiscum
09. 08. 2017 20.17
-8
Kim! Pritisni na gumb! Čas je.
fljfo
09. 08. 2017 20.14
-4
Naj si oba drug drugemu zravnata zemljo, da bo končno mir....
BUONcaffee
09. 08. 2017 20.09
+0
Časa je zmanjkalo in Trump bo končno naredil red v Severno Korejskem kokošnjaku.
srebrnibreg
09. 08. 2017 20.18
+8
Nekaj se govori, da bo Kim pozval Srbe, da kavbojem sestrelijo nevidna letala.
glava2
09. 08. 2017 19.34
+7
tip bo zravnal tega debilega diktatorja....