Tujina

Trump se je pohvalil Lavrovu: Odpustil sem 'zmešanega in norega' direktorja FBI. Lavrov zanika, da sta se pogovarjala o Comeyju

Washington, 20. 05. 2017 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Pravkar sem odpustil vodjo FBI. Bil je nor, povsem zmešan," je Trump ruskemu zunanjemu ministru povedal 10. maja – dan po tem, ko je odpustil Comeyja – glede na dokument, ki ga je posredoval neimenovani uradnik ameriške vlade. Lavrov je zanikal, da se je s Trumpom pogovarjal o Comeyju. So se pa Rusi hvalili, da imajo prek Flynna vpliv na Trumpa.

Trump se je 'pohvalil' Lavrovu.
Trump se je 'pohvalil' Lavrovu. FOTO: AP

Ameriški mediji iz dneva v dan razkrivajo besede ameriškega prvega moža, za katere je on seveda hotel, da bi ostale skrite. 

New York Times tako poroča, da se je ameriški predsednik Donald Trump v Ovalni pisarni ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu in veleposlaniku Sergeju Kisljaku pohvalil, da je odpustil "zmešanega in norega" direktorja FBI Jamesa Comeyja in s tem zmanjšal pritisk preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

"Pravkar sem odpustil vodjo FBI. Bil je nor, povsem zmešan," je povedal Trump 10. maja – dan potem ko je odpustil Comeyja – glede na dokument, ki ga je posredoval neimenovani uradnik ameriške vlade. Trump je Lavrovu še zagotovil, da sam ni pod preiskavo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer začuda niti ni zanikal tega, ampak je dejal, da preiskava ovira poskus Trumpove administracije za vzpostavitev boljših odnosov z Rusijo.

"Z nastopaštvom in politiziranjem preiskave ruskih dejanj je Comey ustvaril nepotreben pritisk na sposobnost sodelovanja vlade okrog Sirije, Ukrajine in drugih pomembnih vprašanj. Preiskava bi se tako ali tako nadaljevala in ukinitev Comeyja je ne bi ustavila. Prava zgodba je kako se ogroža naša nacionalna varnost z objavljanjem zasebnih in strogo zaupnih pogovorov," je sporočil Spicer.

Objavi obeh časopisov kažeta, da Trump in njegovi zavezniki znotraj ameriške vlade ne bodo mogli ustaviti rednega uhajanja zaupnih informacij. New York Times je informacijo o Trumpovi izjavi Lavrovu dobil od nekoga z dostopom do uradnega prepisa srečanja v Ovalni pisarni. Washington Post pa od nekoga blizu preiskave.

Trumpove besede, ki jih Bela hiša tako ni zanikala, potrjujejo mnenja, da je Trump odpustil Comeyja zaradi preiskave ruske afere, kar ustvarja veliko pravno nevarnost za predsednika in velik pritisk na republikance v kongresu, saj je vpletanje v preiskavo po ameriških zakonih nedopustno, ne glede na to, če to dela predsednik.

S tem argumentom je poskušal svoja dejanja opravičiti predsednik Richard Nixon po odstopu zaradi afere Watergate. "Dovoljeno je, če to počne predsednik," je v intervjuju dejal Nixon, kar so ameriški pravniki zavrnili. Trumpovo rusko afero vse bolj primerjajo z Watergatom, ki je odnesel s položaja Nixona.

Svoj udarec Trumpu za popotnico na prvo tujo turnejo po prevzemu oblasti je dodal tudi časopis Washington Post, ki objavlja novico, da je pod preiskavo zaradi ruske afere najmanj eden aktivni član Trumpove administracije, kar pomeni, da ne gre za odpuščenega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna ali nekdanjega šefa kampanje Paula Manaforta, ki sta najbolj globoko v težavah.

New York Times sicer navaja tudi vir, ki je bil na srečanju in je naklonjen predsedniku. Ta vir pravi, da je Trump Lavrovu povedal kar mu je povedal zato, ker je hotel Rusom pokazati pod kako velikim pritiskom je, ker hoče imeti dobre odnose z Moskvo. Na ta način naj bi pri Lavrovu vzbudil občutek dolga in potem dobil koncesije glede Sirije ali Ukrajine.

Lavrov zanikal, da bi s Trumpom govoril o odpustitvi Comeyja

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes zanikal navedbe, da naj bi se z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom pogovarjal o odpustitvi prvega moža ameriškega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja. "Te teme se nisva niti dotaknila," je med obiskom na Cipru novinarjem dejal Lavrov.

Bahali pa so se tudi Rusi 

Na drugi strani pa je ameriška televizija CNN na podlagi neimenovanih obveščevalnih virov poročala, da so se ruski uradniki v času lanskoletne predsedniške kampanje v ZDA hvalili, da so navezali trdne stike z ameriškim generalom Michaelom Flynnom in imajo prek njega vpliv na Trumpa.

Ameriški obveščevalci so prisluškovali Rusom in ujeli, da so imeli Rusi Flynna za trdnega zaveznika. Nekatere je to tako skrbelo, da Flynnu potem niso predali vseh obveščevalnih informacij, čeprav ga je Trump imenoval za svetovalca za nacionalno varnost.

Ameriški obveščevalci so med drugim posneli pogovor med ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom in Flynnom kmalu potem, ko je takratni ameriški predsednik Barack Obama uvedel sankcije proti Rusiji zaradi vpletanja v ameriške volitve.

Flynn je Kisljaku povedal, da bo prihodnja Trumpova vlada ponovno razmislila o sankcijah, posebej ugodno pa bo sprejela rusko odločitev, da ne bo povračilnih ukrepov. Ruski predsednik Vladimir Putin je naslednji dan po tem pogovoru dejal, da povračilnih ukrepov ne bo.

Flynn se je s Kisljakom prvič srečal leta 2013 v Moskvi, stiki pa so se okrepili po decembru 2015, ko je Rusija Flynna povabila na proslavo državne televizije RT in mu za čast, da je sedel za isto mizo s Putinom plačala 45.000 dolarjev.

Trump naj bi bil tako nadležen z zahtevami, da naj Comey javno pove, da sam ni predmet preiskave in naj pusti Flynna pri miru, da se ga je Comey izogibal in se je enkrat celo skrival za zaveso, da predsednik odkoraka mimo.

Trump je moral Flynna februarja odpustiti s položaja svetovalca za nacionalno varnost ZDA, ker je lagal o svojih pogovorih s Kisljakom. Med drugim je podpredsedniku Miku Penceu zagotovil, da se s Kisljakom ni pogovarjal o sankcijah.

Obamova administracija je Trumpa obvestila, da je Flynn kompromitiran in to je Obama tudi osebno povedal Trumpu, ki pa se je generala še naprej oklepal. Zaradi Flynna naj bi tudi odpustil Comeyja, ki ni želel odstopiti od preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Comey naj bi po vsakem pogovoru s Trumpom delal zapiske, ki se hranijo na sedežu FBI in bodo prišli, ali so že, v roke posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki ga je namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein zadolžil za preiskavo ruskega vpletanja v volitve in morebitnih povezav Trumpove kampanje z Rusi. To pomeni, da se je preiskava iz protiobveščevalne najverjetneje že spremenila v kazensko.

Comey je v petek privolil, da bo prišel na javno zaslišanje pred senatni odbor za protiobveščevalne zadeve, da pojasni okoliščine odpustitve in takrat bi lahko tudi povedal kaj iz svojih zapiskov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
22. 05. 2017 10.16
Odpovedati se ga mora predvsem večina republikancev, le tako bo lahko hitro nepredsednik.
ferencz 1
21. 05. 2017 12.13
+0
He, he, šef FBI ga bo še tožil, tega naduvančka Trumpa! Make me USA sick again!
puspan
21. 05. 2017 08.51
+2
Tik, tak, tik, tak. Ura teče, nič ne reče.
M_teorija
20. 05. 2017 20.22
+6
Mediji gor ali dol, dovolj je brati Trumpove abote na Twiterju!?
Kollerik
20. 05. 2017 21.26
+5
Trump je najbrž odpustil tudi svojega psihiatra, saj se mu je stanje zadnjih nekaj dni močno poslabšalo...
hotchilipoper
20. 05. 2017 19.32
-3
Edino to je važno,da je Trump malo predrmal te stare krape,ki niti zase več ne vejo zakaj so sploh tam
mikica247
20. 05. 2017 22.04
+2
Ce pa je samo to vazno, potem pa res bog pomagaj vsem, ki volite taksne tepce.
Kolani
20. 05. 2017 19.26
-3
Če to piše v glavnih medijih, je 90% možnosti, da je laž.
gcek
20. 05. 2017 18.35
+3
Ne nasedajte tretje razrednim tračem ,ker mediji so zgubili tla pod nogami lp.
Northwest
20. 05. 2017 15.36
-1
Dokler se tako lepo rokujejo smehljajo in trepljajo po ramenih ni še nobene krize ali napetosti kot se jo prikazuje.
kameltrajbar
20. 05. 2017 14.37
+1
...kloven....)))))))))
violeta12
20. 05. 2017 14.34
+3
Kaj mu manjka-čisto nič,v ZDA itak dnevno umrejo za strelom ljudje ki so zanič in seveda ne rabi nihče iti v zapor-to pa zato ker nekdo očisti smeti
schranz91
20. 05. 2017 14.03
-1
trump je velk trn v peto demokratom ker ne morjo udejstvovat svojih zlobnih namer, se ga trudjo na vse pretege znebit čeprau je dobr za zda
mikica247
20. 05. 2017 14.29
+1
Ce bi kaj spremljal zadevo potem bi videl da je Trump trn v peti tudi republikancem oz. vsem, ki zelijo normalno Ameriko.
Ate_ist
20. 05. 2017 19.25
+0
Trump je trn v peti tistim strukturam, ki hočejo živeti kot so do sedaj. Zemlja in človeštvo pa takega načina preprosto ne zmorejo več trpeti. ZDA črpajo vse iz celotnega sveta. 5% ljudi porabi 25% vseh surovin.
Maxx365
20. 05. 2017 13.44
+5
"Odpustil sem norega in zmešanega direktorja FBI", bravo to pa je vrhunec diplomatskega izražanja, dostojnega predsednika ene najmočnejših nacij na svetu, ni čudno, da tale vulgarnež pada iz ene afere v drugo, sicer si pa ni sam kriv, preprosto ne more iz svoje kože
Sirius.2
20. 05. 2017 13.37
+0
Seveda neimenovani uradnik ki ne obstaja, tale kiler.. ne prenese poraza.
ljx
20. 05. 2017 13.36
+5
Vse zbrcat,vso navleko Clintonovsko-Obamovsko-Bushevsko,vse so isti kadri ne glede na stranko,ker vsi prihajajo iz drugih tajnih društev in bratovščin,da o korupciji ne govorimo.
levko
20. 05. 2017 13.22
+3
"ki ga je posredoval neimenovani uradnik ameriške vlade" dalje od tega ni potrebno brati, ker je verodostojnost takšnih informacij nična !
Ate_ist
20. 05. 2017 14.11
+3
ja Timesu že dolgo ni več verjeti. objavlja očividne laži
marmilan
20. 05. 2017 12.10
+9
Vi novinarčki pa eno te isto stvar v članku ponavljate kot papagaji. Tu se vidi nesposobnost napisati kaj pametnega. Sramota novinarska.
BU?AN
20. 05. 2017 11.46
+2
jaz imam tudi en kup zapiskov........kaj vse vemmm.........
GAYPROPAGANDA
20. 05. 2017 11.43
-4
frako
20. 05. 2017 11.32
+4
Za nouga direktorja FBI bi rad pa kar svojga odvetnika postavu, nič sumljiuga tu pojdimo dalje hahaha
Banion
20. 05. 2017 11.31
+5
Trump ni po volji elitam in kapitalu zato mu bodo metali polena pod noge, jih bo nekaj zamenjal a vprašanje če jih bo lahko dovolj in dovolj hitro. Vrašati se je treba komu ni po volji sodelovanje in dobri odnosi med velesilama
felixkp
20. 05. 2017 11.40
+1
Trump je c..c od c..ca . Dobil je predsedništvo ampak iz svoje kože ne more. On bi urejal vse po domače, gostilniško. Elite gor al dol. Če bi imel tip kaj v glavi, bi se zavedal elit in njegovi postopki in izjave bi bili drugačni, usmerjeni k temu, da bo zdržal na položaju 4 leta. Tako pa pljuva sam sebi v obraz.
TrixTrax
20. 05. 2017 11.44
+8
Trump kot miljarder JE ELITA. Matr ste eni zblojeni..