Tujina

FOTO: Trump voditeljem 50 muslimanskih držav: To ni boj med verami, je boj med dobrim in zlim

Rijad, 21. 05. 2017 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Donald Trump je v Rijadu nagovoril voditelje okoli 50 muslimanskih držav. Pravi, da boj proti terorizmu ni boj med različnimi verami. "To je boj med barbarskimi kriminalci, ki želijo uničiti človeška življenja, in prijetnimi ljudmi vseh ver, ki jih želijo zaščititi."

Ameriški predsednik Donald Trump se mudi na uradnem obisku v Savdski Arabiji. Danes se je že sestal z več voditelji zalivskih držav in Egipta, s katerimi je govoril o dvostranskih odnosih, nato pa še z vsemi voditelji zalivskih držav, s katerimi so se dogovorili za ustanovitev centra za spremljanje financiranja terorizma. Eden od vrhuncev obiska je bil njegov nagovor voditelje okoli 50 arabskih držav.

Trump najprej govoril o upanju in ljubezni, nato zagotavljal najboljše orožje

“Pred vami stojim kot predstavnik ameriškega ljudstva in prenašam sporočilo o prijateljstvu, upanju in ljubezni.” Takoj za tem je omenil posle z orožjem. Dejal je, da bo Savdijcem pomagal, da pridejo do najboljšega orožja za vojaško obrambo, do orožja, ki ga proizvajajo ameriške družbe, največji orožarji na svetu.

Nadaljeval je, da je Bližnji vzhod bogato območje zaradi svojih naravnih virov, a da ga pri razvoju ovira prelivanje krvi, oziroma terorizem. “Bližnji vzhod bi moral postati eno največjih poslovnih središč na svetu, center novih priložnosti.” Dodal je, da bi morali omogočiti, da ljudje ne bi bežali iz teh območij, ampak v želji po uspehu drli tja. “Potencial te regije še nikoli ni bil večji.”

Donald Trump, predsednik ZDA
Donald Trump, predsednik ZDA FOTO: AP

Nato je pozval vse narode na Bližnjem vzhodu k skupnemu boju proti terorizmu. Kot je dejal, ZDA ne bodo nikoli poskušale vsiljevati svojega načina življenja in delovanja ostalim narodom. “Naš cilj je koalicija držav, ki imajo skupni namen, in sicer izkoreninjenje ekstremizma. Našim otrokom moramo zagotoviti upanje in prihodnost.”

Muslimanske države je pozval, naj izženejo teroriste. "Boljša prihodnost je možna le, če bodo vaše države izgnale teroriste in ekstremiste," je poudaril.

Ameriški predsednik je nato zatrdil, da boj proti terorizmu ni boj med različnimi verami. "To je boj med barbarskimi kriminalci, ki želijo uničiti človeška življenja, in prijetnimi ljudmi vseh ver, ki jih želijo zaščititi. To je boj med dobrim in zlim," je dejal Trump.

Trump ni drezal v vprašanje človekovih pravic

Trump v govoru ni načel vprašanja človekovih pravic, ki so v številnih državah navzočih voditeljev kršene. "Nismo tukaj, da bi vam pridigali - nismo tukaj, da bi drugim govorili, kako naj živijo ali verujejo. Tukaj smo, da ponudimo partnerstvo, ki temelji na skupnih interesih in vrednotah," je dejal.

Trump je Iran obtožil, da financira terorizem, in pozval k bojkotu te države. "Vse države ga morajo osamiti," je dejal. "Od Libanona, do Iraka in Jemna, Iran financira orožje in uri teroriste, zlobne in druge ekstremistične skupine, ki širijo uničenje in kaos v regiji," je dodal.

Pred Trumpom je tudi savdski kralj Salman navzoče posvaril pred Iranom, ki je po njegovih besedah "konica svetovnega terorizma". Nadaljeval je, da je islam "vera strpnosti in mirnega skupnega življenja". Iranski režim naj bi izrabljal šiitske Hutije v Jemnu, skrajno skupino Islamska država in druge v regiji kot pretvezo za svoja kriminalna dejanja, je še dejal kralj.

ZDA in Savdska Arabija sta ob robu obiska v soboto podpisali pogodbe o vlaganjih v vrednosti več kot 380 milijard dolarjev, med drugim sta sklenili tudi orožarski posel, vreden 110 milijard dolarjev.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je posel označil za "močno sporočilo našemu skupnemu sovražniku" Iranu.

Trump se je na kratko srečal z nekaterimi voditelji. Na fotgrafiji se rokuje s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom Al Thanijem
Trump se je na kratko srečal z nekaterimi voditelji. Na fotgrafiji se rokuje s katarskim emirjem Tamimom bin Hamadom Al Thanijem FOTO: AP

Obisk v Savdski Arabiji bo Trump danes sklenil z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev, turnejo pa bo v ponedeljek nadaljeval v Izraelu.

Savdska Arabija je za ZDA strateško in vojaško zelo pomembna, saj v boju za prevlado na Bližnjem vzhodu predstavlja protiutež Iranu.

Melania Trump se je takole udeležila dvostranskih srečanj Trumpa z nekaterimi voditelji muslimanskih držav.
Melania Trump se je takole udeležila dvostranskih srečanj Trumpa z nekaterimi voditelji muslimanskih držav. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sniper77
30. 05. 2017 10.56
+1
ubogi Strojani, ko ima vsak toliko otrok...
Frane Šajn
25. 05. 2017 19.26
+2
Oh Melanija bog te nima rad, pa saj ni vse v dnarju ljubi otrok, glej, da se ti ne bo zaustavil v grlu.
Jure Anonimen
24. 05. 2017 14.25
+6
trump je prišel SAMO ZARADI NAFTE in podpisal za 50 biljonov dolarjev pogodbo 24ur spet laže
kam_to_pelje
23. 05. 2017 19.24
+0
ta spet bedarije trosi. me resnično zanima kaj si te bogataške ninđe iskreno mislijo o njem :)
kure bedne
23. 05. 2017 12.28
+4
He he he. No vidite sedaj, kdo je največji zdrahar na svetu Ameri in Saudijci. Mislim, da bo čez nekaj časa spet zaropotalo na tem svetu in to močno.
tmj
23. 05. 2017 15.37
-1
hahaha nostradamus ali baba vanga? mislm no, sej kdaj pa ni ropotalo na tem sveti
Frane Šajn
25. 05. 2017 19.27
+2
Frane Šajn
23. 05. 2017 12.00
+2
ČE JE MISLIL BOJ MED DOBRIM IN ZLIM, TISTO ZLIM TAM ČEZ V AMERIKI SE MU POL OPROSTI.
priest
22. 05. 2017 12.25
+11
Iran je krasna duhovna dežela perzijskega muslimanstva, ki je veliko bolj milo in prijazno do zahodnega sveta. Iran se zdaleč ni podpornik ISIS, ampak se bori proti njegovimi vplivi izven njihovih meja. Poanta je v tem, da ZDA želijo podjarmila se zadnjo državo bližnjega vzhoda, ki je bogata z nafto. Kolegi, ki so potovali v Iran pravijo, da je država izredno gostoljubna in varna s prijaznimi, čistimi ljudmi ter bogato arhitekturno ter duhovno zgodovino. Tam se je v davnini namreč rodil tudi pravi predstavnik primarni guru inkarnacija Boga pod imenom Zarathustra, ki pa ima sedaj le še malo sledbenikov.
Katalizator
24. 05. 2017 14.29
+1
Tam so zelo prijazni ljudje...ženske pa lepe...
BUONcaffee
22. 05. 2017 09.38
-1
Kako je rekel na volitvah???? Kdo so tej ljudje? Ha, ha,ha,...... Njegov govor spominja na Papeža. Da mu ga Papež ni napisal?????? Sicer pa je res vedno bolj podoben Papežu, bomo videli kako bo v Bruslju. Melanija z njenim pobožnim in tihim obnašanjem spominja na dobro nuno.
BUONcaffee
22. 05. 2017 09.32
+8
Trumpu je važen orožarski in naftni posel. Za ostalo se požvižga.
Frane Šajn
23. 05. 2017 12.01
+1
NE SE BAT JE PODPISAL KAR ZA LEPO KEPO $ S TRGOVINO S SMRTJO!
BUONcaffee
22. 05. 2017 09.18
Trump katere je tako razumevajoč in strpen do tujcev, sploh smo videli sedaj me zanima, če bo ukinil vizume za države katere je sam sprejel.
lemur
22. 05. 2017 09.08
+6
Trump pred volitvami obosdi, da ZDA sploh sodelujejo s Savdijci, da jim dolgujejo denar, jih obtozil da so za napadom 9.1 in se bi lahko nastevali. Sedaj je do Savdijcev prijazen kakor Obama in prijaznejsi kot predvolilna Hilarry in ima se vedno podporo tistih, ki so se z njim takrat strinjali in ga zaradi tega podpirali. In sedaj njegovi podporniki obozujejo Trumpa ker ima jajca da obraca stalisca. WTF?!?!?!
beware1
22. 05. 2017 08.47
+16
Denar, sveta vladar. Zakaj ti "ubogi" begunci ne gredo Saudijo?? So muslimani, denarja kot peska, spoštujejo muslimansko pravo.....itd. Ampak NE. V USA ne smejo, Bratje jih nočejo, rinejo v EU in nam solijo pamet.... Narobe svet
gcek
22. 05. 2017 08.30
+1
Ne biti tako naivni Trump je tukaj maskota ozeroma kurer poteze se vlečejo v ozadju sej Trump ni ustvaril te teroriste ,ki jih zalaga Usa in ostali z orožjem on bo to delal naprej ali pa gre lp.
olpop
21. 05. 2017 21.43
+33
Sam mal, sam mal neki mi ni čisto jasno?? Sam sem desničar, domoljub in na začetku sem podpiral Trumpa, ampak HALO model je šel v Savdsko Arabijo in jim prodal za 100mlrd$ orožja. Ja ta Savdska Arabija ki financira vahabistične mošeje po evropi, podpira teroriste in ISIS v Siriji, in odgovorna za največjo migrantsko krizo kar jo je doživela Evropa...In vi "domoljubi" še kar podpirate tega modela?????
BUONcaffee
21. 05. 2017 21.44
+1
olpop
21. 05. 2017 21.47
+6
btw. in ja bil je tudi v Katarju in zaplesal s Katarskim šejkom, ta Katar ki podpira muslimansko bratovščino v Egiptu, ta "bratovščina" ki pobija tamkajšnje kristjane
Nowotny
21. 05. 2017 22.08
-1
malo pomisli kaj pišeš! naj kar podpiše toliko posla. Če bodo plačevali za neumnosti, bo denarja manj za financiranje vseh mogočih "bebavih" združb v Evropi. Če bi imeli v Evropi enotno urejeno zakonodajo, ki bi po vseh državah enako prepovedovala financiranje iz tujine. Ne bi bila tako zanimiva za te opice. Poglejmo samo primer Avstrije, kejr je to prepovedano... pa se vprašajmo zakaj v Sloveniji tega še ni. Za Evropo bo pogubna neenootnost. Če tega ni, imaš Balkan povsod!
pizzamargerita
21. 05. 2017 23.16
+3
trumpu ni nic vec jasno ali pa dnar res ne smrdi?!?!!? SA, ZAE in KATAR so financerji extremnega islamizma po vsem svetu.
jzkzfzmz
22. 05. 2017 08.31
+3
Info o 100 mljrd ni točna. Pravi znesek je 350 mljrd$ in je potrjeno s strani S. Arabije. Možen ogled posnetka tv na njihovi tv. S. Arabija z američani uspešno dobesedno iztrebljajo Hutije v J. Jemnu, kar naši mediji pridno molčijo. Sam spremljam v živo. Zato se tudi o Jemnu nič n epiše, razen da je lakota in kolera. američani ne dovolijo pisanje o Jemnu! Jemen je bogat z nafto in kjer je afta veste kdo želi zadevo prevzet.
ArkaMast
22. 05. 2017 08.35
+1
ArkaMast
22. 05. 2017 08.35
+2
lemur
22. 05. 2017 08.51
@newsfake sam nisem ne levicar in ne desnicar, ponavadi bil ozigosan kot levicar, ker sem opozarjal, da je v obljubah desnicarjev fundamentalna kontradikcija in sicer da ne mora delati za nacinalni interes v smislu financ in na drugi strani podirati trgovske sporazume in sesuvati interese ZDA na zariscih. Ce ZDA hoce biti cloveska do ostalega sveta potem definitivno ne bo obdzal slogan America first.
BUONcaffee
21. 05. 2017 21.42
+7
Brkavi zavit v zaveso z natikači je glavni ali kako?
NašDONALDO
21. 05. 2017 21.36
+2
kameltrajberji so ga poslušali s figami v žepih. to so ljudje od katerih dobiš nož v hrbet isti trenutek kot obrneš pogled proč. za moške je tudi značilno neverjetno bahavo in oholo vedenje kadar si brez moči.
ObalaJeZakon
21. 05. 2017 23.35
+1
Zato jim je prodal kup orožja. Denar je Trumpov vladar. Pa seveda saudici.
Melonija
21. 05. 2017 21.36
+10
Trump laži ti komu drugemu da Iran financira teroriste. Vsi vemo od kod tem tvojim teroristom denar prihaja.
BUONcaffee
21. 05. 2017 21.31
+8
Slovenija je zadolžena 15000 eur na prebivalca, 30 MILIJARD EUR SKUPAJ. Banda!
Diškor
21. 05. 2017 21.24
+0
Bo kmal cmerota in klovna ujel, ona 2 tud posel sklepata , tud 8000 ali pa več, sem se zmotil, Trump je za 400 miljard sklenu , tolk ona 2 niti sanjati ne moreta.
ObalaJeZakon
21. 05. 2017 23.37
+1
Pol od tega v orožju za ISIS in ostale pridne fante. Naslednjega begunca na meji kar Donaldu v njegovo stolpnico pošlji pa lepe pozdrave dodaj.
gunja
21. 05. 2017 21.22
-4
Bravo trump.tip ima za razliko od večine politikov jajca. Bravo!
lemur
22. 05. 2017 08.54
+3
Jajca da laze v kampaniji in hujska proti muslimanom in savdijcem, potem pa z njimi postane najboljsi prijatelj. Vse kar mu lahko cestitam je, da ga nekateri, tudi ti, se vedno podpirajo. Kako mu uspeva to mi je tezko jasno.