Tujina

Trump pohitel z imenovanjem novega obrambnega ministra

Washington, 23. 12. 2018 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
9

Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu se očitno mudi z zamenjavo obrambnega ministra Jamesa Mattisa. Sprva je veljalo, da naj bi vlado zapustil februarja prihodnje leto, zdaj pa bo njegov položaj s 1. januarjem zasedel njegov dosedanji namestnik Patrick Shanahan. "Patrick je zabeležil vrsto uspehov kot namestnik obrambnega ministra in prej v Boeingu. Odličen bo," je svoj izbor pohvalil Trump.

Potem ko je aktualni ameriški obrambni minister James Mattis odstop s položaja napovedal v četrtek, ob več nesoglasjih s predsednikom naj bi bila kaplja čez rob napoved umika ameriških sil iz Sirije, je sprva veljalo, da naj bi vlado zapustil februarja prihodnje leto. Zdaj pa je udarila novica, da ga bo predsednik Donald Trump zamenjal že s 1. januarjem. 

James Mattis
James Mattis FOTO: AP

"Z zadovoljstvom sporočam, da bo naš zelo nadarjeni namestnik ministra za obrambo Patrick Shanahan prevzel naziv začasnega ministra za obrambo s 1. januarjem 2019," je sporočil prek družbenega omrežja Twitter.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriški predsednik se je dotaknil tudi vprašanja Sirije in poudaril, da je v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom razpravljal o "počasnem in zelo koordiniranem umiku ameriških sil" iz države. Po navedbah ameriškega voditelja sta imela s turškim kolegom "dolg in produktiven" pogovor, v katerem sta se dotaknila še Islamske države in trgovinskih odnosov med državama.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bela hiša je v sredo sporočila, da so ZDA začele umikati svojo vojsko iz Sirije, kjer imajo približno 2000 vojakov. Umik naj bi trajal do sto dni. "Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam," je v sredo tvitnil Trump. Pentagon je zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale letalske napade v Siriji, dokler bodo tam ameriški vojaki.

Mattis in Trump se v marsičem nista strinjala, kaplja čez rob pa naj bi bila ravno odločitev o umiku iz Sirije. Upokojeni general Trumpu poleg tega odločno nasprotuje tudi glede zmanjšanja števila ameriških vojakov v Afganistanu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Schnitzel
24. 12. 2018 22.42
-1
"Obrambni"? Hahaha!
Zmaga Ukrajini ..
24. 12. 2018 12.20
+5
Lepo se kažejo obrisi vzrokov za umik ZDA iz Sirije. Erdogan je Trumpu izstavil račun za umor Khashoggija. Assadu se smeji, Erdoganu itak, na široko smeji se pa tudi Rouhaniju in Putinu. Trumpa pa bodo doma požrli tako demokrati kot republikanci. Tokrat njegova mantra ni "America first", ampak "Cash first", saj si raje naredi luknjo v koleno, kot da bi izgubil milijardni posel s savdskim Salmanom. Bravo Erdogan, dobro si ga stisnil za ....
Apostol1
24. 12. 2018 21.57
+1
Comanche ....Tole je eden najboljših komentarjev kar se tiče umika Ameriške vojske iz Sirije➕➕➕➕➕➕➕👍
trumpet2018
24. 12. 2018 08.36
+0
Naslednji na listi za odstrel je Mueller, Trump ga lahko odpusti kadar hoče, res je čas da se konča z norimi ruskimi zarotami, ki jih nikoli ni bilo. S tem ni nič narobe, če Trump hitro zamenja kadre, to ni Cerar, ki je 2 meseca preučeval, pa na koncu nič naredil, potem pa prepustil vse svojemu nasledniku, ki je še 10 krat bolj nesposoben - marakeški šarac, kamniški žrebec na uzdi skrajnih levičarjev - ultravioletna, mesečniki, motordorferji in podobni uničevalci Slovenije
the kop
24. 12. 2018 08.19
+3
sedaj bodo turki lahko mirno bombardirali kurde! Tole je pa ena slabši odločitev Trumpa!!
trumpet2018
24. 12. 2018 08.38
-2
naj se pobijejo med sabo, Trump bo z umikom privarčeval nekaj milijard dolarjev, to je bistveno, America first pa to......da ne dolgovezim
trdokuhanojajce
24. 12. 2018 07.51
-1
haha, lepo bo vsem pokazal, da so brez vojske zda ostali dobri glih za klovne. Neugodna resnica, ampak tak je.
puspan
23. 12. 2018 22.32
+3
A imajo na Vojniku se kaj prostora pod nujno? Samo vprašam.
abc123def456
23. 12. 2018 22.54
+1