Tujina

Putin zavrnil predlog zunanjega ministra: Nikogar ne bomo izgnali

Washington, 30. 12. 2016 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tem, ko je ruski zunanji minister napovedal izgon 35 ameriških diplomatov iz Rusije kot odgovor na napovedane sankcije Baracka Obame, pa se je oglasil ruski predsednik. Putin je zavrnil predlog zunanjega ministra in dejal, da Rusija ne bo nasedla na Obamine provokacije. Trump je njegovo odločitev pohvalil.

Ruski zunanji minister je predlagal, da tudi Rusija izžene ameriške diplomate iz Rusije. A Putin je predlog zavrnil.
Ruski zunanji minister je predlagal, da tudi Rusija izžene ameriške diplomate iz Rusije. A Putin je predlog zavrnil. FOTO: Thinkstock

Še vedno zelo odmevajo nove sankcije proti Rusiji, ki jih je napovedal ameriški predsednik Barack Obama – med drugim je odredil izgon 35 ruskih diplomatov in članov njihovih družin iz ruskega veleposlaništva v Washingtonu in konzulata v San Franciscu.

Medtem ko se je ruski zunanji minister Sergej Lavrov zavzel za povračilen ukrep, torej izgon 35 ameriških diplomatov iz Rusije, je ruski predsednik Vladimir Putin ta predlog zavrnil.

Kot je pred tem danes v Moskvi sporočil Lavrov, so za nezaželene osebe v Rusiji razglasili 31 diplomatov z ameriškega veleposlaništva v Moskvi in štiri z generalnega konzulata v Sankt Peterburgu. 

Putin: Rusija ne bo izgnala nikogar

Putin je ukrep zavrnil, saj je dejal, da Obama s tem želi le izzvati reakcijo, vendar pa Rusija ne bo "prijela za vabo".

"Imamo pravico do povračilnih ukrepov, vendar se ne bomo spustili na nivo te neodgovorne "kuhinjske" diplomacije. Še naprej se bomo zavzemali za izboljšanje rusko-ameriških odnosov glede na politiko, ki jo bo zavzela administracija novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa," je sporočil Putin v izjavi, ki so jo objavili na uradni spletni strani.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je odločitev Putina pohvalil in ga označil za zelo pametnega.

Putin pravi, da Rusija ne bo nasedla na provokacije.
Putin pravi, da Rusija ne bo nasedla na provokacije. FOTO: AP

Obama je v četrtek sporočil, da bo uvedel sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU in napovedal izgon 35 ruskih diplomatov zaradi hekerskih napadov med ameriškimi volitvami. Izgnani ruski operativci bodo morali državo zapustiti v 72 urah. Odredil je tudi zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje.

'Kot slon v trgovini s porcelanom'

Nove ameriške sankcije proti Rusiji so še en dokaz nepredvidljive in agresivne zunanje politike Obamove administracije, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitry Peskov.

"Obžalujemo, da je to odločitev sprejela ameriška administracija in sam predsednik Obama," je dejal. Nove sankcije so po mnenju ruskih oblasti neupravičene in nelegalne. Peskov je še dodal, da se ZDA v trenutni situaciji obnaša kot slon v trgovini s porcelanom.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev pa je danes na Twitterju ocenil, da gre za zadnje izdihljaje odhajajoče administracije Obame. "Žalostno je, da Obamova administracija, ki je začela s popravljanjem naših vezi, končuje mandat s protirusko agonijo. RIP," je v angleščini objavil Medvedjev.

Trump se bo srečal z obveščevalci glede domnevnega ruskega vpletanja v volitve

Ameriške obveščevalne agencije trdijo, da je Rusija stoji za vdori v računalniške sisteme demokratov, njena dejanja pa so pomagala k Trumpovi zmagi na volitvah. Donald Trump je še v sredo zvečer menil, da je treba pozabiti na preteklost in iti naprej. Tudi v četrtek je sporočil, da je čas, da se ZDA ukvarjajo s čim boljšim, vendar pa se bo v interesu države in ljudstva prihodnji teden sestal z obveščevalci.

Donald Trump je dejal, da se bo sestal z ameriškimi obveščevalci glede Rusije.
Donald Trump je dejal, da se bo sestal z ameriškimi obveščevalci glede Rusije. FOTO: AP

Sankcije podpirajo tudi republikanci

Ne glede na to, da so domnevna ruska dejanja pomagala k izvolitvi republikanca, sta republikanska senatorja John McCain in Lindsey Graham napovedala prizadevanja za še močnejše sankcije proti Rusiji v kongresu. Obamove sankcije naj bi bile nizka cena za predrzen napad na ameriško demokracijo.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v današnjem pogovoru za nemški tednik Spiegel dejal, da se bo Avstrija v času, ko bo predsedovala Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), zavzemala za postopno odpravljanje EU sankcij proti Rusiji. Kot pogoj pa je navedel pozitivno razvijanje razmer v Ukrajini.

Sankcije sta pozdravila tudi oba kongresna voditelja republikancev. Predsednik predstavniškega doma Paul Ryan je menil, da je bil že skrajni čas za tovrstne sankcije, ki so ustrezne po osmih letih propadle politike glede Rusije, ki ne deli ameriških interesov, spodkopava vrednote in širi nestabilnost po svetu.

Vodja senatne večine Amitch McConnell je dal skoraj identično izjavo ter dodal, da Rusija ni prijatelj ZDA, kongres pa bo zagotovil, da bo vsak napad doživel nepremagljivi odgovor.

Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je pohvalila kolege iz obeh strank, ki so podprli sankcije in izrazila upanje, da bo Trump razmere vzel zares, ker je položaj predsednika ZDA večji od vsakega posameznika.

Rusija zanika vpletanje v volitve

Rusija še naprej zanika vpletanje v ameriške volitve, pri čemer je na isti valovni dolžini s Trumpom, ki ne more kar tako priznati, da mu je tuja sila pomagala do zmage. Trump bo po prisegi 20. januarja pred zelo kočljivo odločitvijo ali vztrajati pri sankcijah ali pa jih opustiti.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je napovedala ustrezen odgovor proti ameriškim diplomatom, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ukrep označil za poskus škodovanja zunanji politiki prihodnjega predsednika ZDA, predsednik zgornjega doma ruske dume Konstantin Kosačev pa je povedal, da bodo počakali, kaj bo povedal Trump, preden bodo udarili s povračilnimi ukrepi.

Afera s hekerskimi vdori v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov tako dobiva resne diplomatske posledice. Washington je v preteklih mesecih Moskvo obtožil, da je skušala s temi vdori škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet predsedniških volitev v ZDA, na katerih je 8. novembra slavil republikanec Donald Trump. Po poročanju ameriških medijev, ki so se sklicevali na ameriške obveščevalce, je bil v to celo osebno vpleten sam ruski predsednik Putin. V Kremlju so tovrstne obtožbe zavrnili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (869)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
01. 01. 2017 11.11
+2
Oni drugi, izgonitelj pa v pragozd.
cirenij
01. 01. 2017 11.10
+2
Pameten, trezen človek. Diplomat najvišjega ranga.
Kolani
01. 01. 2017 10.11
+4
Putin je s to potezo naredil Ameriko tako majhno in nemočno, da se tega enostavno ne spomnim, da bi kdaj bilo. Amerika, obama na to potezo enostavno nima in ne more odgovoriti. To je kot MAT v šahu.
omega _v6
31. 12. 2016 21.25
+5
Žal bo moral Obama priznati,da velikemu Vladimirju ne sže niti do kolen!!
Kolani
31. 12. 2016 16.14
+4
Tole je pa totalna blamaža obame. Si ne morem predstavljati kako se počutijo danes diplomati v Rusiji. Osramočeni do kraja. Bolje, da obama gre na dopust za dvajset dni kot pa se takole blamira. Slabši predsednik od njega je bil samo še Mugabe. S takšnimi potezami si bo pridobil sloves najslabšega predsednika USA.
nevica
31. 12. 2016 12.12
+8
Bolj kot se je, se Obama ne bi mogel osmešiti....sedaj še tisti, ki jih politika sploh ne zanima, vedo, da so v USA imeli bedaka na čelu in so imeli srečo, da niso šli bolj še bolj v krizo, kar se notranjih težav tiče...da se v mendarodni politiki ni izkazal, je dokaz 5 letna vojna v Siriji in nobenega konkretnega rezultata s strani USA. Potem ti pa bombandirajo bolnišnico. to je škandalozno.
macro
31. 12. 2016 11.11
+8
Putin ti si zakon. Pa si mu vzel trdnjavo.
Heretik1
31. 12. 2016 10.51
+4
To je pa tako, če imaš zamorca za predsednika. Obama je še slabši od Mugabeja!
motorist_mb
31. 12. 2016 09.44
+0
Skupno bosta uničla teroriste...oko za oko treba...pa če treba tud vojno da jih vrnemo na njihov teritorij!
korintos23
31. 12. 2016 09.46
+2
Potem treba najprej tam spodaj zgraditi kar smo jim porušili!
BUONcaffee
31. 12. 2016 09.38
+6
Modra poteza Putina. Po knjigi sun cu je ubral umik.
Kolani
31. 12. 2016 16.09
+2
Viggen
31. 12. 2016 09.05
+18
Narobe svet. namesto, da bi se ukvarjali s spletkarjenjem in zaroto Killary, da bi zmagala, in tako ostala brez čisto vsake moralne integritete, se ukvarjajo z "ruskimi vdori", za katere še niso pokazali nobenega dokaza ... Zakaj se raje ne ukvarjajo s tem, da je vnaprej dobila vprašanja za televezijska soočenja (Trump jih seveda ni). Zarotniško preferieanje Killary na račun sandersa itd. A v tem res demokratske in ostale jokice res ne vidijo nobenega problema???
nevica
31. 12. 2016 12.16
+2
zakaj bi se ukvarjali z kllary, če pa zelo veliko ljudem ustreza in so jo podprli. Trump bo moral biti pazljiv, kar se svojega življenja tiče, ker so proti njemu napumpani najprimitivnejši sloji in to s strani politično nerazgledanih Holivudarjev in podobne skisane smetane. Verjamem, da imajo ameriški intelektualci tudi kaj proti Trumpu, a če bodo pametni, bodo sodelovali, on ni tako trapast, da bi prezrl dobro idejo.
Apostol1
31. 12. 2016 08.48
+16
Hekerski vdori so prisotni tako v Ameriki kot v Rusiji in obtožbe na ta račun so po domače izmišljene ali pa nedokazljive ,ker bi morali potem ,če bi bila politika poštena do ljudi volitve ponoviti, Izmišljeno je bilo biološko orožje in kemično v Iraku, ki je bil razlog za odstranitev Sadama in podobne scenarije zasledimo povsod na bližnjem vzhodu ,prej je bil sicer krhek mir ,ki pa je še vedno boljši kot dober prepir , ki nam ga je priskrbel izvoz Ameriške demokracije in Putin jih je pravzaprav s tem da ni reagiral tako kot je vse kaže pričakoval Obama in njegova administracija enostavno postavil v položaj ,češ ali boste stopnjevali laži in pritiske ali pa se boste umirili in s tem na nek način dal tudi prostor Trumpu da se bo lažje po svoje odločal. Ker če bo sedaj na koncu še Obama stopnjeval pritiske potem bo to ravno obratni efekt ,kot pa bi si ga želel, bravo Putin.
korintos23
31. 12. 2016 08.53
+2
Saj tega se tuti trump zaveda, kar eden predsednik sprejme tega drugi ne anulira, potem je fertik! Strici iz ozadja so mu pač to podarili ob prevzemu!
nevica
31. 12. 2016 12.18
+3
Američani vdirajo po celem svetu, če bi bilo kaj na tem, bi jih morali odpoklicati z Zemlje in jih poslati na Luno, ker če jjih pošlješ nazaj v Ameriko nisi naredil nič. splet itak nima meja.
Samo.Jst
31. 12. 2016 08.38
+11
Hahaha, kljub vsemu napihovanju, Američani ne morejo Rusom ničesar dokazati :D
Viggen
31. 12. 2016 09.06
+1
Tisti, ki dajete minuse, prosim navedite dokaz. Jaz ga še nisem zasledil ...
felix59 drugič
30. 12. 2016 22.48
+20
Admin fak off , isti si kot Kunta ki trenutno še sedi na čelu ZDA , potem bo pa lahko samo še ceste pometal !! Fak off !!!
lotmerzanec
30. 12. 2016 22.26
+48
Američani so jezni,ker so rusi dali v javnost,da Obamova politika podpira teroriste!!
Skalinada
30. 12. 2016 22.07
-19
Izgon iz Rusije ni ravno kakšna huda kazen.
pizzamargerita
30. 12. 2016 22.20
-6
Bruhalnica24
30. 12. 2016 22.24
+27
Ameriška demokracija po svetu pa je huda kazen.Irak, Libija........Vietnam,Koreja...
DeBill
30. 12. 2016 22.04
-4
servisev v očitnem avtu se ne brani. nepotrebna izguba energije
nikhrast
30. 12. 2016 22.04
+9
V Ameriki si pridobiš ugled če podcenuješ in ponižuješ Ruse, samo poglej kaj navaden folk misli o Rusih.
macro
31. 12. 2016 11.15
Bruhalnica24
30. 12. 2016 21.42
+34
Ob " domnevnih " dokazih, ko je Amerika dokazano leta prisluškovala Merklovi in ostalim..... Putin je na diplomatski ravni ponovno popolnoma porazil Nigerijca..... Komentari bodo kmalu zaklenjeni..
nikhrast
30. 12. 2016 22.01
-15
felix59 drugič
30. 12. 2016 22.07
+20
Bruhalnica24
30. 12. 2016 22.19
+9
Tip brez rojstnega lista.. Barry soetoro...
pizzamargerita
30. 12. 2016 22.21
+14
Viggen
31. 12. 2016 09.10
Kenijec, ne "Nigerijec"? Edino, če ni besedna igra ;)
korintos23
31. 12. 2016 10.55
-1
Moraš biti pa res hudi bedak da to verjameš!
macro
31. 12. 2016 11.16
Kori ljudje je tezje prepricat da so v zmoti kot v vsako zmoto.
Enik
30. 12. 2016 21.39
+5
Kadarkoli pridem do komentarjev.. eni in isti.. peskovnik, otroci, lopatka in kanglica.. Kako se vam da.. Pejte med ljudi.. Na kuhančka.. Karkoli.. Get a life ;)