Tujina

Trump na molitvenem zajtrku pozval k molitvi za Schwarzeneggerja in dvigu gledanosti Vajenca

Washington, 02. 02. 2017 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
S.S./STA/A.I.
Komentarji
899

Ameriški predsednik Donald Trump je na molitvenem zajtrku pozval k molitvi za igralca Arnolda Schwarzeneggerja, da bi tako dvignil gledanost oddaje Zvezdniški vajenec. Z avstralskim premierom pa je imel napet telefonski pogovor, ki se je končal tako, da je Trump preprosto odložil slušalko in pogovor označil za 'najhujšega do zdaj'.

Ameriški predsednik Donald Trump je na nacionalnem molitvenem zajtrku, na katerem so bili zbrani politiki in verske vodje iz več držav, predlagal, da naj skupaj molijo za igralca Arnolda Schwarzeneggerja in dvig gledanosti njegove oddaje Zvezdniški vajenec.

Trump, ki je včasih sam vodil to oddajo, je že v začetku januarja napadel nekdanjega guvernerja Kalifornije Schwarzeneggerja. Tudi takrat ga je kritiziral na račun gledanosti oddaje, ki naj bi bila precej slabša v primerjavi z njegovo.

"Rad bi samo molil za Arnolda, če lahko, za te ratinge," se je Trump pošalil na zajtrku. Na zajtrku ga je sicer predstavil producent oddaje Mark Burnett.

Schwarzenegger se je hitro odzval preko Twitterja, kjer je objavil video s sporočilom. "Živijo Donald. Imam super idejo. Zakaj ne zamenjava služb? Ti prevzameš televizijo, ker si tak strokovnjak za ratinge. In jaz prevzamem tvojo službo, zato da bodo ljudje lahko spet mirno spali," je dejal.

Današnji Trumpov nagovor na zajtrku je bil sicer zelo nenavaden, čeprav se je šalil, ocenjuje ameriška televizija CNN. Ko je s svojim govorom zaključil glavni govorec kaplan Barry Black, je Trump šaljivo nadaljeval. "Ne vem kaplan, če je to imenovana pozicija? Je to pozicija, ki se jo imenuje? Ne vem, če ste demokrat ali republikanec, ampak vas bom imenoval še za eno leto. K vragu s tem," je dejal. Za veliko ljudi, ki so se zbrali na "molitvenem" zajtrku, je "k vragu" seveda kletvica.

Na nacionalnem molitvenem zajtrku, ki tradicionalno poteka prvi četrtek v februarju, se zberejo politiki in verske vodje iz okoli 70 držav. Prvič so ga organizirali leta 1953 z namenom, da se za isto mizo usedejo in molijo politične vodje z različnimi stališči in verske vodje.

Donald Trump med govorom na zajtrku.
Donald Trump med govorom na zajtrku. FOTO: AP

Na bojni nogi z avstralskim premierjem

Ameriškega predsednika je zmotil dogovor z Avstralijo, ki ga je sprejel njegov predhodnik Barack Obama. Na podlagi sporazuma bi ZDA sprejele 1250 prosilcev za azil, ki jih Avstralija ne želi sprejeti in jih zato zadržuje na otokih Nauru in Papui Novi Gvineji.

Trump je sporazum označil za neumnega in ga bo preučil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump je to tvitnil, potem ko se je že slišal z avstralskim premierjem Malcolmom Turnbullom - Avstralija je sicer tesna zaveznica ZDA. Washington Post je poročal, da je Trump pogovor označil za ''najhujšega do zdaj'' od vseh pogovorov z svetovnimi voditelji tistega dne, menda pa naj bi tudi odložil slušalko že po 25 minutah pogovora, čeprav je bil predviden enourni klic.

Turnbull o pogovoru ni želel govoriti, to, da je Trump odložil slušalko ni želel potrditi, dejal pa je, da se je pogovor končal na hitro.

Trump je po poročanju tujih medijev avstralskemu kolegu telefoniral v soboto popoldne po ameriškem času, v ovalni pisarni so bili tudi strateg Stephen Bannon, svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn in tiskovni predstavnik Sean Spicer.

Trump je pogovor zaključil, ko je Turnbull predlagal, da se odmakneta od begunskega vprašanja in se pogovorita še od drugih zunanjepolitičnih izzivih. Pogovor je bil tako precej krajši, kot so bili klici namenjeni nemški kanclerki Angeli Merkel, francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu ali ruskemu prvemu možu Vladimirju Putinu.

Avstralski premier je za radio 3AW dejal, da verjame, da bo dogovor obveljal, a viri, kot navaja Guardian, so prepričani, da dogovor v luči zadnjega odloga nikakor ne more preživeti.

Washington Post dodaja, da se Trump očitno pokroviteljsko obnaša tudi do zaveznikov, njegov poniževalni ton je že večkrat prišel do izraza prav na Twitterju.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

AP razkril klic mehiškemu kolegu

Podrobnosti jeznega klica so v javnost pricurljale le nekaj ur potem, ko je ameriška tiskovna agencija razkrila pogovor med Trumpom in mehiškim predsednikom Enriquejem Peño Nietom. Trump naj bi mu povedal, da razmišlja, da bi poslal vojsko južno od meje, da se sooči s slabimi 'hombres' (ljudmi), mislil naj bi na mamilarske kartele, češ, da mehiška vojska ne naredi dovolj, ker jih je strah. Mehiška stran je sicer pogovor označila za konstruktivnega.

PREBERITE ŠE: Zaradi ukrepov grozi podražitev sadja in zelenjave. 

Trumpova prepoved vstopa v ZDA več ne velja za imetnike zelenih kart

Administracija ameriškega predsednika je sporočila, da prepoved vstopa v ZDA državljanom iz sedmih muslimanskih držav ne velja za tiste, ki imajo zeleno karto, kot dovoljenju za delo in bivanje pravijo v ZDA. Trump je z izvršnim ukazom v petek za 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav, za katere se je odločil, da so teroristična žarišča. Prepovedal je tudi vstop beguncem. Za večino začasno za 120 dni, za sirske begunce pa za nedoločen čas.

Izvršni ukaz je po ameriških letališčih povzročil veliko zmede in tudi veliko protestov, ko uslužbenci ministrstva za domovinsko varnost niso prav vedeli, koga lahko spustijo v državo, koga pa ne. Na letališčih so zadrževali tudi zakonite rezidente ZDA iz sedmih držav z utemeljitvijo, da potrebujejo posebno dovoljenje za vstop.

Bela hiša je uvodoma trdila, da je to povsem pravilno, ker prepoved velja tudi za imetnike zelenih kart. To je potem sprožilo kritike tudi med republikanci in mnenja, da je bil ukaz zelo nepremišljen.

Po nekaj dneh tuhtanja so v Beli hiši ugotovili, da zakonitim priseljencem z zeleno karto, ki so v ZDA že dolga leta ter praktično korak od državljanstva in so morali prestati podroben pregled preteklosti, samovoljno ne morejo prepovedati vstopa v ZDA brez utemeljenega razloga. Zelena karta je sama po sebi dovoljenje za vstop v ZDA, če ni utemeljenega razloga za prepoved.

Iz naftne družbe v politiko

Novi ameriški zunanji minister je postal Rex Tillerson, nekdanji šef naftnega giganta Exxon Mobil. 64-letnik Teksašan je dobil 56 glasov senatorjev, 43 jih je bilo proti. Glasovanje je potekalo, potem ko so republikanski senatorji spremenili pravila, da so lahko potrdili Trumpove kandidate za ministra za zdravje in finance.

Dejstvo je, da se bo moral Tillerson že prvi dan na položaju soočiti s kritično izjavo več kot tisoč diplomatov o izvršnem ukazu predsednika Donalda Trumpa o imigraciji in beguncih.

Tillerson do zdaj še ni imel politične funkcije, naletel pa je na veliko kritik zaradi tesnih povezav z Rusijo in dejstvom, da je nekdanji šef naftne družbe in tako ne najboljši obet za okoljevarstvenike. Tillerson je med zaslišanji odpravil zadržke nekaterih republikancev s kritičnimi izjavami do Rusije, kjer je imel doslej dobre poslovne in osebne stike. Demokrati pa so vztrajali, da imenovanje naftnega mogotca ni primerno, ker bo dajal prednost poslovnim interesom pred človekovimi pravicami.

Rex Tillerson je novi šef ameriškega zunanjega ministrstva.
Rex Tillerson je novi šef ameriškega zunanjega ministrstva. FOTO: AP

Naletel pa je tudi na presenetljivo podporo, šef Tesle - avtomobilskega podjetja, ki proizvaja električna vozila, Elon Musk je pred dnevi na Twitterju zapisal, da ni nujno, da bo to slab minister, saj se je izkazal pri vodenju Exxon Mobila.

Trump mu je ob prisegi v ovalni pisarni Bele hiše dejal: ''Celo življenje te je pripravljalo na ta trenutek''. Trump mu je še povedal, da je njegova naloga služenje interesom večje varnosti države, večje blaginje in večje varnosti državljanov. "Ob tem razumeš tudi pomen utrjevanja zavezništev in oblikovanja novih zavezništev za utrditev naših strateških interesov in varnosti naših ljudi," je dejal Trump.

Tillersona je pohvalil kot pravega človeka za položaj in dejal, da je čas za svež pogled na zunanjo politiko in svet okoli ZDA, iskanje novih rešitev na osnovi starodavnih resnic. Med njimi, da ima država pravico do zaščite svojih interesov, da imajo vsi ljudje pravico do svoje usode in da je bolje za vse, če se sodeluje, ne pa spopada.

Na hitro spremenili pravila

Senatni odbor za finance je pred tem v sredo spremenil svoja pravila, ki so velevala, da mora biti pri glasovanju o ministrskem kandidatu prisoten vsaj en član opozicijske stranke. Demokrati so namreč to pravilo izkoristili za bojkot in s tem zavlačevanje s potrditvijo kandidatov za zdravstvenega in finančnega ministra ZDA.

Republikanci so tako soglasno s 14 glasovi potrdili kandidaturi Stevena Mnuchina za finančnega in Toma Prica za zdravstvenega ministra. O obeh bo glasoval še celoten senat, kjer se obetajo težave kandidatki za ministrico za izobraževanje Betsy DeVos. Pristojni odbor jo je potrdil po strankarski liniji, vendar pa sta se proti konservativni aktivistki, ki zagovarja proračunsko porabo za zasebno šolstvo in orožje v šolah proti medvedom, izrekli dve republikanski senatorki. Lisa Murkowski iz Aljaske in Susan Collins iz Maina sta rekli, da bosta glasovali proti njeni kandidaturi.

To pomeni izid 50 proti 50, ko bo lahko podpredsednik ZDA Pence v vlogi predsednika senata prispeval odločilni glas za potrditev. Če se seveda ne najde še kakšen republikanski prestopnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (899)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janezek1a
03. 02. 2017 11.01
+1
Ne vem zakaj se je treba toliko ukvarjati z Ameriko, če imamo doma toliko gnoja za skidat....
puspan
03. 02. 2017 11.30
Se niti ni treba. Gospodarsko je Evropa nadvladala Ameriko, če pa jo še ni, je na poti tja. Torej Američani že vedo, kaj delajo. Še najbolj jim pa odgovarja, da se med seboj prepiramo, kar se tudi dogaja.
puspan
03. 02. 2017 09.20
Ne bom trdil, da je sedaj, ko se ves svet vrti okoli tega nepremičninskega komedijanta prav vse negativno. Obstaja tudi pozitivna plat teh dogodkov. Iz svojih črnih lukenj so prilezli janševiki v upanju, da je zanje nastopil čas ponovnega vzpona. Janezek., konec je z ambicijami, ki si jih ves čas gojil. Bo treba na oglasne deske pogledat, kje je kakšno odprto delovno mesto za dipl. obramboslovca, če boš hotel preživeti sebe in svojo družino.
puspan
03. 02. 2017 09.11
+4
Ponavadi te, preden nastopiš novo delovno mesto pregledajo zdravniki, če si zdrav. To pri Trumpu niso storili in to je bila velika napaka. Razen pokvarjenega karakterja na zunaj ne kaže kakšnih večjih znakov bolezni, če pa bi ga pregledali psihiatri, bi ga morali takoj zapreti v varovani prostor, ker je preveč nevaren za prosto gibanje zunaj. Oj,oj,oj Amerika, nekdaj dežela tisočerih možnosti, ki jo je občudoval cel svet, danes pa na nivoju samovšečnega kljukca, ki naj bi jo vodil.
jakec1575
02. 02. 2017 22.58
+13
Ni več smešno. big brother oddaja, ki jo vodi predsednik z 2000 jedrskimi konicami in grozi z vojno v kitajskem morju.
vstajnik1941
03. 02. 2017 08.42
-3
A te je prijela bolezen trumpetizem kot vse tiste ki bi radi živeli na račun drugih ki delajo?
paxvobiscum
02. 02. 2017 22.46
+1
Tale zima bi bila živ dolgčas brez vrlega Trumpla. Ogrel nam je sicer ledeni januar. Upam, da ne bo ratal prevroče že februarja.
CestniKolesar370Wattov
02. 02. 2017 22.46
+0
A ni zanimivo, da je Briškijeva še pol leta nazaj pisala, da naj bi Trump odstopil od kandidature, da ima razglašeno ekipo, da se njegova ladja potaplja, da blablabla...
Diškor
02. 02. 2017 22.47
-3
Rožle2X
02. 02. 2017 22.56
+5
Kaj use so naši levi mediji govoril....kako bo Kilari zmagala....100%
thetech
02. 02. 2017 22.40
+9
Ja pa hecno, kako so v Kaliforniji danes nasilni protestniki pretepali, mlatili, razgrajali, ter uničevali javno lastnino, da bi preprečili govor, ki naj bi ga imel Milo Yiannopoulos.. In to so ti ljudje, ki že dve leti razlagajo, da je Trump nacist in faši-st... Torej kdo je zdaj nacist in faši-st.. Bedaki!
Diškor
02. 02. 2017 22.43
+3
Rožle2X
02. 02. 2017 22.35
+1
Trump--mož besede, ki se drži svojih obljub *** Kaj pa vaš Cmero in njegova --"VISOKA MORALNA ETIČNA NAČELA "
Diškor
02. 02. 2017 22.35
+0
Diškor
02. 02. 2017 22.34
-4
Z lewaki smo opravli, tik - tak, prav Rožle
Rožle2X
02. 02. 2017 22.35
+1
Diškor
02. 02. 2017 22.39
+1
Rožle2X
02. 02. 2017 22.48
+0
...ne, ne ...ovčke bo treba počas spat dat...tik-tak, pa to ...
CestniKolesar370Wattov
02. 02. 2017 22.32
+3
Trump ne bo nikoli kandidiral | Trump ne bo nikoli sprejet med republikanske kandidate | Trump ne bo nikoli zdržal več kot 2 mesca | Trumpa ne bojo nikoli vzeli resno | Trump ne bo nikoli zdemoliral Jeba | Trump ne bo nikoli osvojil New Hampshire | Trump ne bo nikoli dobil 1237 delegatov | Trump se ne bo nikoli pobral od PussyGate škandala | Trump ne bo nikoli osvojil Pennsylvanije | Trump ne bo nikoli osvojil Floride | Trump ne bo nikoli premagal Hillary | Trump ne bo nikoli dobil dovolj elektorskih glasov |Trump ne bo nikoli predsednik | --- TRENUTNO SMO TLE --- | Trump ne bo nikoli zgradil stene | Trump ne bo nikoli skenslal Obamacare |Trump ne bo nikoli deportiral 5+ milijonov ilegalcev | Trump ne bo nikoli ustvaril več delovnih mest | Trump ne bo nikoli dobil drugega mandata | Trump ne bo nikoli prvi predsednik na Marsu | Trump ne bo nikoli prvi predsedniški svetnik posvečen od samega Papeža | Trump ne bo nikoli prvi predsednik, ki bo koloniziral Mars | Trump ne bo nikoli spremenil ustave in dobil 3. mandata | Trump ne bo nikoli dočakal 100 let starosti | Trump ne bo nikoli dokazal, da je Božji sin....
Diškor
02. 02. 2017 22.34
+6
To so bili mantre levice in Nataše Briški
CestniKolesar370Wattov
02. 02. 2017 22.44
+3
Ah Nataša Briški in njeni udarni članki. "Razpadajoča Trumpova ladja", "Trumpova ekipa je čezdalje bolj razglašena", "Strokovnjaki Trumpu pripisujejo 2% možnosti za zmago nad Hillary"... To ti je strokovnjakinja.
thetech
02. 02. 2017 22.45
+4
Še bolj hecno pa je kako so vsi mediji na dan volitev Trumpu pripisovali le okoi 40% možnost za zmago; nekateri celo manj... Te cifre so navajali celo visoko izobražen ljudje, ki v ZDA nekaj pomenijo.. haha
CestniKolesar370Wattov
02. 02. 2017 22.55
+4
40%? A ne prej 90%+ ? "Strokovnjaki" kot so Nate Silver, itd. Ko so vsi Trumpu dali zgolj cca 5-10%, so se oglasili s Huffington Kompost uredništva, da njihovi strokovnjaki (katere dvomim, da sploh imajo in sumim, da vlečejo številke iz svoje zadnjice) dajejo Trumpu zgolj 1,2% šans za zmago. V primeru zmage Hillary bi seveda celo uredništvo Huffington Komposta skakalo v zrak in še cel teden bi se hvalili, da imajo najbolj samozavestne politične analitike in strokovnjake.
thetech
02. 02. 2017 22.59
+1
paxvobiscum
02. 02. 2017 22.31
+4
"prihajam slovenija" , ti si kompromitiran. Portal je namenjen mnenjem laikov in običajnih državljanov. Ti ga uporabljaš za širjenje osebnih političnih planov. In nisi edini. Portal berem, ker me zanima mnenje mojih sodržavljanov, ne pa pobarvanih uslužbencev. Kakršne koli barve naj že so.
Diškor
02. 02. 2017 22.33
-3
šejtan, 274 nickov je preveč, mal zmanjši
paxvobiscum
02. 02. 2017 22.34
+0
Ne bodi užaljen zdej. Zaveden si bil. Krivi so grdi grdi strici iz ozadja.
Nightyfly
02. 02. 2017 22.27
+3
nikhrast 02.02.2017 22:14:22 0 1 1 Konzervativci nosijo rdeče kravate, saj vsak ve to.***********vsak izgovor ni dober . Ste leta 91,raje kasneje zaradi oportunizma , zmetali rdece knizce v smeti , eni pa med premog , da bi zabrisali sledi kako so lepo ziveli V Jaslih bivse rdece drzave ---kanede ?
Rožle2X
02. 02. 2017 22.32
+3
Kam je pa zginu tvoj križ narobe obrnjen...un satanističen...
ParaVomo
02. 02. 2017 22.07
+1
Molitveni zajtrk???;)! Čudno kako so zahodnjaki vsi bolj kultivirani, nasmejani, sporoščeni, ameriški predsedniki skoraj vsi imajo smisel za humor...pa si poglejte našega Titkota, kako lepo gleda;))
Rožle2X
02. 02. 2017 22.10
+5
Recimo poglejmo si tudi...našega Brgleza..Klemenčiča ...D.Turka...Cmerota...nasmejani do amena.....aha, pa še tele dve smejoči se cvetki ...Ministrica-Anja Kopač--Mrak, ministrica-Vesna Györkös Žnidar--Megla
heello
02. 02. 2017 22.14
+2
ParaVomo
02. 02. 2017 22.24
+1
No v resnici Vesna Gjeekeš še najmanj moti;)) od levakov še najboljša, izbira je tak in tak slaba!;)
heello
02. 02. 2017 22.04
+5
Prihajam......., prosim ne delaj sramote Sloveniji in daj ta plastik fantastik vstran....
ZlonamerniGeneralFranco
02. 02. 2017 22.02
-5
Čim vidiš da povzemajo CNN veš koliko je ura. Levičarska propaganda.
kameltrajbar
02. 02. 2017 22.03
+3
Diškor
02. 02. 2017 21.47
+1
Vas zanima kdo bo zmagu pri nam na v olitvah
kameltrajbar
02. 02. 2017 21.50
+2
vertex
02. 02. 2017 21.50
-1
Upajmo da kakšen podjetnik kot trump,vemo pa kdo bo zgubil,zaposlenec v javni upravi ki ze 30 let kandidira kot v komunizmu
Diškor
02. 02. 2017 21.52
+2
Tista stranka, ki bo referendum o gradnji Đamije razpisala
vertex
02. 02. 2017 21.58
+1
Dzamija je ze zgrajena,v avstriji jih je deset
Nightyfly
02. 02. 2017 21.44
+3
Danes bi si zelel videti skupaj pri mizi tri ljudi , Tita , Putina in Trumpa . Nas Stari bi ju zakadil do amena s havankami ,potem pa obrnil okoli , da mu podpiseta papirje . Se hecamo,toda Tito je bil zelo spostovan drzavnik v svetu .
Diškor
02. 02. 2017 21.48
+1
Rožle2X
02. 02. 2017 21.54
+3
Tvoji predhodniki so mu dajali kredite ....
Iniesta
02. 02. 2017 21.43
+2
Hahahaha, Švarci legenda!
heello
02. 02. 2017 21.42
+2
Če je plastik- fantastik bolan, mu tudi molitev ne pomaga !
Nightyfly
02. 02. 2017 21.42
-1
Danes je ze naredil pomemben korak k distenziji . Omilil je sankcije proti Rusiji ,in sicer na zelo obcutljivem podrocju obvescevalnih sluzb . Trump ,slovenski zet ., samo tako naprej . hehe . Ko bo sel k Putinu ,mislim,da se bosta napila do Amena .Ju bo Melanija lovila med macesni ........in tigri . Dolgo pa ne bo mogel spilati revolucinarja ,ker NRA ze puca snajperke .
BildiTheEmperor
02. 02. 2017 21.43
+3
Nisi prej pisal da ničesar obljubljenega ne bo realiziral?
AlternativeFacts
02. 02. 2017 21.58
-3
Jap res je omilil sankcije. Ma dajte vsaj prebrat, kaj je dejansko omilil. Edino kar je naredil je to, da lahko sedaj ameriška podjetja prodajajo ruskim obveščevalcem opremo. Torej je v bistvu pomagal ZDA iz sankcij ne pa Rusiji....