Tujina

Trump osvojil še tretjo zmago v tekmi za republikanskega predsedniškega kandidata

Las Vegas, 24. 02. 2016 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Donald Trump, ki obljublja, da bodo Američani zmagovali toliko, da bodo od tega utrujeni, je po svoji tretji zaporedni volilni zmagi v Nevadi deloval utrujeno in se ni dolgo zadrževal pred ljudmi. Množica ga je ob odhodu z odra pospremila z vzkliki "ZDA, ZDA".

Ameriške televizije so na podlagi vzporednih anket pohitele in Donalda Trumpa razglasile za zmagovalca strankarskih zborovanj v Nevadi, še preden so bili prešteti glasovi, saj so vzporedne ankete pokazale, da ima veliko prednost pred konkurenco. Trump je pred tem že zmagal v New Hampshiru in Južni Karolini ter osvojil drugo mesto v Iowi.

Za drugo mesto se je boril floridski senator Marco Rubio, ki po odstopu Jeba Busha nabira podporo strankarske politične in finančne elite, kot kandidat, ki si ga želijo na splošnih volitvah proti demokratu oziroma demokratki. Glede na uvodne izide strankarskih zborovanj mu je tesno za petami teksaški senator Ted Cruz, pred Benom Carsonom in guvernerjem Ohia Johnom Kasichem. V Nevadi je bilo na voljo 30 delegatskih glasov za strankarsko konvencijo, večino, če ne vse, pa bo pobral Trump.

Zgodovina republikanskih strankarskih zborovanj v Nevadi nakazuje, da bo preštevanje glasovnic dolgotrajno. Po 17 odstotkih preštetih glasov jih je Trump osvojil 47 odstotkov, Rubio 23 odstotkov in Cruz 20 odstotkov. Nekaj glasov so dobili tudi Carson, Kasich in celo Bush.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Vidno utrujen se ni dolgo zadrževal med ljudmi

Trump je v zmagoslavnem nagovoru podpornikom dejal, da bodo slavili še dolgo v noč. Kandidat, ki obljublja, da bodo Američani zmagovali toliko, da bodo od tega utrujeni, je po svoji tretji zaporedni volilni zmagi sicer deloval utrujeno in se ni dolgo zadrževal pred ljudmi.

Pokazal je na svojega sina in dejal, da je odločen podpornik orožja. Ponovil je, da bodo gradili zid na meji z Mehiko in zmagovali, da bo Amerika spet velika. Predsedniško nominacijo si bo, kot je dejal, zagotovil, v dveh mesecih, zmagati pa namerava tudi v domačih državah vseh svojih nasprotnikov.

Demokrati so imeli strankarska zborovanja v soboto, zmagala pa je Hillary Clinton pred edinim nasprotnikom, senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom. Demokrata gresta pred volivce v soboto v Južni Karolini, kandidati obeh strank pa znova 1. marca, ko bodo volitve in zborovanja v 12 državah.

Ankete mu dajejo prav v Ohiu in Floridi, kjer vodi pred Kasichem in Rubiom, za zdaj pa mu ne napovedujejo zmage v Teksasu, kjer Cruz ostaja na prvem mestu.

Podpornikom je večkrat ponovil, da jih ima rad, še posebej slabo izobražene, ki so po njegovih besedah najpametnejši ljudje. Dejal je, da bo po zmagi na volitvah uredil vse, tudi denarja bo dovolj za vse, taborišče za osumljene teroriste Guantanamo pa bo ostalo odprto. Množica ga je ob odhodu z odra pospremila z vzkliki "ZDA, ZDA".

Trump je v Nevadi osvojil vse kategorije republikanskih volivcev z redkimi izjemami. Rubio ga je, glede na vzporedne ankete, ugnal med najmlajšimi in med tistimi, za katere je najpomembnejša zmaga na splošnih volitvah proti demokratu novembra. Cruz je slavil med volivci, za katere so najpomembnejše vrednote. Trump pa je osvajal moške in ženske, stare in relativno mlade, bogate in revne, verne in neverne, bele in črne, in kar je morda najbolj nerodno za potomca latinsko-ameriških staršev Cruza in Rubia, tudi volivce latinsko-ameriškega izvora. Slednjih sicer ni bilo veliko, saj jih je večina sodelovala na demokratskih strankarskih zborovanjih, kljub temu pa je Trump osvojil 44 odstotkov njihovih glasov, Rubio in Cruz pa pol manj.

Cruz ne skriva razočaranja, Rubio nadaljuje kampanjo

Cruz v nagovoru podpornikom ni skrival razočaranja, da je večino glasov spet osvojil Trump, ki ga zadnje tedne močno žali in napada, kljub temu pa mu je čestital. Republikance je spomnil, da jih 65 odstotkov meni, da Trump novembra ne bo premagal Hillary Clinton, in jih pozval, naj v prihodnje volijo za najbolj konservativnega med kandidati, to je njega.

Rubio je medtem že nadaljeval kampanjo in je iz Michigana sporočil, da mu podpora narašča in ima veliko prostora za rast. Vendar pa senator sedaj že skoraj nujno potrebuje zmago, brez katere bo težko ustavil Trumpov pohod. Glede na ankete v državah, ki so naslednje na vrsti, vključno z njegovo Florido sredi marca, se mu zmaga ne obeta nikjer, če Kasich ne odstopi od kampanje. Guverner Ohia bo to morda storil, če sredi marca doma izgubi proti Trumpu.

Clintonova in Sanders v Južni Karolini snubila temnopolte volivce

Predsedniška kandidata demokratske stranke Hillary Clinton in Bernard Sanders pa sta imela v torek v Columbii vsak svojo javno tribuno v organizaciji televizije CNN. 

V anketah kljub naraščanju Sandersove popularnosti vodi Clintonova, ki ima prednost pri temnopoltih. Njo namreč poznajo, Sandersa, ki prihaja iz belega Vermonta, pa ne toliko.

Hillary Clinton
Hillary Clinton FOTO: AP

Oba sta v torek zagovarjala prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obamo in Sanders je kongresne obstrukcije v zadnjih sedmih letih označil za rasizem. Spomnil je, kako so mnogi republikanci izražali dvom, da je bil Obama rojen v ZDA in mu s tem skušali zanikati legitimnost. "Mene še nihče ni vprašal za rojstni list. Ne vem. Morda je to zato, ker sem bel," je dejal. Temnopoltim je med drugim tudi obljubil reforme kazenskega sistema in več denarja za zgodovinske temnopolte univerze.

Clintonova je medtem v publiki našla temnopolte matere, katerih sinovi so umrli pod streli policije, in menila, da morajo ameriški belci pošteno priznati, da ne razumejo, kaj vse morajo temnopolti prestajati vsak dan. Priznati morajo, da obstajajo rasne ovire.

Demokrata sta temnopolte z izražanjem zvestobe Obami sicer snubila na dan, ko je temnopolti republikanski predsedniški kandidat Carson izjavil, da Obama sploh ni črn. "Obamo so vzgojili kot belca in ko govori, da se identificira z izkušnjo temnopoltih Američanov, malce pretirava," je dejal in se obenem pritožil, da ga temnopolti v ZDA ne marajo, ker je republikanec.

Oba demokratska kandidata sicer podpirata zaprtje taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi, čeprav je Sanders zbodel Clintonovo, da ga še leta 2007 ni podpirala, saj je v senatu glasovala za ohranitev zapora. "Pred svetom zaradi Guantanama delujemo kot veliki hinavci in tepci," je menil Sanders.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
25. 02. 2016 08.54
vsi zmagujejo tudi planet tv s svojo štorijo,5 minut filma 12minut reklam ,naj se gledajo sami
Infraping
24. 02. 2016 23.23
-1
nej zmaga, js sn tut hotu legalno v zda žvet pa delat, pa ni blo možno - zaka bi pol drugi na črno?
Frane Šajn
25. 02. 2016 08.01
+3
Mogoče pa nisi prišel z mehiške strani!?
periot22
24. 02. 2016 21.20
+0
Dol nam visi za Krampa!!!!!!!!
Kollerik
24. 02. 2016 21.45
-2
Dragon_13
24. 02. 2016 21.14
+3
Mogoče bi bilo za nas dobro, da zmaga Trump, če se začne 3. svetovna vojna, bi se mogoče zaradi vpliva Melanije usmilil Slovenije...
Neža001
24. 02. 2016 21.20
+0
... če jo bo našel na zemljevidu.... se pa bojim, da bo vojna, če zmaga Trump - najmanj, kar je, se bo zaostrila hladna vojna z Rusijo. Putin se pa ne bo pogovarjal s to karikaturo od človeka.
Uporabnik419925
24. 02. 2016 22.59
+1
Dragon in zakaj bi bila Slovenija strateška tarča Ameriških medcelinskih raket in njihovih jedrskih konic? Mogoče še živiš 20 le v preteklosti Slovenci smo že dolgo v NATU. V primeru 3 svetovne vojne na lahko skrbi le Avijano v italiji, ki bo definitivno uničen z strani rusije ter obstaja še mala možnos manj kot 1 %, da bo na Cerkle padla vsaj ena jedrska konica.
Infraping
24. 02. 2016 23.17
+2
Trump hoče ravno z Rusijo izboljšati odnose
Frane Šajn
25. 02. 2016 08.10
-2
Jonathan Archer ne ga srat! Mi pa Nato!? ja res smo se včlanili no in to je tudi vse.
RdecaZvezda
25. 02. 2016 08.55
-2
PIKO6
25. 02. 2016 09.19
-1
Rusija je del problema in tudi nosi velik del te migrannske krize v EVROPI!!!
Salamandros
25. 02. 2016 11.50
+1
Rusija se je vmešala v vojno pol leta nazaj - begunci hodijo že 5 let.... Kriva je Amerika in Izrael, ker so ustvarili skupino ISIS.
ONniON
24. 02. 2016 20.04
+7
mediji spet utrujajo z ameriko
aaaaaa122121
24. 02. 2016 19.49
-1
sej ni cudno da je na svetu kot.je, ce naivna raja se vedno verjame v volitve in da le te lahko kaj spremenijo, vsi ameriski predsedniki od jfk-ja naprej so lutke kapitala, ce nisi, te ni v tekmi za predsednika, tko enostavno je, ampak za vecino znanstvena fantastika, ker ne premorejo vec iq kot je njihova stevilka cevljev.
johanca123
24. 02. 2016 20.47
-1
PIKO6
25. 02. 2016 09.21
+0
kakafonijaprava
24. 02. 2016 18.25
+1
Reinkarancija mačkona Trampa in mačkice Melanije! Ta bo zmeri obstal na nogah .- mačjih!
dreko123
24. 02. 2016 17.25
+3
je norc ampak je vsaj direkten še preveč direkten ni podmukel hinavski in kamor veter piha tako kot druge marionetke, pove tako kot misli pa tud če mu škoduje... bolje imeti takega človeka za precednika kot pa neko marioneto in hinavca... pa edini ki bi vspostavil dobre odnose z Rusijo, saj mu je putin neke vrste idol, kar bi za ves svet pomenilo konec tega ameriškega - neokonzervatističnega/židovskega hujskanja k 3. svetovni vojni in vseh svinjarij ki se trenutno dogajajo s strani zda proti rusiji in drugim samodržnim suverenim državam katerih si ne morejo podrediti... mogoče Trump le ni tako slaba izbira... pa še slovanko, Slovenko ima za ženo :)
abigail
24. 02. 2016 19.35
+0
Hm, zanimiv način razmišljanja. Saj mogoče se tale trap, pardon Trump, res obnaša kot nek ruski Rasputin, ki je pozabil svoje židovske korenine, takoj ko je dobil konja pod rit in pištolo za pas. Zna tudi podoben konec kariere doživeti...bomo videli.
komir10
24. 02. 2016 22.43
-3
RdecaZvezda
24. 02. 2016 16.55
-1
DONALD TRUMP,je kakor nosorog,samo naprej in naprej
kameltrajbar
24. 02. 2016 16.00
-1
...naj zmaga...bo vsaj slovenka v beli hiši....)))
DržavniSekretar
24. 02. 2016 15.38
-1
Mi tud Trumpa rabimo, kje pa si.
Kollerik
24. 02. 2016 15.47
+5
Mi rabimo drugega Josipa Broza, hlapčki pa rabijo bič gospodarja.
Neža001
24. 02. 2016 17.07
+2
kolerika +++; ne rabmo Trumpa, znamo sami! Odlično smo odbili napad 6 otrok, ki so zgubili starše... Res, bravo, Slovenceljni!
Petrovc
24. 02. 2016 17.32
+0
@neža001: ne trapaj laži! Vse je igra. In v tej igri znamo potegniti kratko! AI in vi pa nas zastrupljate!
Neža001
24. 02. 2016 19.35
+3
Petrovc - ti si pa orenk mem... Kdo pa ste "vi", da vas Amnesty International in jaz zastrupljamo? Društvo trotlnov??' Igra, ja - pejt enkrat pogledat pa kej nared, pol pa lapaj...
Neža001
24. 02. 2016 19.37
+5
Moralizator - zarad enga bitja smo spreminjal zakon??? Dej pejt te traparije kam drugam govort... sploh nisi vredn komentiranja - za začetek se nauč pisat, potem se pa javi...
Kollerik
24. 02. 2016 21.36
+3
Frane Šajn
25. 02. 2016 08.07
+0
Dreka 123 Ja res je vsi vedo , da je na zelo, zelo pošten način kot vsa bogatija prišel , do nesramnega bogatstva. Molite , da mu ta pot ki jo zdaj kaže spodleti!
mototurist
25. 02. 2016 10.51
+0
neža,vzem si te otroke domov če si jih želiš, nas slovence pa pusti na miru. sicer mi pa sploh ni jasno kdo ti daje pravico podtikati razne sumljive osebe nam slovencem. če pa želite izvedeti javno mnenje o tem problemu pa razpišite referendum in bomo kmalu na jasnem. do takrat pa lahko ti in tebi podobni z vašim AI na čelu samo molčite.
Kollerik
24. 02. 2016 15.33
+4
Al83
24. 02. 2016 15.18
+3
Trump bo naredu Ameriko spet velko, zdej je treba naredit še Slovenijo spet velko :P
brabusednet
24. 02. 2016 14.57
-2
Mnogi izmed komentatorjev ne boste nikoli tasti tako slavni osebi.Pa se norca iz sebe delajte.Tramp zmaga je blizu.
Kollerik
24. 02. 2016 21.37
+2
terra luna
24. 02. 2016 14.50
+0
čestitke donaldu
CtrlDelete
24. 02. 2016 14.40
+2
A je tast od Donalda dans tu? Na tem portalu?
Antired
24. 02. 2016 14.36
-1
PREDSEDNIK AMERIKE DONALD J. TRUMP KRALJ KRALJEV ZNAN TUDI POD NAVIZOM BOŽJI CESAR.
CtrlDelete
24. 02. 2016 14.38
+3
No vidš, Ivan bi tut rad to bil...pa nau švo....
Ka pa mislis
24. 02. 2016 14.29
+9
Kdorkoli sam Clintonova naj ne zmaga.
CtrlDelete
24. 02. 2016 14.32
+2
Sanders naj zmaga...samo bojim se, da ne bi dolgo živel!
Petrovc
24. 02. 2016 17.36
+0
Če zmaga Sanders, bodo USA tam, kjer je bil Kremelj po smrti Brežnjeva. Senilna starca, ki sta vladala na smrtni postelji (Andropov, Černienko), RU pa je šla v maloro. NAJ ZMAGA TRUMP! Toda čaka ga usoda Kenedya in Nixona. Judovski loby v USA je ODLOČNO proti Trumpu! Tako mi pravi kolega iz Minessote.
Neža001
24. 02. 2016 19.39
+0
zarad takih kot si ti, Petrovc, bi jaz uzakonila postantalni splav...
komir10
24. 02. 2016 22.51
+0
Frane Šajn
25. 02. 2016 08.03
+1
Donald Kramp je resnično toliko neumen kot se izraža. Če zmaga zna iz svojega zavetja v beli hiši razstresti vso zlobo , ki jo premore po celem svetu. Zato Slovenci in pametna evropa ven iz NATA.
skradin
24. 02. 2016 14.23
+10
Donaldu Trumpu uspeva ker ga tud tast podpira!!!
HeroinHero
24. 02. 2016 14.21
+3
če zmaga trump, bo še najbl zanimivo...uni drugi so vsi skp ene dolgočasne marionete...
mokocoko
24. 02. 2016 14.28
+2
sanders naj zmaga.....murgle že dolgo niso nič ušpičle...