Tujina

Trump svari Severno Korejo: Ne preizkušajte nas! Ta odgovarja: Ne briga nas, kaj pravi ta norec

Seul/Pjongjang, 08. 11. 2017 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Razumeti zadržanost ZDA kot znak šibkosti bi bila usodna napaka, je Severni Koreji sporočil Trump in jo posvaril, naj ne podcenjuje in preizkuša ZDA. Ta je odgovorila, da je "ne briga, kaj pravi ta norec" in trenutno situacijo med državama označila za bolj napeto kot kdajkoli po korejski vojni. Ameriškega predsednika so na Kitajskem sicer pričakali z vsemi častmi.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki se mudi na azijski turneji, v sklopu katere je že obiskal Japonsko in Južno Korejo, je v južnokorejskem parlamentu direktno nagovoril Severno Korejo.

Smatrati zadržanost ZDA kot znak šibkosti bi bila po njegovih besedah usodna napaka, zdaj je namreč na potezi nova ameriška administracija. "Danes, upam, da ne govorim samo v imenu naše države, pač pa v imenu vseh civiliziranih narodov, ko vam sporočam: Ne podcenjujte nas. In ne preizkušajte nas," je dejal po poročanju BBC.

Izpostavil je močno vojaško prisotnost ZDA na Korejskem polotoku, vključno z letalonosilkami in bojnimi letali, in dejal, da se zavzemajo za mir, ki temelji na moči. "Zaradi orožja, ki ga pridobivate, niste nič bolj varni," je dejal. "To vaš režim spravlja v veliko nevarnost. Vsak korak, ki ga naredite po tej temačni poti, poveča nevarnost, ki vam preti."

Članice Nata: Za mirno rešitev potreben močan pritisk na Severno Korejo

Na današnje nove grožnje ameriškega predsednika Pjnogjangu z uporabo vojaške sile se je nemudoma odzval generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Vse članice zveze Nato se strinjajo, da je za mirno rešitev potreben močan pritisk na Severno Korejo zaradi njenih raketnih in jedrskih programov, je poudaril Stoltenberg ob začetku zasedanja obrambnih ministrov Nata. Pri tem je izpostavil posebno odgovornost Kitajske in Rusije.

Potrebna sta političen, diplomatski in gospodarski pritisk ter celovito in transparentno izvajanje gospodarskih sankcij, dogovorjenih v okviru ZN, je še poudaril Stoltenberg. Rusija in Kitajska imata po njegovih besedah kot stalni članici Varnostnega sveta ZN in sosedi Severne Koreje pri tem posebno odgovornost.

Severnokorejski raketni in jedrski programi so globalna grožnja, ki terja globalen odziv, je še izpostavil generalni sekretar zavezništva.

Obrambni ministri Nata so vprašanje Severne Koreje obravnavali v sklopu razprave o globalnih grožnjah na večerji z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini.

V ospredju pozornosti so bila po pričakovanjih sporočila ameriškega obrambnega ministra Jamesa Mattisa, ki je poročal o Trumpovi azijski turneji.

Trump je Severni Koreji sporočil: Ne podcenjujte nas!
Trump je Severni Koreji sporočil: Ne podcenjujte nas! FOTO: AP

Severnokorejskemu voditelju Kim Džong Unu je Donald Trump stopil na žulj tudi z omembo njegovega dedka Kim Il Sunga. "Severna Koreja ni raj, kakršnega si je zamislil vaš dedek. Je pekel, ki si ga ne zasluži nihče."

Nato je države pozval, naj "združijo moči za izolacijo brutalnega režima", pri tem pa posebej izpostavil Kitajsko in Rusijo, ki bi morali po njegovih besedah pretrgati vse vezi s Pjongjangom, vključno z gospodarskimi.

Obenem pa je ponovil torkovo ponudbo za dosego dogovora. "Kljub vsem zločinom, ki ste jih zagrešili ..., vam bomo ponudili pot v boljšo prihodnost," je še dejal.

Odziv Severne Koreje: Ne briga nas, kaj pravi ta 'norec'

CNN poroča, da se je Severna Koreja že odzvala na Trumpove besede, in sicer je sporočila, da je "ne briga, kaj pravi ta norec".

Ocenila je tudi, da je trenutna situacija med državama bolj napeta kot kdajkoli po korejski vojni.

Zaradi megle prekinil poskus obiska meje med Severno in Južno Korejo

Ameriški predsednik bo iz Kitajske odpotoval še v Vietnam in na Filipine.

Trumo je nato v sredo zjutraj poskušal opraviti nenapovedani obisk demilitariziranega območja med Severno in Južno Korejo, vendar mu je naklep preprečila slaba vidljivost in helikopterska karavana se je morala po 25 minutah leta vrniti proti Seulu.

Pred odhodom iz Washingtona so člani njegove vlade zagotavljali, da se ne bo podajal na mejo, ki po korejski vojni v 50. letih prejšnjega stoletja sicer še niti ni določena. Uradni razlog je bilo pomanjkanje časa, neuradni razlog pa, da ni modro izzivati nepredvidljivega voditelja Severne Koreje s takšnim izletom oziroma še bolj napenjati že tako napet položaj.

Nato pa so dopisniki Bele hiše, ki ga spremljajo na azijski turneji, zgodaj zjutraj presenečeni dobili obvestilo, naj se pripravijo na pot na demilitarizirano območje. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders jim je dramatično pokazala kos papirja z napisom "DMZ" (demilitarizirano območje) in dejala, da gredo tja. Povedala je še, da ji je bilo naročeno, naj novinarje obvesti na tak način.

Novinarje so odpeljali v vojaško oporišče Yongson, skupaj z vojaškim spremstvom vkrcali na helikopterje Chinook in so v gosti megli poleteli proti severu. Po slabih pol ure leta, so se vsi skupaj vrnili zaradi slabe vidljivosti. Po pristanku v Seulu so čakali še kakšno uro, da poskusijo znova, če se vreme popravi, vendar iz tega ni bilo nič.

Donald in Melania Trump s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in njegovo soprogo.
Donald in Melania Trump s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in njegovo soprogo. FOTO: AP

Na Kitajskem so ga pričakali z vsemi častmi

Trump je danes prispel na Kitajsko, kjer ga je predsednik Ši Džinping sprejel z vsemi državniškimi častmi in velikim pompom. S tem želijo preprečiti, da bi se Trump spravil na Kitajsko zaradi vrste perečih vprašanj, od velikega primanjkljaja v medsebojni trgovini do odnosov Pekinga s severnokorejskim režimom.

Pred odhodom iz Seula je Trump na Twitterju zapisal, da se veseli srečanja s Šijem, ki je "pravkar dosegel veliko politično zmago". Ob tej izjavi je marsikdo znova dvignil obrvi. Ely Ratner, bivši svetovalec nekdanjega podpredsednika ZDA Joa Bidna je tvitnil, da gre za neposredno zanikanje ameriških vrednot in interesov. Strokovnjak za Kitajsko s hongkonške baptistične univerze Jean-Pierre Cabestan pa je komentiral, da takšne izjave niso običajne za normalnega predsednika močne demokratične države.

Ameriška in kitajska podjetja so ob začetku državniškega obiska podpisala 19 pogodb v skupni vrednosti devet milijard ameriških dolarjev. Na slovesnem podpisu pogodb v veliki palači ljudstva v Pekingu sta bila navzoča ameriški sekretar za trgovino Wilbur Ross in podpredsednik kitajske vlade Wang Yang. Podrobnosti pogodb za zdaj niso znane.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Zheng Zeguang je minuli teden dejal, da bo imel Trumpov obisk na Kitajskem poseben pomen, zatrdil je, da bo celo zgodovinski.

Voditelja trdita, da sta od prvega srečanja v Trumpovem letovišču Mar-a-Lago na Floridi v aprilu sklenila prijateljstvo, čeprav imata različne poglede na trgovinska vprašanja in reševanje severnokorejske krize. To je njuno tretje srečanje letos.

Trump je prvi tuji državnik, ki je obiskal Kitajsko, odkar je bil Ši znova izvoljen na čelo kitajske komunistične partije, njegova misel pa vpisana v partijski statut, s čimer je postal najmočnejši kitajski voditelj po Mao Zedongu. Trump je Šiju čestital ob "izjemnem povišanju" in dejal, da bi mu nekateri lahko rekli kralj Kitajske.

Trump je protikitajsko retoriko v času predvolilne kampanje zamenjal s pohvalami na račun Šija. "Zelo mi je všeč. Pravim mu prijatelj. Tudi on ima mene za prijatelja," je dejal v ponedeljek med obiskom v Tokiu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
08. 11. 2017 22.32
-1
khm...Kim mu pa da misliti...duvatorju prepotentnem...
ve?nost
08. 11. 2017 22.15
+0
Ce bi bil Trump pameten bi se o tem pogovarjal z vsemi clanicami varnostnega sveta ne pa da se sam smesi kako bo vse resil. Tukaj cel svet ve da bo izgubil ce se bo sam podal v to. Severna koreja to ve in se lahko delajo norca iz njega. Naj raje zacne voditi pametnejso politiko ali pa naj odstopi.
komarec
08. 11. 2017 21.33
+1
Joooooo, kaj dela mali Kim s Trampom.
iGURT
08. 11. 2017 21.24
+0
Bo kdaj prišel dan, ko USA ne bodo težile, napadale, države po celem planetu Zemlja? Upam, da ja.
komarec
08. 11. 2017 21.08
+0
Ha ha ha ha ha ha, kako se Trump boji Kima. Samo obljublja in obljublja, cvika pa tako, da ne moreš verjet. Kim se že norca dela iz njega.
Infraping
08. 11. 2017 19.39
-4
Vprašanje je blo sam, al bi mel p..... gravžno za predsednico ZDA uradno, al kao Satana - bolš je slednje, verjemte. To te vsaj vrilat pusti. In tk je je to.
Infraping
08. 11. 2017 19.20
+1
Slovenci najprej, potem Amričani, če želijo zopet voditi, samo potem bi morali nekaj storiti.
Infraping
08. 11. 2017 19.17
-2
Pa tut prebrat kej tak brezveznga, ko je o eni sobi, lepo vas prosim. In pol bi tak še taktirko mel - v čem sploh? Zbogom.
Infraping
08. 11. 2017 19.19
-2
O popolnoma brezveznem dr.(e)kaštvu v primerjavi z Vodjo.
Infraping
08. 11. 2017 19.14
-2
V Firmi, ko je zadeva nafilana, vozim Voz, ostali temu pravijo Pjes. In to je to, zame je to Voz, zanje Pjes, in se ne kregamo okoli tega. Ker nam je vsem tako prav. Govorim o Raju .
Maxx365
08. 11. 2017 21.25
+2
AlternativeFacts
08. 11. 2017 19.09
+0
2 norca 1 svet....skratka matematično gledano, tole se ne izide.....
Ciymbalta
08. 11. 2017 19.01
+1
Melanija kdo je to njegova hčerka
Ciymbalta
08. 11. 2017 18.59
+1
Zaradi megle prekinil poskus obiska meje med Severno in Južno Korejo Ta je dobra megla je kriva naj raje pove da ni upal it tja ker je trepetal
dannyer
08. 11. 2017 18.24
-1
prvič se kaže kako ne primerni so mediji ni 1 leto na oblasti ker je postal predsednik šele 20 januar. toliko laži kot jo pop pove in cnn še nisem slišal nikoli na svetu. med tem ko je obsodil nasilje ms13 so mediji branili tolpe. med tem ko ljudje podpirajo trumpa manšinski protestniki ki so celo plačani niso sposobni povedati niti razloga. in še več ameriko je razdelil obama z svojo čudno politiko. in ne trump. samo osnovni kliki so dovolj, da najdeš medije na laži tako kot so govorili glede ribe ki sta jo z abetom hranla zmontirali so posnetek res tipično cnn in seveda pop.
dannyer
08. 11. 2017 18.26
+1
to pa se zgodi če imaš motopol medijev v sloveniji. širjenje laži in ne resnice kot vrednota evrope. EU pa zagovarja ne evropske vrednote pa je ok.
TOX6
08. 11. 2017 18.43
+1
Ferfolja kvazi strokovnjak na FDV za ameriko napove dogodke kot slepa kura išče zrnje???? In to je višek SLO razumevanja dogodkov izven pašaluka!!!!
guojle
08. 11. 2017 18.12
+1
Tri letalonosilke na kupu, na guamu 30bombnikov? Tle ni kaj dosti za razmisljat, buldozerja ne premaknes na gradbisce ce ne mislis z njim kopat
Infraping
08. 11. 2017 17.38
Vsi bi lahk na kmetiji delal z "rokam svojim. O lepoti, progresiji in vodenju sveta v pravo smer. Veste, čemu je Picasso živel od svojega dela? Ker je bil všečn tepcem z abolutno ničemer.
Infraping
08. 11. 2017 17.38
Infraping
08. 11. 2017 17.44
Samo risal je fakt, kot ga je videl, namesto da bi bil vodja. Zato so ga kupili in rekli, tako je.
Maxx365
08. 11. 2017 21.28
Green90
08. 11. 2017 17.06
-2
Prav je povedal... severna je pekel na zemlji ki si ga ne zasluzi nihce!
Green90
08. 11. 2017 16.59
-7
Trump bo kmalu naredu red na korejskem polotoku.. japonska in nato ga ze podpirata uni kitajcki pa rusi pa se lahko samo zjokajo
komarec
08. 11. 2017 21.37
+2
Ne bluzi, Trump še doma ne more reda naredit, kaj šele v S. Koreji. Kaj misli, da ga bodo Kitajci trepljali po rami?
BUONcaffee
08. 11. 2017 16.54
-1
Bo Kitajcem prodal orožje??????
frako
08. 11. 2017 16.34
+0
Glavn da majo američani tok trampa in republikance radi, da so na trenutnih volitvah skor vsa mesta demokrati pobral :D
appollyon
08. 11. 2017 16.39
Važn da ima diktator v imenu države demokratična.
appollyon
08. 11. 2017 16.25
+1
Tole ni dobro, tri letlonosilke na tistem koncu, cela vojska v evropi v pripravljenosti, avstralci isto, japonci tudi, zna počiti kaj kmalu.