Tujina

V luči priseljenske politike v ospredju znova vprašanje, kako je Melania Trump prišla v ZDA

Washington/New York/Canberra, 31. 01. 2017 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Novi ameriški predsednik Donald Trump je zaradi nasprotovanja Trumpovemu ukazu o priseljencih in beguncih odpustil vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA Sally Yates. V luči njegove politike priseljevanja pa kalifornijska senatorka poziva Trumpa, da objavi vse dokumente, povezane s prihodom njegove soproge Melanie v ZDA.

Trumpova administracija je Yatesovo označila za izdajalko, ker nasprotuje njegovemu odloku o prepovedi potovanja, priseljencih in beguncih.
Trumpova administracija je Yatesovo označila za izdajalko, ker nasprotuje njegovemu odloku o prepovedi potovanja, priseljencih in beguncih. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je odpustil vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA Sally Yates potem, ko je politična nameščenka iz časa predsednika Baracka Obame vsem zveznim tožilcem oziroma pravnikom ministrstva po ZDA naročila naj po sodiščih ne zagovarjajo Trumpovega ukaza o priseljencih in beguncih.

Trump je v soboto za 90 dni prepovedal vstop državljanom sedmih muslimanskih držav v ZDA, za 120 dni vstop vsem beguncem iz vsega sveta in za nedoločen čas vstop beguncem iz Sirije, kar je povzročilo vsesplošni upor po vseh ZDA, sodne izzive in po mnenju pravnih strokovnjakov začetek poti proti ustavni krizi komaj deset dni dni po inavguraciji.

"Nisem prepričana, da je obramba izvršnega ukaza v skladu s svečano zavezo pravičnosti in nisem prepričana, da je izvršni ukaz zakonit," je sporočila Yatesova potem, ko se zvezni tožilci že sami od sebe v soboto in nedeljo niso močno upirali argumentom odvetnikov zaprtih priseljencev po ameriških letališčih, sodišča pa so izdajala prepovedi izgonov priseljencev z veljavnimi dokumenti.

Trump jo je najprej napadel po Twitterju, nato pa še odpustil in v ZDA že govorijo o ponovitvi "masakra sobotne noči", ko je predsednik Richard Nixon odpustil posebnega preiskovalca Archibalda Coxa, nakar sta odstopila pravosodni minister in njegov namestnik, kar se je končalo z Nixonovim odstopom v aferi Watergate.

Bela hiša je sporočila, da je Yatesova izdala vlado in na njen položaj imenovala zveznega tožilca iz Virginije Dano Boenteja. Eksplozivna odločitev Yatesove in podoben odziv Bele hiše sedaj obetata dodatne težave v senatu, ki mora potrditi novega pravosodnega ministra, to je republikanskega senatorja Jeffa Sessionsa iz Alabame.

Na seznamu le države, s katerimi Trump nima poslov?

Na Trumpa letijo očitki, da je na seznam muslimanskih držav, katerih državljani imajo prepoved vstopa v ZDA, uvrstil le tiste, s katerimi nima poslov. Tiste, s katerimi posluje, pa naj bi izločil. Trump se brani, da je tudi Obama prav teh sedem držav opredelil kot vir terorizma.

Ukrep je sprožil tudi proteste doma in kritike po svetu. "Še vedno preučujemo ta odlok," je priznal tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis. Ni pa hotel pojasniti, ali je ministrstvo sodelovalo pri tej odločitvi novega ameriškega predsednika.

V teh 90 oziroma 120 dneh naj bi Trumpova administracija sicer preučila kriterije za podeljevanje vizumov, da bi zagotovila, da bi bile ZDA varne pred "radikalnimi islamskimi teroristi". Toda nenadna prepoved vstopa v ZDA je minuli konec tedna povzročila veliko težav potnikom iz teh držav, ki so kljub temu, da so imeli veljavne vizume, obtičali na letališčih oz. so jih vrnili nazaj v njihove domovine.

Odstavil tudi vodjo zvezne agencije za priseljevanje in carine

Kmalu potem, ko je odpustil vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA Sally Yates, je Trump v ponedeljek odstavil tudi Daniela Ragsdala, vršilca dolžnosti direktorja zvezne agencije za priseljevanje in carine (ICE), ki deluje v okvirju ministrstva za domovinsko varnost. Razlog še ni znan.

Ragsdala bo zamenjal dosedanji direktor operacij za odstranjevanje tujcev iz ZDA pri ICE Thomas Homan, nekdanji newyorški policist in mejni agent s 30-letnimi izkušnjami na področju policijskega obravnavanja priseljencev.

Sporočilo o zamenjavi je prišlo iz ministrstva za domovinsko varnost in ne iz Bele hiše, ameriški mediji pa poročajo, da naj bi Ragsdale ostal v službi na položaju Homanovega namestnika.

Kalifornijska senatorka zahteva objavo imigracijskih dokumentov Melanie Trump

Kalifornijska državna senatorka Nancy Skinner iz Berkeleyja zahteva, da ameriški predsednik Trump objavi vse dokumente, povezane s prihodom njegove soproge Melanie Trump v ZDA. Skinnerjeva to zahteva v luči Trumpovega odnosa do priseljencev.

Senatorka opozarja, da okoliščine priselitve Melanie v ZDA niso nikoli bile razjasnjene.
Senatorka opozarja, da okoliščine priselitve Melanie v ZDA niso nikoli bile razjasnjene. FOTO: AP

Senatorka v senatu zvezne države Kalifornija trdi, da nihče iz Trumpove organizacije ni nikoli objavil nobenega dokumenta o okoliščinah priselitve Melanie Trump v ZDA. Opozarja na vprašanja glede njenega domnevnega plačanega dela brez ustreznega delovnega vizuma, ki jih doslej ni še nihče pojasnil. Njen odvetnik naj bi pregledal le tiste papirje, ki so mu jih dovolili videti.

Senatorka prav tako spominja na Trumpovo obljubo, da bo imela Melania novinarsko konferenco, na kateri bo odgovorila na vprašanja glede tega, kar pa se ni zgodilo.

Republikanski pravnik iz San Francisca Harmeett Dhillon je za Politico dejal, da gre za nizkotno poceni politično taktiko, ki je pod vsako kritiko, saj politika predsednika ZDA ne pomeni zelene luči za napad na njegovo ženo.

Demokrati pa trdijo, da je zahteva upravičena ravno zaradi predsednikovega odnosa do priseljencev, saj njegov predsedniški ukaz pravi, da so prioriteta za izgon iz države vsi priseljenci, ki so kdaj lagali imigracijskim uradnikom.

Trumpove omejitve vstopa v ZDA ne veljajo za uslužbence ZN

Združeni narodi so dobili zagotovila Washingtona, da prepoved vstopa v ZDA za državljane sedmih muslimanskih držav, ki jo je uvedel Trump, ne bodo veljale za uslužbence Združenih narodov (ZN) iz teh držav in bodo lahko prišli na delo na sedež organizacije v New Yorku.

Trump je z izvršnim ukazom v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav – Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je v ponedeljek sicer opozoril, da je imelo čez vikend kar nekaj uslužbencev svetovne organizacije težave pri vkrcanju na letala za ZDA. Kasneje je pojasnil, da sicer noben uslužbenec ZN ni bil prizadet zaradi nove Trumpove politike omejevanja vstopa na območje ZDA.

Uslužbenci ZN, ki prihajajo iz teh držav, imajo posebne vizume – z oznako G4 in bi morali biti izvzeti iz Trumpovega ukaza. Dujarric je kasneje potrdil, da so dobili zagotovila uradnega Washingtona, da te izjeme veljajo in da bodo uslužbenci ZN, ki prihajajo iz teh držav, lahko prišli na delo v New York.

Dujarric je še izrazil upanje, da bo Trumpov ukaz o omejitvah vstopa v ZDA začasen, vendar ni pozval k odpravi omejitev. Bolj konkreten je bil v ponedeljek visoki komisar ZN za človekove pravice Rad Zejd al Husein, ki je Trumpov odlok označil za nezakonitega in neprijaznega. Organizacija Human Rights Watch pa je k odločnemu odzivu pozvala tudi generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa.

Izjemo so si 'priborile' tudi Velika Britanija in Avstralija

Trumpov ukaz je povzročil proteste in kritike, predvsem pa nemalo zmede, saj ameriški uradniki zavračajo vstop tudi tistim, ki prihajajo iz omenjenih sedmih držav z večinsko muslimanskim prebivalstvom, a imajo dvojno državljanstvo tudi katere izmed drugih držav. Velika Britanija si je v ponedeljek že zagotovila izjemo za tiste svoje prebivalce z dvojnim državljanstvom, ki bodo v ZDA potovali neposredno iz Velike Britanije. Podobno izjemo pa si je izborila tudi Avstralija, je danes sporočil avstralski premier Malcolm Turnbull.

Kot je povedal, se za avstralske državljane, ne glede na njihovo poreklo ali morebitno sporno dvojno državljanstvo, ni spremenilo nič glede njihovega potovanja v ZDA in da za njih ostajajo ista pravila kot doslej. "Dobil sem tudi uradno potrditev Bele hiše," je povedal Turnbull. "Prišla je od svetovalca za nacionalno varnost, generala Michaela Flynna," je še dodal.

Turnbull se je sicer znašel pod pritiskom domače javnosti, ker se ni odzval na Trumpovo odločitev glede omejevanja vstopanja v ZDA, tako kot so se drugi voditelji. "Kot premier Avstralije moram skrbeti za nacionalne interese Avstralije in interese avstralskih državljanov," je v zvezi s tem danes poudaril Turnbull.

"Ko moram dati iskren nasvet, nasvet brez strahu ameriški vladi, naredim to zasebno in ne komentiram javno ameriške notranje politike," je še dodal avstralski premier, hkrati pa napovedal, da bo Avstralija še naprej krepila odnose z ZDA in novo ameriško administracijo.

Pentagon bo zaprosil Trumpa za izjeme pri Iračanih, ki so pomagali ZDA

Koalicija Sirske demokratične sile (SDF), ki jo podpira ZDA in se v Siriji bori proti skrajni skupini Islamska država (IS), je danes prvič dobila pošiljko oklepnih vozil iz ZDA ter dodatno obljubo podpore.

Ameriško obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da si bo prizadevalo pri predsedniku Trumpu doseči, da bi izjemoma dovolil vstop v ZDA tistim Iračanom, ki so pomagali ZDA oziroma ameriški vojski. 

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Davis, že sestavljajo seznam Iračanov, ki so sodelovali z ameriško vojsko, vključno z borci in prevajalci, "ki so se pri tem pogosto izpostavljali veliki nevarnosti".

AFP tudi navaja, da je pod vprašajem tudi status iraških pilotov, ki se trenutno urijo v Arizoni. To je eno od vprašanj, ki še posebej zanimajo tudi Pentagon, je še priznal Davis na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Trump je v petek prepovedal vstop vsem Iračanom, ne glede na to, da je Irak ključen zaveznik ZDA v boju proti skrajnim skupinam v regiji in da ima z ZDA sklenjeno tudi strateško partnerstvo. 

Številni obtičali na letališčih

Kar nekaj ljudi je zaradi spornega odloka obtičalo na letališčih. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) ocenjuje, da je po svetu približno 20.000 beguncev, ki bi morali v prihodnjih 120 dnevih v okviru begunskega programa prispeti v ZDA. Več kot 100 beguncev je obtičalo v tajskem Bangkoku. Med njimi tudi najstnik, ki je bil tik pred tem, da bi se v ZDA ponovno srečal s svojo mamo, v Bangkoku pa je pridržan v celici.

Skupina šestih Irancev pa je morala na tranzitnem delu letališča v Amsterdamu preživeti že tretjo noč, saj jim ne odobrijo vstopa v ZDA, čeprav so imeli urejena dovoljenja. Ko so odšli na pot iz Teherana namreč prepoved vstopa v ZDA za Irance še ni veljala. Ker nimajo urejenega vizuma za vstop v EU morajo na odločitev čakati na letališču, kljub obiskom zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu in nizozemskih odvetnikov pa ne vedo, ali bodo nadaljevali pot naprej v ZDA ali se bodo vrnili v domovino.

Med drugim so vstop v ZDA prepovedali tudi krščanski družini iz Sirije, ki je sicer po več urah potovanja že prispela na letališče v Filadelfiji, vendar so jih tam zavrnili in poslali nazaj. Ker so bili pripravljeni na novo življenje v ZDA, so v Siriji že prodali vso svojo lastnino. Podobno se je zgodilo iraški družini, član katere je v Iraku celo delal za ameriško nevladno organizacijo. Prav tako so prodali svojo lastnino in dali odpoved v službah, saj so verjeli v nov začetek v ZDA.

Kar nekaj ljudi pa je načrtovalo potovanje v ZDA, vendar ne vedo, če bodo lahko odšli na pot. Med njimi je iraška poslanka Vian Dakil, ki bi morala v Washingtonu prejeti nagrado za človekove pravice Lantos za svoje delo pri osveščanju zasužnjenih Jazidk s strani skrajne skupine Islamska država. Ker je tudi sama Jazidka, pripadnica nemuslimanske verske manjšine, bi načeloma lahko odpotovala v ZDA, vendar se še dogovarjajo, če bo dobila dovoljenje.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
01. 02. 2017 14.13
+3
kAKO IN ZAKAJ JE PRIŠLA V ZDA? Po socialno podporo prav gotov ne!
LLLEPI
01. 02. 2017 19.14
kolbek460
01. 02. 2017 19.32
+2
Principat
01. 02. 2017 12.41
+0
in kako na to gledamo v domačem okolju , 200 m po miklošičevi pa kot da sem v ................
Frane Šajn
01. 02. 2017 11.40
+0
Trump ima mogoče srečo v gospodarskih odločitvah ampak v političnih ga pa majejo kot nalomnjen kol. Ja Melania štejerci imajo lep gostinski rek; "lepši se je v pikiju smejat ko f merđi jokat!"
LLLEPI
01. 02. 2017 19.16
Ce ima dovol kesa bo tdi v politiki glaven.Politike lahko vse kupis Poglej si nase prodane duse kako so poceni
maneno48
01. 02. 2017 11.06
+0
naše sa me cu poglejte, so po volitvah popolnoma obrnil ploščo !!!
maneno48
01. 02. 2017 11.04
+9
Trump dela to kar je obljubil !!!
Janezek1a
01. 02. 2017 10.47
+3
V enem tednu je izpolnil več predvolilnih obljub kot Obama v dveh mandatih! O hitrosti izpolnjevanja predvolilnih obljub naših politikov pa ne bi niti izgubljal besed. Mogoče samo tista izpred debelih dveh desetletij od ZLSD (sedaj SD) da bodo odprli 200.000 novih delovnih mest.... Pa kako rad bi slišal iz ust kakšnega našega politika, da smo Slovenija in njeni prebivalci na prvem mestu!
enakostzavse
01. 02. 2017 12.37
-2
Tvojo pamet bi rad imel. Ne sekirat se, ne umnost nič ne boli in vedno ti je lepo.
Janezek1a
01. 02. 2017 13.15
+4
Ne vem, če sva se razumela: ljudje so ga izvolili zaradi tega kar je obljubil in sedaj dela to kar je obljubil. Ne pravim, da je dobro niti da je slabo. Kaj lahko pokaže Obama? Pa je tudi obljubljal.... Pa če pogledamo pri nas; Cerar je obljubljal poštenje in visoke etične standarde. ZLSD 200.000 novih delovnih mest, Erjavec blaginjo upokojencem, Janša pa rumeno sonce na modrem nebu. Kaj od tega imamo danes? Še enkrat preberi drugi stavek svojega komentarja....
Imam veliki
01. 02. 2017 10.35
+0
prijahala je na trdem t...
enakostzavse
01. 02. 2017 12.39
+1
Si ziher da je bil trden? Dolarji so so bolj trdni kot t.....!
RoccoS
01. 02. 2017 10.19
-2
sigurno so njeni papirji bolj prepričljivi kot Obamov rojstni list
enakostzavse
01. 02. 2017 12.40
+0
Brez skrbi, če Obama na bi bil ami, ne bi mogel postat predsednik, je tako ?
RoccoS
01. 02. 2017 16.27
malo poyoutubaj, poglej reultate preiskovalne komisije.... rojstni list je 100% fake
kaj pa pol
01. 02. 2017 09.19
+1
kako je prišla.priplavala je atlantik.
Kollerik
01. 02. 2017 10.11
+4
wolfterier
01. 02. 2017 10.24
+1
Ne vem točno,kako je prišla v ZDA,sigurno pa ne s plastično vrečko iz mehiške puščave,nje...
enakostzavse
01. 02. 2017 12.41
+5
Slovnica janšistom dela preglavice hahahaahahahaahh
skradin
01. 02. 2017 09.12
+2
Odšla je z avijonom, 100%..........saj takrat sem bil jaz stevard.
primmo
01. 02. 2017 08.59
+7
toliko lepih muslimaskih držav obstaja, katere niso vojni, ne vem v čem je problem!
revolution17
01. 02. 2017 08.58
+2
Ko latino američanka zahteva kaj od nje hahahaha
vstajnik1941
01. 02. 2017 08.30
+2
Zadeva je čist enostavna. Vsi v ameriki so vsi zeleni, eni so pač svetlo zeleni, drugi pa temno zeleni in Melanija je pač svetlo zelena. Pri nas pa imamo svetlo zelene in srednje zelene, pa še produkte svetlo in srednje zelenih. To je problem!
enakostzavse
01. 02. 2017 09.02
+1
Ti maš tudi nianso temnozelene farbe, kot vsi z juga.
wolfterier
01. 02. 2017 10.25
+5
Zeleni so kot paradižnik,na koncu so rdeči....
deratizacija
01. 02. 2017 08.13
+2
Lepe in voljne imajo še vedno odprta vrata.
enakostzavse
01. 02. 2017 08.54
+1
mrfairplay
31. 01. 2017 22.56
+8
Seveda , to je pa zdaj najbolj pomembno , in ko se bo rešilo vprašanje , kako je Melanija prišla v ZDA , bo vse rešeno... Vse za politiko in moč na vseh področjih ... Bog jim požegnaj.
Diškor
31. 01. 2017 22.45
+3
Levičarski mediji lažejo – večina ameriških volivcev podpira ukrepe Donalda Trumpa
Diškor
31. 01. 2017 22.46
+0
Velika večina ameriških volivcev podpira začasno prepoved vstopa migrantom iz nestabilnih in nevarnih držav. Skoraj dve tretjini volivcev v ZDA podpira ustavitev migrantskih tokov, dokler ne bodo vzpostavljeni boljši mehanizmi za preverjanje tujcev.
Diškor
31. 01. 2017 22.48
+0
Javno mnenje ostaja dokaj nespremenjeno od avgusta 2016, ko je bilo 59 odstotkov volivcev za začasno prepoved migracij iz držav, ki podpirajo terorizem. Septembra je 59 odstotkov volivcev nasprotovalo propadli kandidatki demokratov Hillary Clinton, ki je načrtovala v državo pripeljati sto tisoče sirskih migrantov. Druge raziskave razkrivajo, da je javno mnenje večinsko naklonjeno prepolovitvi ali celo ukinitvi vseh kvot za sprejem migrantov v ZDA. 58 odstotkov državljanov meni, da bi morali izgnati vse ilegalne migrante iz ZDA.
Diškor
31. 01. 2017 22.45
+2
Sprejel bom zakon, po katerem bodo edino prostituke lahko nosile burke in nikabe, bom vidu kolk bodo še muslimanke protestirale.
enakostzavse
01. 02. 2017 08.56
+1
A se ti obraz melančice ne dopade, ko bi jo rad zakril ?
rde?kar
31. 01. 2017 21.51
+1
Kakšno cvilenje.
heello
31. 01. 2017 21.55
+3
.... a si osamljen, kje so tvoji kameradi ?
komarec
31. 01. 2017 21.58
+2
ToJeToZaZdaj
31. 01. 2017 21.45
+3
V primeru,da se Melania zdaj loči od Donalda, dobi polovico bele hiše???
krtofl
31. 01. 2017 21.46
+3
komarec
31. 01. 2017 21.59
+2
rde?kar
31. 01. 2017 21.40
-2
levi kaj vam za nohte gre
enakostzavse
01. 02. 2017 08.58
+2
In kot že nešteto krat pokazano, je besedni zaklad janšistov, zelo minimalističen.