Tujina

Trump: ZDA ne želijo biti policist Bližnjega vzhoda, čas je, da se drugi začnejo boriti

London/Pariz, 20. 12. 2018 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / U.Z., U.V.
Komentarji
108

Potem ko se je ameriški predsednik Donald Trump odločil za umik ameriške vojske iz Sirije, češ da je džihadistična skupina Islamska država poražena, sta Velika Britanija in Francija sporočili, da njuni vojski ostajata v Siriji, saj boj proti IS še ni končan. Po vseh kritikah in ogorčenju je Trump sporočil, da so si tega želeli padli ameriški vojaki v nebesih.

"Mednarodna koalicija proti IS je naredila ogromen napredek. Od začetka vojaških operacij je koalicija s svojimi zavezniki v Siriji in Iraku zavzela veliko večino ozemlja IS, pomemben napredek pa je bil zabeležen tudi v zadnjih dneh na zadnjem območju na vzhodu Sirije pod nadzorom IS," so zapisali na britanskem zunanjem ministrstvu.

"Vendar pa je še veliko dela, poleg tega pa ne smemo pozabiti na grožnjo, ki jo predstavlja IS tudi brez ozemlja," so dodali. Britansko zunanje ministrstvo je tako poudarilo, da bo Velika Britanija ostala dejavna v mednarodni koaliciji in njeni kampanji za osvoboditev ozemlja iz rok skupine in njen trajen poraz.

Tudi francoska ministrica za obrambo Florence Parly je na Twitterju zapisala, da skupina "še ni bila izbrisana z zemljevida, niti še ni bila izkoreninjena". "Dokončno moramo poraziti zadnje žepe te teroristične organizacije," je poudarila.

Sirski uporniki svarijo pred krepitvijo Islamske države 

Največjo izdajo pa umik predstavlja za kurdske borce Sirskih demokratičnih sil, ki so porazile Islamsko državo. Turčija ima kurdske borce v Siriji za teroriste in ameriški umik jih izpostavlja nevarnosti napada Ankare.

Uporniške Sirske demokratične sile so po napovedi umika posvarile, da bi ta skrajni Islamski državi lahko omogočil, da se ponovno okrepi: "Odločitev o umiku bo neposredno vplivala na napore za popolno zmago nad teroristično organizacijo in bo imela nevarne posledice za globalno stabilnost in mir," je sporočilo zavezništvo sirskih upornikov pod kurdskim vodstvom in dodalo: "Terorizmu (...) bo dalo zagon, da se obnovi in vodi teroristično kampanjo v regiji." 

Ob tem so napovedali, da bodo nadaljevali svoj boj proti tej skrajni džihadistični skupini: "Odločitev ZDA je zgolj odločitev in ne spreminja razmer na terenu." 

Se bodo pa v primeru turške ofenzive, ki jo je Ankara napovedala pretekli teden, osredotočili na obrambo svojega ozemlja in ustavili boj proti terorizmu, so navedli.

Sirske demokratične sile so sicer še pretekli teden ob podpori ZDA zavzele Hadžin, največjo vas na zadnjem območju IS na vzhodu Sirije. Skrajneži nadzorujejo še vasi Susa in Al Šafa.

Ameriški predsednik Donald Trump je razglasil zmago v vojni proti Islamski državi v Siriji in ukazal umik ameriških sil iz te države.
Ameriški predsednik Donald Trump je razglasil zmago v vojni proti Islamski državi v Siriji in ukazal umik ameriških sil iz te države. FOTO: AP

Putin: Odločitev ZDA je pravilna

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem ocenil, da je bila Trumpova odločitev pravilna. Strinjal se je z njim, da je IS v Siriji poražena, je pa opozoril, da bi teroristi iz Sirije zdaj lahko šli v druge države. Menil je še, da ni potrebe, da bi ameriške sile ostale v Siriji in pomagale pri političnem reševanju konflikta v tej državi. Svoje sile v Siriji ima sicer tudi Rusija. Putin je izpostavil, da so ruski vojaki v Sirijo prišli na povabilo sirske vlade.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem že v sredo sporočil, da bodo preučili ameriški umik iz Sirije. "V vsakem primeru bomo zagotovili varnost Izraela in se branili na tem območju," je povedal.

Kot je znano, je Bela hiša v sredo sporočila, da so ZDA začele umikati svojo vojsko iz Sirije, kjer imajo približno 2000 vojakov. Trump je tvitnil, da so ZDA v Siriji porazile skrajno skupino, v boju proti kateri ameriški vojaki podpirajo zavezništvo sirskih upornikov pod kurdskim vodstvom Sirske demokratične sile. "Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsule so se številne kritike: 'Če bi si to privoščil Obama ...'

Presenetljiva odločitev je State Department ujela na levi nogi, kakor tudi Pentagon, kongresni republikanci pa so ogorčeni. Trumpovo odločitev je šel v senat zagovarjat podpredsednik Mike Pence, ki si je želel, da mu tega ne bi bilo treba, saj je bil izpostavljen ostrim kritikam, med drugim zaradi tega, ker ZDA puščajo na cedilu svoje kurdske zaveznike, in trditve, da je skrajne skupina Islamska država poražena. Trumpa je od daleč zagovarjal le senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki že leta zagovarja popoln umik ZDA iz vsega sveta.

Najostrejši je bil Trumpov novi prijatelj in soigralec golfa Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki je izrazil osebno užaljenost, ker je o umiku izvedel najprej iz medijev in Twitterja, potem pa le od Pencea in ne Trumpa. "Vlada bo za to odločitev morala odgovarjati. Če bi si kaj takšnega privoščil Barack Obama, bi se nam zmešalo, ker je to tako slaba ideja. Trump je vrhovni poveljnik, ampak bo zaradi tega odgovarjal. Zahtevam zaslišanja o tem in to takoj," je dejal.

Skupaj z ostalimi so podpredsedniku zagotavljali, da ne kritizirajo njega osebno, ampak pošiljajo jasno sporočilo Trumpu. "Tako kot številne druge stvari v tej vladi zadeve naenkrat oživijo, preden to ljudje pričakujejo. Zato je to malce presenetljivo," pa je bil prizanesljivo kritičen John Cornyn iz Teksasa.

Pentagon na novinarska vprašanja o umiku ni imel odgovora in je usmerjal vprašanja v Belo hišo. Neuradno se je od tam izvedelo, da bo imel glavno vlogo pri tempu umika Pentagon. Komentatorji menijo, da gre za darilo Rusiji, ki ima velik vpliv v Siriji s podporo režimu predsednika Bašarja al Asada in celo Iranu, proti kateremu ZDA uvajajo nove sankcije.

ZDA ne želijo biti policist Bližnjega vzhoda 

Po vseh kritikah in ogorčenju se je Trump vrnil na Twitter. Objavil je video posnetek samega sebe in pogledal v nebo ter dejal, da so tam padli ameriški vojaki, ki gledajo dol in podpirajo njegovo odločitev. Prav tako je Trump dejal, da ZDA ne želijo biti "policist Bližnjega vzhoda, pri čemer ne dobijo ničesar, ampak zgolj trošijo na tisoče milijard dolarjev za zaščito drugih, med katerimi skoraj nihče ne ceni tega, kar delamo. Želimo biti tam za vedno?" 

"Čas je, da se drugi končno začnejo boriti," je poudaril. "Rusija, Iran, Sirija in številni drugi niso zadovoljni z odhodom ZDA, čeprav lažnivi mediji poročajo drugače. Zdaj se bodo namreč morali drugi boriti proti Islamski državi in proti drugim, ki jih sovražijo, brez nas," je zapisal.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
17. 02. 2019 19.57
Ameri skuhali, pojedo pa naj drugi? Podlo!
Mauzahecmauzares
03. 02. 2019 18.16
-1
Putin drži Sirijo.
nightifly
20. 12. 2018 22.40
+2
korintos23 20.12.2018, 20:10:45 Night…, Ameri niso bili tam zaradi Evropske varnosti, ampak zaradi osebne koristi. Samo malo so se zaradi Rusov ušteli. Kaj bi Trump evropejcem tam varoval in usluge delal? Ameri so povzročili migrante in begunce, oni so jim domove rušili in jih ubijali. Umika se kot poraženec, zelo dosti vojakov in orožja je tam izgubil.///////////////// kori , samo malo te bi popravil . Trump je sele zacel z mandatom ,pa je ze povedal , da naj se evropejci branijo sami . Kot vidis ,Trump noce delati uslug evrotom , se manj pa senkavati denar kot do sedaj . Trump se je zelel pogovoriti s Putinom , pa ga doma ze razglasajo za izdajalca -razumes? Ne misliti ,da ga kujem ne vem kam ,toda ce clovek naredi pozitivno stvar mu bom zaploskal . Kaj so naredili demokrati ? Sesuli pol sveta . In to Obama in dva clitorisa clintonova . Obama je na gumb za izstrelitev raket pritiskal z Nobelovim obeskom okoli vratu . ´´A ni lepo ´´ .... groza .
nightifly
20. 12. 2018 22.43
+3
Pa sliko Mc Caina , ko se druzi in pogovarja o podpori Amerike ( za casa Obame) z glavnimi sefi najhujsuh teror .band - Al nusre,Isisa ,Hebolaha in podobno - z ramo ob rami z Al Bagdadijem ,glavnim prasjotom isisovcev . Pa nic . Mc Cain , zzabit republikanec , naz...... in sovraznik Trumpa ,zato pa naklonjen onim drugim . Je tako ?
nightifly
20. 12. 2018 22.52
+2
korintos , izhajam iz dveh podmen . ..... v Nob so se z ramo ob rami v bran Slovenije in svojih domov borili skoraj vsi normalni ljudje -in to s krizci na vratu ali zvezdo . Ni bilo vazno . DRUGO . V koncentrac .taborisca je nemski narod s pomocjo kolaborantov poslal in jih tam pobil , vse mogoce narodnosti in ljudi razlicnih prepricanj . Torej ljudje lahko sodelujejo tako v boju kot trpljenju -in si pomagajo . Samo zver je treba iztrebiti . To je vazno . Mogoce imas ti drugacno vizijo . Jaz imam samo eno . Spostujem druge ,da bom na koncu tudi enako tretiran - s spostovanjem . Nic drugega . Lepo bodi .
JohannDoe
20. 12. 2018 21.01
Nekdo je napisal: "In zmaga Trumpa je dobesedno sok za to tjano drzavo v drzavi ,Deep state , ki zdaj isce nacine kako onemogociti Trumpa ,da ne pride do civilne vojne doma" A "civilna vojna" je uno, ko se streljajo civilisti, ki niso v uniformah? To že majo pa samo posipajo anestetik po rani, še raje pa mimo. Nonsensa kot "cvilna vojna" pa nisem slišal že dolgo.
nightifly
20. 12. 2018 22.08
jochen ,,,,,,, bi rad original ? ´´civil war ´´ .Nonsense ? Ne bi rekel . Sicer pa -ko tece kri v potokih , vi hodite od ranjenca do ranjenca in jih sprasujete ---kaj je bolj prav ?
JohannDoe
21. 12. 2018 12.45
Ne, ne potrebujem originala. Znam angleško. Nisem pa prepričan, da znaš ti prevajat. Tako da mogoče bi original kar bolje sedel. Do takrat se bom pa še veselo muzal nad raznimi arheološkimi "relikvijami" in "civilnimi vojnami". Ker ne gre za klasičen efekt "učenosti" z uporabo tujk, ampak efekt neznanja z napačno uporabo teh.
JohannDoe
20. 12. 2018 20.54
Nikoli si ne bi mislil, da mi v enem brovserju, kjer nisem prijavljen kaže druge komentarje kot v drugem, kjer sem prijavljen, kjer mi jih pol ne pokaže.
srebrnibreg
20. 12. 2018 20.37
+3
Kaj išče Nora Ameriška Teroristična Organizacija na mejah Rusije? Kaj iščejo v Baltiških in Skandinavskih državah? Kaj iščejo v Romuniji s svojim raketnim sistemom katerega lahko mimogrede prodajo na naš Dinos za staro železo?
nightifly
20. 12. 2018 22.24
+4
srebrni ,,,kaj ce bi dali obamo , busha ,clintonova oba na obtozne klopi in jih zaceli sprasevati zakaj so to poceli . A ves ,da je najhuje levu vzeti antilopo iz gobca ? To je zdaj parkrat poskusil trump in bil takoj oznacen za izdajalca . Glej , nisem nikakrsen pristas bilo koga tam . Res pa je, da skusam trezno in kar se da realno povleci vse najboljse ideje ,poteze ,zamisli -karkoli bi temu svetu pomagalo ,da ne zblazni in da prezivi . Toda za to morajo biti vsi . Obama , Anglezi ,tudi Nemci in Francozi ,pa se kdo , so se z novo doktrino pohoda na vzhod lotili Rusov . Prav sigurno je tisoce miliard ze v rezervi za vse mogoce scenarije . In prav to me kuri na vso moc . Uvedli so en kup snkcij , za katere ni potrebno biti kaj veliko pameten in najti ne vem kaksne sofisticirane indice ali dokaze . Se spomnis Salisbury ,novichok in podobno ? To lahko Britanci in ostali delajo v nedogled . In kaj se je zgodilo ??? V Ameriki pride na oblast popolni outsider , kateremu se je vecina smejala na vsa usta . In skoraj vsi mediji , ki so v lasti Neolib . , sicer jim konservativci pravijo -levica . Kakksna levica neki , ce je DNC z stotinami milionov $ budgeta brutalno odstranila edinega solidnega kandidata Sandersa ,ker je bilo ze v dem .stranki videti ,da bi lahko zmagal Sanders . In zato so ga zrtvovali ..... ja , tocno tako . Brutalno .....zato se je ogromno Sandersovih volilcev odlocilo voliti za Trumpa . Edino pravilno in to clintonovo ,ki uporablja fasistcne metode ,vsaj onemogocili . Tega vsa neoliber .stran ne more pozreti ,da je en nepremicninar postal predsednik , oni pa z desetinami tisocev miliard ,ki so jih imeli namen plasirati in si prikrojiti svetovno ekonomijo ---- izgubili predsed . vojno . To je za njih katastrofa . Imajo pa denar ,orozje in vpliv , zato ne vem ,ce bo Trump prezivel . Jaz to vidim tako ,pa se veliko drugih ljudi in anlitikov . Podpiral sem Sandersa ,ker mi je bolj blizu , vseeno pa je realno in posteno povedano njegov program za danasnje case prevec utopicen . Zdaj gre zares .Gre za dominacijo v svetu - in to bo krvav boj .
srebrnibreg
20. 12. 2018 20.35
+2
Danes je pa spet večer za smešnice in zabavo s strani nekaterih, ki Trumpa sedaj povzdigujejo v višave zaradi odhoda iz Sirije. Le kako je nekdo tako plehki, da to poveličuje? Kaj pa bo v Siriji, če je v njej zavladal Putin? Se b z njim tolkel saj so ID poraženi s strani PUTINA ne kavbojev?
Desnica boli
20. 12. 2018 20.14
+16
Ne me je.... Nisem si mislu, da bo Trump na koncu najbolj normalen od vseh.
Miro32
20. 12. 2018 20.25
+9
To govorim ze skos.Edini kateri se ni zanetil vojno.
korintos23
20. 12. 2018 20.12
-4
Morali bomo priznati da so republikanci pobili dosti več ljudi kot demokrati! Vem da boli, vse je pa napisano.
NPC24ur
20. 12. 2018 20.34
-1
Kak ste smesni levicarji. Takoj, ko Trump.naredi nekaj dobrega pa odmah vso zgodovino demokratov navlacite haha ker ste vi
NPC24ur
20. 12. 2018 20.38
-2
wertex
20. 12. 2018 19.53
+7
eden redkih svetovnih voditeljev ki noče vojn
Boni Svete
20. 12. 2018 19.59
+6
nightifly
20. 12. 2018 20.19
+6
Bodimo realni -on je predsednik ZDA ,i n ne pionirskega drustva ....pa se tam se mulci stepejo za to ,kdo bo bolj pomemben -je tako ? Problem je samo v tem , da Trump postavlja vso zunanjo politiko Am,erike na glavo .S tem je sokiral vse neoliberalce ,vse najbogatejse ljudi tega sveta , katerih familije urejajo ta svet ze stoletja . In zmaga Trumpa je dobesedno sok za to tjano drzavo v drzavi ,Deep state , ki zdaj isce nacine kako onemogociti Trumpa ,da ne pride do civilne vojne doma . Dovolj je podatek ,da sta Clintonova ob zacetku svojega bivanja v B. hisi prijavila skoraj nic premozenja.Ob odhodu sta imela ze kar desetine milionov ,danes pa stotine milionov prijavljenega premozenja. Samo Rotschildi , ki so v seriji ostalih podobnih ´´lastnikov Amerike in mentorji vseh zadnjih 3 predsednikov so ocenjeni na pribl. 10 000 miliard $ . Da ne govorimo o drugih . In vsi ti ,danes preko CNN ,CBS , in stortine drugih velikih medijskih his rusijo Trumpa . Dobesedno na vse mogoce nacine . A ni opazno ? Kdo od vas spremlja recimo pogovorne oddaje ,akko udrihajo po drugem delu Ameriske populacije ,ki je volila Trumpa ? Pa saj je ogabno ,kako lazejo . In to direktno v kamere . Zato ker so veliki ,in si lahko privoscijo .
nightifly
20. 12. 2018 20.19
+1
Boni ,,,,, dajte se prepricati prvo kaj napisete .
kolbek460
20. 12. 2018 19.48
+11
Z čigavo privolitvijo so bili Američani v Siriji ,,tam so bili zaželjeni kot kača v postelji ,,bombandirali so velika mesta in oskrbovali isis z orožjem ,,več je bilo amerike v siriji večji je postajal kalifat ,,kdo je tu nor ,,?
korintos23
20. 12. 2018 20.13
+2
Mesta so Ameri porušili ker IS jih ni imela s čim.
Malinha
20. 12. 2018 19.47
+3
"Čas je, da se drugi končno začnejo boriti... ki jih sovražijo"; še vedno poziva na vojno in čustva. Torej, še obstoje interesi. Verska nestrpnost med Suniti in Šiiti se je z vmešavanjem zahoda razširila tudi izven "kalifata", kar pomeni, da je znotraj islama prišlo do kulturne obrambe, religijske identitete med ločinama, nacionalističnega obrambnega mehanizma, kar je generiralo, radikaliziralo vojno ne samo na ekonomskem področju (s strani zahodnih neoliberalcev, neokonzervativcev), temveč tudi na večstoletni nestrpnosti med islamskim in krščanskim svetom, ki je bila v zadnjih stoletjih vsaj delno potlačena. Poziv na nadaljevanje vojne torej še vedno cilja tako na versko kakor ekonomsko prevlado, vojne na vzhodu še zdaleč ne bo konec. Ker se vojna, med drugim, razširja tudi na virtualno realnost, twiterje, ipd.
Shisui
20. 12. 2018 19.47
+21
Bravo TRUMP! Za razliko od Obame, Hillary, Busha... Se bo on pobral iz držav kamor Nato ne spada. Čas je že. Demokrati bi verjetno glasovali za večno vojno.
Pikabalonca
20. 12. 2018 19.36
+3
Trumpova najboljša poteza je da je Novembra CERARJA, PAHORJA in cel njihov LEVI štab nagnal domov.sedaj pa cvilijo in po kolenih se slinijo pa jih ne sprejme..
Pikabalonca
20. 12. 2018 19.23
+19
Trump je na poti, da postane najboljši predsednik ZDA v celi zgodovini..
Pikabalonca
20. 12. 2018 19.23
+14
Komaj čisti svinjarijo za Clintonom, Bušem in OBAMO..
klukec
20. 12. 2018 19.33
+4
++sej zato se je pa klintonca tolk prdušala
tamiflu
20. 12. 2018 19.17
+4
bravo amerika,naredi rusvaj ,potem pa se skrije in naj drugi pomagajo in rešujejo kar se rešiti da..pobalinsko ,milo rečeno...
Bolfenk2
20. 12. 2018 19.16
+18
Sirijo so od Islamske države osvobodili Rusi ne Američani. Logično da se bodo Američani umaknili, saj tam niso dosegli nič .
SLO-SURVIVAL
20. 12. 2018 19.19
+5
nekateri imajo očitno doma samo cnn in cbs
deltex
20. 12. 2018 19.04
+9
Ameriška politika vseskozi temelji na vmešavanju v vse možne spore po svetu. Trump tega ne bo spremenil, ker mu doma ne bodo pustili. Konec koncev se bo potegoval za drugi, zadnji mandat in brez podpore ne bo šlo,...
SLO-SURVIVAL
20. 12. 2018 19.04
+1
Spet so izgubili kot vedno.....luzerji
Supervillain
20. 12. 2018 19.08
+4
Nimaš ti pojma kdo je močnejši in kdo zmaguje.
SLO-SURVIVAL
20. 12. 2018 19.18
+1
vidimo ja....irak,libija, somalija, afganistan...kje ti živiš na marsu?
Shisui
20. 12. 2018 19.50
+4
In katera od zgoraj naštetih je premagala ZDA? Kje živiš, na Luni? NATO je zdesetkal vse zgoraj naštete države pa če cmeraš cel dan!
klukec
20. 12. 2018 19.02
+13
Zato so pa Trumpu metali polena pod noge in mu se ker so vedeli da bo sprejel nekaj rošad ki klintonci,in obamčetu in ostalim barabam ne bojo vsec