Tujina

Ruski baletnik obsojen za napad na Filina

Moskva, 03. 12. 2013 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./Reuters/STA
Komentarji
2

Moskovsko sodišče je ruskega baletnika Pavla Dmitričenka spoznalo za krivega napada na umetniškega vodjo slovitega Bolšoj teatra Sergeja Filina. Dmitričenko je naročil napad na Filina, napad s kislino pa sta izvedla pomagača. Vsi trije morajo v zapor in Filinu plačati odškodnino.

Baletnik Pavel Dmitričenko, ki je naročil napad na Filina, bo moral v zapor za šest let. Sodišče je obsodilo tudi Jurija Zarutskega, ki je napad s kislino izvedel, ter voznika Andreja Lipatova. Zarutski je obsojen na deset let zapora, Lipatov pa na štiri leta.

29-letni baletnik Pavel Dmitričenko je naročil napad na Filina, ker mu je le-ta odvzel eno od vodilnih vlog in jo zaupal drugemu baletniku.
29-letni baletnik Pavel Dmitričenko je naročil napad na Filina, ker mu je le-ta odvzel eno od vodilnih vlog in jo zaupal drugemu baletniku. FOTO: Reuters

Dmitričenko je v zaključnem nagovoru sodišču dejal, da je želel, da bi Filina le prestrašili in malce pretepli. "Nikoli ne bi povzročil takšne poškodbe, kot je doletela Filina," so njegovo izjavo povzeli mediji.

Obsojeni bodo morali plačati tudi odškodnino

Sergej Filin od napadalcev zahteva 77.500 evrov odškodnine.
Sergej Filin od napadalcev zahteva 77.500 evrov odškodnine. FOTO: Reuters
Zarutski je 17. januarja Filina pred njegovim domom polil s kislino.
Zarutski je 17. januarja Filina pred njegovim domom polil s kislino. FOTO: Reuters

Filin se je šele novembra udeležil sojenja. Pred tem se je dlje časa zdravil v Nemčiji. Zaradi hudih poškodb oči in obraza je moral prestati kar dvajset operacij. Filin je v civilni tožbi od obtoženih zahteval odškodnino v vrednosti 3,5 milijona rubljev (okoli 77.600 evrov). Zahtevek je sodišče odobrilo.

Zamaskirani napadalci so nekdanjega vrhunskega baletnika Filina, ki je bil leta 2011 imenovan za umetniškega direktorja Bolšoj teatra, napadli 17. januarja. Zaradi hudih opeklin in poškodbe oči se je 42-letnik najprej zdravil v Moskvi, nato pa so ga premestili v bolnišnico v nemškem Aachnu.

Septembra se je Filin ob praznovanju pred začetkom nove sezone vrnil v Moskvo, kjer je dejal, da se počuti dobro, a da zdravljenje nadaljuje. Filin naj bi bil še pred napadom tarča groženj, dobival je številne anonimne telefonske klice, prerezali so mu tudi avtomobilske gume.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24peder?in
03. 12. 2013 11.13
+9
Zal v Vegradu ni bil nihce dovolj pogumen za taksno dejanje, se tisti legionar je slabo nastavil jajcko.
frufelj
03. 12. 2013 10.26
+11
ja ko se dame skregajo je vedno kruto