Tujina

Trump in Putin sta se srečala kar dvakrat, drugo srečanje naj bi bil 'zgolj klepet ob sladici'

Washington, 19. 07. 2017 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po vrhu G20 v Hamburgu prihajajo v javnost nove podrobnosti o tem, da sta se ruski in ameriški predsednik pogovarjala kar dvakrat. Po uradnem delu srečanja sta se srečala tudi na večerji, saj so Putina posedli poleg prve dame ZDA, ob sladici pa je na klepet k ruskemu predsedniku prišel kar Trump.

Ameriški mediji so v torek poročali, da sta se predsednika ZDA in Rusije ob robu vrha G20 v Hamburgu sestala dvakrat. Po uradnem srečanju, ki je trajalo dve uri, naj bi Donald Trump in Vladimir Putin govorila še eno uro. Bela hiša je drugo srečanje potrdila, vendar naj bi šlo le za kratek pogovor ob večerji.

Trump je poročanje o drugem srečanju označil za lažno novico in pretiravanje. "Celo večerja, ki je bila organizirana za 20 največjih voditeljev na vrhu G20, je prikazana kot nekaj grešnega," je bil oster Trump na Twitterju.
Trump je poročanje o drugem srečanju označil za lažno novico in pretiravanje. "Celo večerja, ki je bila organizirana za 20 največjih voditeljev na vrhu G20, je prikazana kot nekaj grešnega," je bil oster Trump na Twitterju. FOTO: AP

Šlo je za uradno večerjo za udeležence vrha G20 in njihove zakonske partnerje, brez članov delegacij. Na njej so Putina posedli zraven prve dame ZDA Melanie Trump. Donald Trump je ob sladici prišel do Putina ter z njim izmenjal nekaj besed, trdijo predstavniki Bele hiše. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Michael Anton je menil, da kratkega klepeta ob sladici ne bi označil za pogovor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Trump je v torek na položaj veleposlanika ZDA v Rusiji uradno predlagal nekdanjega guvernerja Utaha Jona Huntsmana, ki se je leta 2012 potegoval za republikansko predsedniško nominacijo. Velja za zmernega republikanca, v času Baracka Obame pa je služil kot veleposlanik na Kitajskem.

Mediji so se sicer sklicevali na političnega znanstvenika, kolumnista revije Time in predsednika skupine Eurasia Group Iana Bremmerja, ki je dobil informacijo iz neposrednih virov, da je pogovor trajal skoraj celo uro, prevajal pa je le ruski prevajalec, ker ameriški ni znal rusko.

Trump se je na poročanje odzval z jeznimi tviti in napadel medije, ker da so tudi iz večerje za voditelje G20 naredili nekaj "zloveščega". Lažne novice naj bi bile vse bolj nepoštene, lažna novica o skrivni večerji s Putinom pa je po Trumpovih besedah "bolna".

Novica ne bi bila problematična, če Bela hiša ne bi imela problemov z obveščanjem medijev glede pogovorov z Rusi, še preden se je začela preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja. Ta skuša ugotoviti, ali so Trumpovi ljudje sodelovali z Rusi pri blatenju demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

Posebni tožilec preiskuje srečanje Donalda Trumpa mlajšega z rusko pravnico

Posebni tožilec Robert Mueller v okviru preiskave ruske afere preiskuje tudi srečanje Donalda Trumpa mlajšega z rusko pravnico Natalijo Veselnickajo 9. junija lani v Trumpovi stolpnici. Do potrditve je prišlo posredno ob objavi imena osme osebe, ki je bila prav tako na sestanku.

Robert Mueller preiskuje domnevne povezave med Trumpovo kampanjo in Rusijo, ki je po trditvah ameriških obveščevalcev pomagala Trumpu proti demokratki Hillary Clinton, ter morebitno oviranje preiskave.

Trump mlajši je dobil obvestilo od publicista ruske nepremičninske družine Agalarov Roberta Goldstona, da mu lahko uredi srečanje z Rusinjo blizu Kremlja, ki ima podatke, ki bi lahko škodili demokratski kandidatki Hillary Clinton.

Trump mlajši je z navdušenjem privolil v srečanje, ki ga je pred kratkim potrdil. Sicer pravi, da mu Veselnickaja ni povedala nič koristnega, ampak so govorili o programu posvojitve ruskih otrok v ZDA.

Washington Post je zatem poročal, da se je sestanka poleg Trumpa mlajšega, Goldstona, takratnega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta, Trumpovega zeta Jareda Kushnerja in nekdanjega ruskega vojaškega obveščevalca Rinata Akhmetisina udeležil tudi Ike Kaveladze, ki je zaposlen v ameriškem podjetju Agalarovih. To je družina, ki je s Trumpom med drugim sodelovala pri izvedbi tekmovanja Miss Universe v Moskvi leta 2013.

Kaveladze je menda prišel na sestanek kot predstavnik očeta in sina Agalar oziroma kot prevajalec, vendar ni imel dela, ker je Veselnickaja pripeljala svojega prevajalca.

Kaveladze je bil leta 2000 predmet kongresne preiskave o ustanavljanju lažnih podjetij v ZDA za pranje denarja, vendar ni bil nikoli uradno obtožen. Njegov odvetnik Scott Balber je povedal, da so iz Muellerjevega urada sporočili, da bi ga radi zaslišali.

"Človek, ki je znan po ustanavljanju podjetij za pranje denarja, se zagotovo ni prišel pogovarjat o posvojitvah," je menil demokratski senator iz Virginije Mark Warner.

Sicer pa je že tudi Akhmetisin povedal, da so na sestanek prinesli papirje o domnevnih povezavah kampanje Hillary Clinton z Rusijo in potem te papirje pustili na mizi v Trumpovi stolpnici.

Predsednik Trump še vedno trdi, da bi vsak normalen politik sprejel podobno srečanje za pridobitev koristnih informacij o političnem nasprotniku.

Celo politiki, ki zagovarjajo predsednika Trumpa, dejanja njegovega sina in zeta ter Manaforta ne zagovarjajo in trdijo, da sami na takšno srečanje ne bi šli. Trumpa mlajšega branijo s politično neizkušenostjo, vendar Manafortu tega ne morejo očitati.

Veselnickaja je danes sporočila, da je pripravljena pričati pred ameriškim senatom. Pravnica je sicer zanikala trditve, da je delala v imenu ruske vlade. V pogovoru za rusko televizijo RT je dejala, da je o srečanju pripravljena govoriti tudi pred senatom, "če lahko zagotovijo mojo varnost".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
20. 07. 2017 11.49
to je bil vrh G2 in ne G20 ves dogodek okoli tega srečanja je bil preprosto nepomemben
lemur
20. 07. 2017 08.29
Ko nekdo rece na sladico, med tem pa vse ostale vabi na kosilo.... :) Put in....
gremonadesno
19. 07. 2017 17.34
+4
Upam da bosta imela cim vec prijateljskih sestankov , demokrati pa itak padajo en za drugim .
lemur
20. 07. 2017 08.32
Razen tega, da Trump prodaja orozje savdijcem, tomahavka Sirijo, sklepa NATO prijateljstva na meji z Rusijo, dela pritisk na tipicne ruske zaveznike in celo dela pritisk na rusijo gelde hekerskih napadov bodo sestanki prav gotovo bratski in ne samo prijateljski.
nevica
19. 07. 2017 17.29
+4
Trump bi se pa počasi že lahko cepil proti medijem, saj bo dobil še rano na želodcu. Dejstvo je, da je postal glavni Gargamel za medijsko obdelavo na svetu...pravzaprav se mi že kar smili, saj še roke ne more premakniti brez da bi se vsuli komentarji......
Ate_ist
20. 07. 2017 11.55
karkoli naredi (za fejk news) ni prav. VIC; trump povabi papeža na svojo mega jahto. med glisiranjem papežu odpihne klobuk z glave. kapitan hoče obrniti jahto, ko trump reče da ni potrebe. preprosto se spusti z jahte in gre po vodi do klobuka in ga prinese nazaj papežu. naslednji dan vse fejk news pišejo kakšnega predsednika imajo, ki še plavati ne zna
M_teorija
19. 07. 2017 14.02
+0
A sta kako o odpravi zdravstvene rekla!?
Transformerji
19. 07. 2017 12.50
Samo način rokovanja pred kamerami je drugačen.....
NiVzdevka76
19. 07. 2017 12.21
Samo malo sta počvekala! :)))))
trumpet2018
19. 07. 2017 10.30
+0
fejk news komentira samega sebe, svoja dejanja, ki jih vsak dan počne 24 ur na dan. oziroma gre za zrcalno sliko CNN-a. to je podobno, ko Požar komentira lastno knjigo in pove da so sama preverjena dejstva, v bistvu gre pa za cel kup laži. Ne moreš ti samega sebe ocenjevati. samo bedaku moraš dokazovati da je CNN fejk news, inteligentni to vidijo vsak, ker lažejo naćrtno 24 ur na dan. zgoraj sem prebral samo naslovnico, tega praznega BS-a in podtikanja se mi ne da prebirati, lep dan še naprej
korintos23
19. 07. 2017 10.40
+4
Kaj spet jokaš, senatorji, republikanci, so mu začeli gvinte rezati a ne!
trumpet2018
19. 07. 2017 11.02
-1
vprašaj se, kdo je uničil CNN, da nima več nobene gledanosti. odgovor : Donald Trump. kure pa z novim lastnikom še bolj lažejo kot prej. pa kaj vas briga kaj sta se pogovarjala za zaprtimi vrati.
frako
19. 07. 2017 11.15
+3
haha a v realnoti ma cnn najbol gledano drugo četrtletje v zadnjih 14 letih.
PinkoPilinko
19. 07. 2017 14.59
+1
Poj pa pejt Delo brat če to ni dovolj resno...... Sam kritizirate pa jamrate noben pa ne zna nič pohvalit (pa to se ne nanaša samo na ta članek)
M_teorija
19. 07. 2017 15.04
+3
Kollerik
19. 07. 2017 15.19
+4
trumpić, predlagam ti, da greš jikcat na noro TV, ki ziher ni noben fake news.....
trumpet2018
19. 07. 2017 17.39
+1
seveda 24 ur ne bo nikoli objavil da turizem v zda cveti, brezposelnost na štirih procentih, v Europi pa ravno obratno, in to zaradi migrantov in terorizma. V Europi je 10 milijonov beguncev, soros jih hoče uvoziti še več, to je ta levaška n_orost, London se utaplja v kriminalu, v Franciji migranti mečejo drevje na ceste in ovire, potem pa ustavijo tovornjakarje in jih izropajo, na švedskem množična posilstva itd. vendar to 24 ur ne zanima, vsak dan samo to liberalno jokanje in stokanje o Trumpu. to postaja že skrajno dolgočasno.
sid33
19. 07. 2017 10.30
+4
Hehe trump in putin best frenda, a upa keri voditelj kaj proti povedat?
korintos23
19. 07. 2017 10.41
+2
murinar
19. 07. 2017 10.26
+2
In kaj če se je ?
Razumnež
19. 07. 2017 09.46
+7
Kje so časi, ko so mediji objavljali zgolj preverjene in resnične zgodbe... :(((((((
frako
19. 07. 2017 09.12
+0
Glavn da se je njegov sine po zadnjih informacijah sestal s vsaj 5 timi predstavniki rusije in prejel neke informacije. Na njegovm mestu bi blo najbol na hitr priznat da ga lahko ata pomilosti predn ga odstavijo.
vertex
19. 07. 2017 08.20
+2
Kako si drzne trump srecevati s putinom,jansistom se bo spet poslabšalo że tako slabo psihično stanje
Brakedirt
19. 07. 2017 10.12
+1
sveckarji in trump imajo skupno to da so za vse mediji krivi ce ne pisejo tako kot njim pase. za tem skrivajo svojo nesposobnost.
nevica
19. 07. 2017 17.31
+1
Brakedirt, pa kaj nisi opazil, da se mediji res spravljajo na Trumpa????? On je njihova glavna zvezda in živijo na njegov račun.
TRUMPP
19. 07. 2017 08.13
+12
Verjetno sta katero rekla o babuškah,.....