Tujina

FOTO in VIDEO: 'Gadafi bo končal kot Hitler'

Tripoli, 24. 02. 2011 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z./V.L./Reuters/STA
Komentarji
163

“Njegovi dnevi so šteti. Končal bo tako kot Hitler,” je o Gadafijevi usodi dejal nekdanji libijski minister za pravosodje. Gadafi je znova nagovoril ljudstvo. Tokrat je za vstajo v državi obtožil kar Osamo bin Ladna.

“Libijski voditelj Moamer Gadafi bo raje storil samomor tako kot Hitler kot pa odstopil ali pobegnil,” je v intervjuju za švedski časopis Expressen dejal nekdanji libijski minister za pravosodje Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil.

“Njegovi dnevi so šteti. Končal bo tako kot Hitler,” je dejal nekdanji minister. Al Jaleil je v istem intervjuju, ki so ga objavili v sredo dejal, da je teroristični napad nad Lockerbiejem obosojenemu teroristu Abdelbasetu Aliju Mohamedu al Megrahiju naročil sam Gadafi.

Gadafi, ki se kljub protestom, ki potekajo že deseti dan, vztrajno oprijema oblasti, postopoma izgublja nadzor nad svojo državo. Ljudska vstaja je namreč vse večja – v vzhodnem delu, vse od meje z Egiptom do mest, ki ležijo tudi do 700 kilometrov v notranjosti, je vojska že stopila na stran protestnikov. Osvoboditev iz vladarjevega železnega prijema tako slavijo tako imenovani narodni odbori v Bengaziju, Tobruku, Kufri, Derni, Bajdi in Cirenaici. Kot zadnja je 'padla' Zuvara, ki leži 120 kilometrov zahodno od prestolnice.

Bengazi je ob osvoboditvi preplavilo na tisoče srečnih protestnikov, ki so proslavljali prevzem oblasti. V zrak so spuščali rakete, hupali z avtomobili in v rokah vihteli zastave. Prebivalci so pridržali okoli ducat Gadafijevih plačancev in jih zaslišali. "So na varnem, zanje je dobro poskrbljeno,“ je povedal 50 -letni Imam Bugaighis, univerzitetni profesor, ki pomaga pri organizaciji komitejev, ki bodo odslej vodili mesto. Fotografije iz omenjenega mesta si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji. Navodila iz Tripolija, naj izklopi elektriko, mesto ni izpolnilo.

Gadafi znova na državni televiziji

Gadafi je sicer danes znova oglasil na državni televiziji, tokrat po telefonu. Nagovoril je prebivalce mesta Al-Zavija. Kot je dejal, je situacija v Libiji drugačna od tiste v Egiptu in Tuniziji. “Ti ljudje so se uprli vladi, tu pa je oblast v rokah ljudi,” je dejal. “Lahko se pogovarjamo na miren način,” je dodal.

V svojem govoru je spet dejal, da so protestniki na drogah. Tokrat je dejal, da Al Kaida in Osama bin Laden protestnikom perejo možgane. Libijskim otrokom naj bi v pijačo mešali droge, prav tako učijo otroke nasilja. Apeliral je tudi na starše. “Vsak mora varovati svojo družino in skrbeti zanjo.”

Dodal je še, da ne more vsiliti volje ljudem, saj je le simbolni vodja. "Imam le moralno avtoriteto, tako kot kraljica Elizabeta." "Če ste srečni, da tako živite, je to vaša odločitev. Skrbite za svoje otroke. Najdite odgovorne, ki so vaše otroke spravili na ulice. Otrokom vzemite orožje," je še dejal.

Izrazil je sožalje družinam žrtev, ki so umrle v spopadih in pozval k miru.

Hudi spopadi v Misrati in Az-Zaviji

Gadafi, ki je na položaju že 41 let, pa ima še vedno nadzor nad Tripolijem. Prestolnica, od koder sicer ni posnetkov o realni situaciji, je močno zastražena. Po njej še vedno patruljirajo vladarjevi plačanci, ki naj bi prihajali iz Nigra in Čada. Ponoči se je proti središču mesta namenilo okoli deset tankov in več avtomobilov, natrpanih z Gadafijevimi podporniki, je za Al Jazeero po Skypu sporočila študentka medicine Sarah, ki živi na obrobju Tripolija. Opisala je, da na ulicah stojijo moški, oblečeni v vsakdanja oblačila, v rokah pa držijo meče. Z družino so se s pohištvom zabarikadirali v hišo, da možje ne bi vdrli. Iz bližine je slišati pridušeno bobnenje, je še dodala.

Poročila o žrtvah se razlikujejo. Po podatkih organizacije Human Rights Watch je v nemirih umrlo skoraj 300 ljudi, mednarodna federacija za človekove pravice (IFHR) pa je sporočila, da je od začetka protestov umrlo 640 ljudi. Italijanski zunanji minister Franco Frattini je presenetil z izjavo, da je bolj realno število smrtnih žrtev 1000, neki francoski zdravnik pa je šel še dlje in za revijo Le Point ocenil, da je v tem tednu samo v Bengaziju umrlo več kot 2000 ljudi.

Po tem ko je ljudstvo prevzelo mesto Misrata, ki je manj kot 200 kilometrov oddaljeno od Tripolija, so Gadafiju zveste sile napadle protestnike in poskušale spet prevzeti nadzor nad mestom. Reuters poroča o več smrtnih žrtvah.

Gadafijevi plačanci so napadli tudi mesto Az-Zavija, ki leži 50 kilometrov zahodno od prestolnice. Očividec je za Al Jazeero potrdil, da so "Gadafijeve brigade" s protiletalskim orožjem ubile sedem ljudi in jih ranile 40. Libijski časopis Quiryna poroča o 10 žrtvah. Nek prebivalec mesta pa je za Al Jazeero dejal, da je vojska ubila 100 ljudi, 400 pa je ranjenih. Potrjenih informacij o številu žrtev ni. Zbombardirale so tudi minaret mošeje. Reuters pa poroča, da je vojska močno okrepila svojo prisotnost v mestu, okoli njega pa postavila kontrolne točke. "Slišati je streljanje, ljudje z orožjem v rokah tečejo po ulicah," je opisal očividec. O spopadih poročajo tudi iz mest Saba na jugu in Sabrata blizu Tripolija.

Na YouTubu se je pojavil spodnji posnetek, za katerega se sicer ne ve, ali je pristen. Prikazuje, kako protestniki v Tripoliju zažigajo policijsko postajo.

Ljudski odbor za splošno varnost je protestnike pozval, naj predajo orožje in ponudil denarno nagrado tistim, ki bodo izdali imena njihovih vodij. "Tistega, ki bo odložil orožje in pokazal obžalovanje, ne bomo kazensko preganjali. Državljane pozivamo k sodelovanju in informiranju o tistih, ki jih vodijo in jim zagotavljajo dostop do denarja, opreme in opojnih substanc!" so povedali v izjavi za državno televizijo.

Bengazi je odslej v rokah ljudstva.
Bengazi je odslej v rokah ljudstva. FOTO: Reuters

Obama je molčal, dokler so bili Američani v nevarnosti

Na temo krize v Libiji je prvič spregovoril ameriški predsednik Barack Obama, ki se – kot poročajo ameriški mediji – doslej ni oglasil, ker je želel počakati, da se Američani umaknejo iz Libije na varno, čeprav je državna sekretarka Hillary Clinton napade na protestnike proti Gadafijevem režimu že večkrat obsodila. Obama sicer ni niti zahteval Gadafijevega odstopa s položaja niti ni navedel, kako bi lahko ZDA ukrepale proti Libiji. Dejal pa je, da je člane svojega sveta za nacionalno varnost naprosil, da mu pripravijo paleto možnosti za soočenje s to krizo.

Obama je ob nasilju v Libiji ogorčen, ob boku mu stoji tudi Clintonova.
Obama je ob nasilju v Libiji ogorčen, ob boku mu stoji tudi Clintonova. FOTO: Reuters

Nasilno zatiranje mirnih demonstracij je označil za kršitev mednarodnih norm in zahteval, da se nasilje nemudoma konča. Izrazil je ogorčenje zaradi trpljenja in prelivanja krvi, ki je zanj nesprejemljivo, ob tem pa poudaril potrebo, da mednarodna skupnost nastopi enotno in usklajeno. State Department je že pred tem sporočil, da med drugim razmišljajo o možnosti zamrznitve premoženja Gadafija in njegove družine v tujini, kongresniki pa zahtevajo tudi prepoved vojaških poletov nad Libijo.

Švica pa je danes odredila takojšnjo zamrznitev vsega morebitnega premoženja libijskega Gadafija in njegovih bližnjih v Švici, je sporočilo švicarsko zunanje ministrstvo.

"Švicarska vlada najostreje obsoja nasilje, ki ga libijski voditelj uporablja proti svojemu ljudstvu," je dodalo ministrstvo in poudarilo, da so odločitev sprejeli v luči razvoja dogodkov.

Med naftnimi družbami pa se je razširila govorica, da je Gadafi mrtev. A Washington je že sporočil, da govoricam ne verjame.

Ban Ki Mun: Gadafi, kaj ti je bilo tega treba?

Po tem ko je Gadafijeva nekdanja desna roka Noura al-Masmari na državni televiziji spregovoril proti voditelju, naj bi Gadafijevi možje ugrabili njegovi hčerki in ju prisilili k zanikanju očetovih besed.

Prav tako naj bi oboroženi možje v ujetništvu držali skupino 34 Filipincev, poročata ABS in CBN.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki se je iz Los Angelesa predčasno vrnil v New York, je poudaril, da je vedno znova in znova obsojal dejanja libijskih oblasti. Vprašal se je, zakaj je bilo Gadafiju tega treba, in tudi on izpostavil potrebo po enotnem nastopu mednarodne skupnosti pri zagotavljanju takojšnje in mirne tranzicije v Libiji.

Obsodil je napade na civiliste in jih označil za kršitev mednarodnega prava ter morebitne vojne zločine. Zavzel se je, da morajo biti odgovorni za prelivanje krvi nedolžnih kaznovani, in pozdravil odločitev Sveta ZN za človekove pravice, da skliče na to temo posebno zasedanje v petek v Ženevi.

Ban je še pozdravil izjavo Varnostnega sveta ZN o Libiji ter odločitev Arabske Lige, da suspendira članstvo Libije, in spomnil, da je bil takšen korak zaradi notranjega položaja države članice sprejet prvič doslej. Evropske in afriške države je pozval, naj ne zavračajo beguncev iz Libije.

Ljudstvo bi rado videlo Gadafija viseti, samomor pa je po mnenju nekaterih tudi večja možnost od njegovega odstopa.
Ljudstvo bi rado videlo Gadafija viseti, samomor pa je po mnenju nekaterih tudi večja možnost od njegovega odstopa. FOTO: Reuters

'Ta moški je izgubil smisel za humanost'

Skupno izjavo so posredovale tudi tunizijske, alžirske in maroške opozicijske stranke, ki so svoje vlade pozvale k ukrepanju. “V tem trenutku naši libijski brati preživljajo agonijo. Pod streli težkega orožja je padlo na stotine ljudi. To je nekakšna industrija iztrebljanja! Moramo se ji postaviti po robu in storiti vse, da masaker ustavimo. Gadafi je sposoben vsega: ščuva plemena drug proti drugemu, uporablja tuje plačance ... Ta moški je izgubil občutek za humanost," so zapisali.

Gadafijeva družina: Življenje v Tripoliju je normalno

Gadafi, kaj pri bogu, počneš? Tvoji ljudje si zaslužijo demokracijo. Zaslužijo si več. britanski premier David Cameron

V bran svojemu očetu so v sredo stopili Gadafijevi otroci, medije – čeprav brez specifičnih imen – pa so obtožili netočnega poročanja o razmerah v Libiji. "Libijci so žrtve največje potegavščine," je na državni televiziji poudaril Gadafijev sin Saif al Islam Gadafi. Znova je zavrnil navedbe, da naj bi vojska v minulih dneh z letali napadla protestnike, in zatrdil, da je šlo za napade na skladišča streliva, da to ne bi prišlo v roke upornikov. Medije in mednarodne organizacije je povabil, naj si v petek pridejo pogledat razmere v Tripoliju. "Življenje tu poteka normalno," je dodal.

Saadi Gadafi, tretjerojenec libijskega voditelja, pa je zatrdil, da je na 85 odstotkih libijskega ozemlja "zelo mirno in zelo varno" ter poudaril, da bo njegov oče ostal "veliki oče" oblasti tudi po vstaji v Libiji. Na televiziji je nastopila tudi Gadafijeva hči Aiša, ki je zavrnila govorice, da naj bi z letalom pobegnila iz države in poskušala pristati na Malti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kumunalc
25. 02. 2011 07.43
KAKŠEN SISTEM JE PA PRI NAS?
luckyss
25. 02. 2011 07.23
cirenij25.02.2011, 07:09 Nisi ne zgrešil niti zadel :)
civitasstain@gmail.com
25. 02. 2011 07.18
temacn- Se mi zdi, da ne veš kdo je v Sloveniji na vladi.
civitasstain@gmail.com
25. 02. 2011 07.16
skatefigure- Seveda je bil diktator. Zdqj ko je na tleh, še Evropejci teptajo po njem. Kaj pa prej? Vsi so se mu klanjal in to radi olja. V r.... so mu lezl. Cel svet.
cirenij
25. 02. 2011 07.09
luckyss jaz ti verjetno eden redkih verjamem in se ti pridružujem. Vse to je tudi opisano v knjižici Kristusov prihod, katere vsebino sta po notranji besedi prejela Jakob Lorber in Gottfied Mayerhofer. Težki, težki časi. Ljudstvo bo vrglo vladarje s prestolov, naravne katastrofe velikih razsežnosti, lakota, žeja, neozdravljive bolezni...scenarij se pričenja. In nato lepo življenje za tiste izbrane, ki bodo ostali. Bojim se, da bomo mi ali vsaj naši potomci to dočakali.
scipio
25. 02. 2011 06.45
zdaj vidite kakšna je prej ali slej usoda vseh samodržcev. ali če jih ne odstrani lastno ljudstvo (Mubarak, Čaušesku) ali jih odstrani vojaška sila (Hitler, Mussolini, Hussein) umrejo stari in brez sporočila (Tito, Castro, KimIlSung). demokracija je slab sistem, a na dolgi rok še vedno boljša od vseh totalitarizmov. zato je dobro, da imamo zdraj leve in desne približno vsakega na polovido, pomembno je le, da nam ne eni in ne drugi ne zrastejo čez glavo. pazte, na tem stalno delajo!
SEBASTI
25. 02. 2011 06.41
Tipu se je dokončno sfuzlalo.
bahattee
25. 02. 2011 06.36
amerika vrže kost..ljudstvo se med seboj pobija..spet korist amerčanov..sam folk tega ne vid.kaka demokracija dj nehi..ja je demokracija za politike,k lohk neomejeno kradejo..:)
luckyss
25. 02. 2011 06.10
NWO je pričel s svojo marionetno predstavo. Cene goriv in hrane bodo šle v nebo, kaos se bo širil - začarani krog se bo sklenil. In, ko bo stanje dovolj kaotično se bo pojavil grozen skupen sovražnik vseh Zemljanov- vojna - masovne žrtve - trpljenje - očiščenje - zmaga pod enotnim vodstvom... Ovce, ki bodo preživele bodo srečne na zelenih pašnikih v skupni ogradi. Pastirji pa.................
skatefigure
25. 02. 2011 01.51
@slovenija - tone Ti si pa še večja ovčka k podpiraš takega tirana in nehumaneža. Če ga že tk podpiraš pejd tja v Libijo pa se me klanjej. Ne Evropejci, ne Slovenci, še najmanj pa Libijci niso neumni, da bi še dolgo gledali tako pošast na oblasti!!
JezekTekaTeka07
25. 02. 2011 01.47
A v Argentini ?
zigoollo
25. 02. 2011 01.30
piksi hahahaha ne vicov pisat no če nimaš pojma raje bodi tiho gadafi pa mubarak sta najbol tesna sodelavca američanov... In to je je za američane najhuj kar s eje lahka zgodilo da s eje narod uprl... Ker bo po vsej verjetnosti zdej prišel na oblast nek bolj islamsko usmerjen voditelj kateri ne bo maral američanov
sandi101
25. 02. 2011 01.19
Kapo dol Švici ... Pri nas pa v Sloveniji itak vse zamudimo kot ponavadi pol se pa čudimo zakaj!??
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
25. 02. 2011 01.14
V SLOVENIJI JE ENAKO CELOTNA VLADA HITLER.IN TISTIM KI NAM NI VSEENO ZA PRIHODNOST SLOVENSKIH OTROK JE LE ENO VPRASANJE ALI SPREMENIMO ZGODOVINO ALI PA SMO OBSOJENI NA PROPAD .24 UR LEPO NAPROSAM ZA OHRANITEV CLANKA SEDAJ SE GRE ZARES NE ZAME AMPAK ZA PRIHODNOST VSEH OTROK SLOVENIJE .ZAL DRUGIH BESED NI VEC.LEP POZDRAV
zigoollo
25. 02. 2011 01.02
vsi gadafi gadafi kot da je gadafi celo libijo uniču... Kdorkoli bi biu predsednik kateri bi razmišljav v smeri demokracije mu to dol ne bi uspelo, razn da bo ljudstvo nagovarjal kot mufti to bi pa narod podžgalo
zigoollo
25. 02. 2011 00.59
arabci so najslapš narod... in dol ne bo mira ni važno kdo je predsednik države... Dobri so bli egipt pa tunizija da so tok dolgo držali mir pa kontrolo v državi zdej bote vidli kaj se bo dol začelo dogajat isto kot v iranu,pakistanu,palestini,libiji,afganistanu,..... Čist isto bo islam bo prevladal turistov več ne bo revščina bo velik večja ko je bla do zdej trpeli bojo civilizirani ljudje! Tk da dol je narod takšen da ne more bit mira izjemno nasiln in vern v blaznem pomenu
123_Zoke_vec_ni
25. 02. 2011 00.28
Še dobro da je Gadafi odletel, da ne rabmo še tja dol plačvat slabo opravljenga Zidarjevega dela...
123_Zoke_vec_ni
25. 02. 2011 00.25
Gluppi Gadafi - mar bi obtožil Janšo ! ! Pol Slovencev bi mu nasedlo....
ivom
24. 02. 2011 23.58
Res je "smajser", veliko jih ne ve, da so američani lastniki POP TV-ja. Temu primerne so seveda tudi novice ki jih producirajo...
socoljub
24. 02. 2011 23.41
Zakaj me Gadafijeva narcisoidna samodrža spominja na nekoga pod Alpami????.....