Tujina

Angele Merkel Trumpove besede niso zmedle: 'Evropejci imamo usodo v svojih rokah'

Washington, 16. 01. 2017 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Donald Trump je v prvem intervjuju, ki ga je kot novoizvoljeni ameriški predsednik dal za evropske medije, poudaril, da se ne strinja s politiko nemške kanclerke Angele Merkel: "Evropska unija je pravzaprav samo instrument, ki dela v prid Nemčije." Angele Merkel besede ameriškega predsednika niso zmedle: "Evropejci imamo usodo v svojih rokah."

"Če pogledate Evropsko unijo, boste videli, da je to pravzaprav samo instrument, ki dela v prid Nemčije," je bil v prvem intervjuju, ki ga je po ameriških volitvah dal za nemške in britanske medije, kritičen novoizvoljeni predsednik Donald Trump. Nemško kanclerko Angelo Merkel je označil za najpomembnejšo osebo v Evropi, ki pa je v begunski krizi naredila "nekaj katastrofalnih napak".

"Prav tako menim, da se brexit ne bi zgodil, če bi Evropska unija v primeru beguncev ravnala drugače. Tako pa se je v Evropo zateklo toliko ljudi s takšnimi in drugačnimi problemi," je dejal Trump, ob tem pa spomnil na nedavni teroristični napad na berlinskem božičnem sejmu, v katerem je umrlo 12 ljudi. "Britanci so se naposled pametno odločili," je ocenil Trump.

V EU zaradi Trumpovih izjav zaskrbljeni, pozivajo k enotnosti

V EU se po teh kritikah vrstijo izrazi zaskrbljenosti, pozivi k enotnosti in opozorila, da je treba vendarle najprej počakati na njegovo potrditev v petek. Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov unije ocenil, da bo prvo letošnje zasedanje vodij evropskih diplomacij pod vplivom Trumpovih izjav, ki so pretresle Bruselj.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault pa je ob prihodu na zasedanje v Bruslju ocenil, da je najboljši odziv na Trumpove kritike enotnost Evropejcev. "Moč Evrope je njena enotnost," je poudaril.

Številni zunanji ministri so izpostavljali, da je treba najprej počakati na Trumpovo potrditev. Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je na primer poudaril, da ni smiselno komentirati komentarjev ljudi, ki še niso prevzeli položaja. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz pa je izpostavil, da je pozorno spremljal zaslišanja ministrov in da so nekateri predlogi smiselni, celo v nasprotju s Trumpovimi izjavami, zato ne bi smeli pretiravati z odzivi in tolmačenji Trumpovih izjav in tvitov.

Britanski zunanji minister Boris Johnson se je na Trumpove izjave edini odzval pozitivno, saj je novoizvoljeni ameriški predsednik Londonu ponudil dober in hiter trgovinski dogovor med ZDA in Veliko Britanijo po brexitu. "To je zelo dobra novica," je dejal.

Trump ni naklonjen politiki nemške kanclerke Angele Merkel.
Trump ni naklonjen politiki nemške kanclerke Angele Merkel. FOTO: AP

Merklova: Evropejci imajo svojo usodo v lastnih rokah

Angela Merkel je članice EU pozvala, naj jih ostre besede, ki jih je izrekel Donald Trump, ne zmedejo. "Mislim, da imamo Evropejci svojo usodo v lastnih rokah," je Trumpove izjave komentirala Merklova. Z gospodarsko močjo in učinkovitimi strukturami odločanja bi lahko bila EU po mnenju Merklove kos terorizmu, digitalizaciji in drugim težavam.

Trump je v pogovoru za britanski Times in nemški Bild konec tedna med drugim izjavil, da je EU v temelju sredstvo za Nemčijo. Prav tako je kritiziral migracijsko politiko Merklove in dejal, da je bila njena odločitev za sprejem velikega števila beguncev katastrofalna napaka, tudi v luči terorizma.

Nemška kanclerka je v odzivu danes še poudarila, da je boj proti terorizmu za vse velik izziv. "To bi še enkrat jasno ločila od vprašanja beguncev," je dejala. Številni Sirci namreč niso pobegnili le pred državljansko vojno, temveč tudi pred terorizmom v svoji državi. Na vprašanje o prihodnjih odnosih med Nemčijo in ZDA pa je Merklova povedala, da so Trumpova stališča sedaj znana. "Osebno sedaj čakam na prisego ameriškega predsednika," je dodala.

Odhajajoči ameriški državni sekretar John Kerry je medtem v pogovoru za CNN branil EU, Merklovo in njeno begunsko politiko. "Iskreno mislim, da je za novoizvoljenega predsednika neprimerno, da se v notranjo politiko drugih držav vpleta na tak neposreden način," je dejal Kerry.

"Mislim, da moramo biti zelo pazljivi glede tega, da enemu najmočnejših voditeljev v Evropi - in tudi enemu najpomembnejših, glede na to, čemu se približujemo - rečemo, da je naredil napako," je še izpostavil.

Angela Merkel je članice EU pozvala, naj jih Trumpove besede ne prizadenejo.
Angela Merkel je članice EU pozvala, naj jih Trumpove besede ne prizadenejo. FOTO: AP

Trump oster tudi do tovarne vozil BMW, v bran jim je stopil nemški minister

Trump je v intervjuju napovedal tudi, da bodo ZDA koncernu BMW naložile visoke dajatve, če bo svojo tovarno zgradil v Mehiki namesto v ZDA. Nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel se je na to danes že odzval in sicer je dejal, da bi uvedba 35-odstotnega davka na uvoz nemških vozil ameriški industriji močno škodovala. 

"Ameriška avtomobilska industrija bo v primeru uvedbe 35-odstotnega davka na uvoz nemških vozil slabša, šibkejša in dražja," je dejal Gabriel. Dodal je, da bi uvedba višjih dajatev na avtomobilske dele prizadela tudi ameriške proizvajalce avtomobilov. No, iz koncerna BMW pa so na kratko sporočili le, da gradnja tovarne v mehiškem mestu San Luis Potosi poteka po načrtih in naj bi bila dokončana leta 2019.

Dogovor s Putinom je mogoč, Nato je zastarel

"Poglejmo, če bi lahko dosegli kak dober dogovor z Rusijo," je dejal za Times Trump. Nakazal je možnost, da bi dosegli dogovor glede zmanjšanja arzenala jedrskega orožja in olajšanja pritiska sankcij, vendar brez podrobnosti. "Rusija trenutno zaradi sankcij močno trpi, vendar mislim, da bi se lahko kaj zgodilo, kar bi koristilo veliko ljudem," je dejal Trump, ki tudi med kampanjo ni skrival naklonjenosti do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kopico kontroverznih izjav za evropske zaveznike, nervoznih zaradi ruskih agresivnih potez v Ukrajini, je znova navrgel tudi na račun zveze Nato: "Že pred časom sem dejal, da ima Nato težave (...) Kot prvo, je zastarel, ker je bil zasnovan že dolgo dolgo let nazaj. Kot drugo pa države ne plačujejo, kar bi morale plačevati," je dejal za najbolj prodajan nemški dnevnik Bild.

V zvezi Nato so na kritike o zastarelosti organizacije že odgovorili in sicer, da popolnoma zaupajo v ohranitev močnega zavezništva z ZDA. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je "popolnoma prepričan, da bo nova ameriška administracija ostala zavezana Natu".

V Kremlju so se medtem strinjali s Trumpom, da je Nato zastarela organizacija. Kot je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je "konfrontacija sistemski cilj te organizacije". "Glede na to, da je osredotočena na konfrontacijo in da je celotna struktura posvečena idealom konfrontacije, težko govorimo o moderni strukturi, ki je v skladu z idejami stabilnosti, trajnostnega razvoja in varnosti," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal Peskov.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je ob tem opozorila, da pogajanj o trgovinskem dogovoru ZDA in Velike Britanije ne more biti, dokler je slednja članica EU. Sicer pa je Mogherinijeva v odzivu na Trumpove izjave izpostavila 100-odstotno prepričanje, da bo EU držala skupaj. Poudarila je tudi, da toliko stvari še ni jasnih in da se ne bo odzivala na namere, preden te postanejo politike.

Karl Erjavec bi v Bruselj čim prej povabil ameriškega zunanjega ministra.
Karl Erjavec bi v Bruselj čim prej povabil ameriškega zunanjega ministra. FOTO: 24ur.com

Erjavec bi ameriškega zunanjega ministra čim prej povabil v Bruselj

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je izpostavil, da je treba na zasedanje v Bruselj čim prej povabiti novega ameriškega zunanjega ministra, da iz prve roke izvejo ameriška stališča.

Trumpove izjave sicer po njegovih besedah v Bruslju niso povzročale posebnega vznemirjenja. Obenem pa Erjavec meni, da bo Trump nedvomno prinesel novo dinamiko in da ves čas povzroča turbulence.

"Odzvali" so se tudi v Evropski komisiji. Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je pojasnil, da so, da bi se izognili kritikam svojega stališča, da ne komentirajo komentarjev, tokrat pripravili izjavo: "Ta intervju smo prebrali z zanimanjem."

Ne podcenjujte Trumpa, konec koncev je prav on 45. ameriški predsednik. Barack Obama

 Obama: Ne podcenjujte Trumpa, vendarle je predsednik!

Medtem je ameriški predsednik v odhodu Barack Obama gostoval v oddaji 60 minutes na televiziji CBS, kjer je opravil še zadnji intervju pred Trumpovo inavguracijo, ki bo ta petek. Dejal je, da si želi, da bi tudi po njegovem odhodu Američani verjeli v iste vrednote: "Naša demokracija mora ostati zdrava, ohraniti moramo naš čut za solidarnost."

Na vprašanje, česa se najbolj veseli, ko bo razrešen funkcije predsednika države, je odgovoril: "To, da mi ne bo več treba nastaviti budilke. Moj jutranji spanec bo zagotovo daljši." Poudaril je tudi, da si bo vzel več časa za družino.

Voditelj Steve Kroft se je ob koncu intervjuja obregnil ob nedavni Trumpov spor s hollywoodsko zvezdnico Meryl Streep. "Teh izjav ne smemo jemati zlahka. Ne podcenjujte Trumpa, konec koncev je prav on 45. ameriški predsednik," je še dejal Obama.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (819)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
17. 01. 2017 21.10
+1
Prej je mislila rečti, da "imamo Evropejci usodo v njenih rokah" ... Ta baba bo totalno uničila Evropo. Hitler je s svojimi državljani - nemci - klal vse, kar mu je pod roke prišlo, Merklova pa bo tista, ki bo Evropo spremenila v arabski svet. Me prav zanima, koliko migrantov je ta zagrižena vladarka in zagrižena humanitarka vzela v svojo hišo, da si z njimi deli kuhinjo itd ... nič, ker jih noče v svoji bližini.
Transformerji
17. 01. 2017 17.59
Stara zadeva: Radio center -Oda radosti - od takrat se je marsikaj spremenilo še na slabše!
ONniON
17. 01. 2017 17.42
+1
nemčija NI uspešna tam živi že več kot 13 milijonov prebivalcev pod pragom revščine medtem ko azilant dobi vse gratis od države podobno kot v sloveniji
puspan
17. 01. 2017 18.30
+4
Daj ne nabijaj. Nemški delavec ve za kaj dela, ker je odnos med delodajalci, sindikati in delavci urejen. Vedo, da imajo korist vsi trije, če rešujejo probleme skupaj, saj gre to v dobro njih vseh. Enako to velja tudi za tuje delavce. Se še spomniš Tolar kaki dve leti nazaj, ko so se naši časopisi na veliko razpisali o primeru izkoriščanja našega delavca, ki ga na koncu delodajalec niti izplačati ni hotel. Celo predstavnik naših sindikatov se je odpravil tja, da pokaže solidarnost z njim, a je kmalu prišel z dolgim nosom nazaj, ker se je izkazalo, da je bil izkoriščevalec naš podjetnik, ki je ordiniral po Nemčiji.
korintos23
17. 01. 2017 19.11
+1
V vsaki državi je nekaj siromašnega prebivalstva, čisto v vsaki, a Amerika jih nima?
Diškor
17. 01. 2017 16.54
+2
Bom videl kako boš pol piskala Gelca, ko boš volitve izgubila.
korintos23
17. 01. 2017 17.28
+0
Ti si jih tudi, samo so te elektori rešili! Hihihi Angelo pa bodo Nemci ali izvolili ali odposlali, druge ni!
JApajaDAja
17. 01. 2017 16.32
+6
anđela, eu politiki imate našo usodo v rokah, mi smo pa talci vaših odločitev! pa vsi ste enotni, da je rus največja nevarnost miru v eu in svetu! tudi tu se narod ne strinja s politiko, ki jo vodite eu politiki!!!!
minnaema@yahoo.com
17. 01. 2017 16.31
OJEJ, OJEJ to so pa HUDE obtožbe gospod PRESIDENTE ZDA že pred vstopom svojega mandata. Ni ga kaj "PLAVATI BO POTREBNO z besedo in v dejanjih" n se kontinuirano zavedati, da v pogovarjanjih in dogovarjanjih je moč uspeha a za vse to realizirati MORATA BITI DVA sogovornika.......& se pustimo presenetiti "
murate
17. 01. 2017 16.09
+6
merklove ne zmede nič,tudi tisoči beguncev ne in teroristični napadi ne, tako da mi deluje kot ženska super girl.Svojci žretv bi jo morali tožiti za odškodnine,žal pa to ne gre.
sagesse
17. 01. 2017 15.33
+13
Trump je brez diplomatskega nakladanja povedal tisto,kar je res........ in zakaj tak halo....
User1063544
17. 01. 2017 15.52
+3
Senzacionalizem v doktrini šoka. To je Hunger games in pravila so, ko nekdo nekaj reče mora biti HALO!!!
nikhrast
17. 01. 2017 16.07
brabusednet
17. 01. 2017 15.26
+5
Trump bo Angeli še sive lasi delal,pa tudi drugim.
korintos23
17. 01. 2017 15.08
-2
Tota teta Angela bo Trumpa tak čemerila ka ga bo kap ruknola! Baba ve kak se temu streže, Trump ja je politik kak tisti vajenec v triletni zidarski šoli!
korintos23
17. 01. 2017 15.05
+6
Nemci se naj odločijo ali bodo Angelo ponovno izvolili ali ne, mi smo se za Trumpa že,-vozi Miško.
kianolog
17. 01. 2017 14.09
+6
S čarovnico na grmado!
korintos23
17. 01. 2017 15.02
-2
nikhrast
17. 01. 2017 16.09
+0
Boga Melanie, nobenega entuziazma nima, saj verjetno sploh ne bo šla v The White House, Ivanka bo First Daughter.
Mich Diam
17. 01. 2017 13.49
+6
Gelca, ne računajte na nas!
vicente
17. 01. 2017 13.40
+0
si mislikajnasbo J.....,eden ki ima ženo iz slovanije
kemuri
17. 01. 2017 13.26
+6
Angele Merkel Trumpove besede niso zmedle: 'Evropejci imamo usodo v svojih rokah'.....viš teti Angelci se je zareklo pa se je izdala da kar ona odloča v imenu vse Europe..upam da bo čim držav izstopilo z EU pa ne naj teta lepo sama , saj veste kaj, s svojimi wilikommerji .
AlternativeFacts
17. 01. 2017 13.35
-2
Tebi še niso razložili zakaj imamo EDNINO, DVOJINO in MNOŽINO?....kaj ti pove stavek 'Evropejci imamo usodo v svojih rokah' ? Da govori v ednini, ali množini?
kemuri
17. 01. 2017 13.43
+6
..še enkrat samo zate...teta Angelca misli da lahko govori v imenu vseh Evropejcev..;) .
AlternativeFacts
17. 01. 2017 13.51
-2
Ne "teta Angelca" je samo povedala da IMAMO usodo v svojih rokah...kar je povsem pravilno. Trump je ameriški predsednik in naj raje začne najedat domačemu folku. Nam nima kaj razlagat kako in kaj bomo živeli.....
kemuri
17. 01. 2017 14.18
+3
Nima ona kaj govorit v mojem imenu, nisem jaz pristaš njene politike..kot " MI " lahko ona govori v imenu Nemcev..ali ti prevedem v kakšno slovensko narečje da boš boljše razumel ?
AlternativeFacts
17. 01. 2017 14.35
-1
S takim odnosom si lahko potem samo tiho kot miška, ker tudi ti nimaš kaj govoriti v drugem imenu....
korintos23
17. 01. 2017 15.10
+3
kemuri, ona je šef našemu izvozu v Nemčijo, samo lepo tiho ali pa greš na borzo! hahahaha
felix58
17. 01. 2017 15.37
+0
torej, se vračamo po poti, po kateri smo prišli....kak dolgo pa bomo šli nazaj, do Jajc ali še dlje
AlternativeFacts
17. 01. 2017 16.14
+1
Po kateri poti smo pa prišli? Begunci prihajajo v Italijo že lep čas, pa dokler se ta zgodba ni dotaknila podalpskih domorodcev se ni ihče kaj pretirano razburjal...Sedaj ko smo mi del te igre je pa cel jok in stok.....
Fifi 24
17. 01. 2017 13.23
-1
Vedno znova se ob branju komentarjev dokazuje. da je povprečen slovenček ovca nič več tolažba ovcam je morda samo to da so ovce tudi čez mejo ....... Merklova NI ZABITA zabita je slo ovca in ostale seveda ......Merklova samo deluje po planu ki odgovarja GLAVNIM igralcem.....če plan zahteva , da kakšno ovco povozijo, posilijo, ustelijo jo pač ovca gor ali dol.....slovenske oz eu ovce naivno mislijo da so vredne več kot one iz iraka. Libije pa hehe NISO
Uporabnik113189
17. 01. 2017 13.43
+0
Točno tako, v resnici pa še manj, za naše revne skrbijo slabše.
korintos23
17. 01. 2017 15.11
+0
Tako jeFfifi, zakaj mi A ngele gospodarsko ne uničimo a ne?
trumpet2018
17. 01. 2017 13.21
+4
na inavguraciji bo pela znana county pevka, in to pesem z naslovom Get over it, hahahah (še prevedem - levaki , prebolite že enkrat, izgubili ste volitve), protestniki - anti trump luzerji na čelu s fejk zvezdniki bodo pa prepevali "We will survive! .res , norost ne pozna meja,
AlternativeFacts
17. 01. 2017 13.32
-5
Res je norost ne pozna meja, in ti si lep primer tega....Koga briga Trump in njegova inavguracija, razen tebe?
korintos23
17. 01. 2017 15.03
+1
trumpet2018
17. 01. 2017 15.43
+1
ja, tudi Jackie Evancho poleg drugih, Marie Osmond, pa lahko bodo tisti ognjemet od Hillary pošibali, ki si ga je predhodno pripravila , ko je bila ziher da bo zmagala
Raspunin777
17. 01. 2017 12.50
+0
EU bo propadla ker jo vodijo FDV -multi kulti teoretiki. Anglija je že šla, kmalu bo denarno pomoč spet rabila Grčija, Italija....,. Trump je izjavil da enosmerne ceste z izvozom EU avtomobilov V USA ne bo več....,... JUHUHU same pozitivne novice od EU filozofov ,kateri bi se samo pogovarjali in pogajali !
AlternativeFacts
17. 01. 2017 12.56
+2
Kam je VB šla? Vedno bolj želi ostati del povezave, ker so izračunali, da v nasprotnem primeru sledi ekonomski kolaps, povezavi se hoče ponovno priključiti še Islandija, ki bo imela sedaj referendum na temo ponovnega približevanja EU povezavi.....Ne sanjat pri odprtih očeh.....
Uporabnik113189
17. 01. 2017 13.04
+3
VB ne bo šla nikamor, tudi države na celini EU ne bodo šle nikamor, samo razmerja med njimi se bodo spremenila to je vse. Tudi ekonomskega kolapsa v VB ne bo, ker bodo dobili krepko podporo s strani ZDA., tako kot Izrael.
Raspunin777
17. 01. 2017 13.09
Filozofa - pojdita filozofirat ..... prihaja čas ko bodo taki ostali brez služb in raznih državnih prejemkov. Vračamo se nazaj v vašo omiljeno Jugo.
puspan
17. 01. 2017 13.11
+2
Raspunin te zelo razumem zakaj v Jugo. Tam si z ozirom na tvoje nedelo prekleto dobro živel, ampak tisti časi so hvala bogu za večne čase mimo.
AlternativeFacts
17. 01. 2017 13.18
+2
Raspunin@ Da se ne boš prehladil s to tvojo norostjo...Sicer ne vem zakaj v slovenskih medijih ne pišejo nič o tej temi, ki je zelo pomembna za EU, no si pa sedaj poglej v katero smer gre EU..."Mady Delvaux-Stehres - Pomladi bo EU parlament razpravljal o uveljavitvi UTD v članicah EU. Vzrok za to odločitev je, da zaradi vse večje robotizacije pričakujejo močan porast brezposelnosti"....Torej gremo mi po svoje a ne, ob takih politikih kot jih imamo ti še trave ne boš imel za smukat......
Uporabnik113189
17. 01. 2017 13.26
+3
Uvedba UTD ne bo nič drugega kot nekaj podobnega kar so v Nemčiji 3 rajha naredili nacionasocialisti. Živilske karte, boni, le v denarju. Vsi enaki v revščini. Če kdo misli da bo potem bolje živel se krepko moti. Prav lahko se zgodi, da bodo v državici kmetov imeli na mizi več in bolje jedli, čeprav se ne bodo vozili z ravno z BMW-ji.. Skratka peščica bogatih bo uživala, za večino bo pa revščina na bone..Natančno odmerjena da ne bodo šli v hosto.
AlternativeFacts
17. 01. 2017 13.31
+1
Klasik@ Kaj bi pa ti rad. Lačen folk ker nemore do dela, ker ga ni? A bi samo rad namesto robotiziranih delavnih procesov, raje uvedel kitajski model švic fabrik? Samo tudi v tem primeru bo enakost v revščini.....
Uporabnik113189
17. 01. 2017 13.39
+2
Ali na obračunski listek države napišeš naslov socialna pomoč, ali UTD, ali donacija, ali wilkomen je samo druga beseda za isto stvar. Država ljudi, ki čepijo in čakajo na pomoč je usmerjena v propad. Stvar je sprta z naravnimi zakoni..Ljudje so od nekdaj med seboj trgovali, si nekaj menjali, nihče ne more danes opredeliti kakšen natančno bo trg jutri ko bo zasičen z osnovnimi dobrinami s strani robotov, , zagotovo pa lahko napišem, da bodo lenuhi na socialkah žalostno izginili, tisti pridni, ki bodo usodo vzeli v svoje roke pa preživeli.
AlternativeFacts
17. 01. 2017 13.47
+1
Tebi res ni jasno, da so časi ki prihajajo taki, da bo delovnih mest premalo za vso to populacijo? Kaj naj po tvoje ljudje naredijo, skupinski harakiri, da se tebi podobnim ne bo potrebno ukvarjati z njimi?...Pa ne mi pravljic o naravnih zakonih prodajat',,Denar ni naravni zakon, naravni zakon tudi ni noben politični sistem, še manj države itd....Naravni zakon je samo to, da ti potrebuješ hrano in vodo za preživetje, kako do nje prideš je pa zgolj tvoja iznajdljivost...V primeru družbe, države ali kakorkoli hočeš imenovati, družbenega dogovora.....
AlternativeFacts
17. 01. 2017 12.50
+1
Enim je vidim zelo težko dojeti, da begunci niso prišli v EU, ker je nekdo vpil "Wilkomen"....Ti ljudje bi prišli v vsakem primeru, ker so videli koliko milijonov rojakov dobesedno tolče revščino v begunskih taboriščih po Turčiji, Jordaniji, Libanonu, Egiptu....Kaj mislite, kje bi ta skoraj 2 milijonska množica končala, če Merklova ne bi igrala igre odprtih vrat? Ja pri nas, mi bi se danes utapljali med temi begunci, tako pa jih imamo komaj okoli 200....Mogoče vam je pa žal, da jih ni tu končalo vsaj 1 milijon. Le kdo bi razumel zarukanost......
Fifi 24
17. 01. 2017 13.13
+3
Ko zarukanec razlaga o zarukanosti...zmaga
AlternativeFacts
17. 01. 2017 13.26
+3
fifi@ Da hitro diagnosticirava zarukanost...So Italijani preden je Merklova izjavila dobrodošlico, kdaj rekli "Benvenuti" da jim vedno znova prihajajo begunci/migrantje? Ali pa Španci?
Transformerji
17. 01. 2017 12.43
+5
Ga. Angela, ste mogoče že prebrali naše predloge za spremembo evropske ustave?? Če teh, kar pametnih predlogov ne boste upoštevali, potem ni nobenega vzroka, da ostajamo skupaj.