Tujina

Trump odstavil Tillersona, nato pa še njegovega namestnika, ki ga je postavil na laž

Washington, 13. 03. 2018 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Donald Trump je po državnem sekretarju Rexu Tillersonu odpustil še njegovega namestnika, državnega podsekretarja Steva Goldsteina. Ta je na Twitterju zapisal, da Trump s Tillersonom pred odstavitvijo ni govoril, kar je v nasprotju z navedbami Bele hiše.

Ameriški predsednik Donald Trump je odstavil zunanjega ministra Rexa Tillersona. Nasledil ga bo dosedanji šef obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo, medtem ko bo Cio v prihodnje vodila Gina Haspel.

"Mike Pompeo, direktor Cie, bo postal naš novi državni sekretar. Opravljal bo fantastično delo! Hvala Rexu Tillersonu za njegovo delo. Gina Haspel bo postala nova direktorica Cie, prva ženska doslej. Čestitke vsem!", je prek Twitterja sporočil Trump.

Donald Trump je odstavil Rexa Tillersona, nato pa še njegovega namestnika.
Donald Trump je odstavil Rexa Tillersona, nato pa še njegovega namestnika. FOTO: AP

Svojo odločitev je nato pojasnil z besedami, da se s Tillersonom nista strinjala o številnih stvareh, vključno glede iranskega jedrskega programa. "Z Rexom sva o tem dolgo govorila. Dejansko sva dobro shajala, a se nisva strinjala o nekaterih stvareh. Če pogledate dogovor z Iranom, sem menil, da je grozen, on je menil, da je dober. Želel sem ga bodisi prekiniti ali nekaj narediti, on je menil nekoliko drugače. Tako da dejansko nisva bila enakih misli," je dejal. Zahvalil se mu je za "odlično delo". "V zadnjih 14 mesecih smo veliko dosegli, njemu in njegovi družini želim vse dobro," je zatrdil.

Tillersonov svetovalec Steve Goldstein je medtem izjavil, da jima razlogi za Trumpovo odločitev niso znani, kar je v nasprotju z uradno razlago Bele hiše. "Državni sekretar ni govoril s predsednikom to jutro in ne pozna razlogov, a je hvaležen za priložnost, ki jo je dobil, in še vedno meni, da je javna služba plemenit poziv, ki ga ni mogoče obžalovati," je zapisal na Twitterju. Dodal je še, da Pompeju "želijo vse dobro".

Kmalu zatem je Trump odpustil še Goldsteina. "Bilo mi je v čast, predsedniku in državnemu sekretarju pa sem hvaležen za to priložnost," je ta dejal v odzivu in dodal, da se veseli počitka.

O sporih med predsednikom in zunanjim ministrom se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovemu odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da Tillerson razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo, navaja Washington Post.

Kot piše časnik, je Trump Tillersona v petek pozval, naj odstopi, nakar se je ta v ponedeljek predčasno vrnil iz svoje turneje po Afriki.

Mandat je končal tiho, kot ga je vodil

Tillerson je danes s tresočim glasom pred novinarji prebral izjavo poslovilnega nagovora, nato pa se poslovil brez odgovorov na vprašanja. Dejal je, da uradno ostaja na položaju do konca meseca, da bi zagotovil nemoteno tranzicijo. Zahvalil se je sodelavcem in Američanom, posvaril Rusijo, Trumpa pa je omenil le enkrat.

"Ostaja veliko dela pri iskanju odgovorov na zaskrbljujoče obnašanje ruske vlade, ki mora pozorno oceniti, ali so njena dejanja v najboljšem interesu njenih državljanov in širšega sveta. Nadaljevanje sedanje poti bo vodilo v še večjo osamitev, kar ni v interesu nikogar," je dejal.

Mandat je končal tiho, kot ga je tudi vodil, saj so se novinarji od samega začetka pritoževali nad njegovo nedostopnostjo.

Donald Trump je presodil, da je čas za spremembe.
Donald Trump je presodil, da je čas za spremembe. FOTO: AP

Trump presodil, da je čas za spremembe

Trump je očitno presodil, da mora spremembe izvesti še pred pričakovanim srečanjem s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom in prihajajočimi trgovinskimi pogajanji. Tudi tiskovna agencija AFP navaja neimenovanega visokega predstavnika ZDA, da naj bi Trump želel ministra zamenjati še pred začetkom tveganih pogajanj s Pjongjangom.

V State Department zdaj prihaja Pompeo, tega pa bo na čelu Cie predvidoma nasledila njegova dosedanja namestnica Haspelova. Če bo potrjena v kongresu, bo Cio prvič doslej vodila ženska. Oba sta se Trumpu že zahvalila za zaupanje, ki jima ga je izkazal.

V izjavi za Washington Post je Trump medtem oba močno pohvalil. Za Pompea je med drugim dejal, da je bil najboljši v svojem letniku na West Pointu in je z odliko diplomiral na harvardski pravni šoli, kot član predstavniškega doma kongresa pa se je izkazal s svojim delom in sposobnostjo sodelovanja tudi z demokrati.

Za Haspelovo pa je med drugim zapisal, da je s Pompeom tesno sodelovala več kot leto dni in da se je med njima v tem času razvilo globoko spoštovanje. Sam jo bo zdaj predlagal za novo direktorico Cie in če jo bo kongres potrdil, bo to po njegovem "zgodovinski mejnik".

Menjava na vrhu State Departmenta je sicer le še ena v vrsti menjav v Trumpovi administraciji v zadnjih mesecih. Belo hišo je moral v ponedeljek zapustiti tudi predsednikov tesni sodelavec John McEntee, ki s Trumpom sodeluje že od začetka predsedniške kampanje leta 2015. Neimenovani sodelavec je kot razlog navedel varnostne pomisleke.

Odstavitve nista želela komentirati ne McEntee, ki ima med Trumpovimi sodelavci enega najdaljših stažev, ne Bela hiša, poroča ameriški CNN in dodaja, da je šel skozi vrata zaradi resnih finančnih zločinov, zaradi katerih ga preiskuje ministrstvo za domovinsko varnost, vendar naj ne bi bili povezani s Trumpom.

Ameriški mediji poročajo, da je McEntee skoraj dobesedno letel skozi vrata Bele hiše, saj mu niso dovolili pobrati niti plašča. Politico je lani poročal, da se McEntee rad igra s ponarejanjem Trumpovih podpisov. McEntee je skrbel za to, da je imel predsednik na voljo svinčnike za podpisovanje dokumentov in avtogramov, za dostavo sporočil in med drugim za nastavljanje ur po Beli hiši.

Ne glede na vse to pa je McEntee nemudoma po odpustitvi iz Bele hiše dobil nazaj položaj višjega svetovalca za operacije v predsedniški kampanji Trumpa za leto 2020 s sedežem v prestolnici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veronqa
14. 03. 2018 13.32
+1
O Tilersonu se je že dolgo govorilo, da je na odstrelu. Nobeno presenečenje. Trump se je ne dolgo nazaj pošalil, da bo morda naslednja Melanija. Je to dim?
M_teorija
14. 03. 2018 10.00
+2
Titek je tud mel enga Rexa. Ampak njega je bolj ubogal!?
jzkzfzmz
14. 03. 2018 07.16
+7
IN še ena zanimiva, ki je ne objavlate. Kako so v Ghouti našli bojni strup pri vaših "zmernih upornikih" za nas ISIS, IS, al-kaida, al-sham, FSA, ...glavorezci, ki je del ameriškega sponzoriranja? Kdaj boste objavili te posnetke? Vam pomagam. Nikoli, ker se ne sme ne.
jzkzfzmz
14. 03. 2018 07.14
+8
Zakaj pa ne napišete odgovor Marie Zakharove o 24 urnem ultimatu s Britanske strani? :) Theres may se je lahko samo pogreznila po odgovoru. Jasno j epovedala, da ni države, ki bi lahko Rusiji dala ultimat! Seveda tega vi ne smete predvajat. Še dobro da obstajajo televizije, ki predvajajo ;) Pa lep Fake news dan vam želim ;)
Ka pa mislis
13. 03. 2018 21.42
+7
a je za klumpa sploh kdo sprejemljiv?
BUONcaffee
13. 03. 2018 22.08
+2
Trumpov slohan- odpuščen si! Velja tudi v politiki.
BUONcaffee
13. 03. 2018 21.16
+6
Tako se dela!!!!! Kohla bi morali že zdavnaj odstaviti ker je nekoristen.
CestniKolesar370Wattov
13. 03. 2018 21.16
+3
Steve (((Goldstein))). Mnenje ovrženo.
walter2
13. 03. 2018 19.46
+2
Ta trapasti Gargamel,ki pojma nima o politiki in diplomaciji je živ dokaz lutke,ki so jo določeni vplivneži postavili,da manipulirajo z njo in samo skrbi nas lahko,da preko njenih psihotičnih ukrepov ne zakuhajo kakšne apokaliptične vojne.
flum
13. 03. 2018 18.49
+7
zdej ko je Korl končno navezov stike z USA, pa ti odstavjo ministra vanjskih poslova
rossi66
13. 03. 2018 18.40
-9
E moj Rex, pusti ti politiko in se vrni lepo nazaj od koder si prisel, v naftno industrijo. Vzemi spet nazaj v roke Exxon, pa da se enkrat ze neha to brezplodno nihanje vrednosti delnic okoli mrtve tocke... Pa da se mi koncno ob pogledu na moj portfolio izrise nasmeh na obrazu...:-)
kameltrajbar
13. 03. 2018 18.34
+5
..kaki loleki.....))))
JApajaDAja
13. 03. 2018 18.26
+12
pompeo, zagrižen evangeličan, ki vpije...vstanite, molite pokončno saj je kristus edini rešitej sveta...bivši šef cie, sedaj ta glavni pr trumpu.......kakšen novi virus blaznosti je v usa?
rekapaka
13. 03. 2018 17.25
+15
Le kdaj bo zamenjal sebe?
Kollerik
13. 03. 2018 21.51
+1
nightifly
13. 03. 2018 17.05
+2
Danes so nasli v stanovanju v Londonu prebeznika Nikolai Glushkov-a -prijatelja Berezinskega ki se je fental 2013 / Se bo zanimivo
nightifly
13. 03. 2018 17.06
+2
Apostol1
13. 03. 2018 17.16
-9
Jaz sem pa najdu 100 mark,ki so brez veze kot tvoj komentar
nightifly
13. 03. 2018 17.27
-1
Zmaga Ukrajini ..
13. 03. 2018 16.57
+6
Trump se bo nekega dne zmotil in sam sebe odstavil :) Kar bi bilo seveda najbolje za vse.
nightifly
13. 03. 2018 16.13
+16
General Vladimir Mikhailov visoki predstavnik FSB ja pravi da je ena od moznosti tudi ta - da je bivsi expert kemicnega orozja Mirzayanov –ki je v zacetku 90-ih pobegnil na zahod predal ali prodal formulo -kasneje je to MI6 ustvaril agent in ga uporabil v politicne namene / Vecina analitikov pravi da je ta incident s Skripalom en hud udarec za Rusijo -torej je vec kot jasno da tega zdaj v takem kocljivem casu –trenutku ne bi naredila nikoli /Sploh pa –ker od te smrti ne bi iemla in nima nobenih koristi / Ne vojaskih –ne politicnih –ne gospodarskih -nikakrsnih / Nalkopala bi si samo jezo sveta / In prav na to karto zdaj igrajo na Zahodu / Rusija je moralni –diplomatsko politicni in vojaski zmagovalec zadnjega desetletja -torej je vloga Amerike -ki se ze dve desetletji sopiri po svetu brez posledic zelo zmanjsala / Bush –Obama je bila zelo slaba kombinacija –ocitno / Upam samo da Trump ne bo ponovil te gonoreje /
street45
13. 03. 2018 16.03
-2
A to si tak mal podajajo palco ko pri štafeti? Me zanima v kakšnem vrstnem redu se bodo zamenjali čez par mescov spet.
bohinj je zakon
13. 03. 2018 15.54
+8
metla bo še delala..........tak je Trumpy
nightifly
13. 03. 2018 15.47
+17
Nekateri angleski poslanci so se spomnili da je mogoce Rusija vmesana tudi v smrti 14 aljudi -nekaterih med njimi ex agentov -cetudi so smrti ze preiskali in ugotovili dejanske vzroke in zaprli preiskave /Torej zelijo na vsak nacin Rusijo postaviti na pranger / No saj tu se ni kaj veliko za sprasevati zakaj to pocenjajo /Vse je povezano tudi z brexitom in uveljavljanjem monarhije v novem geografsko politicnem zemljevidu / Imperij skusa ostati imperij pa mu ne gre najbolje / radi bi bili v UE obnasali pa kot imperij ki gospodari po celem svetu / Ne bo slo Terezinka -ti bo Putin povedal kako in kaj
Apostol1
13. 03. 2018 15.46
+13
Me pa res zanima,kdo bo odstavil Trumpa