Tujina

Trojica osumljena zločina iz sovraštva

Split, 14. 06. 2011 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Splitska policija je prijela tri osebe, osumljene nasilnega vedenja na sobotni paradi ponosa, ki so jo morali prekiniti zaradi napadov na udeležence shoda. Nasilje je znova obsodil tudi hrvaški državni vrh.

Policija je v soboto prijela več kot 130 napadalcev na udeležence parade ponosa.
Policija je v soboto prijela več kot 130 napadalcev na udeležence parade ponosa. FOTO: POP TV

Splitska policija je prijela tri osebe, osumljene nasilnega vedenja na sobotni paradi ponosa, ki so jo morali prekiniti zaradi napadov na udeležence shoda. Policija je sporočila, da je nasilno vedenje povezano s kaznivimi dejanji spodbujanja sovraštva. Nasilje je danes znova obsodil hrvaški državni vrh.

Kot so še zapisali na spletni strani splitske policijske uprave, trojico sumijo kaznivih dejanj nasilnega vedenja, kršenja pravice do javnega zborovanja in javnega shoda ter zaradi zločina iz sovraštva. Policija sumi, da so se zaradi njihovega vedenja udeleženci parade ponosa znašli v ponižujočem položaju.

Dodali so, da so pregledali videoposnetke sobotnih incidentov ter potrdili identiteto še nekaterih oseb, pri katerih so ugotovili omenjena kazniva dejanja. Kriminalistično preiskavo bodo nadaljevali, da bi potrdili identiteto preostalih storilcev kaznivih dejanj. Hrvaški zakon predvideva od treh mesecev do treh let zaporne kazni za kazniva dejanja spodbujanja sovraštva.

Policija je v soboto prijela več kot 130 napadalcev na udeležence parade ponosa. V incidentu je bilo poškodovanih osem oseb, potem ko so iz večtisočglave množice nasprotnikov shoda metali kamenje, solzivec, steklenice in podobne predmete na približno 200 udeležencev parade, ko so se pojavili na splitski Rivi.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes pred aretacijami v Splitu sprejel organizatorje naslednje hrvaške parade ponosa, ki bo v soboto v Zagrebu. Ob tem je vnovič obsodil dogajanje v Splitu.

"Tisto, kar se je zgodilo v Splitu, je grd obraz Hrvaške in treba bo odgovoriti na nekatera vprašanja, ki so povezana z zlom, ki smo ga videli. Treba bo odgovoriti na vprašanje, kako je prišlo do paralelnega shoda, ki ni bil prijavljen," je dejal Josipović, ki je zahteval odgovore od pristojnih institucij.

Dodal je, da je v tem trenutku bolj pomembno, kako se bo Hrvaška odzvala na zlo v Splitu, kot so odzivi iz EU. Pričakuje, da bo zagrebški shod potekal v demokratičnem ozračju in da se bodo nasprotniki parade izogibali nasilju.

Josipović: Tisto, kar se je zgodilo v Splitu, je grd obraz Hrvaške in treba bo odgovoriti na nekatera vprašanja, ki so povezana z zlom, ki smo ga videli.
Josipović: Tisto, kar se je zgodilo v Splitu, je grd obraz Hrvaške in treba bo odgovoriti na nekatera vprašanja, ki so povezana z zlom, ki smo ga videli. FOTO: POP TV

Organizatorji zagrebške parade ponosa so po srečanju z Josipovićem izjavili, da so nezadovoljni z odzivom premierke Jadranke Kosor, ki se je po napadih na udeležence shoda v Splitu "zgolj ogradila" in "obsodila nasilje na splošno". Posebej pa so kritizirali Katoliško cerkev, ker so nekateri duhovniki odkrito podprli nasilje v Splitu.

Nato so se odzvali iz urada predsednice vlade in spomnili, da je premierka tako v nedeljo kot v ponedeljek nedvomno obsodila vsako nasilno vedenje in poudarila, da takšne oblike vedenja ni možno tolerirati na Hrvaškem. Iz urada Kosorjeve so še sporočili, da so izjave organizatorjev shoda ocenili kot podtikanje zaradi manipulacije javnosti.

Na deseti paradi ponosa v Zagrebu v soboto pričakujejo rekordno število udeležencev, potem ko jih je bilo lani približno 1000. Policija je v ponedeljek napovedala, da bodo varnostni ukrepi v Zagrebu še strožji, kot so bili v Splitu, kjer so zaradi shoda angažirali več kot 680 policistov.

Medtem se nadaljujejo homofobični napadi proti istospolno usmerjenim osebam na različnih spletnih straneh na Hrvaškem, ki jih policija prav tako preiskuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja