Tujina

Trump ostal še brez enega sodelavca: zapustil ga je ekonomski svetovalec Gary Cohn

Washington, 07. 03. 2018 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
15

Belo hišo je zapustil še en član Trumpove ekipe - ekonomski svetovalec Gary Cohn. Točen razlog za njegov odhod sicer še ni znan, špekulira pa se, da z ameriškim predsednikom nista našla skupnega jezika glede Trumpovih načrtov za uvedbo carin na uvoz aluminija in jekla.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa je zapustil še en sodelavec - ekonomski svetovalec Gary Cohn, so sporočili iz Bele hiše.

Špekulira se, da se Cohn kot zagovornik prostega trga ni strinjal s Trumpovimi načrti za uvedbo carin za uvoz aluminija in jekla.

"V čast mi je bilo služiti svoji državi in stremeti k ekonomski politiki, ki spodbuja rast in koristi Američanom, zlasti v času davčnih reform," naj bi po navedbah Bele hiše ob odhodu dejal Cohn. "Hvaležen sem predsedniku za priložnost, njemu in njegovi ekipi pa želim veliko uspeha tudi v prihodnje."

Gary Cohn
Gary Cohn FOTO: AP

57-letni Cohn je sicer nekdanji predsednik banke Goldman Sachs, Trumpu pa je pomagal predvsem pri obsežnih davčnih reformah konec lanskega leta. Sicer si s predsednikom nikoli naj ne bi bila preveč 'blizu', poroča BBC.

Cohn je način dela Trumpove administracije kritiziral že avgusta 2017, po rasističnem nasilju neonacistov in belih rasistov v Charlottesvilleu v Virginiji. Dejal je, da bi "lahko in morali ukrepati bolje", prav tako pa je bil eden tistih, ki so kritizirali Trumpov mlačen odziv. Prav tako naj bi že takrat pripravil odstopno pismo.

Iz Bele hiše so sporočili, da natačen datum Cohnovega odhoda še ni znan. "Gary je s predsednikom že več tednov razpravljal, da se bliža čas njegovega odhoda," je po poročanju BBC-ja dejal neimenovani uradnik.

Trump je v izjavi odhajajočega Cohna opisal kot "redkega talenta". "Gary ... opravil si izjemno delo pri sledenju našim ciljem in vpeljavi davčnih reform, s čimer si ponovno oživil ameriško gospodarstvo," je dejal Trump in dodal, da se mu zahvaljuje za to, da se je odločil služiti Američanom.

Ameriški predsednik je kasneje na družbenem omrežju Twitter še zapisal, da bo zamenjavo za Cohna kmalu izbral. Mnogi si po njegovem želijo to službo, zato bo - kot je zapisal - pametno izbral.

V enem od tvitov je še zapisal, da v Beli hiši - kot bi morda kdo predvideval - ni kaosa, so pa še zmeraj nekateri ljudje, ki jih želi zamenjati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriški mediji sicer že ugibajo, kdo bi Cohna lahko nadomestil. Kot možen kandidat se pojavljata svetovalec v Beli hiši Peter Navarro in konzervativec Larry Kudlow, ki je bil ob Trumpu kot svetovalec že med predsedniško kampanjo leta 2016.

Trump vztraja pri dvigu carin na uvoz jekla in aluminija

Trump je v torek na skupni novinarski konferenci s švedskim premierjem Stefanom Lofvenom vztrajal, da bo uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija, kljub Lofvenovim opozorilom, da bo trgovinska vojna na koncu škodovala vsem.

Švedski premier je skušal Trumpu razložiti zapletenost svetovne trgovine s primerom na Švedskem izdelanega letala, ki ima na koncu 50 odstotkov ameriškega materiala.

"Prepričan sem, da bodo višje carine na dolgi rok škodovale vsem," je dejal premier in dodal, da je zunanja trgovina stvar EU, vendar pa je Švedska članica EU in podpira trgovino s čim manj ovirami.

Trumpa to ni prepričalo, kot ga doslej niso uspeli prepričati svetovalci, kot je Cohen, in celotno republikansko vodstvo kongresa skupaj z gospodarskimi združenji. Celo Združenje za aluminij s 700.000 zaposlenimi v ZDA mu je izrazilo globoko zaskrbljenost in ga pozvalo, naj raje razmisli o bolj usmerjenih ukrepih proti državam, ki ne igrajo po vsem pravilih, kot je Kitajska.

Največja izvoznica jekla v ZDA je Kanada pred Južno Korejo, Mehiko in Brazilijo, ki ji šele sledi Kitajska. Lofven je izrazil razumevanje za Trumpovo stališče, da mora najprej poskrbeti za svojo državo, kar dela tudi sam. Vendar pa 50 odstotkov švedskega bruto domačega proizvoda prihaja od izvoza in prosta trgovina je zato ključna.

Trump je na skupni novinarski konferenci s švedskim premierjem Stefanom Lofvenom vztrajal, da bo uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija.
Trump je na skupni novinarski konferenci s švedskim premierjem Stefanom Lofvenom vztrajal, da bo uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija. FOTO: AP

Šved je priznal, da so na svetu presežki jekla, vendar pa dodal, da ga 50 odstotkov proizvede Kitajska, Evropa pa zaleže le za deset odstotkov svetovne proizvodnje. Ob tem je izrazil tudi obžalovanje, da so se končala pogajanja o območju proste trgovine med ZDA in EU in izrazil zavezo pariškemu podnebnemu sporazumu, od katerega je Trump odstopil.

Na vprašanje, ali resno misli s carinami, je Trump zatrdil, da tuje države že desetletja izkoriščajo ZDA, ki imajo 800 milijard dolarjev (650 milijard evrov) zunanjetrgovinskega primanjkljaja. Samo s Kitajsko ga je za 500 milijard dolarjev (406 milijard evrov) in Trump je dejal, da je podobno tudi z drugimi državami. "EU z nami ne ravna dobro. Je zelo, zelo nepoštena trgovinska situacija," je dejal Trump in pribil, da EU zelo ovira poslovanje ZDA z njo.

"Pošiljajo nam avtomobile in drugo v ZDA. Naj delajo, kar hočejo, ampak potem jim bomo dali velik 25-odstotni davek na njihove avtomobile in verjemite mi, dolgo tega več ne bodo delali. Jaz sem tu, da ščitim," je dejal Trump in ponovil svoje mnenje, da bodo v trgovinski vojni bolj trpele druge države kot ZDA. Čeprav pa bo menda zadeve uredil na "zelo ljubeč način".

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je v torek Trumpa pozval k bolj kirurškemu pristopu s carinami, na primer le za kitajski uvoz. Opogumile naj bi ga besede senatorja iz Georgie Sonnyja Perdua, ki je po sestanku v Beli hiši dejal, da so tam odprtih glav in pripravljeni na razmislek.

Vendar je potem odstopil nasprotnik carin Cohn in Ryanovo upanje je izzvenelo kot pobožna želja brez osnove. Finančni minister ZDA Steve Mnuchin, ki se še ni naveličal položaja, je dejal, da bodo skušali pripraviti carine že v tem tednu. Nekateri ugibajo, da morda ne bo šlo za splošne carine, ampak omejene na določene države in za določen čas.

a novinarski konferenci ameriškega predsednika in švedskega premierja je bilo nekaj vprašanj tudi okrog Severne Koreje, pri čemer je Trump izrazil vero, da je Severna Koreja iskrena v zadnjih pobudah za pogajanja, ker jo pritiskajo sankcije.
a novinarski konferenci ameriškega predsednika in švedskega premierja je bilo nekaj vprašanj tudi okrog Severne Koreje, pri čemer je Trump izrazil vero, da je Severna Koreja iskrena v zadnjih pobudah za pogajanja, ker jo pritiskajo sankcije. FOTO: AP

Trump je že med kampanjo obljubljal protekcionistične ukrepe, vendar so republikanci upali, da se bo sčasoma umiril. Analitiki upajo, da je za njegovim obnašanjem racionalna politična razlaga, če že ni gospodarsko smiselna. Prihodnji teden bodo v industrijski zahodni Pensilvaniji posebne kongresne volitve v izrazito republikanskem okrožju, kjer sta republikanski in demokratski kandidat povsem izenačena.

Analitiki volitve jemljejo kot kanarčka, ki bo napovedal izid jesenskih splošnih kongresnih volitev, zato obe strani ne varčujeta z denarjem in podporo. Demokrata Conorja Lamba je že prišel podpret trenutno najpopularnejši demokrat Joe Biden, konec tedna pa se bo za republikanca Ricka Sacconeja tam oglasil še Trump.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adminjef
08. 03. 2018 14.44
-1
Bravo Trump. Kitajcem so preveč zrastla krila in jih je treba malo priškrnit. Kitajska je brez USA in Evrope navadna kmetija. Kitajci ropajo Afriko na dosti večjem obsegu, kot je to počel beli človek 200 let nazaj in se še nam zdaj to očita. Kitajska to počne zdaj in jim je to dovoljeno.. zakaj že?
M_teorija
08. 03. 2018 10.48
+1
Ka Trump rabi svetovalca za ekonomijo. Sej tako al tako ne dojema te znanosti!? Pa svetovalca za zunanjo politiko tud ne rabi. Provzaprov za politiko nasploh!?
Uporabnik113189
07. 03. 2018 22.05
Demokrat, bankir in prepričan globalist v svoj prav pač ne vidi tistega kar prekaljen in izkušen poslovnež Trump. Mogoče bo res ta ukrep v začetku slab za ZDA, vendar pa je obstoječi model pristajanje na širitev Kitajske ekonomije in še večja neumnost iz vidika ZDA..
nikhrast
07. 03. 2018 22.57
Trump še živi še v prejšnem stoletju, ne ve da smo v cajtu digitalizacije, on bi še vedno podpiral zastarelo industrijo, premogovnike, jeklarne...
Uporabnik113189
08. 03. 2018 08.18
Za izdelavo "digitalnih" robotov potrebuješ precej kovin, aluminija, plastike, pametni roboti pa se širijo z neverjetno naglico..
kure bedne
07. 03. 2018 21.08
+1
Meni je pra Trampič všeč. Že zaradi tega, ker se zaveda, da je kapo in, da razmišlja tudi s svojo glavo. Boli njega kaj si drugi mislijo. Poglejte našega Pahorčka-nič od nič.Če bi bila sedaj na vladi še Bush ali Obama bi na vzhodu sam še bolj pokalo.
SLO-SURVIVAL
07. 03. 2018 15.42
-4
Brigajte se zase in ne toliko za ameriko, naši politiki tudi ne blestijo! Dokler ni bil tramp izvoljen niste toliko pljuvali po ameriki ki vas plačuje! Le čemu takšen preobrat? Vprašanje je zgolj hipotetično, odgovor poznamo
korintos23
07. 03. 2018 19.14
+2
M_teorija
07. 03. 2018 15.36
+1
Trump bo pahnil svet za 50 let nazaj!?
korintos23
07. 03. 2018 15.31
+2
Dve tri porno igralke in Trump, potem šele Melanija pride, in to je to.
jakec1575
07. 03. 2018 13.49
+7
Kitajska igra zelo nefer igro. Zivi samo od izvoza, njihovo ljudstvo pa je varcno, kar samo pomeni, da unicujemo planet na zalogo, ker se povsod na Kitajskem in v oazah kopicijo stevilke na racunih od katerih nima prebivalstvo sveta nic. Teh stevilk je tudi ze toliko, da ce jih sprostimo v obtok, se sesuje ekonomija zaradi prepoceni denarja. ZDA ne morejo tiskati denarja v nedogled. carine so logicne in pogumno dejanje, ceprav ob Trumpu vedno malo bruhnem. Trenutni globalizacijski ekonomski tokovi tecejo tako, da je produktivnost vecja za 80%, ljudje pa za to ne dobijo dvojne place. Denar tece v grlo pescici. Demokracija je samo se na papirju. V svetu imamo spet absolutizem, tokrat brez modrosti Marije Terezije. Čisti exces turbo kapitalizma.
Uporabnik113189
07. 03. 2018 22.10
ZDA z vojaško silo ohranja ta prosti trg in ga financira s svojim dolarjem. Korist pa ima Kitajska..To on kot poslovnež jasno vidi, zanašati se na ekonomiste, ki se igrajo s tujim denarjem je pa neumnost. Paradigma se mora spremeniti, pa če so to carine, naj bodo pa carine.
trumpet2018
07. 03. 2018 09.59
-3
Trump samo čisti močvirje, še eden prikrit globalist manj v beli hiši, ki bi rad prodal Ameriko Kitajski, tako kot je to storila crooked Hillary, ki je Kitajcem omogočila da so prišli do najnoveše ameriške vojaške tehmologije, Goldman Sachs je bogato doniral volilno kampanjo Hillary Clinton, Trump ni dobil od njih niti centa, to je ta globalistična elita, Trump bo samo poćistill belo hišo, naslednji je Kushner, ki je poslovno preveć povezan s Kitajci, največjimi sovražniki zda, moral bi odpustiti tudi Ivanko ki je proti drugemu amandmaju ameriške ustave, se pravi pravici do samoobrambe in pravici do nošenja orožja. To so normalne kadrovske menjave, fake mediji seveda lažejo, da ga vsi zapuščajo, kar je neumnost, v vrsti jih ćaka več 100 za to delovno mesto
kaktusar1
07. 03. 2018 08.27
+2
počas bo ostal še brez melanije..sam njo verjetno veže predporočna pogodba....
SlovenskiDomoljub
07. 03. 2018 08.39
-5
Ma zakaj bi sla stran ce je se vedno poln denarja? Ga je treba pocuzat do konca