Tujina

Hillary Clinton: Administracija predsednika Donalda Trumpa se ne zaveda nevarnosti pogajanj o jedrski razorožitvi s Pjongjangom

Washington/Peking, 10. 03. 2018 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.P./STA/Ti.Š.
Komentarji
69

Kitajski predsednik Ši Džinping je ameriškega in severnokorejskega voditelja pozval, naj se srečata čim prej. Donald Trump je odgovoril, da je dogovor s Severno Korejo še v nastajanju. Medtem pa Trumpova nasprotnica na predsedniških volitvah Hillary Clinton meni, da Washington nima dovolj izkušenih diplomatov za takšna pogajanja.

Donald Trump je sam sprejel odločitev o srečanju s severnokorejskim voditeljem.
Donald Trump je sam sprejel odločitev o srečanju s severnokorejskim voditeljem. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Ši Džinping sta se slišala po telefonu po presenetljivi napovedi, da se je Trump pripravljen srečati s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Natančen datum in kraj srečanja, ki se bo po napovedih zgodilo maja letos, še nista določena.

Bela hiša je pred tem zavzemala stališče, da se srečanje ne bo zgodilo, če Pjongjang ne bo sprejel "konkretnih ukrepov". A Trump se je po poročanju ameriških medijev odločil, da se sestane brez posvetovanja s ključnimi ljudmi v njegovi administraciji. Ameriški zunanji minister in državni sekretar Rex Tillerson je bil, ko je Trump tvitnil novico, ravno na prvem uradnem potovanju v Afriko. V petek je novinarjem povedal, da je odločitev, da se sestane s Kimom, ena od tistih, ki jih je "predsednik sprejel sam".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če se bosta Trump in Kim dejansko srečala, bo to prvo srečanje ameriškega predsednika in voditelja izolirane komunistične države, ki bi lahko predstavljalo preboj v dolgoletnih prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku.

Ši Džinping poziva k čimprejšnjemu srečanju.
Ši Džinping poziva k čimprejšnjemu srečanju. FOTO: AP

"Menim, da dokler se bodo vse strani držale splošne usmeritve političnega in diplomatskega dogovora, bomo vprašanje Korejskega polotoka premaknili naprej v smeri, ki so jo želi mednarodna skupnost," je še dejal Ši.

Trump je na Twitterju zapisal, da je morebitni dogovor s Severno Korejo še v nastajanju. "Dogovor s Severno Korejo je še zelo v nastajanju in bo, če bo končan, zelo dober za svet. Čas in kraj srečanja moramo še določiti," je tvitnil.

Švedska ponudila pomoč pri pogajanjih

Švedska je medtem ponudila svojo pomoč pri morebitnih pogajanjih. "Če lahko kako pomagamo, bomo," je med obiskom v Luksemburgu dejal švedski premier Stefan Löfven.

"Pri tem se je treba zavedati, da so glavni igralci še vedno Severna in Južna Koreja, ZDA in Kitajska. Oni morajo najti vsebino, da bi se premaknili naprej," je dodal. Löfven ni želel razkriti, kako bi lahko Švedska pomagala, dokler je za to ne prosijo.

Ob tem je spomnil, da ima Švedska od 70. let prejšnjega stoletja veleposlaništvo v Severni Koreji in zastopa interese ZDA v Pjongjangu.

Löfven se je ta teden v Beli hiši sestal s Trumpom in mu povedal, da je Švedska pripravljena pomagati, če jo bodo za to prosili.

Clintonova svari pred nevarnostjo pogovorov s Severno Korejo

Demokratska kandidatka na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA Hillary Clinton pa je medtem opozorila, da se administracija predsednika Donalda Trumpa ne zaveda nevarnosti pogajanj o jedrski razorožitvi s Pjongjangom. Prav tako je dejala, da Washington nima dovolj izkušenih diplomatov za takšna pogajanja.

"Če se želite pogovarjati s Kim Džong Unom o njegovem jedrskem orožju, potrebujete izkušene diplomate," je dejala Clintonova za nizozemski tabloid Algemeen Dagblad.

"To so ljudje, ki so seznanjeni s to tematiko ter poznajo Severnokorejce in njihov jezik," je dejala Trumpova tekmica na predsedniških volitvah leta 2016.

Nekdanja državna sekretarka je dodala, da State Departmentu primanjkuje izkušenih diplomatov z znanjem o Severni Koreji, saj so številni odšli. "Ne morete imeti diplomacije brez diplomatov," je poudarila in opozorila, da se Trumpova vlada te nevarnosti ne zaveda.

"Če se želite pogovarjati s Kim Džong Unom o njegovem jedrskem orožju, potrebujete izkušene diplomate," je dejala Clintonova.
"Če se želite pogovarjati s Kim Džong Unom o njegovem jedrskem orožju, potrebujete izkušene diplomate," je dejala Clintonova. FOTO: AP

Clintonova ni edina, ki opozarja na pasti morebitnih pogajanj s severnokorejskih režimom. Dolgoletni diplomat in bivši ameriški veleposlanik pri ZN Bill Richardson je opozoril, da pogajanja s Severno Korejo niso "resničnostna televizija".

"To je resnična priložnost, skrbi pa me predsednikova nepripravljenost in pomanjkanje discipline. Vendar mu čestitam za zelo drzno potezo, ko je sprejel vabilo," je dejal.

"Toda to ni Vajenec ali dogodek resničnostne televizije. To so pogajanja z nepredvidljivim voditeljem, ki ima najmanj 20 kosov jedrskega orožja in grozi ZDA," je dodal Richardson.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veliki svizec
12. 03. 2018 16.01
Jst še sedaj mislim da če bi bila Hillary izvoljena bi bilo še več vojn po sveto.
Apostol1
11. 03. 2018 10.11
+2
Hillary mi ni bila nikoli simpatična in tudi za stanje v Ukrajini nosi med drugim krivdo tudi ona,samo tule je pa povedala čisto resnico,Trump in diplomacija sta dva pojma in njegovo osebje je pa ravno tako na nivoju tega klovna in Kim jih bo peljal žejne preko vode,kot res zelo majhne triletne paglavce,ker Trump in posredno tudi novinarji podcenjujejo Kima,ki je izobražen in razgledan ter v isti meri tudi neusmiljen in pokvarjen tako kot Trump. Razlika je kot sem napisal v inteligenci.
Hilarij71
10. 03. 2018 22.41
+11
Svet se je izognil apokalipsi, ko psihopatka ni bil izvoljen za predsednico USA, ljudje se tega sploh ne zavedajo. Ona bi se maščevala celemu svetu, samo zato, ker je njegovemu možu mlada praktikantka izvajala oralno manipulacijo nad njegovim tičem v ovalni sobi skoraj vpričo nje - in cel svet se ji zaradi tega še danes smeje v obraz. Trump je drugače svoje sorte pokvarjen in zblojen tič, samo, v primerjavi z to psihopatko, je pa naravnost angel.
ni_mi_vse_eno
11. 03. 2018 21.31
Res je. To je bilo razloženo tudi Job Price-u, zato jo je ustrelil.
macek_garfield
10. 03. 2018 22.26
+9
ta zelva od hilarice, pa misli, da je nevem kaj, pa to, pa kar nekaj lupeta pa se oglasa, pa to
Hilarij71
10. 03. 2018 22.23
+7
te čarovnice še niso zakurili?
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2018 22.19
+4
Njeno bizarno vedenje lahko pogledate. (Glej: The Truth About Hillary's Bizarre Behavior). Se jasno vidi, kako je bolna, ampak mediji tega ne kažejo. Le zakaj?
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2018 22.15
+2
Clintonovo je ustrelil jo je SEAL Commanding Officer Job W. Price
NoExit
10. 03. 2018 22.10
+8
Kaj se pa ta kača oglaša ...we came ..we saw ..he died ...remember Gadafi ?
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2018 22.16
+5
CIA ga je ubila, ker je hotel prodajati nafto za zlato.
nightifly
10. 03. 2018 22.09
+8
leta pred bombardiranjem Srbije mi je domacin Vojvodinec rqazkazal most cez Donavo v N Sadu / To je bil prelep most dolg mislim da 800 m /en lok /fantasticen primer takratne jugosl sposobnosti v tej panogi / Ne vem kdo je takrat dal ukaz ali Bill ali Hilarija sesuti vse te stvari na cisto drugem obmocju Srbije ki s kosovim ni imel nobene veze / mogoce mu ga je pripravnica takrat vlekla ko so bombniki sesuvali Srbijo / pa se danes se sprasujem zakaj Tako ali tako je bila ameriska politika na balkanu zgresena /namerno seveda / in ta zenska monster se zdaj deli nasvete / javno prevarana ameriska zenska je nekaj najhujsega kar se lahko svetu zgodi /
ni_mi_vse_eno
10. 03. 2018 22.04
+3
Clintonova je bila ustreljena in preživela, vendar so ji od takrat ostale posledice. To se je videlo tudi v predvolilni kampaniji. Ustrljena je bila od svojega bodyguarda in mediji so to prikazali kot "nevaren krvni strdek, ki ga je potrebno operirati." CNN: Hillary Clinton's blood clot explained
nikhrast
10. 03. 2018 22.01
+3
Ne vem sploh zakaj omenjate Hillary, v Severni Ameriki jo sploh ne vidiš po medijih. Mogoče jo pogrešate v Sloveniji, pa saj lahko pride nazaj, za govor zaračuna nekaj sto tisoč dolarjev.
Ate_ist
10. 03. 2018 21.52
+3
po zadnjem govoru putina trumpu tako ne ostaja več dosti maneverskega prostora. svet se stabilizira. kavboji se bodo morali umiriti, saj se je našla palica za njihove riti. niti rusija še manj pa kitajska ne bosta dovolili američanom vojaškega posredovanja v bližini njihovih mej. donald mo moral še kakšno veliko grenko tableto požreti glede na globalne spremembe. in ni presenetljivo, da za to vleče protekcionistične poteze za zaščito ameriškega gospodarstva. konec je z eno polarnim svetom, ki smo ga bili vajeni zadnjih 30 let. ameriki se obetajo težka leta, azija je v vsponu,staro damo evropo pa obdelujejo prišliki z muslimanskimi koreninami. vse evropski kalifat je že na obzorju. pa si to priznate ali ne.
korintos23
10. 03. 2018 22.00
+4
detect
10. 03. 2018 21.09
-2
dva psihopata.nič dobrega se ne obeta.
proofreader
10. 03. 2018 20.52
+12
Hillary naj samo pomisli kako je zaprla Guantanamo, predno pametuje.
Kollerik
10. 03. 2018 20.21
-5
Trumpy nima pojma o diplomaciji.... zato je kot slon med porcelanom.... kamor se obrne, se nekaj razbije....
HouseBeatz
10. 03. 2018 22.00
+9
in koliko vojn je povzrocil? zdaj mi pa napisi koliko hillary in obama
Rade 74
10. 03. 2018 20.18
+16
Prokleta vampirka!
GibbsNCIS
10. 03. 2018 20.18
+16
lol, Hillary ka si že pozabila da si med kampanijo oblublala VOJNO in ne pogajanj z Iranom, ki je prav tako jedrsko orožje? pušlna si na volitva in zdej ne pametuj
SlovenskiTrump
10. 03. 2018 19.37
+2
Klasicni levicarji, ne zelijo miru, saj je v strahu lazje vladati
Kollerik
10. 03. 2018 20.19
+5
...le od kod ti ideja, da je ona levičarka? Vsi delajo za iste gospodarje.
haha hahaa
10. 03. 2018 18.29
+8
ja ja levičarji pametujejo... hahahhaah
krtofl
10. 03. 2018 18.52
+11
kje vidiš ti levičarje.....jaz vidim samo kriminalce ....bivše komije zbrane v sđs...
Kollerik
10. 03. 2018 20.20
+3
krtofl +++++, sami prefarbani kometenti denarnih nakazil iz Prijedora...
elrocco77
10. 03. 2018 18.24
+10
Če pa Ameri nimajo kvalificiranih diplomatov za tiče vrste Kim Džong, potem pa ne vem kdo jih ima !!!! Edino mogoče Slovenci gospodiča Erjavca ha ha