Tujina

Trump bi uvedel podrobnejše preverjanje Francozov in Nemcev pred vstopom v ZDA

New York/Philadelphia, 25. 07. 2016 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsedniški kandidat Donald Trump je svojo idejo o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA, dokler ne ugotovi, kaj se dogaja po svetu, razširil tudi na Nemčijo in Francijo. Dodal je, da so si sami krivi za težave, ker "so ljudem dovolili vstop na svoje ozemlje". V nasprotnem taboru pa je predsednica stranke napovedala svoj odstop. Po republikanski konvenciji ankete kažejo rast podpore Trumpu.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Republikanski ameriški predsedniški kandidat Donald Trump je v svojem govoru na konvenciji v Clevelandu pozval k zaustavitvi priseljevanja v ZDA ljudi iz vseh s terorizmom kompromitiranih držav dokler ne bodo imeli ustreznega sistema za preverjanje.

Pri tem je posebej izpostavil težave, ki jih imata Nemčija in Francija. Televizijski voditelj ga je vprašal, ali to pomeni, da bi uvedel posebno preverjanje za Francoze in milijarder je odgovoril pritrdilno. Dodal je, da so si Francozi sami krivi za težave, ker "so ljudem dovolili vstop na svoje ozemlje".

Šef njegove kampanje Paul Manafort je nato pojasnjeval, da je Trump imel v mislih le to, da morajo države bolje sodelovati in s Francijo bo vzpostavitev ustreznega sistema nadzora lahka, ker državi sodelujeta.

Trump je zaveznike podobno razburil v pogovoru za New York Times, ko je dejal, da ZDA ne bi avtomatično stopile v bran državam, ki bi jih napadla Rusija, na primer baltskim državam.

Dejal je, da bi jih branil le, če bodo plačale svoj pošten delež v skupni obrambni proračun zveze Nato. V nedeljo je vztrajal, da njegova izjava ni bila napaka, kot so to skušali prikazati voditelji republikanske stranke.

Na to se je v nedeljo za televizijo CBS odzval predsednik ZDA Barack Obama. Trumpove izjave naj bi kazale na pomanjkanje pripravljenosti kandidata glede zunanje politike. "Obstaja velika razlika med pritiskom na zaveznike, da plačajo več v času, ko je Rusija agresivnejša in med tem, da jim rečeš, da se ne boš držal osnovnega načela najpomembnejšega zavezništva v zgodovini sveta," je dejal Obama.

Predsednik je dodal, da je Hillary Clinton na drugi strani povsem pripravljena na prevzem predsedniškega položaja. "Morda še nikoli ni bilo tako pripravljenega predsedniškega kandidata, kot je Clintonova," je menil Obama, ki bo v sredo obiskal demokratsko nacionalno konvencijo v Philadelphii.

Trump je v nedeljo za NBC med drugim kritiziral podpredsedniškega kandidata demokratov Tima Kaina, da je na položaju guvernerja Virginije sprejel za 160.000 dolarjev vredna darila in storitve, kar je bilo sicer povsem v skladu z državno zakonodajo.

Kritiziral je tudi nekdanjega šefa rasistične organizacije Ku Klux Klan Davida Duka, ki se je odločil za senatno kandidaturo v Louisiani in dejal, da ga je za ta korak navdihnil Trump.

Komentatorji so Trumpov govor na konvenciji v Clevelandu označili za temačnega, milijarder pa je dejal, da to sploh ni res in da je imel zelo optimističen govor. Znova je zavrnil objavo davčne napovedi, kar predsedniški kandidati redno počnejo od leta 1976. Dodal je, da je republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney leta 2012 izgubil proti Obami prav zaradi objave davčne napovedi.

Po konvenciji v Clevelandu ima Trump več podpore v anketah

Ameriški predsedniški kandidati po konvencijah tradicionalno dobivajo večjo podporo, za Trumpa pa ta prihaja v trenutku, ko demokratsko stranko pretresa notranji razdor zaradi objave elektronske pošte med strankarskimi funkcionarji, ki kaže, da je vodstvo aktivno podpiralo Clintonovo proti senatorju Bernardu Sandersu v času izbire strankarskega predsedniškega kandidata.

Volilni štab Clintonove skuša problem zamegliti s trditvami, da gre za rusko vpletanje v ameriške volitve, saj naj bi elektronsko pošto s strežnikov stranke ukradli ruski hekerji in jo predali WikiLeaksu, ki jo je objavil.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je po konvenciji njegove stranke v Clevelandu in ob začetku demokratske v Philadelphii v nekaterih anketah prehitel demokratko Hillary Clinton, v drugih pa zmanjšal zaostanek.

Demokrati prav tako namigujejo, da si ruski predsednik Vladimir Putin želi izvolitve Trumpa glede na njegove zadnje izjave proti zvezi Nato in druge, kar v štabu republikanskega kandidata odločno zanikajo.

Anketa ameriške televizije CNN daje Trumpu 44 odstotkov podpore, Clintonovi pa le 39 odstotkov. Ob upoštevanju kandidature svobodnjaškega kandidata Garyja Johnsona in kandidatke Zelenih Jill Stein, ki dobita po devet oziroma tri odstotke podpore v anketi, je Trumpova prednost pred Clintonovo v tej anketi 48 proti 45 odstotkov. To pomeni, da je Trump v tej anketi po konvenciji poskočil za šest odstotkov.

Trumpu se je najbolj povečala podpora med belimi volivci brez univerzitetne izobrazbe. Med temi vodi z 62 proti 23 odstotkov.

V anketi tiskovne agencije Reuters se je prednost Clintonove zmanjšala na le 41 proti 38 odstotkom, kar je v bistvu izenačeno glede na 4-odstotno statistično napako. Trump je v tej anketi pred konvencijo zaostajal za deset odstotkov.

Clintonova si je poslabšala podporo tudi v anketi televizije CBS in sedaj je Trump prevzel prednost pred njo s 44 proti 43 odstotkom, podobno tudi v anketi časopisa Los Angeles Times, kjer Trump vodi s 45 proti 41 odstotkom.

Predsednica demokratske stranke bo odstopila

Na predvečer demokratske konvencije v Philadelphii je v nedeljo napovedala odstop predsednica stranke Debbie Wasserman Schultz. Za odstop se je odločila, potem ko je WikiLeaks objavil elektronska sporočila, ki kažejo, da je vodstvo stranke v tekmi za demokratsko nominacijo med Hillary Clinton in Bernardom Sandersom vseskozi podpiralo Clintonovo.

Wasserman Schultzeva je napovedala, da bo odstopila po štiridnevni konvenciji, ki se začenja danes in na kateri bo Clintonova uradno potrjena kot predsedniška kandidatka skupaj s podpredsedniškim kandidatom Timom Kainom.

Predsednica demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz se je odločila odstopiti.
Predsednica demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz se je odločila odstopiti. FOTO: AP

Za razliko od republikanske konvencije pretekli teden v Clevelandu se bodo na odru zvrstili vsi prvokategorniki stranke s predsednikom Barackom Obamo na čel.

Prvi dan bo nastopila prva dama ZDA Michelle Obama, prav tako pa tudi senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je izgubil tekmo za nominacijo proti Clintonovi.

Sanders je v nedeljo najprej pozval k odstopu kongresnice s Floride Wasserman Schultzeve, nato pa odstop pozdravil ter dejal, da stranka potrebuje novo, nevtralno vodstvo. "Nisem šokiran, sem pa razočaran. Vedno sem govoril, da je stranka na strani Clintonove," je za televizijo ABC povedal Sanders.

Senator je sicer zagotovil, da bo storil vse, da Trumpu prepreči zmago in jo omogoči Clintonovi. Če misli resno, se bo moral danes v govoru zelo potruditi, kajti njegovi podporniki so spet jezni, kar so izrazili na ulicah Philadelphie.

Organizatorji konvencije v Clevelandu so se bali velikih protestov in nemirov, vendar pa je bilo v Philadelphii že dan pred začetkom demokratske konvencije več protestnikov kot cel teden v Clevelandu skupaj.

Več kot 1000 večinoma Sandersovih podpornikov se je pri 40 stopinjah Celzija podalo na skoraj sedem kilometrov dolg pohod od konvencijskega centra v središču Philadlephie na jug proti dvorani Wells Fargo, kjer poteka konvencija.

Večina jih še vedno govori "Bernie ali smrt" , senator pa pravi, da so dovolj pametni, da vedo, koga voliti. Največ demonstracij je bilo sicer v podporo okolju in proti podnebnim spremembam, vodile pa so jih hollywoodske zvezde, kot sta Susan Sarandon in Danny Glover.

"Demokratska konvencija poka po šivih," se je na twitterju veselil Trump, šef njegove kampanje Paul Manafort je pozval k odstopu tudi Clintonovo, ker je Wasserman Schultzova z elektronsko pošto ogrozila le stranko, Clintonova pa celo državo.

Tudi predsednik republikancev Reince Priebus je menil, da imajo demokrati velike težave s poenotenjem. Imel je prav, saj nekateri levi delegati, razočarani z izbiro Kaina za podpredsedniškega kandidata, napovedujejo odhod iz dvorane. Tudi Sanders je dejal, da sam ne bi izbral Kaina, ker ni dovolj "progresiven".

Šef kampanje Clintonove Robby Mook je namignil, da objava elektronske pošte tik pred konvencijo ni naključje, glede na to, da so podatke menda ukradli Rusi, ki si želijo zmago Trumpa. Manafort je te obtožbe odločno zavrnil. Donald Trump mlajši pa je dejal, da Clintonova spet laže.

Wasserman Schultzevi so se ob odstopu prijatelji na čelu s Clintonovo iskreno zahvalili. Kandidatka ji je zagotovila položaj v njeni kampanji in obljubila pomoč za ponovno izvolitev v kongres. Obama je izrazil hvaležnost za njeno delo in spomnil, da mu je leta 2012 zelo pomagala k ponovni izvolitvi.

'Z zmerljivkami sem prenehal v petem razredu'

Clintonova je v nedeljo na televiziji CBS vzklike republikancev v Clevelandu, naj jo zaprejo, označila za žalostne in dejala, da ne ve, za kaj je tam pravzaprav šlo. "Edino kar jih je združevalo, so bili napadi name. Niso ponudili nič pozitivnega."

Skupaj s Kainom sta zatrdila, da nimata nobenega vzdevka za Trumpa, ki njej pravi "pokvarjena Hillary" njemu pa "skorumpirani Kaine". Clintonova je dejala, da se ne bo šla festivala žaljenja, Kaine pa je dejal, da je s takimi zmerljivkami prenehal v petem razredu osnovne šole.

Ob vseh težavah na začetku konvencije je Clintonova dobila tudi dobro novico v obliki podpore nekdanjega župana New Yorka Michaela Bloomberga. Nekdanji demokrat, ki je postal republikanec, na koncu pa neodvisen, bo imel v sredo govor na konvenciji. Takrat so na sporedu tudi Obama, Biden in Kaine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IdolinHeroj
26. 07. 2016 14.18
+1
prvi nemec ki bi ga blo treb prevert je Donald John Trump!
seljakback
26. 07. 2016 10.27
+1
mi stare kljuke smo mel sreco da smo spoznal oba sistema....ITAK SOCIJALIZEM JE ZAKON
puspan
26. 07. 2016 17.27
+3
Saj ni čudno, ko ste šli pri tridesetih v penzijo, mladi pa sedaj za vami škodo plačujejo.
seljakback
26. 07. 2016 10.25
+2
slovenskega zeta mam rad samo zato ker se je zaljubil v otroka socijalizma
butalistan
25. 07. 2016 21.04
+3
Tako je tudi pri nas imamo slovence in slovenske državljane Bi prosim preverili kartoteke da vidite rezultat.
puspan
25. 07. 2016 18.37
-9
Potolažite se, ta kreatura nikoli ne bo predsednik ZDA. Bi pa bil odličen v maneži cirkusa Krone.
david21
25. 07. 2016 20.06
+3
puspan
25. 07. 2016 20.12
+5
Ne ne bi se rad zmotil samo, če misliš, da bo imela Slovenija pri njemu, ker ima slovensko slačipunco za ženo, kakšne ugodnosti, se pošteno motiš.
Imam veliki
25. 07. 2016 18.19
-4
Trump je predstavnik vse neumnosti tega sveta..tako ne fer je človeštvo in tako zabito
Imam veliki
25. 07. 2016 18.20
-2
Podporniki me ne čudite..saj niste vi krivi
jazbec44
25. 07. 2016 18.27
+18
Trump razmišlja s svojo glavo in je dovolj bogat,da je nepodkupljiv.Spraviti se hoče z Rusijo ,kar večina evropejcev komaj čaka,saj noče vojne na evropskih tleh.Trn v peti je židom in ameriškim multinacionalkam ter orožarski industriji.Bojazen,da ga bodo fentali je realna.
puspan
25. 07. 2016 18.49
-4
walter2
25. 07. 2016 18.54
-4
Jazbec-dovolj bogat hahahah eden največjih manipulantov,ki je do sedaj že 3x bankrotiral.In dovolj premeten,da ta gnili ameriški sistem obrača,da si spet nabere bogatstva.
Salamandros
25. 07. 2016 19.38
+5
Kako ste smešni. Tisti, ki še vedno mislite, da ima predsednik Amerika kakšno moč ste bolani na možganih. Ali bo Killary ali Trump oba bosta identična, saj imata oba iste šefe.
iGURT
25. 07. 2016 21.37
+3
Tako je. Odločevalci ne nastopajo pred kamerami.
deathbite
26. 07. 2016 08.37
-1
Trn v peti Židom?Brez njihovega kapitala ne bo nikoli predsednik!
iGURT
25. 07. 2016 17.50
+0
Mene zanima koliko držav bo napadel če bo izvoljen. Ne verjamem da bo prekinil tradicijo predhodnikov.
hansola
25. 07. 2016 18.21
+8
Vidim, da prebereš vse o Trumpu iz 24ur, morda veš, da hoče prekinit slabe odnose z Rusijo?? Pa iz nekaj bojišč potegnit nazaj domov vojake? To z Rusijo bi rešilo tudi naše težave, končno bi lahko zaživel normalen trg z njimi, veš koliko ima Slovenija potenciala tam?
Našvasan_zob
25. 07. 2016 18.30
+9
Trump je za sodolovanje s Putinom.. Killery pa hoče vojsko popeljat v Sirijo kjer bi se bockal z Rusi.. Kdo ti deluje bolj miroljuben?
iGURT
25. 07. 2016 21.36
+0
Vseeno katero lutko so izvolili do sedaj v ZDA, spremenilo se ni nič, vsak predsednik je napadel državo dve. In tudi zdaj, vseeno kdo bo izvoljen, ne bo nobene razlike.
I G N O R A N T
25. 07. 2016 17.39
+6
tiptop13
25. 07. 2016 17.24
+10
Kam je pripeljala predsednica Nemčije Evropo? Zakaj Je Švica tako dobro stoječa država? Koliko žensk je na vodilnih funkcijah? Bojim se, da bo tudi ta gospa naredila več škode kot koristi.
majstr4
25. 07. 2016 20.23
+1
jah itak daj kriva predsednica nemčije a si ti sploh predstavlaš scenarij kakšn bi bil če bi se EU zabunkala pred muslimanskim svetom ? po moje bi turški pa arabski avioni kle že na vso moč preletaval z bombami sej ne morš bit bl pametn !
.jest
25. 07. 2016 15.46
+21
Ni slaba ideja. Saj Nemcev takorekoč ni več. V večini so Turki, Albanci, Sirijci, bivša Jugoslavija, Alžirci...
murate
25. 07. 2016 17.20
+12
jaz se sprašujem koliko je še Slovencev v Sloveniji
Vedezvevse
25. 07. 2016 14.00
+11
Kollerik
25. 07. 2016 15.20
-6
v kakšni dotični ustanovi brez dvoma je car....
cool1
25. 07. 2016 15.48
-5
Vedezvevse
25. 07. 2016 14.00
+23
Trump je CAR...ima 100 % prav...
trava@pinkponk.com
25. 07. 2016 15.37
-3
car bogatega dvornega norčka in čisto nič drugega
puspan
25. 07. 2016 20.29
-1
boy36
25. 07. 2016 13.54
-8
Rožle je bil bog za njega......
schrodingerScat
25. 07. 2016 13.52
+2
evropejci so bili vedno največja nevarnost za svetovni mir, prav ima
glej ovega
25. 07. 2016 13.11
+27
upam da tip zmaga... ker Clintonova ima nalogo nadaljevat levičarske posle...torej nadaljevat vojne in zanetit največjo vojno vseh časov...
iGURT
25. 07. 2016 16.54
+4
Je ameriški predsednik ki ni bil v vojni?
ONniON
25. 07. 2016 12.52
+14
bravo trump ! realist
cool1
25. 07. 2016 15.49
+0
morjeblata
25. 07. 2016 12.46
+34
V Marseillu imaš občutek kot da si v Afriki , v Stuttgartu pa kot da si v Turčiji . Dam Trumpu po svoje kar prav . Ampak , kdo pa vlada večini državam ZDA na njenem jugu ? Latino tolpe .
Maday
25. 07. 2016 13.21
+15
Maday
25. 07. 2016 12.46
-5
Edino kar na TRUMPU ne velja je Melanija plagiatorka, lažnivka iz Slovenije ( kdo pa ni ) no šolski sistem je odlično predstavil Žižek dobili so ga , da je plagiiator in pošpukal je kamero..
bb5a
25. 07. 2016 10.42
+30
Ima popolnoma prav kar se tiče Evropejcev... Meje bi morali zapreti že zdavnaj...
Frane Šajn
25. 07. 2016 10.42
+21
Upam , da v slučaju izvolitve Trump tudi obdrži besedo v kar močno dvomim je republikanec. Vse eno pa bi bilo smiselno, da uvede vizume za vso Evropo in Evropa seveda kontra , mogoče bi takole le prišli počasi k sebi!
deathbite
25. 07. 2016 10.56
-4
hansola
25. 07. 2016 18.23
+1
Trump je drugače proti TTIP, čist tak za info ;)