Tujina

Republikanski senator Trumpu: Prosim, nehaj. To ni normalno

Washington, 30. 06. 2017 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Trump se je znova znašel pod plazom kritik zaradi svojih objav na Twitterju. Voditeljico Miko Brzezinski je ozmerjal za zmešano, z nizkim inteligenčnim kvocientom in dejal, da je krvavela zaradi "liftinga" obraza. Voditelj Joe Scarborough pa je sporočil, da ga je Trump skušal izsiljevati z zahtevo po opravičilu, da bi nato posredoval pri prijatelju in spremenil negativni ton zgodbe.

Ameriški predsednik Donald Trump si je na Twitterju tokrat za tarčo vzel voditeljico oddaje Morning Joe na televiziji MSNBC Miko Brzezinski, hčerko pred kratkim umrlega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Zbigniewa Brzezinskega. S sovoditeljem naj bi "slabo govorila" o Trumpu, se je jezil ameriški predsednik.

Po težavah televizije CNN zaradi objave ne dovolj preverjene informacije o enem od kanalov za sodelovanje med njegovimi ljudmi in Rusi je Trump izstrelil jutranji tvit, v katerem je Scarborougha in Brzezinskijevo obtožil, da sta se lani potikala okrog njegove graščine na Floridi in želela na obisk. Trump naj bi ju zavrnil. Ob tem pa je zapisal, da naj bi Brzezinskijeva hudo krvavela zaradi "liftinga" obraza. Ozmerjal jo je za "zmešano" in dejal, da ima "nizek inteligenčni količnik". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brzezinskijeva je Trumpu vrnila na njegovi ravni ter objavila fotografijo slogana "narejeno za majhne roke", natisnjeno na škatli kosmičev, namenjeni otrokom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Majhne roke je v povezavi s Trumpom lani med kampanjo privlekel na dan republikanski senator s Floride Marco Rubio, ki ga je Trump opredelil za "malega Marka". Trump je na žalitev Rubia med kampanjo odgovarjal s kazanjem svojih dlani in zagotavljanjem, da niso majhne.

Tudi republikanci zgroženi nad objavami

Po objavi se je vsul plaz kritik, da je Trump znova šel predaleč in da se tovrstna retorika ne spodobi za predsednika. Precej ostro so se odzvali tudi številni republikanski voditelji. Senator Lindsey Graham je dejal, da so Trumpove opazke "nedostojne predsednikove pisarne" in dodal, da njegove objave "predstavljajo vse, kar je narobe z ameriško politiko, in ne predstavljajo veličine Amerike". 

Voditelja oddaje Morning Joe, ki sta precej kritična do Trumpa, sta postala njegova zadnja tarča.
Voditelja oddaje Morning Joe, ki sta precej kritična do Trumpa, sta postala njegova zadnja tarča. FOTO: AP

"Prosim, nehaj. To ni normalno," je zapisal drugi republikanski senator Ben Sasse. "To ni primeren komentar. Kar želimo narediti tukaj, je, da izboljšamo ton, civiliziranost razprave. Ta objava očitno ne pomaga," se je kritikam pridružil še republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan.

Demokratka Nancy Pelosi je Trumpove objave označila za "seksizem, napad na svobodo tiska in žalitev za vse ženske". 

Bela hiša: Predsednik vrača milo za drago

V Beli hiši so stopili v bran predsedniku. "Mislim, da predsednik nikoli ni bil oseba, ki ne bi vrnila udarca, ko ga napadejo," je za Fox News dejala predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders. "Ljudje v tej oddaji so ga večkrat osebno napadli. To je predsednik, ki vrača milo za drago. Zagotovo ne bo dopustil, da bi ga ustrahovali liberalni mediji in liberalne elite znotraj medijev, Hollywooda ali kjerkoli drugje," je dodala.

Prva dama Melania Trump je v četrtek branila moža z izjavo, da je že večkrat povedala, da bo Donald v primeru napada odgovoril z desetkrat večjim napadom. Ameriški komentatorji pa prvo damo sprašujejo, kje je njena napovedana pobuda, da se bo v Beli hiši borila proti nasilništvu v družbenih medijih.

Trump je sicer med kampanjo z namigovanjem na menstrualno kri ozmerjal tedanjo voditeljico televizije Fox Megyn Kelly, ki mu je na soočenju republikanskih kandidatov zastavljala ostra vprašanja o nesramnosti do žensk.

Prva dama Melania Trump stoji trdno ob strani svojemu soprogu.
Prva dama Melania Trump stoji trdno ob strani svojemu soprogu. FOTO: AP

'Žalosten dan za Ameriko'

"Ko predsednik uporablja svoj čas za nasilništvo, laži in bruhanje malenkostnih nizkotnih osebnih napadov, namesto da bi opravljal svoje delo, je to žalosten dan za Ameriko," je v svojem odzivu na Trumpove opazke sporočila televizija MSNBC.

Voditelja Joe Scarborough in Mika Brzezinski sta Trumpu lani med kampanjo uvodoma dajala veliko prostora za nastope, kar je šlo v nos nekaterim drugim medijem. Vendar se je odnos sčasoma ohladil, še posebej potem ko je Trump nastopil predsedniški položaj. Nekdanji republikanski kongresnik s Floride Scarborough in Brzezinska sta tako postala ostra predsednikova kritika.

Scarborough je sedaj skupaj z voditeljico Miko, s katero sta se po dolgem času vodenja oddaje zaročila, v prispevku za Washington Post razkril, kako so ga Trumpovi ljudje iz Bele hiše klicali po telefonu in vztrajali, naj se opraviči za neko izjavo, če ne bo National Enquirer objavil grdo zgodbo o njemu in Miki.

Trump je zjutraj potem tvitnil, da ga je Scarborough prosil, naj posreduje pri izdajatelju časopisa, da spremenijo zgodbo, kar je nekdanji republikanski kongresnik s Floride označil za navadno laž in predsednika vprašal, kaj je narobe z njim, da čuti potrebo po nenehnem laganju.

Scarborough ima posnetke telefonskih pogovorov iz Bele hiše glede tega, ki dokazujejo, da je ponudbo predsednika gladko zavrnil. Brzezinskijeva pa trdi, da so novinarji National Enquirerja nadlegovali njeno družino, prijatelje in negativno zgodbo skušali zvaliti na njenega nekdanjega soproga. Omenjeni časopis sodi v tako imenovano kategorijo tabloidov iz samopostrežnih trgovin. Marsovci prihajajo iz straniščne školjke letala Air Force One, ženska rodi medveda in podobne zadeve, ki jim nekateri tudi verjamejo.

Scarborough trdi, da ga je Trump v času kampanje obvestil, da je prijatelj z izdajateljem Davidom Peckerjem in namignil, da mu tabloid pomaga z zgodbami o njegovih političnih nasprotnikih. Trump potem zgodbe iz tabloida širi naprej. To je na primer storil z zgodbo o vpletenosti očeta teksaškega senatorja Teda Cruza v atentat na predsednika Johna Kennedyja, tabloid je objavljal tudi zgodbe o Benu Carsonu, dokler je bil v anketah nevaren Trumpu in podobno.

Uredniški komentarji ameriških časopisov predvsem ugibajo, ali se je voditelju države povsem zmešalo, republikanski politiki ga rotijo, naj neha s tovrstnimi izpadi, ker imajo več kot dovolj pomembnega dela, proti Trumpu pa so se izrekle tudi voditeljice televizije Fox, ki ga sicer redno podpirajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
01. 07. 2017 13.00
+2
modre in spoštljive besede lepo mesto najdejo in v slogi in dogovarjanjih je moč uspeha - NE pa v represijah močnejšega proti šibkejšim !
TistoPravo
01. 07. 2017 13.17
+1
mita1
01. 07. 2017 12.49
+5
Ne moreš od nenormalnega tipa pričakovati normalnost.
TistoPravo
01. 07. 2017 13.01
+2
On je nor mal en...pri nas je pa nor več vsi
Talent212
01. 07. 2017 12.41
-1
Torej, ena oddaja se vsak dan pogovarja o Trumpu in ga blati, Trump vrne to nazaj in TO JE ZDEJ NAJVEČJI ŠOK?? Ampak to je pa možno samo v Ameriki in nikjer drugje, to pa zato, ker so pravi voditelji Amerike levi. Trump je samo spredi, drugače pa se z resnimi zadevami nemore on ukvarjat (vojna, invazije v druge države, banke, mediji). Še zmeri pa nevem al je Trump navadna lutka, al je pa dejansko hotu kej narest in mu ostali na položajih vse prikrivajo. Pomoje da ima voditelje, saj si drugače ne predstavljam da lahko prideš tako visoko kot je predsednik
TistoPravo
01. 07. 2017 12.30
+1
...je še kje na svetu kdo, ki čuti enako kot jaz. Vsem na svetu bi rada rekla: Živjo, moja družina ste in tudi jaz bi bila rada del vaše. Vaša Ta Poštena Resnica, To Se Jaz...in tam ko je sreča doma, od tam naprej ni več meja...ena sama in zgolj...Jaz, Resnica v objemu vaše sreče!
TistoPravo
01. 07. 2017 13.02
+1
gremonadesno
01. 07. 2017 10.36
-2
ce levak napise z angleskimi besedami , ga moderator pusti na miru , ce jaz napisem z angleskimi besedami , me brisejo . že veckrat dokazana dvojna pravila 24ur , tko da tej plusi in minusi so pod ? !
gremonadesno
01. 07. 2017 10.41
-1
enako je bilo kak teden nazaj . levak je napisal , desnicarji so itd , in komentar je obstal . jaz skopiram njegovo besedilo samo da namesto desnicarji dodam levicarji , in seveda so me dvolicni 24 urci brisali . LEVICARJI IMAJO PRIVILEGIJE !
nikhrast
01. 07. 2017 11.11
Fiskalno sem desničar, socialno pa levičar, imam privilegije?
nikhrast
01. 07. 2017 11.11
+1
Ate_ist
01. 07. 2017 11.22
"greš na desno prideš na levo, greš na levo prideš na desno" je rekel znameniti voditelj SSSR
gremonadesno
01. 07. 2017 09.12
-6
lol , kaksni pacijenti so levaki , obozujejo islam in kritizirajo krizarje , kot da bi sami sebe v rit brcali , buxli !
Slovanec
01. 07. 2017 12.47
Religija je opij za narod. Religijo, že neko, furajo desničarji ;)
nikhrast
01. 07. 2017 15.01
+0
Za precej Slovencev je pa opij rdeča zvezda.
Slovanec
01. 07. 2017 17.13
Je. Pisal sem izključno na gornji komentar, da imamo "levaki" radi islam... Ideologija je vseeno drugo kot religija.
kaslc 1
30. 06. 2017 23.41
+2
taj taboljs ko se butalci z iq zacnejo skusat,haaas
Principat
30. 06. 2017 21.37
-1
mediji si zadnje čase preveč dovolijo ,, a se je našel , ki jim tega ne bo dovolil, konkurenčni drugače poročajo
provokatorr
30. 06. 2017 21.15
+6
make america great again je trumpov slogan. kdaj pa so sploh bili "great"? ko so metali napalm po civilistih, ko so vrgli dve atomski bombi na civiliste, ko so v zadnjih 15 letih bombardirali 30 držav in pobili milijon civilistov?
nikhrast
01. 07. 2017 11.14
-2
Pa zakaj so šli v Evropo v prvi in drugi svetovni vojni, pustili bi Evropejce da se pobijejo med seboj.
Ate_ist
01. 07. 2017 11.20
+2
beli fosfor še dan danes mečejo v Iraku in Siriji
alien8potnik
30. 06. 2017 20.15
+6
Kollerik
30. 06. 2017 20.05
-3
ker pacient......ahahah.. še dobro, da ima našo žensko, hčer klenega slovenskega komunista...drugače be že odplaval v vesolje... :))))
Viejo cabron
30. 06. 2017 19.42
+0
baubax ko danes slišim in čitam, da nekdo začne javno razpravo z besedami levičarji, desničarji mi pride na misel samo nekaj. Levičarji imajo dokazano za cc25% višji povprečni IQ. Ali pa malo drugače: levičarji potujejo po svetu; tudi po muslimanskih deželah, hodijo na Hrvaško na dopust, .....desničarji pa doma mejaše čuvajo. Kapiraš poanto? Pazi kaj boš odgovoril, da ne boš pri tistih z minus 25% IQ-ja.
komir10
30. 06. 2017 21.00
+0
levičarji 25 odsto višji IQ hahahahaha za krajo že mogoče. Vsi levi režimi na svetu propadajo, le Sev. Koreja še miga-levaki pojdite tja uživat in tam ostanite za vedno
provokatorr
30. 06. 2017 21.19
+3
komir, malo si poglej, kdo je bil na oblasti večino časa po 2. svetovni vojni v avstriji, nemčiji, v skandinaviji, pa potem piši bedarije.
komir10
30. 06. 2017 21.42
+3
v Avstriji pripravljajo zakon,da najmanjša plača delavcev ne sme biti nižja od 1500 eur. Kje ste levaki. da bi zrihtali tako plačo tudi pri nas?
provokatorr
01. 07. 2017 13.31
+1
saj bi jo, pa desnaki takoj mahnejo po njih
baubax
30. 06. 2017 19.01
-8
Levičarji sej vem, da se ne zavedate tako, kot resničnega sveta ampak vam z vsem veseljem in sožaljem sporočam...... Da so vam šteti dnevi. Od kar je trump zbudil desnico, ki je že tako predolgo spala samo še kokodakate . In zelo zelo se veselim dneva, ko se bo začel genocit nad levaki. tik tak tik tak tik tak
korintos23
30. 06. 2017 19.32
+0
Viejo cabron
30. 06. 2017 19.43
+3
Trump je nerazgledani človek tako kot njegova žena.
Kollerik
30. 06. 2017 19.59
+1
komir10
30. 06. 2017 20.29
-1
Kollerik
30. 06. 2017 20.39
+4
.... kaj so desničarji, zlasti oni res tačrni...lahko že nekaj časa opazujemo v sosednji Hrvaški.... razprodana država, narod v buli in infatilna, samomorilska politika z neskončnim nagajanjem sosedom.
Ate_ist
01. 07. 2017 11.31
+1
opredeliti se za desničarja je sramota za humanost. levaški voditelji ki so bili in so prikriti desno sučni pa so za humanizem še mnogo večja sramota
Mario71
30. 06. 2017 18.43
+1
a k da melania pa nima liftinga ha ha ha..
nikhrast
30. 06. 2017 17.09
+2
Ste bili na večerji s Trumpom v sredo zvečer. $35 tidoč je bilo treba plačati za krožnik, kot se reče. Trump ima res nekaj skupnega z navadnim folkom, pa tudi tu v Sloveniji.
Ate_ist
01. 07. 2017 11.33
s Slovenijo ima samo toliko da je slovenski zet
jebes24ur
30. 06. 2017 17.01
+0
project veritas 24ur KJE JE ČLANK O NJIH
jebes24ur
30. 06. 2017 17.02
-1
aja sm pozabu da ne objavlate novic ampak trače hahaha
jebes24ur
30. 06. 2017 16.57
+0
hahaha 24ur haha kaj a ste tko povezani z cnn da morte ze njihove voditle brant djte se umert pa ne sam kopirat iz cnn-a na 24ur. mal si poglejte kake laži mečejo vn o svojem prednsedniku 90 odstotkov njihovih novic o trampu so negativne pa js res ne vem no naredijo predstavo na kateri ubijejo trumpa in vam to ni nc kj takga ne sj so sam predsednika ubil v igri ka pa to kj takga ne hahaha če bi to kdo naredu za obamo bi pa blo ogabno pa ne vem kaj se vse ne, sploh neb smel met igre. tako pa vidmo kako tut v sloveniji mediji govorijo o trampu samo slabo ne vem če sem na 24ur prebral kakšen pozitiven članek o njem vsaj spomnem se ne pa ne vem kje je kakšen članek o project veritas kateri so sli pod krinko do zaposlenih pri cnn in povprašali zakaj nonstop govorijo o rusiji da so mel veze z volitvam in dobil odgovor da vse kar je veze z rusijo je le conspiracy theory. 24ur bote pošteni pa djte djansko novice vn ne pa neke štorje
nikhrast
30. 06. 2017 17.02
+6
Prav imaš, da se je Trumpu utrgalo pa res ni novica, to vemo že vsi.
jebes24ur
30. 06. 2017 17.16
-5
jah uredi lj če ti tak misliš pol ok sam dj mi prosim povj kaj je naredu kj takga. sam upam da nisi prijatelj feministk k pol ni čudn da maš tako mnenje
jebes24ur
30. 06. 2017 17.18
-7
če mi boš zdj začeu nabijat da je reku uni da je debela pa take
jebes24ur
30. 06. 2017 17.19
-4
aja zid bo postavu da ilegalci ne pridejo not to je problem ja.
Janez_53
30. 06. 2017 18.27
+9
Kostanjšek, s svojo dokazano polpismenostjo v tem članku je le malo verjetno, da dobro razumeš, kar prebereš! Madonca, pa saj niti najenostavnejšega stavka nisi sposoben napisati tako, da bi ga človek razumel! Ločil sploh ne znaš uporabljati! Vsak tretješolec te šije!!! Kam za boga si pa hodil v šolo???
baubax
30. 06. 2017 18.56
-3
nikhrast kdo so to vsi??? Janet_53: zakaj taki low IQ ljudje zmeraj spravite na njegovo pisavo. Vse kar vam ni všeč pa nimate argumetov je pol otročje (ja kaj ne znaš pisat bla bla bla ) Važno je kaj je napisano ne kako je napisano.
nikhrast
30. 06. 2017 22.39
+2
Še kakšen vic o Trumpu povejte, polno jih je na YouTubu.
TistoPravo
30. 06. 2017 13.45
-8
...Vaša Ta Poštena Resnica, Ja To Sem Jaz...Upam Da Me Kmalu Tudi Sprejmete Med Vas, Pri Vas Rada Bi Bila To Kar Sta Zdaj Kraja in Laž!
Damijan Novak 1
30. 06. 2017 13.51
+10
TistoPravo
30. 06. 2017 13.51
-5
..živjo, moja družina ste in tudi jaz bi bila rada del vaše.
TistoPravo
30. 06. 2017 13.54
-4
Ne lohk ti pa posodim del mojega, ta poštenega dnk-ja...svojega pa vrži daleč stran
Damijan Novak 1
30. 06. 2017 13.54
+1
TistoPravo
30. 06. 2017 13.58
-1
Hvala za razumevanje in sodelovanje...prihajam, res se že veselim...da končno pridem med vas...moja družina ste, in tudi jaz bom z veseljem del vaše
Damijan Novak 1
30. 06. 2017 14.03
+3
Kako lahko obsodiš nekoga nepoštenosti pa ga sploh ne poznas, DNK-ja ne moreš posojati (dedno zapis pa to ), sicer pa je moj odličen, verjam, da je tudi tvoj super, samo o tvoji razsodnosti dvomim
komarec
30. 06. 2017 15.47
+3
Kollerik
30. 06. 2017 20.00
+1
LudiJoža
30. 06. 2017 13.04
+1
Kaki car... Saj si ta poden drugega ne zasluzi, kot da jim take govori hahaha
gremonadesno
30. 06. 2017 13.00
-2
Resnica levake boli , nič novega , jih je pa užitek gledat kako jokcajo .
tuttikaki
30. 06. 2017 14.54
+2
si pravkar pokazal koga kaj boli...ti si edini ki lajaš. pa še to, prežvečeno zgodbico preživete in nefunkcionalne desnice.
baubax
30. 06. 2017 18.58
-1
Ja tuttikaki ti si pa taki levaški piky :D ti morem kr srčka poslat <3