Tujina

Trump preložil obisk v Izraelu na čas, 'ko bo predsednik ZDA'

New York, 10. 12. 2015 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Nikoli ne bom zapustil te tekme," se je Donald Trump odzval na očitke bele hiše, da se je z islamofobnimi izjavami avtomatsko izločil iz predsedniške tekme. Dodal je, da ima veliko muslimanskih prijateljev, ki se strinjajo z njegovim predlogom. Zaradi njegove hujskaške retorike pa naraščajo islamofobi napadi v ZDA.

Vse svoje življenje zmagujem, pravi Donald Trump.
Vse svoje življenje zmagujem, pravi Donald Trump. FOTO: Reuters

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump bi naj po prvotnih načrtih 28. decembra obiskal Izrael, kjer naj bi ga sprejel premier Benjamin Netanjahu. V Netanjahujevem kabinetu so poudarili, da zavračajo Trumpove izjave, premier je povedal, da "Izrael spoštuje vse religije", a da načrtovanegega obiska ne nameravajo odpovedati, ker se je Netanjahu že pred časom odločil, da bo sprejel vsakega predsedniškega kandidata ZDA, ki bo za to zaprosil.

Danes pa je Trump na družbenem omrežju Twitter zapisal, da se je "odločil preložiti obisk v Izraelu in srečanje z Netanjahujem na kasnejši datum, ko bom predsednik ZDA".

"Netanjahu je dejal, da srečanje še velja in da se ga veseli in vse to. Ampak ga nisem želel podvreči pritisku," je za Fox News povedal Trump.

Američani sicer hodijo v Izrael, da si zagotovijo glasove judovskih volivcev na Floridi, predvsem republikanci pa si s takimi obiski nabirajo zunanjepolitične izkušnje.

Izraelci z obiski ameriških predsedniških kandidatov, ki jim obljubljajo veliko, niso imeli nikoli težav, sedaj pa je bilo drugače. Skoraj 40 članov parlamenta je Netanjahuja pisno pozvalo, naj odpove gostoljubje za Trumpa, ki ne žali le muslimanov ampak tudi Jude.

"Tisti, ki se veselijo Trumpovih izjav, ne vedo dovolj o judovski zgodovini, da bi lahko razumeli, kaj se lahko zgodi, ko se gre po poti sovraštva do tujcev, zaničevanja zakonov in verske diskriminacije," je sporočil eden od njih.

Trump se je Judom zameril nazadnje pred dnevi, ko je na srečanju kandidatov z judovskimi republikanci prisotne stereotipno označil za dobre pogajalce polne denarja, katerih glasove ne potrebuje, ker ima denarja dovolj. Pred leti je izstrelil, da črncem ne more zaupati štetja njegovega denarja, ker so leni. Zaupa ga le možakom nizke rasti z judovskim pokrivalom jarmulko.

Za razliko od drugih republikanskih kandidatov Trump tudi ni obljubil priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela. O tem naj bi se odločil šele po obisku pri Netanjahuju.

Trump: Moji muslimanski prijatelji me podpirajo

Trump je v sredo za ameriško televizijo CNN povedal, da ima veliko muslimanskih prijateljev, ki se povsem strinjajo z njegovo zahtevo o popolni prepovedi vstopa vsem muslimanom v ZDA ter pravijo, da je to čudovita in fantastična ideja.

Povedal je tudi, da ga podpira najpomembnejša osebnost z Bližnjega vzhoda, čeprav ni hotel izdati, kdo je ta osebnost, kot ni znal navesti niti enega imena tako imenovanega muslimanskega prijatelja, ki ga podpira v ideji, ki jo politiki obeh glavnih strank označujejo za rasistično in neskladno z ameriško ustavo, zakoni in dušo.

Trump je v sredo svojo idejo nekoliko spremenil in dejal, da bi muslimanskim športnikom in diplomatom le dovolil vstopiti v ZDA. Niti najmanj ga ne zanima, kar o njemu govorijo politiki, analitiki in mediji. Zanima ga le to, kar meni javnost in ta se menda strinja z njim.

Primerjava s Hitlerjem ga ne skrbi. "Motilo bi me, če bi bilo res, ker pa ni, me ne skrbi. Seveda, če si rasist, te to potem ne skrbi," je dejal Trump in v skorja isti sapi predsednika ZDA Baracka Obamo označil za butastega.

Obsodbe na račun Trumpa prihajajo iz vsega sveta, v Veliki Britaniji zbirajo podpise, da mu prepovedo vstop v državo, še najbolj ostri pa so v njegovem domačem New Yorku, kjer Trump ni edini brez dlake na jeziku.

"Trump je oduren rasistični demagog, ki ne bi smel kandidirati za predsednika ZDA. Njegova retorika je šla od čiste zlobe preko sovražnosti do nevarnosti," je dejala predsednica mestnega sveta New Yorka Melissa Mark-Viverito na posebnem zasedanju, kjer so si svetniki dali duška glede Trumpa.

Republikanski predsedniški kandidati so obupani, ker jih novinarji več ne sprašujejo skoraj nič drugega kot to, kaj menijo o Trumpovih izjavah. Nekoč vodilni kandidat Jeb Bush je novinarjem povedal, da Trump z njimi igra kot na violino.

V Veliki Britaniji zbirajo podpise, da bi Trumpu prepovedali vstop v državo.
V Veliki Britaniji zbirajo podpise, da bi Trumpu prepovedali vstop v državo. FOTO: Reuters

Trump: Nikoli ne bom odstopil od tekme

Donald Trump se je odzval tudi na trditev bele hiše, da se je s svojimi ksenofobnimi, rasističnimi in islamofobnimi izjavami, sam izločil iz predsedniške tekme in da bi mu morali ostali republikanci odreči podporo. 

"Nikoli ne bom odstopil od tekme," je dejal v intervjuju za Washington Post. "Vse moje življenje zmagujem. Zelo redko izgubim, skoraj nikoli," je še dodal.

Boksarska legenda Muhammad Ali kritična do Trumpa in IS 

Morilci IS so izkrivili pogled na islam, poudarja Muhammad Ali.
Morilci IS so izkrivili pogled na islam, poudarja Muhammad Ali. FOTO: Reuters

Na predlog, da bi muslimanom prepovedal vstop v ZDA, se je odzvala tudi boksarska legenda Muhammad Ali. Dejal je, da se morajo muslimani postaviti proti tistim, ki izkoriščajo islam za pridobivanje političnih točk in za lastne interese.

Njegova kritika je usmerjena tako na Trumpovo izjavo kot tudi na privržence teroristične skupine IS. "Pravi musliman ve, da je kruto nasilje t.i. islamističnih džihadistov v nasprotju z temeljnimi načeli naše religije," je dejal in dodal, da so "ti morilci izkrivili pogled na to, kaj je islam".

Trumpova retorika se že pozna na njegovih poslih

Trumpova retorika že škodi njegovi blagovni znamki, po poročanju časopisa Chicago Tribune pa se ga sramujejo tudi prebivalci ene od številnih stolpnic, ki nosi njegovo ime. Doslej se ga je odpovedala veletrgovina Macy's, televizija NBC ga je odpustila kot vajenca in odpovedala prenose tekmovanj za Miss USA in Miss Universe.

Po muslimanskih izjavah se premika tudi na Bližnjem vzhodu. Podjetje Landmark Group s sedežem v Dubaju je v sredo sporočilo, da bo prenehalo prodajati pohištvo s Trumpovim imenom v svoji verigi 190 trgovin po Bližnjem vzhodu, Afriki in Pakistanu.

Trumpove izjave bi bile lahko zabavne, če ne bi bile nevarne, saj jih njegovi podporniki, ki jih sam označuje za "najpametnejše ljudi na svetu", jemljejo resno. 

V ZDA naraščajo islamofobni napadi

Trumpova histerija je že prispevala k naraščanju napadov na muslimane v ZDA, ki pravijo, da je ozračje veliko slabše kot celo takoj po napadih 11. septembra 2001. 

Policija je konec tedna posredovala v Astoriji v newyorškem predelu Queens, kjer je beli kupec srednjih let napadel in pretepel muslimanskega lastnika trgovine in se drl, da mora pobiti vse muslimane. Trgovcu je priskočil na pomoč drugi kupec, ki je napadalca pridržal do prihoda policije.

Celo v liberalnem srcu Teksasa Austinu sta dve muslimanki doživeli rasistično zmerjanje v restavraciji, v New Yorku pa je skupina sošolcev pretepla muslimansko šolarko, ki je nosila hidžab in jo zmerjalo s teroristko.

V Philadelphiji so neznanci vrgli svinjsko glavo na mošejo, v Kaliforniji pa je skupino muslimanov med molitvijo v parku napadla ženska in jih zmerjala s teroristi, ki mučijo kristjane. Policija v Seattlu preiskuje možen zločin iz sovraštva po smrti muslimanskega šolarja, ki naj bi ga z vrha zgradbe vrgli v smrt njegovi sošolci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cilb
22. 12. 2015 09.00
In to, kar živi on z njegovo našopano kokošjo, pravite, da je življenje???? Hvala za tako, tudi če mi 100 žakljev denarja dajo pod noge....
minnaema@yahoo.com
11. 12. 2015 18.05
+1
NI GA KAJ DRAGI MOJI ....."denar nima ušes pa dobro čuje - nima nog pa zelo hitro teče"............!!!!
oblikovana realnost
10. 12. 2015 18.45
+4
24ur poskušajo oprati možgane ljudjem s svojo izkrivljeno, neresnično podobo islama. Limajo citate o islamu znanih oseb, ki so neresnični. Komentarje ki dokažejo neresnico v njihovih prispevkih pa izbrišejo.
skorumpiranpolitik
10. 12. 2015 17.46
-1
Se boji da ga bi Netanjahov cucek ugriznu!
Jimi1
10. 12. 2015 17.25
+1
Ha,ha,ha..."slovenski zet" kakšnemu še nismo imeli para... Po izumitelju plinske celice "Globočniku" še eden naše gore list, katerega se ne bi smeli sramovati.... Upam, da bo svoje "posle" kmalu preselil v Slovenijo in iz te anarhije naredil urejeno anarhijo oz demokracijo tipa kakršnega si v "Butalah" zaslužimo...
Viggen
10. 12. 2015 18.14
Globočnik = tipični janičar. Svoje poreklo je zanikal že zelo zgodaj ...
spletni Kritik
10. 12. 2015 17.22
+0
No, če ni podpore Izrael-a pač ne moreš zmagati na volitvah :) Ah ja težko je bit gazda in k.m.e.t. ki napiše tak članek ...
Udovch
10. 12. 2015 17.12
+9
mediji ste se ga ocitno odlocil zbombardirat. mi se zavedamo, da nam servirate tisto kar hocete da slisimo/beremo. Potihem nas zelo veliko razmislja podobno kot Trump. #grenzendicht
bakiras
10. 12. 2015 17.05
+2
edini z big bolls.
Sandalphone
10. 12. 2015 16.59
+4
Ne nasedat levim medijem, itak samo čakajo da objavijo kaj negativnega o njem
Viggen
10. 12. 2015 16.53
+7
Glavno mesto ZDA = Tel Aviv. "Pravi" predsednik tudi ni Obama ...
tedo9GWTSmedo
10. 12. 2015 17.09
+4
Zdaj je verjetno glavno mesto planeta Zürich ali Ženeva, tam je menda center vseh svetovnih bank, te so pa res ustanovili židovski prodajalci zlata.
Fortuna27
10. 12. 2015 16.47
+11
Sem ga imel priloznost za minutko srecat v NY, ko je zapuscal svoj poslovni center z Melani, ki je opazila ženino slovensko zastavico. Prisla sta do naju (verjetno sta bila malo presenečena), izmenjali smo par besed, se pofotkali. Proti pricakovanju sta res gospod in gospa na mestu in res upam da zmaga, da bo tudi naša drzavica delezna malo pozornosti!
bohinj je zakon
10. 12. 2015 16.37
-2
Občutek je da bi ga Ali zboksal....................
pravica00
10. 12. 2015 16.32
+3
dejga dejga se bolj mocno se olj krepko.......se bolj zivoooo☺ Bravo Slovenski zet.
Klimova
10. 12. 2015 16.19
+7
Takrat, ko imaš krepak presežek in moč, ali pa takrat, ko si povsem na dnu in ti uničijo vse kar imaš, lahko poveš vso prekhleto resnico. In verjamem, da bo tale fant marsikomu zatresel temelje. Dvomim, da je neuumen ali pa da samo provocira. Ima točno določen cilj in do črtice naštudiran program.
Debely
10. 12. 2015 16.13
-3
Nisem vedel, da Izrael spoštuje VSE religije. To kažejo na precej čuden način. Tale Trump pa je en navaden bizgec.
Blaška
10. 12. 2015 16.12
+1
svet rabi še enega norca več ; )))
Jimi1
10. 12. 2015 17.27
+1
Za protiutež.... Vse v vesolju je namreč globalno uravnoteženo....
floredith
10. 12. 2015 15.53
-2
Nima sans..da bi zmagal.tako kot plemeniti ni nikoli imel realne sense. .da bi postal premier.na sreco ni veliko frustrirancev. .ki nasedajo gobezdalom....
Mojster123
10. 12. 2015 16.21
+3
ne da jih ni veliko, ampak vsi glasujejo v glavnem za luko meseca in podobne...
tedo9GWTSmedo
10. 12. 2015 15.48
-2
Nehajte nam težit z njegovim grdim gobcem, še prašiči imajo lepšega.
Antired
10. 12. 2015 15.27
+8
Putin in Trump sta že zaveznika - Rusija je že opozorila Trumpa, da mu grozi umor. Če Trump zmaga, je NWO gotov.
tedo9GWTSmedo
10. 12. 2015 15.26
-7
Nehajte kazati njegovega grdega gobca. Enak je kot oba Busha.