Tujina

Trojica 'ugrabila, terorizirala in nato morila'

Washington, 03. 08. 2013 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Porota je tri somalijske pirate, ki so leta 2011 v Indijskem oceanu zajeli ameriško jahto in umorili štiri Američane, obsodila na dosmrtni zapor. Na zajeto jahto so na koncu vdrli ameriški marinci, a za talce je bilo že prepozno, saj so jih pirati že ustrelili.

Trije somalijski pirati, obsojeni zaradi umora štirih Američanov v Indijskem oceanu leta 2011, so v petek ušli smrtni kazni, a jim je porota na sodišču v ameriški zvezni državi Virginija izrekla kazen dosmrtnega zapora.

Ameriško zvezno tožilstvo je za trojico, ki je po besedah tožilca Neila MacBridea "ugrabila, terorizirala in nato umorila" Američane, zahtevalo smrt, a porota je po dveh dneh premisleka odločila drugače. Da so krivi po vseh 26 točkah obtožnice proti njim, je sodišče odločilo že pred tem.

Pirati, danes stari 20, 25 in 29 let, so februarja 2011 z nekaj kolegi zajeli ameriško jahto. Lastnika jahte, 70-letni Scott Adam in 66-letna Jean Adam, upokojenca iz Los Angelesa, sta začela pot na Novi Zelandiji in sta želela izpolniti svojo dolgoletno željo, da bi obplula svet. Pri tem sta se jima pridružila še dva prijatelja.

Jahto zajeli oboroženi pirati

Dobrih 300 kilometrov od obale Omana so njihovo jahto brez večjih težav zajeli dobro oboroženi pirati. Sprva so jih nameravali odpeljati v Somalijo in zanje zahtevati odkupnino, a kmalu so jim prišle na sled ladje ameriške vojske. Sledila so najprej dolga pogajanja, nato pa je izbruhnilo nasilje.

Na zajeto jahto so na koncu z "blagoslovom" ameriškega predsednika Baracka Obame vdrli ameriški marinci, a za talce je bilo že prepozno, saj so jih pirati že ustrelili. V spopadu, ki je sledil, so bili ubiti tudi štirje pirati.

Gre za prve Američane, ubite v dramatičnem povečanju napadov somalijskih piratov na morju ob Afriškem rogu, ki so medtem zaradi okrepljenih mednarodnih patrulj na območju znova močno upadli.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JosipBrozDrugi
03. 08. 2013 22.11
-2
američana so ubili potem, ko so marinci vdrli najahto
brezcasni
04. 08. 2013 13.45
TOČNO TAKO SICER GA NE BI ,LE POBRALI BI ODKUPNINO IN VSE BI BILO OK.
brezcasni
03. 08. 2013 12.46
-1
ČE se Američani ne bi vtikali bi bil scenarij tak kot vedno,odkupnina in nasvidenje,tako pa so se revni polpismeni Somaljski pirati ustrašili in nekontrolirano umorili. Sicer pa kdor ne ve zakaj to delajo jih bo obsojal kdor pa ve pa niti ne.Ko je bil pred leti EL NINO je na obalo Somalije naplavilo ogromno plastičnih sodov ki so se odtrgali z verig-sidrišč pred somalijsko obalo kamor so jih na skrivaj pripeljale "kvazi civilizirane države zahodne EVROPE" Ipotopile.To je bil za njih primeren odpad radioaktivnih odpadkov v sodih ki so potem onesnažili obalo in zaradi katerih sedaj trpi ogromno ljudi.Še prej pa so japonci,rusi in ostali velikani izropali njihovo z ribami bogato morje.Za piratstvo so se potem odločili zato da lahko preživijo in da zahod vsaj malo plača ZA KRIMINALNA DEJANJA.Lp
joze drugi
03. 08. 2013 12.55
+7
Vse lepo in prav, tudi če jim zapleniš do zadnjega centa. Tudi sam podpiram. Sam ubijanje pa ni ravno opravičljivo.
Misija1
03. 08. 2013 23.09
+1
@brezcasni: In kako lahko zato nekdo ubija? In ti to opravicujes s tem, da tujci njim na obalo "zmecejo" na tisoce ton odpadkov? Ne se šalit. Ti pirati delajo to samo in res samo zaradi DENARJA! Kaksni odpadki, to so mokre sanje vas, zagovornikov nekih pravic! Nekdo ki ubije socloveka, se posebej nekoga, ki ga NITI NE POZNA, je poden vseh podnov, ni vreden zivljenja. Na sreco v vecini podobnih primerov vsi ti pirati koncajo ali na ladjah koalicije, ali pa mrtvi v vodi. Nekdo ki je pripravljen ubijati za denar nedolzne ljudi, nima mesta med nami. Zdaj pa tile jokcajo, ko bodo do konca zivljenja trpeli v ameriskih zaporih. Lepo jim bo, vsak dan nekaj posebnega, do konca zivljenja!
brezcasni
04. 08. 2013 13.42
očitno berete le domače prirejene novice in potujete do BLEDA,mogoče v GUČO ali Rovinj NA PARTY.Sam osebno sem bil na Somalijski obali in videl kaj pomeni ko se malim otrokom zaradi radioaktivnih snovi lupi koža z mesom pri živem telesu,zaradi dobro stoječih tovarn ki DREK zlivajo k sosedu sami pa z otroci uživajo na "ekološki"hrani,trati,vodi ipd.Postavi se na mesto somalijskih staršev.DA PA SO MORILI PA NI OPRAVIČILA A VČASIH SE ZAPLETE.
joze drugi
03. 08. 2013 11.57
+5
prisilno delo še manjka
Bu?ko Štru?ko
03. 08. 2013 10.20
+13
Škoda futra za njih...
blabla33
03. 08. 2013 09.53
+9
BASILEIA RHOMAION
03. 08. 2013 13.55
+0