Tujina

Trump ima po novem 'rad' Nato, ZDA stopnjujejo pritisk na Moskvo: trije (bolj ali manj slabi) scenariji za Sirijo

Washington, 13. 04. 2017 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Čas je, da se brutalna državljanska vojna v Siriji konča, da premagamo teroriste in dopustimo beguncem, da se vrnejo domov," pravi ameriški predsednik Donald Trump, ki si je premislil glede globalne vloge "zastarelega" Nata. Zdaj pravi, da je organizacija, ki jo je vztrajno kritiziral, branik miru.

Trump je zdaj bolj naklonjen Natu, še vedno pa vztraja pri povečanju obrambnih proračunov članic.
Trump je zdaj bolj naklonjen Natu, še vedno pa vztraja pri povečanju obrambnih proračunov članic. FOTO: AP

Zveza Nato ni več zastarela organizacija, je po današnjem srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Washingtonu ocenil ameriški predsednik Donald Trump. Še več, Nato je označil za "branik mednarodnega miru in varnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naša skupna varnost je za nas vedno številka ena," je dejal Trump, ki je sicer po izvolitvi Nato označil za zastarelo organizacijo, zaveznike pa okrcal, da za skupno obrambo ne plačujejo dovolj.

Slednji poziv k okrepitvi obrambnih proračunov je Trump sicer ponovil tudi danes, je pa na drugi strani izjavil, da je zavezan sodelovanju v zavezništvu in da bo evropskim zaveznikom pomagal pri reševanju perečih težav, od boja proti terorizmu do migrantske krize, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zavezništvo je pozval tudi k večji aktivnosti pri reševanju konflikta v Siriji. Skrajni čas je, da se brutalna državljanska vojna v Siriji konča, zavezniki v Natu pa bi morali sodelovati, da končajo "to katastrofo", kot se je izrazil.

Zaveznikom se je zahvalil tudi za podporo pri obsodbi napada s kemičnim orožjem v sirskem kraju Kan Šejkun 4. aprila, v katerem je bilo ubitih 86 ljudi, med njimi številni otroci. "Zloben pokol nedolžnih civilistov s kemičnim orožjem, vključno z barbarskim pobojem majhnih in nemočnih otrok ter dojenčkov mora kategorično zavrniti vsaka država, ki ceni človeško življenje," je dejal ameriški predsednik.

"Čas je, da se ta brutalna državljanska vojna konča, da premagamo teroriste in dopustimo beguncem, da se vrnejo domov," je po poročanju AFP še dodal Trump.

Tillerson v Rusiji, ozračje hladno

Vojna v Siriji medtem divja že šest let, Združeni narodi ocenjujejo, da je v tem času umrlo že več kot 400.000 ljudi, milijoni so na begu. V osrčju konflikta je sirski predsednik Bašar al Asad – nekoč prepozna kot reformni oblastnik, danes pa ga velik del ljudstva vidi kot diktatorja, ki je proti svojemu narodu uporabil celo kemično orožje. Težava pa je, da ni jasno, kakšna bi bila Sirija brez Asada, mnogi se bojijo, da bi se ponovil libijski scenarij. Libija je namreč po odstranitvi diktatorja Moamerja Gadafija zdrsnila v kaos, veliki kosi ozemlja so pod nadzorom skrajnežev, centralna oblast pa je izjemno šibka.

Potem ko je Trump ukazal napad na cilje sirske vojske, čeprav je pred izvolitvijo do Asada ubiral spravljivejše tone, je Rusija precej osamljen, a zato izjemno trden branitelj Asada. In v tem ozračju je potekal tudi obisk ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona v Moskvi. Medtem ko države G7 želijo menjavo Asada, Moskva ostaja neomajna, odnose z ZDA pa ocenjujejo kot "tako hladne kot že dolgo ne".

Analitiki in politika – od ZDA do Rusije – zaenkrat za Sirijo omenjajo tri možne scenarije.

Po prvem bi postavili prehodno oblast in spisali novo ustavo. V tem scenariju Združeni narodi igrajo pomembno vlogo, na podlagi nove ustave bi nato sklicali volitve in postavili reformno vlado. Asad bi moral odgovarjati na sodišču. Gre za najbolj idealen scenarij, katerega uresničitev ni verjetna. Velika težava – sirska opozicija. V političnem smislu šibka, sprta, polna islamističnih skupin, ki bi jih bilo na koncu težko ločiti od "zdrave opozicije".

Po drugem scenariju bi zahodne države izvedle vojaško posredovanje in odstranile Asada. Tudi ta ni verjeten, saj bi na eni strani kopensko posredovanje doživelo odpor članic koalicije v domačih državah. Spomini na Irak in Afganistan so namreč še živi, prav tako bi najbrž prišlo do hudega spora z Rusijo in Kitajsko. Medtem ko drugi scenarij ni optimalen za svet, je tretji najslabši za Sirce.

Po tretjem bi država padla v kaos. Asad bi padel, državo pa bi si razdelile skrajne skupine. Asadov padec namreč niti slučajno ne pomeni samoumevnega miru. Ob treh slabih scenarijih ima zahodni svet dilemo. Asadu pustiti, da še naprej mori lastne ljudi, ne more, oblike posredovanja pa bodo povzročile ali domači ali mednarodni kaos.

Tillersonova misija, da na krov pridobi Rusijo, je bila zato jasna, a pričakovano zaenkrat ni prinesla večjega uspeha. Dogovor velesil in jasna razločitev opozicijskih skupin v Siriji, bi namreč državi omogočila najboljše možnosti za prihodnost, vendar zaenkrat kaže na zaostrovanje retorike ali nadaljevanje slabe situacije, ocenjujejo analitiki.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
15. 04. 2017 14.20
+2
ja ampak ti norci ,ki imajo v rokah jedersko orožje tako eni kot drugi bojo svoje riti poskril na varno nam se pa črnp piše ,namen jederskega orožja je po njihovih besedah odvračanje druge države od morebitnega napada na drugo državo ,3 Svetovna vojna na nek način že poteka in to s Sirijo je lehko začetek spopada velesil s končno uporabo jederskega orožja........................
Jaka014
14. 04. 2017 22.24
+2
Opasno je, ko imago norci v rokah toliko orožja, kot ga ima Trump.
gongash
14. 04. 2017 22.13
+4
smešno pa ravno oni so to vse skupaj zakuhali, zdaj pa kao iščejo rešitve, noro.
Jebi Veter 1
14. 04. 2017 12.01
+4
FAKE NEWS DO FUNDAMENTA
M_teorija
13. 04. 2017 22.23
+7
Najprej imamo na eni strani teroriste, amaterje, ki ubijajo ljubiteljsko in Nato imamo profesionalce, ki to počnejo za denar!?
nikhrast
14. 04. 2017 18.13
-2
Potem pa imamo Slovence ki bi podprli vsako diktaturo, še o Titu sanjajo.
samuray1
13. 04. 2017 19.14
+11
NATO je le simbol zločina,nemoralnih laži in terorističnih dejanj.
Al83
13. 04. 2017 19.08
+6
Znanstveno dejstvo je, da se ne da imeti paralamentarne demokracije v držah, kjer je povprečna inteligenca prbivalcev j od 90. Vse kar je pod 85 sev Evropi smatra za retardirano (povprečni IQ v Europi je 100, v Slo 99). Koliko so inteligentni na bližnjem vzhodu smo lahko na prvo pričo videli med migrantsko krizo, ko je prišlo na dan, da večina migrantov(nad 70%) ne zna ne brat, ne pisat niti v lastnem jeziku. V Siriji je povprečni IQ v najboljšem primeru 83, kar pomeni, da večina ni primerna niti za posebno šolo več. Tako, da je velika verjetnost, da če se jim da demokracijo, da bodo na oblast spravili, tako, kot se je to zgodilo v Egiptu, kakšno teroristično organizacijo(Egipčani, so po padcu Mubareka na svojih prvih demokratičnih volitvah izbrali z veliko večino muslimansko bratovščino, ki je po tem uvajala verske zakone in pred parlamentom sekala glave). Torej demokracija v Siriji ne pride v poštev. Koga bi lahko še dali na oblast- mogoče modaretne Ameriške terroriste FSA( freee syrian army). Rečmo, da ti glih nimajo največje želje po tem, da se bojujejo proti ISISu, saj je večj verjetnost, da se jim pridružijo. Koga mamo potem še tam. Manj modaretne Am,eriške teroriste in McCainove prijatelje iz AlNusre? AlNusra je Afilietna organizacija AlKajde. Potem imamo tu še Kurde, ki bi iz sirije iztrgali Kurdistan in naredili lastno državo. Ne bi šlo čez najboljše pri turčiji. Ne vem, s kom mislijo zapolniti praznino, če se odstrani Asada, ki je največji sovražnik ISISa na bližnjem vzhodu. Ne vem pa še, sem mislil da je Trump rekel, da je sovražnik ISIS, sedaj pa je sovražnik največji sovražnik ISISa. Zgleda, da je nov šef Amerike spet v istem poslu, kot je bil prejšni šef, kar je nation building in regime change.Zgleda, da gospod Rex Tillerson direktor največjega in najbogatejšega naftnega podjetja na svetu hoče svoj naftovod, ki bo povezoval bližnji vzhod in EU. Zgleda, da se je Trump, ki je bil izvoljen, da prinese mir v svetu in se raje ukvarja z notranjo politiko Amerike(Amerika first) čisto prodal interesom establishmenta, kar pa je razvidno tudi iz tega, da ima sedaj široko podporo vseh, ki so mu bili do še pred minulim največji sovražniki(demokrati, neokonsi mediji...)
nevski
13. 04. 2017 18.12
+12
Zgodil se bo četrti scenarij. Rusija v Sirijo pošilja okrepitve in če si bojo ZDA še drznile vojaško podpirati teroriste v Siriji, bo Rusija odstranila ZDA z obličja Zemlje (Yellowstone). Sirska vojska bo počasi osvobodila celotno Sirijo in znova uvedla red in delujočo državo, sirski begunci pa se bojo lahko vrnili domov, ker bojo Obamove teroristične tolpe pregnane.
nikhrast
13. 04. 2017 18.30
-3
Ali pa ta scenarij, Asad jo bo popihal v Rusijo, pa tam živel v udobju kot tipičen diktator ki mu je potekel cajt.
samuray1
13. 04. 2017 19.53
+5
Hrastovino,hrastovino, Asad je državnik ki ga celoten zahod skupaj z ZDA ne premore. In ni lepo da vztrajno poskušaš ozmerjati žrtve zahodnjaških zločincev.
nikhrast
14. 04. 2017 18.11
-2
samy, ne ga srat, kaj lezež tem diktatorjem v rit kot en suženj.
M_teorija
13. 04. 2017 18.01
+9
Trump je z raketami ciljal Irak, zadel pa Sirijo!? Važno, da orožarji služijo!?
nikhrast
13. 04. 2017 18.27
+3
Dobro da ni ciljal Slovaško, tako misliš?
contadino
13. 04. 2017 16.30
+4
V rekordnem času je Trump pokazal , da sploh ne ve, na kakšno funkcijo je bil izvoljen . To zna biti nevarno , za cel svet . Verjetno ga že hčerka , ali mimoidoči prepriča, da uporabi silo , kot je to storil nekaj dni nazaj . Tako da je pričakovati , da ga bodo vsi mrhovinarji izkoristili . Njegova gumiasta hrbtenica, bo povzročila še veliko težav .
Kollerik
13. 04. 2017 17.42
+0
V rekordnem času je Trump pokazal, da je zelo hvaležen svojim delodajalcem in v čem je zdaj problem?
nikhrast
13. 04. 2017 15.32
-4
Ubogi ruski poslanci, se spomnite, po Trumpovi zmagi so ploskali in odpirali flaše šampanjca, zdaj pa sedijo tam, z odprtimi usti, pa gnilo jajco na obrazu.
HorstWiesel
14. 04. 2017 08.38
+3
ne morejo verjet, da je lahko nekdo tak dvoličnež in hinavec
vsevid
13. 04. 2017 14.46
+4
SAJ tako SHIZOFRENI ljudje kot je ta spadajo v psiho KLINIK !
trumpet2018
13. 04. 2017 14.33
+16
24 ur spet prejudicira Asadovo krivdo, češ treba ga je kaznovati, da ne bo spet moril lastnih ljudi, vse gladko prepisano od CNN-a fake news. pozabljajo pa da je vsakdo nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivda, seveda zamolćijo dejstvo ,da so Asada že pred 4. leti po krivem obtožili da je uporabil kemićno orožje, kasneje se je izkazalo da so kemićno orožje uporabili zmerni teroristi, ki ga imajo dovolj v svojih skladiščih. Tudi Trumpove zgornje izjave so vzete iz konteksta, tisti trije scenariji so povsem mimo, verjetno kakšni plačani analitiki CNN-a
nikhrast
13. 04. 2017 15.30
-6
Nehaj gledati CNN, glej Fox News, mogoče boš bolj zadovoljen.
Heretik1
13. 04. 2017 14.32
+12
Nato je branik miru, ameriške vojne pa so najbrž mirovne operacije! Hahahahahahahahahahaha!
Uporabnik565636
13. 04. 2017 14.26
+1
Tak kot pri nas, danes tak, jutri drugač. Da ni to ženin slovenski vpliv?
290ktober
13. 04. 2017 14.23
+12
Veliki bogati odločni samozavestni Donad Tramp v predvolilni kampanji se je kot predsednik spremenil v Donald Duck lutko na vrvici brez svojega jaza ..ja ja big mouth,,veliki gobec je klavno končal in je že vojni zločinec z napadom na suvereno državo kjer je ubil tudi otroke ,kot večina ameriških predsednikov!!Predsednik Donald Lutka Trump!!!!!!!!!!!!!!!Ker laže pa je Donald Pinokio Trump!!!
Kollerik
13. 04. 2017 17.41
+6
....za nekoga, ki vsaj približno ve, kako ta sistem "demokracije" deluje, to ni nobeno presenečenje. Na kratko: ali postane predsednik Donald, ali Hillary ali pa neki Joe iz Texsasa... za bankirje in ostale resnične "voditelje" Amerike so vsi ti izvoljenci win-win kombinacija. In potem ti "izvoljenci ljudstva" takoj ko postanejo izvoljeni, kaj hitro požrejo zveneče obljube, dane volilcem in se začnejo obnašati po nareku in v interesu nekoga drugega. Katerega že?... :))
Kollerik
13. 04. 2017 18.05
-1
knivar
13. 04. 2017 14.13
+6
seveda v predvolilnih obljubah je obljubljal tisto,kar si američani želijo zadnjih 30let,v resnici se njegov program ne razlikuje od bush-a ali clintonovih,premeten mešetar ali po domače lažnivec ima velike iskušnje z wall street-a kako prek mrtvih priti do cilja
kure bedne
13. 04. 2017 14.03
+7
kure ne pišite neumnosti in ne zavajajte folk, ker nimate pojma kaj pišete.
spletni_nepridiprav
13. 04. 2017 13.47
-1
zgleda je swamp drainal njegovo pamet in možnost odločanja
dostojevski II
13. 04. 2017 13.43
-1
Oranžni vse bolj spominja na onega iz S. Koreje. Oba najraje izstreljujeta rakete.
Kollerik
13. 04. 2017 17.41
-1
jih bo treba poslat v peskovnik, da se malce igrajo, pa kakšno lopatko in kanglico zraven...