Tujina

Trump po škandalu o 'usranih luknjah': Sem najmanj rasistična oseba, ki ste jo kdajkoli intervjuvali

Washington, 15. 01. 2018 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je zaradi sestanka, na katerem je nekatere države opisal kot "usrane luknje", usul plaz obtožb, da je rasist. Trump je priznal, da je na srečanju uporabil nekoliko bolj robate besede, a obtožbe o rasizmu ostro zanikal. "Sem najmanj rasistična oseba, ki ste jo kdajkoli intervjuvali," je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump se že nekaj dni spopada z obtožbami, da je rasist. Plaz ogorčenja se je nanj usul, potem ko so v javnost pricurljale podrobnosti s sestanka, na katerem se je z republikanci in demokrati pogovarjal o priseljenski reformi. Trump je na srečanju namreč afriške države označil za "usrane luknje".

Na sestanku so razpravljali o kompromisnem predlogu, po katerem bi program zaščite nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA kot mladoletne pripeljali njihovi starši (DACA), ohranili, ukinili pa bi vizumsko loterijo in možnost, da zakoniti priseljenci v državo pripeljejo tudi svoje družinske člane.

'Nisem rasist'

Predsednik se je sedaj prvič neposredno odzval na obtožbe in dejal: "Nisem rasist. Sem najmanj rasistična oseba, ki ste jo kdajkoli intervjuvali."

Škandal je po poročanju BBC izbruhnil v četrtek, ko so zakonodajalci obeh strank obiskali predsednika, da bi poiskali dvostranski sporazum o priseljevanju. 

V zadnjih tednih je Trumpova administracija umaknila zavarovan status za številne tujce, ki trenutno živijo v ZDA. Na omenjenem sestanku je Trump vprašal prisotne: "Zakaj dopuščamo, da ljudje iz vseh teh "usranih" držav sploh prihajajo k nam?

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je na sestanku našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status zaradi objektivnih okoliščin doma, ko bodo ukinili program loterije za dovoljenja za delo in bivanje v ZDA.

Ko je Durbin prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov ter dodal vprašanje, zakaj si želijo vse te ljudi iz "usranih lukenj", namesto na primer iz Norveške.

V petek se je na družbenem omrežju Twitter odzval na obtožbe in tvitnil, da je na sestanku res uporabil "močne" izraze, vendar niso problematični ti izrazi, pač pa predlogi, ki so mu jih predstavili na srečanju. Demokrate je obtožil, da so si njegove pripombe o Haitijcih kratko malo izmislili.

Na laž ga je sicer takoj postavil senator Durbin, ki je dejal, da je to, kar poročajo mediji, čista resnica.

Več republikancev, med njimi sekretarka za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen, se sicer ne spomni tovrstnih predsednikovih pripomb. 

Nasprotno pa je republikanski senator Lindsey Graham potrdil dogajanje: "S Trumpom sem se že pogovoril o tem. Ve, tako kot vsi prisotni, kakšno je moje stališče."

Donald Trump ostro zanika obtožbe, da bi bil rasist.
Donald Trump ostro zanika obtožbe, da bi bil rasist. FOTO: AP

Novinarji so Trumpa v nedeljo vprašali, ali bodo zaradi dogodka težje sprejeli priseljensko reformo, ta pa je povsem stoično odvrnil: "Ste videli, kaj so številni senatorji pripomnili o tem? Nič niso pripomnili."

V bran mu je v nedeljo stopil tudi republikanski senator David Perdue, ki je bil prav tako na sestanku. Trdi, da predsednik omenjene žaljivke ni uporabil in da so v poročilih napačno interpretirali njegove izjave.

Afriška zveza je v petek zahtevala predsednikovo takojšnje opravičilo, nad njegovimi izjavami so bili šokirani in jih opisali kot "očitno rasistične".

Predstavnik Združenih narodov Rupert Colville je v Ženevi povedal: "Nobene druge besede ni za to kot rasist. Ne moreš držav in celin kar označiti za "usrane" luknje."

Upanja za dogovor med demokrati in republikanci vse manj

Program DACA, ki pred izgonom ščiti kakih 800.000 nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA še kot mladoletne pripeljali njihovi starši, se bo dokončno iztekel marca. Upanja v dogovor med republikanci in demokrati naj bi bilo vse manj.

Trump je v nedeljo na Twitterju za težave v pogajanjih obtožil demokrate. Zapisal je, da so pogajanja "verjetno mrtva, ker jih demokrati v resnici ne želijo". Želi pa si migracijsko politiko na podlagi zaslug, je dodal.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah je v nedeljo dejal, da se nadaljuje vrsta pogovorov o priseljevanju in da si Trump želi, da so del dogovora o priseljevanju varnostna vprašanja in sredstva za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Nekateri demokrati pa želijo zakon, ki bo zadeval program DACA.

Dogovor stoletja je klofuta stoletja, je bil oster Mahmud Abas.
Dogovor stoletja je klofuta stoletja, je bil oster Mahmud Abas. FOTO: AP

Abas: Trumpova mirovna prizadevanja označil za klofuto stoletja

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem v nedeljo mirovna prizadevanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Bližnjem vzhodu označil za "klofuto stoletja".

"Trumpu sporočamo, da ne sprejemamo njegovega načrta. Dogovor stoletja je klofuta stoletja," je dejal Abas glede Trumpove obljube, da bo dosegel "končni dogovor" - mir med Palestinci in Izraelom.

Abas je to dejal v Ramali ob začetku dvodnevnega srečanja 121-članskega centralnega sveta Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), ki je posvečeno odgovoru na ameriško priznanje Jeruzalema kot izraelske prestolnice 6. decembra lani. Že takrat je sicer Abas dal vedeti, da ZDA ne bodo več mogle igrati vloge posrednika v izraelsko-palestinskih mirovnih pogajanjih.

V nedeljskem dveurnem govoru pred palestinskimi voditelji je to ponovil. Dejal je, da ne bo sprejel nobenega mirovnega načrta Washingtona, saj so se "ZDA same diskvalificirale". Ne bo sprejel niti Trumpove administracije kot posrednika v mirovnih pogajanjih z Izraelom. Pozval je k mednarodnim prizadevanjem.

Izrael je obtožil, da je s svojimi dejanji pokopal mirovni sporazum iz Osla iz leta 1993, ki je vzpostavil podlago za palestinske stike z Izraelom. "Osla ni več," je dejal ter povedal, da bodo Palestinci preučili vse strategije za odgovor.

Po šestih mesecih pogajanj sta mirovni sporazum 13. septembra 1993 podpisala Izrael in PLO v Washingtonu. Z njim sta se medsebojno priznala in podpisala načelno izjavo o začasni petletni palestinski avtonomiji.

Mirovni sporazumi iz Osla (leta 1993 in 1995), ki so vzpostavili palestinsko avtonomijo na Zahodnem bregu in območju Gaze, so Palestincem dali upanje, da se okupacija bliža koncu, a se je to kmalu razblinilo. Po sporazumih iz Osla se je število judovskih naseljencev na palestinskih ozemljih še povečalo.

Pred srečanjem centralnega sveta so palestinski predstavniki poudarjali, da so v odgovor na ameriško priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela odprte vse opcije, tudi začasna razveljavitev priznanja Izraela. Abas sicer v svojem govoru ni podal konkretnih rešitev.

Abas, ki vodi avtonomne palestinske oblasti od leta 2005, je še potrdil, da ne bo sprejel ameriškega podpredsednika Mika Pencea, ki naj bi med turnejo območje obiskal 22. januarja.

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se do Trumpa glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (318)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrKrmar
16. 01. 2018 22.14
Dve območji na svetu imajo bodočnost Višegrajske države in pa Kitajska, vsem ostalim bo zavladal islam. Na žalost tudi Sloveniji s tako vlado in izdajalskimi mediji.
Shisui
16. 01. 2018 18.07
Kdorkoli misli, da Haiti in podsaharska Afrika niso "shitholes" je nerazgledan osel... Ali pa ima politično korist od tega, da se spreneveda. Precej žalostno, kakorkoli obrneš.
ROMELS
16. 01. 2018 10.04
+4
Jeruzalem je bil najprej izraelski, potem ni bil, pa je spet bil, pa spet ni bil, pa je spet. Torej, Jeruzalem je izraelski.
Koseznik
16. 01. 2018 08.18
+3
TO JE RESNICA. Naj njihovi politiki nehajo krast in bodo postale cvetoče države. Isto velja za Slovenijo.
frako
15. 01. 2018 22.30
+3
V glavnem iz trampovih lastnih besed vemo, da je tramp genij, stabilen, ni rasist, ponižn tko da še zastopit mi ne mormo, najbl spoštujoč do žensk, in ni nelegalno sodeloval s rusi med kampanijo,
plotter123
15. 01. 2018 20.48
-4
Ma dajte no Ruknite jih iz OZN , VARNOSTNEGA sveta in VSEH ostalih mednarodnih organizacij , recimo MMF pa naj se imajo sami s seboj...pa seveda EU naj za USA in njihove podrepne angleže sprejme 2000 % zaščitne carine proti njihovim izdelkom ki so seveda plod sužnjelastniškega dela. amen
plotter123
15. 01. 2018 20.48
-2
seveda pa absolutna prepoved trgovanja z dolarjem
plotter123
15. 01. 2018 20.52
-4
lahko bi jim celo PREPOVEDALI nastop na OI v Koreji ...ruso so ameri to prepovedali zaradi veliiiiiiiiiiko manjših napak a ne?
mirakolo
20. 01. 2018 16.53
Ploter, EU izvaža cca 50 % svoje proizvodnje v ZDA!? Na žalost imajo oni škarje in platno. Ostane samo diplomacija, pa ne od našega Kahla,ha,ha:
Viggen
15. 01. 2018 20.02
-5
Status Jeruzalema je simpl. Izrael ga je ukradel, izvaja etnično čiščenje in genocid. Čakamo, kdaj jih bodo kavbojci bombardiral, tako kot Libijo, Irak, Sirijo ... R2P!!!
dannyer
15. 01. 2018 20.06
+1
prvič ne maram IZ DRUGIČ JERUZALEM JE izraelski in ne od arabcev če ga je kdo ukradel so to arabci. in lepo te prosim nauče se zgodovino. preden pišeš take kvazi stvari. tvoja izjava je tako nizka da bolje nemore biti.
frako
15. 01. 2018 20.28
+1
dej povej od kdaj do kdaj je bil jeruzalem v rokah židov
Morana7
15. 01. 2018 20.31
+2
Izrael si je ukradel Jeruzalem nazaj po večih stoletjih jap. Kradli so oboji. S tem da eni v času, ko to še ni bilo nič posebnega, danes pa temu rečemo genocid in je temu primerno problematično.
frako
15. 01. 2018 20.34
+3
Pol prauš da je cajt da vrnemo slovenijo avstrijcem. So bli tud prejšni lastniki slovenije.
Morana7
15. 01. 2018 20.50
+0
Ne se ne strinjam. Pravim,da se je pogled spremenil in če genocid priznavamo ma kdo so židje...ki so ga sami doživljali da to počno drugim in to v današnjiku? Zakaj se jim to dovoli, kot neko povračilo?
plotter123
15. 01. 2018 20.50
-2
Dannjer jeruzalem NIKOLI ni bil izraelski kot kosovo ne samostojna republika gnoju jedan nepoučeni
Zmaga Ukrajini ..
15. 01. 2018 20.51
Morana 7 Bravo Morana! Vendarle glas razuma in nekdo ve kaj se je dogajalo v izraelsko palestinskem sporu ++++++++++++++
Morana7
15. 01. 2018 20.53
+1
Nekateri slovenci bi pa takoj bili za prikjučitev k Avstriji. Kak boj za ozemlje mi tega nimamo v krvi, če bi to imeli bi mogoče Trdinov vrh obdržali, tako, pa naši vojaki zdaj delajo v tujini!
frako
15. 01. 2018 20.59
+2
Oh jst sm že zdaunej reku da je edina rešitev za slovenijo da napademo Avstrijo in se ne branimo.
Morana7
15. 01. 2018 21.02
Hehe frako ja lahko Cmero napade s kakim pildkom, ker mi ne jamramo :)Hvala Commanchee, po 26 stoletjih po svetu te pač "doma" ne čaka dom vsaj meni se tako zdi.
frako
15. 01. 2018 21.22
+2
nema veze glavn d a je vojna, pol se pa pač ne smemo brant da nas zavzamejo brez žrtev in se bomo znebl naših koruptivnih politikov.
dannyer
15. 01. 2018 20.01
+2
će tudi bi to rekel ima prav po dokazih ima prav če pa kdo misli da nima pa naj poišče ijavo od obamo in njegovo vlado ki so dajala ne potovati v haiti saj vas lahko ograbijo ali ob.... ima prav in to je važno
Viggen
15. 01. 2018 19.50
-3
Dokler je bila "hellhole", "sh!thole", "gas station masquerading as a country" Rusija, so taisti hinavci, ki so danes najbolj glasni, kakšen rasist je trumpetko, bili čisto tiho oz še več, ravno taisti dvoličneži so tekmovali na Twitterju, kdo bo bolj pljuval po Rusiji ...
Viggen
15. 01. 2018 19.52
-5
PS trumpetko pa je itak klovn, ne ga jemat resno. Še vedno pa boljše kot K!llary. Če bi zmagala ona, bi najbrž kje imeli že kakšno atomsko gobico
trumpet2015
15. 01. 2018 19.28
+4
zadnji stavek je totalna laž, Obama, Clinton in Bush so obljubljali da bodo priznali Jeruzalem za prestolnico Izraela, video posnetek je na youtubu, od vseh treh v enem videu. takole vam lažejo,direkt v obraz, brez sramu, ovce pa nasedate. se pravi tisti trije so samo gobcali v prazno, Trump je pa to izpolnil
trumpet2015
15. 01. 2018 19.38
+4
Vpišite v youtubo TRUMP, CLINTON, BUSH, OBAMA, ISRAEL, and JERUSALEM
Apostol1
15. 01. 2018 19.43
-2
Trumpa je bog narobe sestavu ,bi moral imeti rit tam kjer ima glavo
trumpet2015
15. 01. 2018 19.55
+3
tebe so sicer pravilno sestavili, vendar pozabili so vstaviti procesor
nikhrast
15. 01. 2018 20.07
-2
trumpy, leta bo vzelo, pa kakšno milijardo da premaknjejo ambasado, jo sploh bodo?
Zmaga Ukrajini ..
15. 01. 2018 20.42
+0
Oh Trumpy, risanke je konec. Zdaj pa spat. Ker je tema, v kateri tako besno komentiraš, pretežka zate. Jeruzalem NI IZRAELSKI. 50x ponovi in si poskušaj zapomniti. Popolnoma vseeno je kaj je tvoj bebavi vzornik zinil in komu je obljubil Jeruzalem. Dejstvo je, da NIKOLI ni bil (dalj časa samo izraelski) in kaže, da še zelo, zelo dolgo ne bo izključno izraelski. S tem se je treba sprijaznit. OZN in vsa mednarodna skupnost ostro nasprotuje Trumpu v tej zadevi, poleg tega, da je posledično spet "pretresel" bližnji Vzhod, ki je že itak zelo »vnetljiva« regija. To spet kaže na Trumpovo politično nezrelost, kajti noben državni voditelj ne bi kar na slepo nekam skočil, brez da bi se prej prepričal o podpori, sicer izgublja politično moč. Seveda so vsi ameriški voditelji pred volitvami (tako kot v vseh demokratičnih državah) delili bonbončke v smislu obljub, katerih uresničitev je bila že vnaprej vprašljiva. Tako so tudi ameriški voditelji obljubljali nekaj, česar jim po izvolitvi na kraj pameti ni padlo, da bi uresničili. Morda je pred volitvami kdo celo naivno verjel, da bo to možno udejaniti, ampak dejstvo je, da celo Bush ml. (ki velja za dosedanjega - pred Trumpom najbolj bedastega predsednika) ni ugriznil v to jabolko. To kaže, da je samo Trump tako trapast. Pa še to, kot navaja nikhrast, bo še zeelooooo, zeeeloooo doooolgo trajalo (če sploh bo prišlo kdaj do tega), da bodo preselili US Embassy, kajti celo Američani nimajo vsemogočne vojske in varnostnikov in obrambe, itd., skratka stroški varovanja in izjemno visoko varnostno tveganje ne bi odtehtalo truda. To zgolj še ena bebava Trumpova izjava, ki jo, no - to moramo priznati, v zadnjem času izjavlja le dva ali trikrat tedensko, ne več vsak dan. Zato tudi ti nehaj jokcati, ker so prejšnji predsedniki ZDA vsi obljubljali.... Mimogrede pa še to – ker že tako rad žališ – ovca si ti, ker ne poznaš zgodovine, ker se ti ne sanja kaj se je dogajalo v tej regiji, zakaj so mednarodni akterji reagirali tako ali drugače v takih ali drugačnih situacijah, zakaj se je kronološko zgodilo to ali ono, itd. Ko boš te zadeve bolj poznal, tedaj ti tudi ne bo potrebno slepo verjeti in poslušati političnih leaderjev, sploh pa enega Trumpa, ker ti bo vnaprej jasno kaj je na stvari.
BogiEmil
15. 01. 2018 19.07
+3
Trump se nima kaj bati, še nas je na tem svetu, ki ga podpiramo in še več nas bo, Trump in Janša z roko v roki, to je naveza, mi bomo svetu nalili čistega vina, resnica bo prišla na plan ...
gremonadesno
15. 01. 2018 18.44
+1
Demokrati so se borili , da suženstvo ostane , LEVICARJI !
nikhrast
15. 01. 2018 20.09
-1
Leta 1860 so bili na jugu glavni demokrati, zdaj so pa nazadnjaški republikanci, vidiš kako se stvari spremenijo.
Covidus
15. 01. 2018 17.42
+2
ta inteligentni pogled, hahahaha...
trumpet2015
15. 01. 2018 17.39
+6
Trumpa so vprašali zakaj ne obišče Slovenije,pa je odgovoril da v umazane socialistične luknje ne hodi
Covidus
15. 01. 2018 17.58
+1
nobene škode, naj ga genija kar tam imajo, hehe
Zmaga Ukrajini ..
15. 01. 2018 18.15
-2
DeBill
15. 01. 2018 17.22
+2
Mene samo zanima, kaj boste govoričili, ko bo Trump naslednjič izvoljen, ko se bodo vse svinjarije Clinton klana izkazale, ko se bo videlo kaj je res in kaj ne. Ko un zajček: saj nisem vedel. Seveda vse veste že zdaj ampak nočete dojet.
nikhrast
15. 01. 2018 18.09
-1
Obsedeni ste s Clintonovo, nekaterim še zdaj ni jasno da je Trump zmagal. Do naslednjih volitev pa sploh ne vem če bo zdržal, po poti Nixona gre, pa v volitvah novembra bodo republikanci tudi dobili šok. No, Trump pa vsaj poskrbi za hec.
kameltrajbar
15. 01. 2018 16.42
+3
sem za referendum...prepoved trumpovega vstopa na slovensko ozemlje...:)))..mamo že svojih te>pcev dovolj....DDD
kameltrajbar
15. 01. 2018 16.41
-1
..če amerji prawjo da je be>bec..pol je be>bec.....)
DeBill
15. 01. 2018 17.08
+0
ne pravjo, ti praviš pa CNN pa clintoni in podobni kriminalci
nikhrast
15. 01. 2018 18.10
-3
Trump pa podporo 30%, pa ves svet se mu smeji.
Viggen
15. 01. 2018 19.54
+1
še vedno boljše kot primerk za zaprti oddelek psihiatrije = K!llary... Zakaj niso Sandersu pustili, da bi bil prvi kandidat, sigurno bi premagal Trumpa. Prot njemu so se je zarotila celo lastna stranka oz demo-K!llary extremisti.
nikhrast
15. 01. 2018 16.16
-1
Bomo videli kaj bo novembra, če republikanci izgubijo večino v enem domu, to je kongresu ali senatu, potem je konec s Trumpovim načrtom. Pa saj že zdaj ko imajo večino v obeh domovih ne spravijo nič skupaj. Mislim pa da so že do zdajj užalili preveč volivcev, Trump sam pa ima podporo nekaj nad 30%.
frako
15. 01. 2018 16.18
+1
Če so zgubil alabamo pol veš kakšna se jim piše.
M_teorija
15. 01. 2018 16.06
+1
Ni rasist sam gene od dedinacija je podedvov!?
M_teorija
15. 01. 2018 16.03
+0
Najbolj tumast predsednik glede na razvitost in v svetovnem merilu pomembnost države. In v celi zgodovini ZDA od odcepitve od angležev!?
Morana7
15. 01. 2018 20.28
+1
No ja Bush je deloval zaostalo milorečeno, medtem ko Donald deluje hiperaktivno in brezobzirno, impulzivno. Besed res ne špara a če bi to kar pove spravil v neko diplomatsko retoriko bi imelo to neko težo. Ne vse absolutno tudi tu je potrebno sito a sito je potrebno tudi pri migracijah npr.