Tujina

Trump nad FBI zaradi opustitve preiskave, dijaki nad Trumpa zaradi orožarskih donacij

Fort Lauderdale/Washington, 18. 02. 2018 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/Ti.Š.
Komentarji
40

FBI je priznal, da je dobil namige o grožnjah, ki jih je predstavljal skupnosti Nikolas Cruz, a jih ni preveril. Trump zato agencijo obtožuje, da se je preveč ukvarjala z rusko afero. Znova je v ZDA v polnem razmahu debata o orožju, ki pa se je do zdaj po vsakem masakru večinoma končala brez konkretnih rešitev. Bo tokrat drugače?

Zaradi tragedije v Parklandu na Floridi se je ameriški predsednik Donald Trump spravil na FBI, ki je priznal, da je v primeru 19-letnega strelca Nikolasa Cruza naredil veliko 'napako'.

Trump je zapisal, da se je FBI preveč ukvarjala z ruskim vmešavanjem v ameriške volitve in naj se znova vrne k osnovam svojega dela.

Trump se je oglasil na Twitterju z oceno, da je "zelo žalostno" in "nesprejemljivo", da je FBI spregledal tako številne signale glede Cruza, ki je v sredo v Parklandu pobil 17 ljudi.

Obenem je predsednik tragičen dogodek povezal z odmevno preiskavo afere ruskega vpletanja v predsedniške volitve v ZDA leta 2016, saj je zapisal, da FBI porabi čisto preveč časa za to, da bi dokazal sodelovanje med Rusi in njegovo volilno kampanjo, ki pa ga preprosto ni bilo. "Vrnite se raje k osnovam, tako da bomo lahko vsi ponosni," je še dodal predsednik.

Trump je krivdo za pokol v tvitu pripisal zvezni policiji FBI.
Trump je krivdo za pokol v tvitu pripisal zvezni policiji FBI. FOTO: AP
Nekdo naj bi januarja na posebno številko FBI prijavil 19-letnika, da ima orožje, da namerava izvesti pokol na šoli, da objavlja zaskrbljujoče vsebine na internetu in da se obnaša nenormalno. Te informacije bi morali pri FBI preveriti kot morebitno grožnjo in jih posredovati naprej na regionalni sedež FBI v Miamiju, kar pa se ni zgodilo. Pri FBI zdaj ugotavljajo, zakaj je prišlo do te napake, direktor FBI Christopher Wray pa je že tarča pozivov, naj odstopi.

FBI je priznal, da prejšnji mesec ni preveril namigov o Cruzu, ki je priznal strelski pohod. 5. januarja letos je prejel informacije o Cruzovem nasilnem vedenju in želji po ubijanju ter spornih objavah na družbenih omrežjih. Že septembra lani so oblasti prav tako prejele obvestilo o spornih Cruzovih izjavah, objavljenih na YouTubu.

Cruza naj bi pod drobnogledom imele tudi lokalna policija in socialne službe, potem ko je leta 2016 na Snapchatu objavil posnetke samopoškodovanja. Socialne službe so opozarjale, da želi mladenič kupiti orožje, a so oblasti ugotovile, da že prejema dovolj psihosocialne pomoči, in tako niso ukrepale.

Dijaki na Floridi ostro nad Trumpa, zahtevali tudi strožji nadzor nad orožjem

Na Floridi se je v soboto na ulice podalo na stotine ljudi na čelu z dijaki, ki so preživeli nedavni strelski pohod. "Sram naj te bo!" so med drugim predsedniku ZDA sporočali protestniki.

Po najhujšem pokolu na šoli v ZDA po letu 2012 je zdaj znova v polnem razmahu tudi debata o orožju. Na zborovanju so dijaki napadene srednje šole zahtevali ostrejšo zakonodajo na področju dostopa do orožja, slišati je bilo veliko kritik na račun Trumpa in drugih politikov, ki so v kampanji prejeli oziroma še zdaj prejemajo finančne donacije ameriške orožarske zveze (NRA).

Objokano dekle na zborovanju o orožju.
Objokano dekle na zborovanju o orožju. FOTO: AP
Med starši in dijaki šole Marjory Stoneman Douglas v Parklandu se sicer tudi vse bolj krepi jeza zaradi očitne nepripravljenosti oblasti, da bi zaostrile zakone za nadzor nad orožjem. Strelski napad z največ žrtvami po letu 2012 na kakšni od šol je namreč znova okrepil razpravo o nošenju in dostopu do orožja, ki so se ji pridružili tudi številni šolarji in njihovi bližnji. Svoje zahteve so glasno izrazili tudi na sobotnem protestu v Fort Lauderdaleu.

Še vedno močno odmeva govor dijakinje Emme Gonzales. ''Če mi želi predsednik v obraz reči, kako grozljiva tragedija je bila to, bi ga jaz z veseljem vprašala, koliko denarja je dobil od NRA,'' je na shodu dejala 18-letna govornica in dodala, da odgovor sicer že pozna, to je okoli 30 milijonov dolarjev (24 milijonov evrov). "Vsakega politika, ki prejme donacijo od NRA, naj bo sram,'' je dejala 18-letnica.

Pri tem je posebej izpostavila, da je Trumpova kampanja od NRA prejela na milijone dolarjev (po podatkih tujih medijev 11,4 milijona dolarjev oziroma slabih devet milijonov evrov). NRA je dodatnih 19,7 milijona dolarjev (16 milijonov evrov) namenil kampanji proti Hillary Clinton.

Množica je ob tem vzklikala "sram naj te bo, sram naj te bo". Kot je še vztrajala odločna Gonzalezova, katere govor je takoj postal hit na spletnih omrežjih, vprašanje, ali smejo ljudje nositi avtomatsko orožje, ni in ne sme biti politično, saj je to "vprašanje življenja in smrti".

Zahtevala je, da morajo vladajoči zaostriti zakonodajo, saj je težko verjeti, kako enostavno je načrtovati in izvesti nakup avtomatskega ali polavtomatskega orožja. 

Preživeli sredinega napada so nato razkrili načrte, po katerih bodo 24. marca organizirali shod v Washingtonu, s katerim naj bi pritisnili na zakonodajalce in jih nekako prisilili v reformo orožarske zakonodaje, tako da bi bilo v prihodnje težje priti do orožja. "Želimo jim dati priložnost, da stopijo na pravo stran," je povedala Gonzalezova.

Američane je v minulih dneh pretresla informacija, da bi se sredinemu krvavemu pohodu morebiti lahko izognili, potem ko je FBI priznal, da je januarja dobil namig, da naj bi Cruz načrtoval tovrsten strelski pohod, a agenti niso ukrepali.
Američane je v minulih dneh pretresla informacija, da bi se sredinemu krvavemu pohodu morebiti lahko izognili, potem ko je FBI priznal, da je januarja dobil namig, da naj bi Cruz načrtoval tovrsten strelski pohod, a agenti niso ukrepali. FOTO: AP

Dogodek so poimenovali "Pohod za naša življenja", spremljali pa naj bi ga manjši shodi po vsej državi. Kot so dijaki, ki računajo na podporo učencev po celotnih ZDA, še povedali za televizijo ABC News, so odločeni sredin pokol spremeniti v prelomnico v ameriški razpravi o nadzoru nad orožjem, ki je že desetletja v slepi ulici.

Trumpov odnos do orožja se je skozi leta sicer spreminjal, v zadnjem času pa močno podpira pravico Američanov do posedovanja orožja.

Predsednik Trump in republikanci, ki imajo večino v kongresu, zaostritvi nadzora nad orožjem nasprotujejo in tudi po najnovejši tragediji tega stališča niso spremenili. Trump se je v nagovoru narodu po strelskem pohodu celo izognil omembi strelnega orožja in je krivdo zanj raje pripisal problemu ZDA z duševnimi boleznimi, zdaj pa očitno še neukrepanju FBI.

Bo Cruz dobil smrtno kazen?

Cruz naj bi bil medtem pripravljen priznati krivdo 17 naklepnih umorov, da bi se tako izognil smrtni kazni in da bi skupnosti prihranil podoživljanje tragedije na sojenju. Odločitev naj bi ležala na tožilstvu, ki mora odločiti med smrtno kaznijo ali dosmrtnim zaporom brez možnosti pomilostitve.

Državni tožilec Michael J. Satz je komentiral, da je to zagotovo zločin, za kakršnega je bila smrtna kazen uvedena, a da je zdaj čas, da družinam dopustijo čas za žalovanje. Odločitev bo tožilstvo tako sporočilo v doglednem času.

Cruz je v priporu brez možnosti, da ga s plačilom varščine izpustijo na prostost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
19. 02. 2018 16.13
+1
Trump pa rep med noge, pred štrudentam se ne bo pokazal, mogoče bo organiziral zborovanje s svojimi fanatiki, od NRA-ja bo pa še vedno dobival milijone. Samo republikanskim kandidatom se verjeto piše slabo novembra tudi na Floridi.
Fifi 24
19. 02. 2018 10.24
-2
Najboljši predsednik po mnenju naših medijev, CNN, BBC, Guardiana, Nobelove komisije.... torej Obama je bil 8 let predsednik in se je kaj spremenilo v njegovem mandatu NE!! in zdaj ti isti to pričakujejo od nekoga ki ni niti po njihovem kopitu?
frako
19. 02. 2018 17.50
+2
Največ kar so obami republikanci ki so mel 6 let večino dovolil je blo to da mentalno bolni ne smejo kupvat orožja, trump je to s drugim zakonom ki ga je podpisal storniral. Da je lahko tale legalno šel kupit orožje.
frako
19. 02. 2018 22.10
+2
Drgač pa obama je sam 8 smi najboljši predsednik amerike, linkon je prvi trump pa zadnji, po ocenah neodvisnih, levih, in desnih političnih analitikov. No pr desnih mislm da je par mest pred zadnjim tramp.
Apostol1
18. 02. 2018 21.29
+1
Dejstvo je da Trump ni pritiskal na sprožilec ,drugo dejstvo pa je . da je trgovec s smrtjo samo to je za bogataše tipa Trump ki služijo s smrtjo stranska škoda. Meni osebno ni vseeno da obstaja taka zakonodaja kot je v Ameriki kjerkoli na svetu in vesel sem da je Slovenija ,kar se prodaje orožja tiče podedovala zakone še iz bivše Juge in ti zakoni so zelo zelo dobri in kar me najbolj skrbi je to da se bodo našli tudi pri nas trgovci z smrtjo in da bodo ta zakon skušali spremeniti in največjo nevarnost vidim prav stranki SDS in v Janšu ki je zaljubljen v Ameriko in Trumpa in to tako da ga je že začel citirati.
Uporabnik589379
18. 02. 2018 20.45
+3
Trump tukaj nima veze. Prepovedi nošenja in nakupa orožja v ZDA ne bo nikoli, saj to predstavlja tak biznis da če bi to ustavili bi to imelo pogubne posledice ne samo za Ameriško gospodarstvo, ampak tudi svetovno. Ker tudi vsi ostali demokrati z tako opevanim Obamo na čelu si v ta osir niso upali dregniti. Vse kar je naredil je bil en kozmetični popravek, oziroma tako kot je ko so na čike nalimali sporočilo da je kajenje škodljivo.... skratka brezveze...
frako
18. 02. 2018 21.04
+2
30 miljard letno služi industrija ki proizvaja te pokalce, v ameriki se pa letno proda 15 miljonov pokalc. ČE sam 100 miljonov reskirajo vsake 2 leti ko so volitve majo pokupljene vse leve in desne da se neb slučajno kej spremenlo. Morala teh podjetji je pa na višku, recimo ko je varovalo na neki puški štrajkalo in so streljale ko nisi hotel so pogruntal da bi jih 7 centov koštalo na kos če napako odpravijo kar je bil bistveno prevelk strošek.
frako
18. 02. 2018 19.30
-1
Michael Flynn priznal da je lagal o rusih, George Papadopoulos priznal da je lagal o rusih, Rick Gates se še pogaja za sodelovanje s FBI obtožen pranja denarja za ruse in polno drugega, Paul Manafort večkrat obtožen tud pranja denarja za ruse, 13 rusou obtoženih zarad vtikanja v volitve v podporo trampu. Ampak vseskupi je le lov na čarovnice kajneda. Pa tko mim grede kdaj bo tramp začel uvaja t sankcije na rusijo, ki so ble sprejete s 98% podporo?
Razumnež
18. 02. 2018 19.19
+3
Eh jasno.... spet je Trump kriv :)))))
frako
18. 02. 2018 15.42
+4
Jah če hočjo američani omejitve orožja se mora en tak napad zgodit v privatni šoli. Ker 80% prebivalstva ki hoče močnejše regulacije ni dovol ker niso bogati.
flojdi
18. 02. 2018 14.28
. ah no ...za zaradi ?
flojdi
18. 02. 2018 14.32
. nikakor ne štekam. prej bi, če bi pisalo npr : da zaradi zaradi orožarskih... pa tko naprej
scipio
18. 02. 2018 13.52
+2
Prav je, da so začeli mladi. Iz najboljših dijakov bodo študenti. Iz najboljših študentov bodo najboljši intelektualci, inženirji, senatorji, kongresmeni. Nekoč bodo dosegli svoje, ali pa bodo njihovi otroci v šolah in na cesti enako ali še bolj ogroženi kot oni čutijo, da so ogroženi danes. Trump bo takrat že RIP, vmes pa bodo mnogi še jokali za žrtvami strelskih pohodov.
Morana7
18. 02. 2018 12.16
+8
Ko pride do kazanja s prstom na Trumpa me zanima, zakaj ne obelodanijo, kdo konkretno je zajeb...v socialnem skrbstvu, ki so ga od 12 leta dalje obrabnavali 39krat...in je fant ostal v istem okolju?? Prijave na policijo pa od nasilja do spolne zlorabe..
trumpet2015
18. 02. 2018 10.26
+10
Kot sem pravilno napovedal pred dvema dnevoma, Trump bo vsega kriv, čeprav nima s tem nobene zveze, pošteni legalni lastniki orožja nimajo s tem nobene zveze, če ni kriv Trump, so pa krivi Rusi, to je tipična liberalna norost, fake mediji pa to norost še dodatno podpihujejo. Opravičite se raje za fake news, da je Cruz beli supremacist, včeraj so neodvisni mediji dokazali, da je to fake news. Cruz ne bo nikoli dobil smrtne kazni ker je avtist, duševni bolnik, poleg tega je bil pod vplivom suicidnih zdravil, se pravi veliko faktorjev, zaradi katerih bo dobil blago kazen, zgovarjali se bodo na neprištevnost.
mikica247
18. 02. 2018 11.17
+3
Vedno imajo politiki s takšnimi stvarmi veze.
trumpet2015
18. 02. 2018 11.56
+6
Mikica , pišeš neumnosti, Trump ni spisal drugega amandmaja ameriške ustave, ki je že več 100 let integriran del ameriške ustave in zagotavlja američanom pravico do samoobrambe in pravico do nošenja orožja. NRA se že dolgo zavzema, da bi bili učitelji oboroženi, kar je edina pravilna pot, demokrati hočejo ravno obratno, kar je norost, prav tako kot so nesmiselne cone brez orožja, kjer se zgodi največ umorov z orožjem, ko uleti norec u orožjem in ima seveda lahko delo ker ni nihče oborožen, to je tako kot bi streljal ribice v akvariju, to je izumil Obama, samo še ena v vrsti liberalnih norosti, ki jih ni malo. Če bi bili učitelji oboroženi v tem primeru, bi bilo žrtev veliko manj, to je dejstvo, oz. storilec ne bi imel lahkega dela, že v prvi učilnici bi dobil naboj v čelo
frako
18. 02. 2018 15.05
+4
Se spomniš tiste učiteljice ki so jo otroci vsak dan spravljal v jok, dejmo tisti orožje le kaj bi se lahko spornega zgodlo.
Z.I.Z.U.
18. 02. 2018 16.00
Najboljše da ma vsak svojo pokalico za pasom.. pa gremo pšeu pšeu.. za vsako ko bo kdo koga grdo pogledal oz ko se bo kdo počutil ogroženega.. po takem razmišljanju vidiš da gre vse v 3...
nikhrast
18. 02. 2018 16.06
-1
trumpy, bolano klamfaš, poslušaj kaj govori Trump, molitve za žrtve in psihološka pomoč za tiste z mentalnimi problemi. Denarja za to ne bo odobril, od NRA bo pa z veseljem vzel milijone. Zanimive bodo novemberske volitve tudi na Floridi.
trumpet2015
18. 02. 2018 17.23
+5
dva oborožena varnostnika pred vsako šolo in oborožiti vse učitelje, to je edina rešitev. res neumni komentarji, še nisem slišal da bi učitelj pobijal učence, vedno je obratno. Trump si je volilno kampanjo v glavnem financiral sam, zato nehajte lagati in podtikati, poglejte si raje kdo je financiral Hillary, same podpornice terorizma plus naci kolaborant soros, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co itd., pa je vseeno izgubila na volitvah. tisti ki niste imeli nikoli orožja v roki, ste vedno najbolj pametni
nikhrast
18. 02. 2018 20.00
+1
Pa pred Walmart, pa pred ..., daj nehaj, ne vidiš da skoraj vsak pek lahko kupi vse sorte orožje. Športniki in lovci ne potrebujejo to orožje, NRA pa še vedno noro podpira vse to. Poglej donacije politikom!!!
Heretik1
18. 02. 2018 10.16
+7
Sicer pa Cruz ni storil nobenega kaznivega dejanja. Na Floridi namerč velja zakon, po katerem lahko uporabiš strelno orožje v primeru, ko se čutiš ogroženega. Pa naj mu tožilstvo dokaže, da se ni počutil ogroženega!
nikhrast
18. 02. 2018 16.06
+1
Heretik1
18. 02. 2018 10.14
+4
Tudi v primeri, da Cruza obsodijo na smrt, je zmagal 17 proti 1!
Morana7
18. 02. 2018 09.37
+4
Prejemal je dovolj psihosocialne pomoči? Ja zgleda da ne ....zgleda...da je živel v totalni p socialna služba je pa delala pluse...
Ramzess
18. 02. 2018 18.20
Vprašanje je kakšne, kaj pomaga če je je dovolj, če ni prava.
SEJBOBOL
18. 02. 2018 09.30
+1
Najbol smešno se mi zdi , ko napišejo da je dobil 150 let ali pa 4x dosmrtno ječo .....
SEJBOBOL
18. 02. 2018 09.31
+5
Če bo znanost šla naprej pa bodo pogrundal v kaj se bo reinkerniral , bo moral še 3x v dosmrtno ...
SEJBOBOL
18. 02. 2018 09.32
+3
Drugač pa plačilo ne najbol mirodajno , kar daš to dobiš .....
nikhrast
18. 02. 2018 16.09
Pa saj mu sodnik tudi pove da se more malo potruditi.
emilzapata
18. 02. 2018 09.29
+5
da ljudje morijo, ni krivo orožje, da se drogirajo niso krive droge, da se opijajo, ni kriv alkohol. Če se človek počuti vsaj malo srečen in sprejet od soljudi, ne bo posegel po ničemer od omenjenim.Skupnost mladostnikov je zelo kruta do tistih, ki so vsaj malo drugačni od drugih, jih kaznuje s poniževanjem, zasmehovanjem, izločanjem iz skupnosti, potem pa velikokrat sledi to, kar se je zgodilo in se vsi čudimo zakaj.
CestniKolesar370Wattov
18. 02. 2018 09.25
+12
Kje imajo še veliko orožja? Srbija in Švica, pa je tam kriminal z orožjem na nivoju Slovenije kjer je zakonodaja glede orožja zelo stroga. Najbolj smešno mi je, ko zdaj za vsako streljanje krivijo Trumpa. Med drugim tudi znani rapperji. Ti isti rapperji so vzor vsem temnopoltim, ki že od malih nog gledajo videospote v katerih ti rapperji mahajo z bling bling orožjem, rappajo pa o kriminalu, prostitutkah, itd.
trumpet2015
18. 02. 2018 10.32
+7
reperji so v glavnem bivši kriminalci, fifty cent je preprodajal droge, prav tako tako gej Z, pardon Jay Z, to so res krasni vzorniki za mladino
bb5a
18. 02. 2018 09.23
+1
Kako je lahko mladoletnik kupil legalno orožje. če morš met 21 let? Tud pr nm lahk kupš orožje na ćrnem trgu, pa se takšne stvari (še) ne dogajajo... Kaj ma to veze s Trumpom in NRA?
rdeč alarm
18. 02. 2018 11.00
-1
The military-style gun, the weapon of choice for mass shootings, can be bought in most states starting at the age of 18
deltex
18. 02. 2018 09.22
+5
Ok. Naj imajo ta zloglasni 2.amandna. Toda nekaj v sistemu ne štima. Tale Cruz je mučil sebe, okolico in živali. Psihopat torej. Da pa lahko psihič pride legalno do orožja je pa nekaj hudo narobe
Ramzess
18. 02. 2018 08.59
+5
Scenarij se ponavlja, ... ljudje pa se spet sprašujejo zakaj niso zadeve preprečili, kako preprečiš nekaj, če imaš tudi sam prste zraven. Čudijo se, da Trump sploh ne omenja problematike glede orožja, čemu bi, če ne sme in ali ve kaj v ozadju (oziroma predsednik ve le kar mora vedeti, da lažje zanika in govori kar mora). Konec koncev kakšne so lahko posledice, če se ljudstvo razorožuje, policijo in tudi vojsko pa ravno obratno, oborožuje, policija je povsem enakovredna vojski, v ZDA je policija celo morala vrniti nekaj vozil, ker so preveč vojaška in malo preočitno kažejo na cilj. Podobno se dogaja tudi drugod po svetu.