Tujina

Samaras: Delamo vse, da bi državo znova postavili na noge

Atene, 24. 07. 2012 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grški premier Samaras je dejal, da bi bila lahko recesija v državi še veliko globlja, kot so pričakovali. Povedal je tudi, da je cilj vlade ustaviti recesijo in sprožiti gospodarsko okrevanje. Od poročila trojke pa je odvisno, ali bo Grčija dobila naslednji obrok pomoči.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters
Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so v Atenah, kjer bodo preučili, kako namerava grška vlada izvajati nepriljubljene strukturne reforme. Zanima jih predvsem, kaj je z napovedanim krčenjem javne porabe.

Grške oblasti so namreč v okviru februarja letos podpisanega dogovora obljubile, da bodo med letoma 2013 in 2014 v javne finance zarezale še za 11,5 milijarde evrov. Načrt varčevanja naj bi predstavile junija, a tega niso storile. Atene močno zamujajo tudi z izvajanjem načrta privatizacije državnega premoženja.

Prav od poročila trojke bo odvisno, ali bo Grčija do septembra prejela novo tranšo posojila držav z evrom in IMF, vredno 31,5 milijarde evrov, ali ne.

Če grška vlada teh sredstev ne bo prejela, ji ne bo uspelo servisirati državnega dolga. Prav tako ne bo sposobna izplačati plač in pokojnin.

Grške prošnje očitno ne bodo uslišane. Evrske države in IMF so dali Atenam že vedeti, da niso v položaju, da bi lahko zahtevale več časa, saj z reformami, h katerim so se zavezale, že močno zamujajo.

Samaras: Grški BDP bi se lahko letos skrčil za več kot sedem odstotkov

Nova konservativna vlada Antonisa Samarasa je sicer upala, da bo lahko čas za fiskalne prilagoditve podaljšala za dve leti, saj naj bi nepričakovano huda recesija onemogočila uresničitev prej pripravljenih načrtov o proračunskih prihodkih.

Samaras je sicer danes dejal, da bi bila lahko recesija v Grčiji letos še veliko globlja, kot so pričakovali. Grško gospodarstvo bi se lahko namreč po njegovih besedah skrčilo za več kot sedem odstotkov. Grška centralna banka je pred tem ocenila, da se bo obseg grškega bruto domačega proizvoda zmanjšal za 4,5 odstotka.

Samaras je poslancem Nove demokracije povedal, da je njihov cilj ustaviti recesijo in sprožiti gospodarsko okrevanje. Grčija je sicer v recesiji že peto leto, stopnja brezposelnosti pa se je približala 24 odstotkom.

Predsednik grške vlade je poudaril še, da je Grčija kljub zamujanju ostala zavezana izpolnjevanju pogojev, na katere je pristala v zameno za finančno pomoč evrskih držav in IMF. "Zamudo moramo nadoknaditi," je dejal.

Samaras je ocenil, da bi bilo mogoče brezposelnost na do deset odstotkov znižati v štirih letih.

Nato pa je ostro kritiziral tuje politike, ki navajajo, da Grčija ne bo sposobna ohraniti evra. Kot je zatrdil, so takšne navedbe neodgovorne. "Ti ljudje podcenjujejo trud Grčije. Delamo vse, kar se da, da bi državo znova postavili na noge. Oni pa delajo vse, kar lahko, da bi nam spodletelo," je bil oster.

"Izstop Grčije iz območja evra ni med možnostmi"

Avstrijska finančna ministrica Maria Fekter je danes zatrdila, da izstop Grčije iz območja evra ni med možnostmi, o katerih bi se trenutno razmišljalo. Pojasnila je še, da čakajo na poročilo trojke.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ikoz
25. 07. 2012 06.24
+3
upam da bo pri nas kmalu tako da se končno streznimo in pristanemo na relanih tleh
yarrick
24. 07. 2012 21.38
+3
Ahhh še ena nebuloza slavne TROIKE. Me prav zanima kako bodo trgi odreagirili ob dejstvu, da neglede na vse govoričenje IMF-a in ECB le ta nimata deanrja za ESM sklad, ter da je edina rešitev \"printanje digitalnega denarja\" ter s tem pot v inflacijo ter hiperinflacijo, kasneje še v kaj slabšega.Ampak kaj, ko je treba do takrat uničiti še ene 15 dežel z evrom...
alterego
24. 07. 2012 13.36
+6
tistim, ki niso volili Sirize, je lahko pošteno žal...
KisloZelje333
24. 07. 2012 13.20
+15
folk zbud se!!
Tjaša Jereb 1
24. 07. 2012 11.01
+11
težko rečem, da se bo trojka na veliko odločila, da se pomoč zaključi, ker jo sestavljajo tisti, ki so zagovorniki dajanja pomoči, nemčija je na ta račun zaslužila 100 mlrd Evričev in tako še bolj utrdila položaj vodilne in kar je še bolj pomembno, njen vpliv raste iz dneva v dan. Priča bomo neki vmesni, megleni varjanti, različica tipa damo vam še malo časa, Grki bodo pa lupali da so pripravljeni vrezati v proračun, na koncu ko bodo učinki izstopa Grčije s strani Nemčije preračunani in seveda bodo to pozitivni učinki, bo sledil izstop, vsem ostlim članicam pa zlomljen hrbet in poslušnost tretjega rajha
tronkodak
24. 07. 2012 10.57
+11
Itak je cel svet v buli. Italija - 10 mest pred bankrotom Amerika Kalifornija - 3 mesta že zaprosila za finančno pomoč (insolventna) Vprašanje je koliko slovenskih občin je v enakem položaju in še ni javno objavljeno. Vsi sedaj gledajo stanje v državi, pozabljajo pa na občine. Ko bo še vse to planilo na dan bomo šele dojeli v kakšni luknji smo. Problem je, ker so je logika bank in višanje cen preneslo v vse sfere gospodarstva, banke so kredite veselo dajale, sedaj ko jih ne vračajo pa smo ljudje tisti, ki bomo nosili vse posledice. Od vsake fizične osebe znanjo banke izterjati vse z obrestmi. Pri podjetjih pa ne morejo nič, razen odpisati. Težko potem verjameš, da je nekdo odobril miljonske kredite in ni imel nič od tega. Spomnim se primera iz Amerike, ko je banka dala kredit in za zavarovanej kredita dala hipoteko na hišo. Možakar ni več mogel plačevati kredita, mu je banka zasegla hišo. Šel je na sodišče in banka ni mogla dokazat, da je v času kredita dala svoj denar za nakup te hiše. Ker tega ni banka dokazala, je možakar dobil nazaj hišo in ni mu bilo potrebno vračati kredita, ker je bilo v sodbi napisano: edino bog ima pravico ustvariti iz nič nekaj, banka te možnosti nima niti je ni dokazala. Ker pa je pri nas sodstvo neodvisno, si verjetno take razlage niti slučajno ne moremo zamisliti, ker za to nima nihče dovolj poguma, ker se bo bal za svojo službo in preživetje.
lodz68
24. 07. 2012 14.46
+1
Da ne boš nabijal nekaj v tri dni z krediti si poglej dokumentarec-Capitalism,Love Story-pa boš videl kako funkcionirajo krediti v Ameriki......
AlternativeFacts
24. 07. 2012 10.52
+5
Konec neke države...
yarrick
24. 07. 2012 21.33
+0
začetek konca EU, začetek fašistične tvorbe ZDE... :(
ognjenorezilo
24. 07. 2012 10.49
+1
a ste tu samo tisti iz javnega sektorja??? poskusite zastaviti vaše imetje in vzemite kredit za vaše plače, če jih želite imeti
0Artur0
24. 07. 2012 10.41
+9
\"..konec plač in pokojnin..\" Torej suženjstvo.
habsburger
24. 07. 2012 15.17
-1
komentar je vreden samo enega "vodenoglavca", ki še danes ne razume, da brez dela ni jela - da s krajo in prevaro ne storiš nič, razen slabega, ter da te - prevaranta in tata - slej ko prej odkrijejo (kar pa še vedno naši rdeči pingvini ne razumejo in nemorejo verjeti, da je njihovega kriminalnega sistema konec ali pa če nadaljujejo kljub vsemu, je konec slovenstva in evrope v Sloveniji)
Shisui
24. 07. 2012 17.53
+6
1400 let so Grki "dobro" ziveli, dandanes, pa so zapufani 10000x vec, kot kadarkoli v zgodovini. In to prej kot v 10ih letih. EU je pravzaprav unicila vecji del Evrope. In ti resno, da so leni? Pa daj malo misli, no.
yarrick
24. 07. 2012 21.36
+1
alo habsburger, ni samo grčija delala tako, dela tudi španija, italija, portugalska, irska, islandija,nizozemska,belgija, romunija, bolgarija, slovenija, anglija, francija...Vse te naštete države bodo v roku parih let bodisi bankrotirale ali p postale sužnji nemčije (oz elit, ki stojijo za njo in za ameriško izraelskim paktom).
wsharky
24. 07. 2012 10.29
+6
... dragi moji prijatelji Grki ... mi stopamo po vasi poti ... prosim svetujte nasi vladi, kako naj ravna v taksnih primerih ...
frako
24. 07. 2012 10.44
+17
Ti povem kako bo naša vlada ravnala ko se bo do kraja zlomil hrbet slovenceu, zbežala bo v lepše kraje s našim gnarjem.
Jimi1
24. 07. 2012 18.46
+6
Zbežala bo aktualna vlada skupaj z opozicijo, ki bo tisti trenutek aktualna.... Bežali bodo lopovi enako združeni, kakor tudi združeno kradejo ta trenutek pa 21 let nazaj...