Tujina

Trumpovo potapljajočo ladjo zapustil vodja volilnega štaba

Washington, 19. 08. 2016 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav je Donald Trump večkrat poudaril, da se ne namerava spreminjati, je zaradi svežega vetra v kabinetu svetovalcev očitno pozabil na svoje vodilo 'nikoli se opravičiti'. Svojim podpornikom se je tako opravičil za ''napačne stvari'', ki jih je izrekel. Če je bilo opravičilo iskreno, ve le on, številni pa o tem dvomijo.

Ameriški kandidat za predsednika Donald Trump je v četrtek pozabil na svoje vodilo ''nikoli nazaj, nikoli se opravičiti'' in naredil nekaj, kar v javnosti ni želel narediti v več kot letu dni kampanje. Opravičil se je.

Trump, ki je bral z vnaprej pripravljenega govora, je priznal, da včasih reče ''napačne stvari''. Gre za nepričakovano kesanje, ki nakazuje Trumpovo pripravljenost na prekinitev značilnega ostrega sloga, ki ga je pripeljal do republikanske zmage, piše CNN.

''Včasih, ko se razprava razvname in govorimo o številnih temah, ne izberemo pravih besed ali rečemo kaj napačnega. To sem delal. In če verjamete ali ne, to obžalujem. Obžalujem predvsem stvari, ki so povzročile osebno bolečino. Preveč je na kocki, da bi se žrli zaradi teh stvari,'' je povedal svojim podpornikom in dodal, ''eno stvar pa vam lahko obljubim. Vedno vam bom povedal resnico.''

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Nepremičninski mogotec ni povedal, katere številne kontroverzne izjave obžaluje, je pa imel govor po nedavnih polemikah, ki so se nanašale na maščevanje staršev umorjenega muslimansko-ameriškega vojaka in drugorazrednih državljanov, ki bi lahko pomagali ustaviti Hillary Clinton.

Javno obžalovanje je sledilo tudi njegovi odločitvi, da prevetri svoj kabinet svetovalcev. Trumpov svetovalec je za CNN povedal, da so govor napisali v zadnjih dneh, kar mogoče namiguje na to, da je na Trumpa vplivala sveža ekipa svetovalcev. Ena izmed njih je povedala, da bodo poskrbeli za to, da se bo Trump dobro počutil v svoji koži, da ne bo izgubil svoje avtentičnosti, ki se je ne da kupiti. Hkrati pa bi radi dali več pozornosti tudi resnim težavam, s katerimi se spopadajo ZDA.

Čeprav včerajšnje Trumpove izjave nakazujejo na nekatere spremembe milijonarjevega ostrega sloga, ni jasno, ali gre za enkratno spremembo ali bo ta trajala dlje. Trump je namreč že večkrat poudaril, da se ne namerava spremeniti. ''Sem, kdor sem. To sem jaz. Ne želim se spremeniti,'' je povedal ta teden.

Dvome o iskrenosti Trumpovih izjav pa so takoj izrazili v Clintonovem štabu. ''Donald Trump je svojo kampanjo začel z žaljenjem ljudi. To je nadaljeval vsak dan, 428 dni od takrat do danes, brez sramu ali obžalovanja,'' je povedala Clintonova predstavnica Christina Reynolds

Vodja Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort odstopil

Eden od vodij kampanje predsedniškega kandidata ameriških republikancev Donalda Trumpa Paul Manafort je danes ponudil odstop s položaja in Trump ga je nemudoma sprejel. Predvsem zaradi tega, ker so začele prihajati na dan podrobnosti o Manafortovem neprijavljenem lobističnem delu za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Manafort je leta 1996 vodil predsedniško kampanjo republikanca Boba Dola, ki je takrat izgubil proti Billu Clintonu. Slednjemu je do zmage najbolj pomagal strateg Dick Morris, danes največji kritik Clintona in njegove soproge, sedanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki je leta 2014 napovedoval gladko zmago Mitta Romneyja proti Baracku Obami, sedaj pa napoveduje podobno za Trumpa.

Trump je danes sporočil, da je sprejel Manafortov odstop in poudaril, da mu je zelo hvaležen, da je kampanjo pripeljal tja, kjer je danes. V svoj štab ga je sicer pripeljal aprila, ko je ugotovil, da potrebuje nekoga, ki se spozna na predsedniške kampanje.

Manafort je nadomestil Coreyja Lewandowskega, ki je Trumpu dovolil, da je tak, kakršen je, strankarsko vodstvo pa je menilo, da s tem Clintonove 8. novembra ne bo premagal. Lewandowski je znan tudi po tem, da je pred odstopom surovo postopal z novinarko spletnega medija Breibart News.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Medij je novinarko pustil na cedilu in Trump je pred dnevi na čelo svoje kampanje postavil šefa Breitbart News Stephena Bannona, ki je dobil naziv glavni izvršni direktor kampanje. Obenem je za šefico kampanje postavil Kellyanne Conway, vendar pa je Manaforta in njegovega namestnika Ricka Gatesa pustil na položaju šefa in namestnika.

Na vrhu kampanje so se tako nekaj dni gnetle kar štiri osebe, sedaj pa sta Manafort in Gates, ki sta v ZDA za dober denar družno lobirala za nekdanjega proruskega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, ki ga je leta 2014 odnesla prozahodna revolucija, odstopila.

Manafort in Gates sta ameriškim medijem prodajala oziroma skušala prodati zgodbe o dobrem Janukoviču in zlobni politični rivalki Juliji Timošenko, ki jo je Janukovič pahnil v zapor, kjer je gladovno stavkala, zahod na čelu z ZDA pa je zahteval njeno izpustitev.

Niti eden od njiju ameriški vladi ni prijavil, da dela kot agent tuje vlade, kar je po zakonu obvezno. S tem se doslej ni nihče ukvarjal, podobno kot ne z namišljeno univerzitetno diplomo Trumpove soproge Melanie Trump, vendar pa predsedniška tekma v ZDA tradicionalno usmeri velik žaromet ne le na kandidata, ampak tudi na ljudi okrog njega.

Pri tem je seveda nerodno, da je Trump doslej večkrat hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina, pozival ruske hekerje, naj vlomijo v elektronsko pošto Clintonove ter si privoščil izjavo, da Rusija ni prevzela polotoka Krim.

Trump je šele slab mesec po koncu republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu ugotovil, da mu ankete ne kažejo dobro in je najprej razširil vrh volilnega štaba, v četrtek pa prvič po letu dni kampanje in po doslej dostopnih podatkih prvič v življenju dejal, da obžaluje nekatere izjave, ki so pri določenih ljudeh povzročile bolečino.

Analitiki so to prebrali kot znamenje, da je morda vsaj Conwayjeva uspela kandidata prepričati, da na splošnih volitvah ne bodo delovali isti triki kot v času boja za republikansko nominacijo. Žalitve žensk, manjšin, muslimanov in priseljencev pri večini Američanov niso naletele na takšno naklonjenost kot pri republikanskih volivcih, kar dokazujejo ankete, ki napovedujejo zmago Clintonove.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
20. 08. 2016 11.28
+2
kaksno bedno novinarstvo se greste na kurah ,,a ste malooooo bogi ce pa slucajno zmaga prav on kar je v ameriki mogoce boste pa takoj drugace in bolj spostljivo pisarili ,,res ste ogabni ,,kot tako velika medijska hisa bi morali biti popolnoma neutralni ,,tako pa ste velikooooooo pod nivojem ,,se vremena ne znate posteno in realno napisati ,,zal --lahko vas je sram ce veste kaj to je ,,,pa se ze enkrat popravite in si priskrbite boljse in korekne pisce ,,
ParaVomo
20. 08. 2016 10.38
+0
Koga moti lepa Melania? Ignoranca SLO medijev je popolna, Slovenka na vrhu najmočnejše demokracije je seveda drugorazredna tema, Melanija vedi si meni in mnogim Slovencem velik ponos!:;)) Pahor modro molči, Kučan se spreneveda, seveda je jasno da jo banditi prezirajo, Slovenija ujetnica zločinskega titoizma :(
razocarani
20. 08. 2016 11.30
+1
se posebej se tule na kurah trudijo cim bolj popljuvat tako melanijo kot trumpa ,,pa se gredo neko neodvisno medijsko bajto ,,zalostno kako se jim lahko zalomi in zmaga prav on poem pa rep med tace in druga stran plosce ,,ja tile so clanki neverjetno cudno usmerjeni ,,in kar jim ni po vseci takoj brisejo ,,tale admin je neverjetno cuden tic
Kollerik
20. 08. 2016 12.23
-1
...in če služi s hrbtom, ti pač mora biti v ponos, ja :))
Uporabnik1152447
20. 08. 2016 10.03
+2
Na njegovih shodih je po 30000 in več gledalcev, Hillary jih še 1000 ne zbere, vi pa pišete o potapljajoči ladji. Ja, smešni ste na enak način, kot ameriški mediji. Dejmo še kako pro-migrantsko povedat.
razocarani
20. 08. 2016 11.33
+1
ne smesni pac pa zelooooo bedni ,,tako nekorektnih pisunov nima noben portal ,,res zalostno kaj se gredo tile na kurah ,,,kar jim ne pase popljuvajo da kar tece ,, iz njihovih bednih prispevkov ,,kaj pa ce zmaga ???????????????????????????????'
BUONcaffee
20. 08. 2016 09.04
+2
Za Slovenijo je Trump najboljša rešitev.
BUONcaffee
20. 08. 2016 09.00
Na zadnje bodo volivci odločili kdo bo zmagal. Ženske ponavadi volijo za moške, moški za moške, tako se ve kdo bo zmagal.
razocarani
20. 08. 2016 11.35
+0
HolyRomanEmpire
20. 08. 2016 08.20
+1
Tu ej skoraj jasno da mediji poskušajo človeka očrniti na deset in en način. Nikakor nočem videt še enga clintona na oblasti. Trump je vsaj protekcionist, in to mu štejem v čast w/e.
BUONcaffee
20. 08. 2016 09.02
+1
razocarani
20. 08. 2016 11.37
pri nas pa veliko njih cudno usmerjenih samo pljuva po njem ,tisto carovnico pa ze kar malikujejo ,,tudi pisuni na kurah
Al83
19. 08. 2016 22.00
+9
Trump je obiskal in nesel pomoč žrtvam poplav v Lusiani, Obama golfira, Hillari pa spi.
Bover
19. 08. 2016 20.26
+8
Potapljajoco ladjo? Pozabil si povedat da je to podmornica ki se tudi dviga,seveda ce si reporter in vidis tudi naravnost ne samo na levo.
razocarani
20. 08. 2016 11.40
ti pisci na kurah so popolnoma slepi ,,imajo plasnike na lepih uckah in pisejo kakor jim nekdo diktira ,,redki so tule clanki ki bi jih imel za vsaj korektne ,,,ce ze ne dobre ,,no ko kaj prepisejo o zivalih pa jim vsaj prepis uspe ,,cestitke vsaj za to
SSHanjarDivision
19. 08. 2016 19.52
-3
to se zgodi če vn mečeš neumnosti in groziš polovici sveta
Shisui
19. 08. 2016 19.20
+8
Če drugega ne, so vsaj retardirani levi mediji po celem svetu izpostavljeni... Morda sicer prepozno ampak bolje kot nikoli. Tudi za 24ur to velja. Lahko še tako branite posiljevalce, morilce in verske fanatike - za vsako rit šiba raste.
Kollerik
19. 08. 2016 19.48
-4
Shisui
19. 08. 2016 20.21
+3
Vsekakor. Ampak nisem jaz tisti, ki zagovarja posiljevanje, pobijanje nevernikov, otroške poroke itd. Tako, da bo moja šiba verjetno malo manjša od tvoje.
dannyer
19. 08. 2016 20.37
+4
ficfiric 1
20. 08. 2016 09.32
+1
Shisui...ti si res cvetka...kao tisti ki nismo sovrazno nastrojeni proti migrantom smo uagovorniki posilstev in otroskih porok.??..ker je to res katastrofa v eu...a tam dol pa tega ni al kaj?..kaj ke to sploh eno sorenevedanje...a to steje za tisto sibo sam tako da za svoje tega ne zelis za ostale pa....al kako je s tem?
srbija777
20. 08. 2016 10.43
-1
bogi ficfiric. takim k si ti se rece libtard
srbija777
20. 08. 2016 10.47
+0
kolerika ima ocitno parntnersko blokado in potrebuje mladega arabca za prebijanje le te. za pasos ga hitro dobis. upam da ti burka pristaja. kmalu jo bos nosila
razocarani
20. 08. 2016 11.41
+0
Kollerik
20. 08. 2016 12.25
mlade arabce so vam pripeljali vaši šefi, ker ste vi kao predragi .... dokler tega ne boste skapirali, vam ni pomoči :))
Kollerik
20. 08. 2016 12.26
Sicer pa bi bilo najbolj pravično, če bi desne skrajneže in bradate poslali nekam na drug planet, pa se dajte streljat med sabo.
Kollerik
20. 08. 2016 12.31
srbija777... tebe a naj raje skrbijo rumenčki, ki so vam pokupili že pol države, pa baje še majhnega imajo.. :)))
dannyer
19. 08. 2016 19.18
+7
Laganje pred kongresom je kaznivo in se gre za 5 let v zapor .TO je bila Hileriy .
dannyer
19. 08. 2016 20.39
+4
Senator Rend pol bo sprožil postopke proti Kruket hilery
razocarani
20. 08. 2016 11.46
+1
tudi amerika ni vec kar je bila ,,kako znimivo so te preverili pred 45 leti ko sem prvic bil tam ,,danes ze vsak lump lahko tam zivi ,,no tudi pri nas je bilo nekoc tako pa smo imeli drug sistem red pa je le bil ,,predvsem za lumpe .pa ne me popljuvar da se mi joce za jugo prav nic za redom pa se mi
dannyer
19. 08. 2016 19.16
+3
Dr Drew priznani Ameriški zdravnik . Njegova izjava trese ameriški medijski sistem .
mariabologna
19. 08. 2016 19.10
+10
Spet ni ene žal besede o Hillary. Prav očitni ste. Amerika je cela potapljajoča se ladja na čelu s Clintoni, samo škoda, da nas vlečejo zraven. Trump bo zmagal, pa lahko ga blatite kot hočete, edina rešilna bilka za zavoženo ZDA.
dannyer
19. 08. 2016 19.00
+11
Trump je dajal tokrat sem poslušal njegov govor .Da mu je obenem žal da je povedal resnico ampak, da je takšen človek. Podpora trampu rast . še posebej ekonomska saj je dal predlog kako bo razbremenil sredino . Hileriy pa ponuja večje davke in še več predpisov vsak ,ki ima vsaj nekaj znanja v ekonomiji ve da ima tramp prav .Hilery že več kot 200 dni ni imela tiskovne ???? le zakaj .
milan-hisan
19. 08. 2016 18.53
+14
Trumpofobija na 24ur se nadaljuje.
milan-hisan
19. 08. 2016 18.55
+15
Ni važno kaj se napiše.Samo da je proti Trumpu!
dannyer
19. 08. 2016 18.18
+5
In zakaj niso nič o tem poročali kakšen je njihov izgovor . Podpirajo korupcijo in kriminal torej nimate kot medij moralnega kompasa ali mandata da bi drugim pridigali
dannyer
19. 08. 2016 18.17
+14
CNN je clowns news network ali Clinton neaws network . Povsem ne kredibilen medij .Ki so pomagali pri kraji nominacije . Ko je Berney zmagal so naredili da je Kileriy zmagala pa ni . cnn dela medijski spin nič novega saj se bojijo hilery ni zdrava celo slavni ameriški zdravnik je povedal da ima težave . 69% LJUDI ZAHTEVA NJENO kartoteko. med tem pa se pop tv pokaže kako slab ne kredibilen medi je . Vsak ,ki vsaj pozna sistem ameriški ve kaj dela tramp. Da pa pop brani skorumpirano kileriy je pa res ne moralno . Pop jemlje vire iz cnn ,ki pada v zda na celi črti . Res sposoben medij ni kej . Tajna služba je povedala da je kilerij nesposobna pop tiho. zdravnik pove da je nekaj narobe z njo pop tiho .Umor 27 pri dnc ,ki je dal wikiliksu dokumente pop tiho . Sorosov primer pop tiho . Hilerij se izmika soočenju s trampom zaradi zdravja . Prosila je da bi sedeli pop tiho .Po podatkih jo je z ekonomskim in varnostnim načrtom in zunanjo politiko pohodil . pop tiho .(moji viri so ameriški mediji cbs,abs, cnn,nbs,fox news ,bbc, rt, in alternativni mediji . Davčna preiskuje hilerij pop tiho. hilerij dobiva denar iz rusije in arabije pop tiho. pop tv je skoz tiho . In oni se imajo kredibilnega . pa je sramota .
mariabologna
19. 08. 2016 19.13
+3
Ameriški medjij pač, zdaj se to vidi na celi črti. Mene skoz blokirajo in brišejo.
dannyer
19. 08. 2016 18.14
+8
Na žalost ste ne kredibilni zavajajoči medij .Ki ni več kredibilen te pravljice pa poročajte svojim bližnjim .
Infraping
19. 08. 2016 17.51
+3
Trump bo presenetil.
luckyss..
19. 08. 2016 17.47
+15
Trump je navadno tele.............Vendar je še vedno vsaj desetkrat boljši kandidat kot Killary..Ne vem pa zakaj se v volilno kampanjo mešajo "slovenski" mediji ?!
dannyer
19. 08. 2016 18.15
+4
srebrnibreg
19. 08. 2016 18.47
+2